又到三點三下午茶,今次就去咗K11 Artus 嗰度食咗個八婆下午茶😂,做一日貴婦😗,望住個維港食Tea,又可以同朋友打下卡,影吓相傾吓心事,真係又愛又恨,因為食食吓太陽射入嚟都幾曬😂😂😂,不過又鍾意對住個海食😌小編覺得呢個下午茶都好有特色,同平時食到嘅三層架下午茶有啲唔同,平時嘅三文治,就轉左台式刈包同鰻魚漢堡,另外仲有日式嘅壽司卷😉,真係好特別,而且味道都唔錯至於甜點,小編就鍾意食泡芙酥皮菠蘿包同抹茶焦糖布丁🍮👍🏻,味道都唔會太甜,好好味😋整體來講,我覺得呢個下午茶CP值都好高,相比起呢一個位置都有好多唔同餐廳或者酒店都有做到下午茶,而且呢個下午茶又容易book到位d ,又可以望到海景😆,味道又唔錯架✌🏻另外,小編八卦睇吓佢其他Menu,不過其實佢嘅早餐同Evening Cocktail 嘅時段都好吸引,下次都會試吓😝P.S:小編當日係平日去,其實都好full窗邊位,如果大家要book嘅話,記得喺Booking上面remind返要窗邊位☺️

2021-11-05 1767 浏览
今日相公請我去五星級酒店裏high tea,慶祝我壽辰, 很窩心。我們準時三時入席,坐下便選了桂花茶,等了幾分鐘便來了high tea set ,包括如下:鹹點:~照燒鰻魚迷你漢堡 ~日式素菜壽司卷~日式五花肉刈包~四季橘油甘魚 美味可口;烘焙:~新鮮烘焙英式鬆餅配奶油忌廉及鮮果茶香果醬果醬新鮮好味;甜點:~泡芙酥皮菠蘿包~亞熱帶鮮果撻 ~白朱古力四季橘圓球 ~抹茶草莓焦糖布丁前三者甜道適中,後者卻頗甜;熱桂花茶清香宜人,不錯的選擇。這裏能觀看維港景式, 令人心曠神怡, 忘記煩憂。
鹹點:
~泡芙酥皮菠蘿包
~亞熱帶鮮果撻
~白朱古力四季橘圓球
~抹茶草莓焦糖布丁
前三者甜道適中,後者卻頗甜;
熱桂花茶清香宜人,不錯的選擇。
這裏能觀看維港景式, 令人心曠神怡, 忘記煩憂。
2021-11-03 1456 浏览
為賀太座生日,試了這五星酒店内茶座下午茶,一百八度無敵维港景,全無阻擋極開揚位置,但下午茶時段坐在正向西面方向,室温畧嫌高了點🤔🤔單一菜單鹹點😋😋照燒鰻魚迷你漢堡日式素菜壽司卷四季橘油甘魚日式五花肉刈包烘焙😋😋新鮮烘焙英式鬆餅配奶油忌廉及鮮果茶香果醬甜點😋😋泡芙酥皮菠蘿包抹茶草莓焦糖布甸亞熱帶鮮果撻白朱古力四季橘圓球各式食品配上桂花茶混蜂蜜食物質素以五星酒店算合格,服務水準亦過不失😉😉富質素的一個下午👍🏼👍🏼

單一菜單

抹茶草莓焦糖布甸

亞熱帶鮮果撻
白朱古力四季橘圓球

各式食品配上桂花茶混蜂蜜

食物質素以五星酒店算合格,服務水準亦過不失😉😉

富質素的一個下午👍🏼👍🏼

2021-11-02
朋友說這裏風景很好,能夠飽覽整個維港夜景,而且是 happy hour 的好地方,所以就過嚟食少少野、飲杯酒!我們點了:小食:Grilled chicken skewers 燒雞肉串Chicken leg waffle 雞腿窩夫🧇spicy edamame 香辣枝豆(對我來說有點辣)Balinese beef tartare 峇里牛肉他他Asian hamachi ceviche 四季橘漬油甘魚Dessert🍮:Mocha & strawberry crème brulee 抹茶草莓焦糖布丁Drink 🥂:Balliamo Prosecco DOC (6:30-8:00p.m 1-for-1)Sakura highball (比較酸)The art-domus(偏酸)但我坐的那個座位最搞笑的是可以看到隔離房間裡面😂
朋友說這裏風景很好,
能夠飽覽整個維港夜景,
而且是 happy hour 的好地方,
所以就過嚟食少少野、飲杯酒!

我們點了:
小食:
Grilled chicken skewers 燒雞肉串
Chicken leg waffle 雞腿窩夫🧇
spicy edamame 香辣枝豆(對我來說有點辣)
Balinese beef tartare 峇里牛肉他他
Asian hamachi ceviche 四季橘漬油甘魚

Dessert🍮:

Drink 🥂:
Sakura highball (比較酸)
The art-domus(偏酸)

但我坐的那個座位最搞笑的是可以看到隔離房間裡面😂
2021-10-28 687 浏览
Staycation系列☕️K11 Artus 下午茶🧁上篇介紹左酒店住宿,係咪覺得好正呢!住到唔想走😖 唯有將度假既感覺延續落去,以一個美好既海景同美食劃上完美既句號😏呢個下午茶都唔少野食架🤩 食完飽到呢…嗰晚去左做健身🏋🏻‍♀️🤣一上食物果陣,個侍應會逐介紹每碟食物,同埋食既優先次序~食物味道大致上都幾新鮮!👍🏻咁多碟入面我最鍾意係五花肉刈包😍❤️有啲肥肥既五花肉,有個中式既包包住,肉汁都被中式包吸哂! 個包好好食😚其他都好好食呀🥰😝最後個英式鬆餅味道普通.. 食唔哂😂係度望住海景食野真係好chill😂
Staycation系列☕️K11 Artus 下午茶🧁
上篇介紹左酒店住宿,係咪覺得好正呢!
住到唔想走😖 唯有將度假既感覺延續落去,
以一個美好既海景同美食劃上完美既句號😏

呢個下午茶都唔少野食架🤩 食完飽到呢…
嗰晚去左做健身🏋🏻‍♀️🤣

一上食物果陣,個侍應會逐介紹每碟食物,
同埋食既優先次序~

食物味道大致上都幾新鮮!👍🏻
咁多碟入面我最鍾意係五花肉刈包😍❤️

其他都好好食呀🥰😝
最後個英式鬆餅味道普通.. 食唔哂😂

係度望住海景食野真係好chill😂
2021-10-06 3734 浏览
與閨蜜想去個下午茶,選了在K11 Artus內的The Commune。門口有點不起眼,還好確認訂座時職員也發來了前往方法供參考,很親切。到達後會有職員帶領坐電梯上10樓,經曲酒店的check in 位置後就會到達餐廳。於訂座時要求了窗邊位置,還好安排得到,可以看著維港吃下午茶。下午茶時段只供應2位起的tea set,只需選擇飲品便可。我選了Signature Blend,帶淡淡香茅味又帶點蜜味,不錯。友人的玄米茶亦相當清香。不消一會下午茶便送上,店員亦會一一介紹。鹹點中以日式五花肉刈包最為岀色。五花肉煮得鬆化,香氣十足又不會過肥,配上刈包及酸菜,中和了肉的膩,很好吃。鰻魚漢堡及素菜卷清新,油甘魚做了小粒放在炸脆的外殼內,調味個人認為雖開胃但也是過酸了一點。Scone方面每人均有1個原味及1個提子味,欣賞size做得不會過大,吃完也不會過飽。可惜了Scone的牛油香氣不足,且clotted cream是吃過中較差的,只像一塊無鹽牛油,沒有香味也沒有cream的感覺,還好有個帶茶香的藍莓醬,算是勉強拯救了整個感覺。甜點方面,泡芙酥皮菠蘿包很有驚喜,頂部做了菠蘿包的外皮,口感香酥,泡芙做得

甜點方面,泡芙酥皮菠蘿包很有驚喜,頂部做了菠蘿包的外皮,口感香酥,泡芙做得鬆化,吉士醬亦做得很好,更驚喜是內有新鮮菠蘿粒,非常好吃。紅桑子撻發揮正常,酸酸甜甜。白朱古力柚子球內層的柚子mousse很香,但外層的白朱古力太甜且做得像膠一樣,不太討喜。抹茶草莓焦糖布丁也是不過不失,未知是否放到最後才吃,是坐近窗邊還是冷氣不足的問題,面層的焦糖溶化了,變回了糖漿,吃不到焦糖的脆感,是可惜了。

整體食物質素一般,主要是食無敵大海景,另外冷氣有點不足,店員有禮,但可能坐在較為角落的位置,想找店員加水亦有點困難。純以食物來說性價比偏低,暫未有再訪意欲。
2021-09-29
2021-10-05 947 浏览
這裏環境優美,望向香港島景色,侍應們的服務態度良好,不是為我們添加茶。這裏的下午茶,以亞洲風味為主,泡芙酥皮菠蘿包,有趣新穎的菜式,甜甜的泡芙變成脆皮的菠蘿包外型,可惜忌廉已蓋過了菠蘿包味道。抹茶草莓焦糖布丁,抹茶味道濃厚,配上焦糖甜而不膩。日式五花肉刈包最為有特色,五花肉肥美,口感豐富。照燒鰻魚迷你漢堡,打破平日用牛肉作漢堡包的餡料用上日式的鰻魚,吃下感覺有點兒奇怪。整體而言這裏吃的是海景,大於食物的味道。

整體而言這裏吃的是海景,大於食物的味道。
2021-09-19
🐻來到K11 Artus Staycation,點可以唔試埋佢地既野食呢 😆好想介紹係訓醒第二日到 The Commune 食既早餐❗️除咗有大玻璃窗睇住靚靚海景外,佢地早餐有中式西式同埋健康素食之選,當然🐻同男友揀左中西各一 😋 西式早餐既麵包先最有驚喜,口感像鬆餅一樣,仲配上果醬同牛油不得了 😱 另外中式既炒麵配埋XO醬咁食,簡直係惹味又開胃 😍 真心好想每日都食到 😂🤣 ⁡超級推介😍

超級推介😍
挺喜歡這裡的餐點,可惜沒有晚巿!那天午餐時段,一進門裝修和氣氛都好精緻。坐下見到杯具是用Tom Dixon,覺得他們家還滿願意在餐具上花錢~我和朋友點了幾個餐點share,沒有點套餐。第一個來的是油甘魚沙律!用椰青盛著,還挺有趣的。沙律挺清新的,味道也和一般在其他地方的沙律不同,有點點異國風味。另外有個牛肉他他,這道我覺得比較一般,沒有令人印象深刻。還點了兩杯雞尾酒。樣子很漂亮,很適合打咭拍照。Service 不錯。裝修和景色一流。很適合和好姐妹一起來嘆個下午茶

另外有個牛肉他他,這道我覺得比較一般,沒有令人印象深刻。

還點了兩杯雞尾酒。樣子很漂亮,很適合打咭拍照。

2021-09-12 879 浏览
_____好味指數:🌟🌟🌟🌟抵食指數:🤑🤑🤑K11 Artus除咗房間靚之外,佢嘅餐廳都好值得去試🍽餐廳位於酒店10樓,空間大裝修優雅,坐擁成個維港景,無論係飲嘢定fine dining都好適合。而重點係佢未有好多人知咋!所以今日要同大家分享呢個秘密基地🛖無論係見客定聚會都好適合🈴️✅Signature Concoctions我暫時淨係喺呢度飲過嘢,佢哋嘅Cocktail好靚好適合打卡,味道都唔錯🍹而且環境真係好舒服✨首先佢空間大你可以揀一個附近冇人嘅地方享受寧靜,入面亦有好多座位都係面向維港🌊聽住放鬆嘅音樂,望住外面日落陽光倒影喺海上🌅然後絢爛燈光嘅夜景展現香港另一面🌃感覺治癒又有情調
_____
好味指數:🌟🌟🌟🌟
抵食指數:🤑🤑🤑

✅Signature Concoctions
2021-09-02 1438 浏览
一早預咗嚟呢度唔係諗住食一啲驚為天人嘅美食,可以坐喺度hightea或者嘆個嘅午餐都係唔錯嘅選擇,呢個海景同樓上酒店海景完全一樣,呢一樣野係最值得讚。hightea或者happy hour 比較full, 一般lunch都好容易book到食。黑松露野菌湯 味道唔錯 幾香濃作為一個頭盤 我覺得佢可以豐富少少朋友點左呢個蒸蛋日式 嘅材料 有三文魚子主食比較有驚喜,夏威夷式魚生飯 poke 份量都幾大,我哋都食唔晒由於慶祝生日都會寫上生日嘅祝賀說話食物方面總括而言唔係超晒班,但係都不過不失,可能你嘅地方比較適合過嚟享受美景多個享受美食嘅

黑松露野菌湯 味道唔錯 幾香濃
作為一個頭盤 我覺得佢可以豐富少少

朋友點左呢個蒸蛋
日式 嘅材料 有三文魚子

主食比較有驚喜,夏威夷式魚生飯 poke
份量都幾大,我哋都食唔晒
由於慶祝生日都會寫上生日嘅祝賀說話

朋友介紹來呢間食Tea,入口原來是在K11 Musea門口格離,入到去同Reception職員講book咗tea,會再有專人帶上去10樓,去到10樓經過一條藝術長廊,其實是酒店lobby,心裏面「嘩嘩聲」好多藝術裝修設計,加埋一列180度落地玻璃窗盡覽維港靚景😍未坐低食嘢已經加晒分。四人枱原來是冇得坐貼近窗口的位置,不過都唔緊要,坐沙發都好舒服。🫖Afternoon tea $720@2位Set有中、西、日式也有,職員會逐一介紹每一款食物,講下我認為Tea set最好味嗰兩款:照燒鰻魚迷你漢堡 - 呢個有驚喜,厚厚的鰻魚肉連醬汁超正😋日式五花肉刈包 - 最期待食呢個,應該是呢個set嘅主角,刈包好軟熟,加埋半肥瘦五花肉、青瓜、酸薑一啖咬落去,不得了😋食物分量剛剛好,不會太飽又不會唔夠食👍🏻推介一下如果有朋友生日其實可以嚟呢度,staff會準備生日牌,傾吓計,睇吓海景真係好chill,而且食物、環境、服務真係一流。仲可以坐到六點,唔似其他酒店會有限時趕你走咁。職員都好殷勤同我地影相,幫我哋影咗好多張😆我哋走時在lobby打卡,有位女職員經過,主動走過來同我哋講黃昏日落時那邊影會仲靚,呢度

🫖Afternoon tea $720@2位
照燒鰻魚迷你漢堡 - 呢個有驚喜,厚厚的鰻魚肉連醬汁超正😋
食物分量剛剛好,不會太飽又不會唔夠食👍🏻

我哋走時在lobby打卡,有位女職員經過,主動走過來同我哋講黃昏日落時那邊影會仲靚,呢度每一位員工都好好,超班的五星級服務,食完就會好想來這間酒店staycation🏩🤣
2021-08-27 975 浏览
Set lunch 🍴中午來悠閑一下都是個不錯的選擇🌞配上維景 簡直身心舒暢 食物方面 🐔🐟味道 質素都不過不失擺盤上菜 都可見誠意之作更有創意配搭 雞肉軟滑 有驚喜 🐥甜品方面🍫清甜的梨🍐 配濃郁的朱古力有另一番味道連平時我不太喜歡的🍫的人也忍不住食多2啖景色絕對是加一大分 再配上美食悠哉悠哉地和朋友談談天 再好不過❣️
Set lunch 🍴

連平時我不太喜歡的🍫的人也忍不住食多2啖

景色絕對是加一大分 再配上美食
悠哉悠哉地和朋友談談天 再好不過❣️
2021-08-19 1322 浏览
餐廳位於K11寓館內,所以在地面大堂時已經要核實訂枱姓名。 餐廳在寓館 check in 旁邊,那裡佈置很特別,打咭一流。座位擺放得很貼心,二人枱多是向海的,一邊進食,一邊看海,正!今天頭盤有印尼大蝦,大蝦很彈牙,醬汁很濃味,所以真的很惹味,是全個午餐最好味的!主菜選了酸菜魚麵及巴東和牛牛肋骨。酸菜魚不是一般中式的酸菜魚片,而是魚柳,醬汁也很濃,味道是酸菜魚味,但口感卻大大不同。和牛牛肋骨很嫩口,也不錯。頭盤及主菜都有素食選擇,很貼心!

頭盤及主菜都有素食選擇,很貼心!
酸菜魚麵
巴東和牛牛肋骨
2021-08-11
酸菜魚麵
2021-08-07 1840 浏览
今次介紹嘅酒店下午茶淨係個180度海景已經贏晒🤩齋望唔食都夠滿足😛食完就更加想book埋staycation😵‍💫💸小編今次早咗兩個月book定window seat同朋友慶祝生日🎂望住維港邊傾邊食真係好chill🥳另外值得一讚嘅係酒店私隱度好高,需要有booking然後喺reception登記先可以上去,咁就唔怕太多人會好嘈啦😇❣️Afternoon Tea ($720@2位)呢個set充滿亞洲風情,中、西、日式都有齊晒😆而且都係酒店自己設計嘅fusion茶點,比起普遍嘅酒店high tea更有心思🥰🍽鹹點- 日式素菜壽司卷🍣✨四季橘油甘魚🐟✨照燒鰻魚迷你漢堡🍔✨日式五花肉刈包🐷餐廳將莎莎醬同橘汁醃製嘅油甘魚粒釀入脆波波度,酸酸地幾開胃🤤burger嘅鰻魚好厚身,食落大滿足😋另外刈包好有驚喜!入面夾住半肥瘦嘅慢煮五花肉😈配埋青瓜同酸薑中和返個油膩感,食完成件都仲有大把quota食其他嘢🤪🧁甜點- 亞熱帶鮮果撻- 白朱古力四季橘圓球✨泡芙酥皮菠蘿包✨抹茶草莓焦糖布丁有冇人鍾意食菠蘿包同puff呢?呢個甜品就可以滿足晒你兩個願望❤️而且都幾多cream🍦布丁口感厚滑,一開始以為抹茶一定係跟紅

❣️Afternoon Tea ($720@2位)

🍽鹹點

- 亞熱帶鮮果撻
- 白朱古力四季橘圓球
✨泡芙酥皮菠蘿包
✨抹茶草莓焦糖布丁
有冇人鍾意食菠蘿包同puff呢?呢個甜品就可以滿足晒你兩個願望❤️而且都幾多cream🍦布丁口感厚滑,一開始以為抹茶一定係跟紅豆啦🤣點知係士多啤梨jam,呢個配搭會冇咁甜,️有驚喜喎🍓其他就相對普通,唔多做介紹喇😝

👩🏻‍🍳烘焙
- 原味&提子鬆餅🥞
由於驚飽所以放到最後,食嗰陣已經攤凍咗😮‍💨口感唔痴牙,熱食應該幾正😬酒店仲會提供clotted cream同自家製嘅鮮果茶香果醬,入面有原粒藍莓🫐幾有誠意😊

🍵飲品
揀咗龍井同Persimmon Peach,兩款味道都好濃,但略嫌好快涼(可能冷氣太大🌬)望住咁靚嘅景慢慢嘆茶真係寫意💆🏻‍♀️

*餐廳設加一服務費

🌟9/10