2024-07-15 54 浏览
放假約左朋友出街,梗係要食好嘢獎勵吓自己,最近都好想食牛扒🥩,所以就揀咗喺尖沙咀嘅西餐廳,又有得食扒,又有街行,一次過滿足兩個願望🪄就算星期六都有lunch set😍🩵 Entrée + Dessert +$35Entrée係蕃茄濃湯,飲落酸酸甜甜非常開胃🤤Dessert係朱古力慕絲蛋糕,超濃朱古力味,底層chocolate sponge非常軟滑,配埋紅莓醬食啱啱好🤭🩵主食:燒紐西蘭8安士肉眼扒配烤蔬菜$188肉眼扒叫左5成熟,煮得啱啱好,香噴噴既牛味,外表微焦,食落肉嫩多汁,烤蔬菜都好好味添💕🩵主食:卡邦尼扁意大利麵$88意粉叫咗卡邦尼扁意大利麵,意粉加左好多芝士,食落好creamy,配上蘑菇同煙肉,非常滿足😚🩵飲品:Cappuccino +$12Cappuccino飲落香濃咖啡味,唔會太甜,上面仲灑滿可可粉提味,飲完冇左飯氣即刻精神晒😉🩵飲品:凍檸檬茶凍檸茶好有茶味,糖漿仲係分開上,可以按自己需要加糖漿,呢樣好加分😜

就算星期六都有lunch set😍

🩵 Entrée + Dessert +$35
Entrée係蕃茄濃湯,飲落酸酸甜甜非常開胃🤤

🩵主食:燒紐西蘭8安士肉眼扒配烤蔬菜$188

🩵主食:卡邦尼扁意大利麵$88

🩵飲品:Cappuccino +$12

🩵飲品:凍檸檬茶
2024-07-15 57 浏览
餐廳環境優美,樓面經理熱情好客,餐廳的入口有少許難找,一不小心就很容易錯過 🙌🏻🔸燒帶骨豬扒 配 香茅芥末籽忌廉汁呈現淡粉色,肉質嫩滑多汁 😋 醬方便採用了芥末忌廉,香滑中又略帶微辛,和豬扒相當合襯!底下配菜有炸薯角,沾上醬汁十分惹味 👍🏻🔸香煎三文魚伴菠菜苗枝豆 配 檸檬牛油汁有淡淡的牛油香,外皮煎得酥脆,略帶少少焦香 😍 三文魚柳肉質細膩嫩滑,配上三文魚子的鮮甜,為味蕾帶來大沖擊 🥰好吃的西餐廳 🤤 適合與朋友把酒言歡的地方

🔸燒帶骨豬扒 配 香茅芥末籽忌廉汁

🔸香煎三文魚伴菠菜苗枝豆 配 檸檬牛油汁

好吃的西餐廳 🤤 適合與朋友把酒言歡的地方

2024-07-15 70 浏览
呢排天口熱,同朋友響尖沙咀行陣,找就去咗搵食。呢日嚟到呢間西餐廳食午餐,裝修雅致有格調,座位坐落好舒服,環境真不錯!店員都細心推介食物,我哋叫咗兩個set,食物都好好食。香煎三文魚柳拌菠菜苗枝豆配檸檬牛油汁:三文魚柳煎制酥脆,肉質鮮嫩多汁,完美地融合了檸檬和牛油的酸甜滋味。菠菜苗和鮮嫩的豌豆增添了清新的口感,為整個菜品增添了層次。新鮮黑松露蘑菇意大利飯:這道意大利飯散發出濃郁的黑松露香氣,令人食指大動。飯粒煮制恰到好處,綿軟Q彈,飽滿吸飽了濃郁的蘑菇醬汁。黑松露的清香與鮮美的蘑菇完美融合,層次豐富。

香煎三文魚柳拌菠菜苗枝豆配檸檬牛油汁:

新鮮黑松露蘑菇意大利飯:
2024-07-14 62 浏览
呢日出開K11買野,買完就去咗附近嘅The Grill Room食Lunch🍽️🥗煙鴨胸沙律非常有驚喜🤩除咗煙鴨胸之外仲有西柚,食完覺得好開胃👍🏻🥫蕃茄湯蕃茄湯非常濃郁,蕃茄味香甜🍔澳洲和牛漢堡配薯條塊和牛非常厚切,食落好Juicy啖啖肉汁🤩薯條炸得金黃香脆🥩燒紐西蘭8安士肉眼扒配烤蔬菜 肉眼扒order咗7成熟,成塊扒受熱均勻👍🏻肉質軟熟牛味香濃底層烤椰菜花吸收咗肉眼扒嘅肉汁好美味😋🍰焦糖雲呢拿慕絲蛋糕 雲呢拿慕絲蛋糕口感幼滑,配搭紅莓酸酸甜甜味道好夾

🥗煙鴨胸沙律
非常有驚喜🤩除咗煙鴨胸之外仲有西柚,食完覺得好開胃👍🏻

🥫蕃茄湯
蕃茄湯非常濃郁,蕃茄味香甜

🍔澳洲和牛漢堡配薯條

塊和牛非常厚切,食落好Juicy啖啖肉汁🤩
薯條炸得金黃香脆

🥩燒紐西蘭8安士肉眼扒配烤蔬菜

底層烤椰菜花吸收咗肉眼扒嘅肉汁好美味😋

🍰焦糖雲呢拿慕絲蛋糕
雲呢拿慕絲蛋糕口感幼滑,配搭紅莓酸酸甜甜味道好夾
2024-07-13 82 浏览
好友約我尖沙咀吃高質牛扒晚餐,餐廳裝潢優雅美觀,座位和環境頗舒適,坐滿九成食客證明食物美味😋。我們點左Beef Ragu Pappardelle $168🥢牛面肉扁意粉,牛面肉腍滑牛味濃,扁意粉煙韌有口感,汁醬惹味好食😍。16oz USDA Rib Eye$488配沙律菜🥢炭燒美國安格斯肉眼扒16安士,好厚身又大塊,燒得剛好有焦香味,牛肉味香又濃勁多肉汁,可惜肥膏多左一些,都美味好好食😋😊沙律🥗菜新鮮嫩綠又爽口。
我們點左

Beef Ragu Pappardelle $168

16oz USDA Rib Eye$488配沙律菜

• 牛面肉扁意粉
  • 炭燒美國安格斯肉眼扒16安士
2024-07-13 67 浏览
The Grill Room (尖沙咀) 品嘗高檔滋味位於市中心的這間餐廳,以高檔的食材和巧手的廚藝而聞名黑松露薯條無疑是這裡的招牌菜之一。薯條外皮酥脆,內裡鬆軟,淋上濃郁的黑松露醬汁,令人一口接一口停不下來。作為前菜,開胃又不失分量。卡邦尼扁意大利粉粉條Q彈有勁,醬汁恰到好處,不油膩也不乾澀,入口即化。肉塊分量十足,絲絲入味。這道經典Italian pasta絕對是不容錯過的必點之選青蘋果巴馬火腿腿沙律新鮮脆爽的青蘋果片與鹹甜適中的火腿完美融合,再加上香濃的芝麻醬,口感層次豐富,清新爽口。這道前菜既提味,又開胃,是開啟愉快用餐體驗的不二之選新鮮黑松露蘑菇意大利飯飯粒飽滿, 香氣四溢,蘑菇鮮嫩多汁,黑松露的香氣若有若無,令人回味無窮。這道主菜濃郁而不膩,十分適合搭配前菜和甜點,完美呈現了這家餐廳的廚藝水平。整體來說,這家餐廳的菜品選擇貼心,食材新鮮,烹飪手法精湛。環境優雅,服務周到,是饕客必訪的高級餐飲體驗。雖然價格不菲,但物超所值,絕對值得一試。我衷心地推薦這裡,期待您也能去領略它的美味
The Grill Room (尖沙咀)
品嘗高檔滋味

位於市中心的這間餐廳,以高檔的食材和巧手的廚藝而聞名

黑松露薯條

卡邦尼扁意大利粉

青蘋果巴馬火腿腿沙律

新鮮黑松露蘑菇意大利飯

2024-07-13 152 浏览
呢日去尖沙咀同同事行街,行到肚餓,同事建議你呢間西餐廳食嘢,話之前食過好好食!入到嚟,裝修雅致乾淨,好多人嚟食嘢,排咗一陣隊就安排我哋入座。呢度食嘢氣氛都唔錯,座位又舒適,響度食嘢令我人好享受。我哋叫咗兩個餐,有湯有沙律有嘢飲有甜品,性價比高又美味。香煎帶子青口三文魚籽香草忌廉汁扁意粉:帶子新鮮多汁,香煎至恰到好處。外層焦脆,內里鮮嫩。青口大隻又新鮮。三文魚籽為這道菜增添了濃郁的海鮮味,而香草忌廉汁則為整個盤面帶來清新的氣息。扁意粉的口感Q彈。完美地與其他食材融合在一起。燒豬梅頭扒配薯條:豬梅頭扒肉質鮮嫩多汁,經過慢慢烘烤,表面形成了可口的焦脆層,切開後汁水橫流,實在誘人。加上BBQ醬,相當惹味,配上香脆可口的薯條,更是增添了這道菜的美味。

香煎帶子青口三文魚籽香草忌廉汁扁意粉:

燒豬梅頭扒配薯條:
燒豬梅頭扒配薯條
燒豬梅頭扒配薯條
2024-07-12 171 浏览
今晚去左尖沙咀搵食,行到堪富利士道見到呢間西餐好似唔錯!一於去試下😋入到餐廳裝修都幾有格調,位置都坐得幾舒服😌香煎帶子青口三文魚籽香草忌廉汁扁意粉🍝意粉擺盤一樣係咁靚😍主角帶子係中間,旁邊放上青口,仲有唔少既三文魚籽,而且意粉勁香,相機食完已經急不及待要食🤤扁意粉好彈牙!帶子煎至半熟,外面焦香內裡軟熟保持刺身口感😋青口亦好新鮮好鮮甜,配埋三文魚籽一齊食鮮度加倍🤤🤤香煎慢煮牛柳配新鮮黑松露片牛肉原汁🐃🥩今次叫左五成熟,上枱見到粉嫩既牛柳已經食指大動😍餐廳擺盤都好有心思擺得好靚😍牛柳質感軟淋帶有濃濃牛味🤤而牛柳底下舖上菇菌同香滑薯蓉,薯蓉口感幼滑細緻食到唔係好夠喉🤤🤑 人均消費:~$350🤩 推薦指數:8 / 10📍 餐廳資料:The Grill Room (The Humphreys) (尖沙咀)尖沙咀堪富利士道6-6A號爵寓2樓☆.。.:*・°☆.。.:*・°☆.。.:*・°☆.。.:*喜歡我的食評請Like & Follow🫶🏻 @umi.bengal.foodie#foodie #foodies #foodiegram #foodielife #foodiehk #hkfo

香煎帶子青口三文魚籽香草忌廉汁扁意粉🍝

香煎慢煮牛柳配新鮮黑松露片牛肉原汁🐃🥩
香煎慢煮牛柳配新鮮黑松露片牛肉原汁

🤑 人均消費:~$350
🤩 推薦指數:8 / 10
尖沙咀堪富利士道6-6A號爵寓2樓

#foodie #foodies #foodiegram #foodielife #foodiehk #hkfood #hkfoodie #hkrestaurant #香港美食 #香港好去處 #香港打卡 #香港探店 #香港必吃 #香港美食攻略 #尖沙咀美食 #西餐 #TheGrillRoom #牛柳 #意粉
香煎慢煮牛柳配新鮮黑松露片牛肉原汁
2024-07-12 97 浏览
放假梗係想舒舒服服,食一餐好既,女仔有西餐食係好開心,搵左呢間坐得舒服,有氣氛,仲有食物非常精緻。好,坐低睇下有咩好食先。忌廉牛油蒜香雜菌,菇菇好有菇味,忌廉牛油汁好濃郁,將菇和汁舖上麵包食,perfect池。牛肉他他配法式千層薯,牛肉他他好鮮嫩,幼嫩既肉配上醬汁,正!千層薯好有心機,將薯仔切成每片再炸,食落感覺係新鮮薯片做成千層酥。燴蕃茄牛面肉扁意大利粉,蕃茄香好濃厚,牛面肉好軟腍,蕃茄汁同牛肉好match,扁意粉都好掛汁。香煎三文魚柳伴菠菜苗枝豆配檸檬牛油汁,三文魚皮煎好香,食落脆脆,但魚肉仲好嫩,唔會乾爭爭,檸檬牛油汁好清新,配魚肉啱啱好。

好,坐低睇下有咩好食先。

尖沙咀想搵個地方坐得舒服,性價比又唔差嘅餐廳其實幾難,畢竟係遊客區,今次呢間就💡燒紐西蘭8安士肉眼扒配烤蔬菜 $1885成剛好冇過熟,牛扒調味入味又夠,肉汁豐富,唔洗另外要Salt & pepper,或者點燒汁都相當好味。蔬菜烤至表面乾身,但內裏仲好juicy。$188嚟講性價比都幾高,牛扒都幾出色。💡燒豬梅頭扒配薯條 $108梅頭扒非常軟腍,肉材處理得唔錯,味道唔會太濃但已經夠入味。薯條係粗身嘅,炸得挺身唔會油淋淋,放咗一陣都仲好脆身。💡卡邦尼扁意大利粉 $88叫返個澱粉一齊食,扁意大利粉冇咁膩但又掛到汁,煙肉香幾出~💡White Sangria $88炎炎夏日嚟返杯水果酒,今次係White wine底,有果甜同酒嘅微酸,味道夾又順口!

💡燒紐西蘭8安士肉眼扒配烤蔬菜 $188

💡燒豬梅頭扒配薯條 $108

💡卡邦尼扁意大利粉 $88
叫返個澱粉一齊食,扁意大利粉冇咁膩但又掛到汁,煙肉香幾出~

💡White Sangria $88
2024-07-07
在尖沙咀完成了一年一度的身體檢查,就帶著媽媽來The Grill Room 開餐,補充體力。Lunch menu選擇挺多,價錢由HK$88起,已包括汽水/茶,而Executive Lunch menu - 4 courses價錢HK$298,包汽水/茶/咖啡及甜品。是日廚師餐湯餐湯是蕃茄湯,湯質濃稠適中,有濃郁蕃茄香,味道酸中帶甜,非常開胃。凱撒羅文生菜沙律羅馬生菜口感清新爽脆,上層灑上多士粒及芝士,令味道層次更豐富。美國頂級牛板腱配磨菇燒汁牛板腱有滿滿網燒香味,肉質嫩滑不柴,配上磨菇燒汁,除了有提鮮作用,亦令牛肉味更濃郁。Fish of the day鱈魚煎香後外層微脆,內層魚肉巨嫩滑,魚味不重,但魚油挺豐腴,配上蔬菜粒,輕怡清新。Double Chocolate Mousse Cake 慕絲蛋糕軟滑香甜,朱古力味突出,而紅梅醬酸酸甜甜,能中和朱古力的甜膩感。拿鐵及熱奶茶拿鐵口感滑溜順喉,奶香味濃重,咖啡味醇;而奶茶是自行調配鮮奶多少,基本上不會出亂子,一口蛋糕一口茶,感覺挺幸福。

是日廚師餐湯

凱撒羅文生菜沙律

美國頂級牛板腱配磨菇燒汁

Fish of the day

Double Chocolate Mousse Cake

拿鐵及熱奶茶

2024-07-11 796 浏览
唔知其他post 有幾多係打手,但我係真實用家分享。一行三人,6點到餐廳食物質素:質素普通,牛扒$488性價比低,係唔值既。個豬扒比想像中好。衛生質素:食用既餐具就咁放係張枱度,無用任何紙巾墊住刀叉匙羹,M記都有野墊呀。服務質素:可以用垃圾形容,個中年女人Waiter 狂sell Set Dinner 4人餐我已經多返拒絕,話明揸車都要sell 酒。之後我話想單點多d野揀,佢都再繼續sell 2人餐,佢站係公司立場無錯既,但作為顧客就好反感。食到中段,個中年女Waiter 已經催我地快d食,d野凍左唔好食,Diu食個西餐都俾人催。最癲一樣野係去到後段,佢幫我地分埋送喂,咪咁能癲啦中餐咩,個fd都忍唔住出聲。另外有個後生女,我地問可唔可以切埋牛扒,佢都樂意既,抵讚。PS:我認我衰用左OpenRice 個Discount,但都唔應該咁既服務態度。多謝你地既服務,香港餐飲業先會收皮。
唔知其他post 有幾多係打手,但我係真實用家分享。

一行三人,6點到餐廳

食物質素:
質素普通,牛扒$488性價比低,係唔值既。
個豬扒比想像中好。

衛生質素:

服務質素:

最癲一樣野係去到後段,佢幫我地分埋送
喂,咪咁能癲啦中餐咩,個fd都忍唔住出聲。

另外有個後生女,我地問可唔可以切埋牛扒,佢都樂意既,抵讚。

多謝你地既服務,香港餐飲業先會收皮。

垃圾
2024-07-10
用餐优惠
優惠券
🍴巴馬火腿紅菜頭沙律 $78冇諗過咁好食嘅紅菜頭酸酸地好易入口,一啲都唔似平時食開好難食嗰種,仲配咗個酸酸地嘅蔬菜,非常開胃!🍴牛肉他他 配 法式千層薯 $138千層薯蓉一啲都唔油膩,重薯仔嘅香味,生牛肉酸酸辣辣,真係幾好食。🍴香煎帶子青口三文魚籽香草忌廉汁扁意粉 $218細佬佢有淡淡三文魚味,但係係見唔到三文魚粒粒,帶子煎得好嫩滑,三文魚子好鹹香,青口嫩滑好好,意粉都好掛汁!🍴牛肝菌蘑菇意大利飯 $168牛肝菌飯非常香濃,個飯濕度剛好有口感,好多雜菌嘅調味同兩件都啱啱好!推薦指數: 8/10晚市非常full,預先訂位會好啲,前菜唔錯主食都好食,下次可以試下二人餐。

🍴巴馬火腿紅菜頭沙律 $78

🍴牛肉他他 配 法式千層薯 $138

🍴香煎帶子青口三文魚籽香草忌廉汁扁意粉 $218

🍴牛肝菌蘑菇意大利飯 $168

推薦指數: 8/10
2024-07-10 73 浏览
之前來過食dinner ,感覺高質,但今次食lunch 原來抵好多,平均都係百幾蚊已經可以有前菜、主菜同埋甜品。而且叫無酒精Cocktail仲有買一送一添。前菜點左一份沙律一碗湯,沙律蔬菜好新鮮,而且仲要配埋鴨胸,感覺開胃。餐湯今日係蕃茄湯,味道酸酸甜甜好好飲。主菜carbonara 雖然普通好多地方都有得食,不過呢度只係$88就食到,而且份量非常多,意粉軟硬到剛剛好,味道濃郁,好多煙肉,成個感覺好Creamy。Rib eye就真抵食,百幾蚊咁大塊,叫咗五成熟真係剛剛好,肉味濃郁配埋大量蔬菜,食完感覺都冇咁溜。最後甜品係朱古力mouuse 蛋糕,好大件,百幾蚊食呢個lunch真係好飽,慢慢飲埋杯飲品,好滿足嘅一餐。

2024-07-10 42 浏览
Fine dining⭐️USDA Charcoal-Grilled Rib Eye 160z (USA) $488炭燒美國16安士USDA安格斯肉眼牛扒份量好多適合可以兩個人share~揀咗七成熟,完全冇血水👍🏻呢度嘅牛扒質素高質~牛魔王絕對唔好錯過!Side dish 揀咗法式薯蓉,質地幼滑,入口即溶好好味😍Porcini Mushroom Risotto $168牛肝菌蘑菇意大利飯Risotto 要煮得好食絕對唔係易事~外軟內硬,而且吸滿湯汁,牛肝菌香氣濃郁,再加上蘑菇口感更加豐富,整體配搭出色👍🏻The Grill Room (The Humphreys) (尖沙咀)尖沙咀堪富利士道6-6A號爵寓2樓
Fine dining⭐️

炭燒美國16安士USDA安格斯肉眼牛扒
份量好多適合可以兩個人share~
揀咗七成熟,完全冇血水👍🏻
呢度嘅牛扒質素高質~牛魔王絕對唔好錯過!

Porcini Mushroom Risotto $168
牛肝菌蘑菇意大利飯
Risotto 要煮得好食絕對唔係易事~

尖沙咀堪富利士道6-6A號爵寓2樓