2019-05-16 470 浏览
今日收工搵埋老婆一齊去海港城搵食 行行下見到呢間望落好似唔錯。之前見ig有推介過佢逢星期一既韓式素食放題都想試下,但係可惜今日係星期三,佢做緊韓式炸雞放題168蚊。諗住放題咩味既雞都可以試下,所以就入左去諗住試下。落單先見款式唔算多 而且係較特別既口味,例如青檸牛油果醬炸雞, 紅火龍果醬炸雞。當我地仲諗緊炸雞點樣同火龍果融為一體既時候,火龍果炸雞就到左。見到即刻嚇左嚇,啲醬既顏色好似染髮劑 感覺超多色素。賣相唔吸引之餘 雞肉太油 重油味 食多兩件已經漏漏地。另外青檸牛油果醬炸雞冇牛油果味 得青檸既酸酸地 基本上係得4款雞 但其實佢只係將原味炸雞排用唔同醬溝落去 都唔好食既!後來加左個昆布牛肉湯 點知係味精湯😵😵最後埋單兩個人500幾蚊 極唔抵計計下除開每件雞成20幾蚊其實以成168加一 180幾蚊 如果想食回本都起碼一個人食成10幾舊雞。 即使一個人食到10舊雞 一舊雞都要成18蚊😂所以計落真係超唔抵食星期三路過呢間餐廳既你 諗都唔好諗 唔好揀呢個炸雞放題餐。其他散叫既食物就唔知咩情況。只係知牛肉昆布湯都好重味 偏咸

後來加左個昆布牛肉湯 點知係味精湯😵😵

最後埋單兩個人500幾蚊 極唔抵
計計下除開每件雞成20幾蚊

星期三路過呢間餐廳既你 諗都唔好諗 唔好揀呢個炸雞放題餐。

其他散叫既食物就唔知咩情況。只係知牛肉昆布湯都好重味 偏咸
2019-05-16 384 浏览
今晚同媽媽去完sogo就過返海港城搵野食,見呢間食新式韓國菜的餐廳唔駛等好耐,於是就決定食佢。我地被安排係窗邊的位置,有靚景陪食。呢度主打新式韓國菜,有好多唔同口味的炸雞,仲有素食可以選擇。但我地兩個人食唔到太多野所以只係叫左兩樣野食。拌飯入面的材料有別於傳統的韓式拌飯,入面加左西式的沙律菜。個醬料亦唔係普通韓式辣醬,佢呢個有少少辣得黎又甜甜地,加落個飯度幾好味。另外個飯捲餡料幾豐富,雖然吞拿魚份量好多,但佢都加入左大量紅蘿蔔絲中和返,食完唔會好漏,而且仲好飽。

我地被安排係窗邊的位置,有靚景陪食。
韓式燒牛肉拌飯

韓式松子仁吞拿魚飯卷

2019-05-10
2019-05-15 259 浏览
我從來都冇諗過原來素食既人有咁多選擇,唔係個素食friend講開,我都仲停留係得d齋滷味同齋叉燒既世界入面。就好似呢間係尖沙咀海港城LCX既The Joomak,一向都係以創意新派韓食打響名堂既,除左努力鑽研各種獨特既韓式美食之外,宜家仲係素食菜式上面有新突破tim。餐廳地方都算大,裝修簡約別緻,環境舒服,係盡頭仲有一排落地玻璃窗,可以對住個無敵維港景timMenu呢度除左主打既韓式美食之外,早排仲推出左個素食放題,大受歡迎tim,宜家更加推出埋全新口味既韓式素炸雞同燒素鰻魚。牛油果開心果素炸雞$188呢個素炸雞大大件,配佢自家調製既牛油果開心果醬,口味獨特,加埋個青檸汁中和返個味道,感覺一d都唔肥膩,仲好開胃tim,灑埋d麻藥粉,仲多層「芝」味純素燒鰻魚$188呢個素鰻魚真係幾可亂真,其實佢係由淮山蓉同豆腐撈成去營造出黎既鰻魚口感。先係鐵板上面煎香條素鰻魚,再搽上一層自家製既素烤鰻魚醬 ,夾埋生菜、鍋巴、薑絲一齊食,食落相當新鮮,而且口感嫩滑水果柚子茶$138至於呢個水果茶都好arm宜家既天氣,淡淡既柚子香,少甜而且清涼解渴

Menu

牛油果開心果素炸雞$188

純素燒鰻魚$188

水果柚子茶$138

2019-05-14
2019-05-15 155 浏览
第二次泥食The Joomak,比起上一次餐牌上多左好多唔同嘅新菜式,有醬油蟹又有混醬炸雞,仲推出左多款限定食品,好似春夏限定嘅韓味鰻魚,同埋每個月都有一款限定嘅果味炸雞,四月巴西莓炸雞,五月紅火龍果炸雞同六月嘅白桃炸雞。呢到個景色真係好靚,我地去到個時本來有隻船泊左係到,點知落完order無幾耐,隻船就開走左,成個夜景無遮無掩嘅比我地睇哂。巴西莓炸雞 $198有幾塊我懷疑係菠蘿乾嘅果乾同埋瓜子鋪左係上面,增添口感,唔會淨係食雞塊咁膩,而巴西莓醬汁味道酸甜,食落好開胃,雞肉好嫩滑,咬落仲有肉汗,大約有8件炸雞,一人兩件其實都已經覺得夠。黑蒜芋絲泡菜煎餅 $138煎餅煎到好香,味道好特別,黑蒜甜得泥帶有小小苦,泡菜酸得泥帶有少許辣,加上豆苗好清新,而提子乾又有果香嘅甜味,咁多種味道偏偏又好配合,互相中和。卡邦尼年糕 $68韓式年糕crossover西式醬汁,年糕索左醬汁,有芝士同忌廉嘅味道,有芝麻香,一樣有豆苗增加左個清新感,亦中和左芝士同忌廉嘅膩。韓式烤牛肉木板 $158烤牛肉配上生菜真係一流,烤牛肉份量好多,一塊生菜包住幾塊牛肉食,滿口嘅肉香味,配上醬汁更加惹味。韓式牛肉炒飯 $98

巴西莓炸雞 $198

黑蒜芋絲泡菜煎餅 $138

卡邦尼年糕 $68

韓式烤牛肉木板 $158

韓式牛肉炒飯 $98
加左豆苗同蘑菇,所以我一路食一路覺得自己食緊西餐,好鍾意加左豆苗嘅感覺,覺得食咩都好舒服好清新,唔會食到膩,牛肉嘅份量好多,每一啖都食到。

板燒芝士菜盤(素食芝士) $98
芝士迷最愛,由自己親自燒,芝士份量自由控制,食材都好新鮮,有蘆筍,南瓜,茄子,豆腐,娃娃菜同菇。

紅棗草莓沙冰 $63 (左)
滿滿一大杯沙冰,好香草莓味,甜而不膩。

土耳其蘋果茶 $68 (右上)
蘋果香,自己加蜜糖控制甜度,飲落好舒服。
水果覆盆子紅醋 $129 (右下)
酸酸甜甜,飲落清新舒服。
2019-05-10 269 浏览
點了3樣食物2杯野飲,15分鐘左右黎左一碟食物和一杯嘢飲,其餘兩樣食物同野飲等左一個鐘、到左之後竟然5分鐘就叫我地俾錢話要節數。跟住唔夠一個鐘,店員就做出一個手勢示意叫我地走(事源拎位時講左用餐時間90分鐘)當時餐廳仲有幾台客,而我哋個位置附近好多吉位。真係勁無禮貌,嘢食遲黎冇講唔好意思、我兩樣野用一個鐘食都唔過分姐?仲好意思趕人走。野食味道普通 , 炸雞其中有一兩舊係有雪藏味,個汁都OK。韓國壽司飯有啲硬。泡菜煎餅好食、但係上碟時竟然係唔熱嘅!都唔知係咪喺廚房放咗一段時間先攞出嚟?括嚟講性價比唔高

2019-05-09 159 浏览
訂位是20:00⋯⋯大部分人到齊只有一位朋友未到, 朋友請問他們可否等一會再叫野食, 他們黑臉并強調他們只有90分鐘享用, 未叫野食就催, 到點餐後, 另一位朋友再點餐,他們餐廳服務員不倫職級高興低都好一致的態度,給我們的感覺就像:「哈!又點餐? 」之後不斷望錶, 面部表示不耐煩........其後我們要求斟水, 他們竟然只斟一杯水, 但全枱有6個杯.......他們整理餐具十分嘈,很大聲放東西....完全影響客人心情, 之後有餐具跌落地上,竟然執起放回放餐具的櫃裡, 難以想像用這些餐具放進口袋有多麼多的細菌!我們不會再到這餐廳,太差了!

2019-04-20
庆祝纪念
生日
2019-05-09 261 浏览
縱使筆者是一位食肉獸 , 在 Green Monday 都會食素 , 盡力響應一下 ; 雖然是食素但都可以吃得精彩 , 而且要是 韓式 fusion 菜 ~Menu ~Black Garlic Latte 黑蒜拿鐵 : 黑色誘惑 , 賣相極其神秘 , 成份是 黑蒜、蒜汁、備長炭粉、蒜鹽、杏仁奶 ; 其味清香溫和 , 飲落口甜甜的 , 超級好飲 ~Black Garlic Taro Kimchi Jeon 黑蒜芋絲泡菜煎餅 : 非常誘人的外表 , 煎餅外脆內軟 , 味道甜甜酸又帶點微辣 , 口感層次非常豐富 , yummy ~本篇完 ~
Menu ~

本篇完 ~
2019-05-07 283 浏览
Green Monday人人都知,但幾多人又做到。今次試左呢間韓國餐廳,好有心咁推左個素食放題,韓式素食真係第一次食,重要係放題模式,咁我同朋友就一於試下。在LCX基本上間門餐廳都要等嫁啦,所以我同朋友一早六半就去到,早到梗係有靚位,對住個無敵大海景,真係好賞心悅目。食食下中途重有幻彩詠香江睇,真係好屈機!間大郵輪離開口岸啦,睇住佢駛走的感覺好特別。放題$208加一,90分鐘。價錢合理,可以一戰!前菜有8款,我地試左麻藥薯條、泡菜芝士薯條、招牌青蘋羽衣甘藍煎餅和健康藜麥沙律。麻藥薯條真係估佢唔到,係甜甜地嫁。上枱薯條夠哂熱,係幼身薯條,夠哂香脆。上面灑有大量甜甜的調味粉,越食越想食丫!我朋友鐘意傳統野,佢就鐘意呢個泡菜芝士薯條,咸咸地經典野,泡菜加芝士真係無得輸。招牌青蘋羽衣甘藍煎餅就最正,其實用蘋果做材料的食物我都幾鐘意嫁,例如蘋果批!煎餅一上枱真係好green ar!都有點驚訝🙀不過,一場黎到梗係要試下新野,煎餅入口好香蘋果味,第一啖就知好好食,上面有甜甜的調味醬,加上香脆的蘋果乾,真係新奇又特別,重要係好好味嫁!不過煎餅可以再煎得再薄身點,相對更加香脆點,味道再升級!健康藜麥沙律
Green Monday人人都知,
但幾多人又做到。
今次試左呢間韓國餐廳,
好有心咁推左個素食放題
韓式素食真係第一次食,
重要係放題模式,
咁我同朋友就一於試下。

在LCX基本上間門餐廳都要等嫁啦,
所以我同朋友一早六半就去到,
早到梗係有靚位,對住個無敵大海景,
真係好賞心悅目。
食食下中途重有幻彩詠香江睇,
真係好屈機!

間大郵輪離開口岸啦,
睇住佢駛走的感覺好特別。

放題$208加一,90分鐘。
價錢合理,可以一戰!

前菜有8款,

麻藥薯條真係估佢唔到,係甜甜地嫁。

健康藜麥沙律正常野,一睇就知蔬菜新鮮,唔錯!

主菜一共有11款!
我地試哂招牌野,包括:牛油果開心果炸雞、芥末炸雞、純素燒鰻魚和板燒未來豬肉漢堡生菜包!

芥未炸雞一聽就知惹味野,梗係要試試啦。入口外皮脆,新鮮即炸夠哂熱!芥末醬汁夠哂多,少少刺激。炸雞外脆內軟,中間係一絲絲的素肉,真係好似食緊雞絲雞球一樣,高質!

牛油果開心果炸雞又係新奇野,呢度認真不錯。炸雞水準冇問題,上面的醬汁香滑,有牛油果的軟滑,加上濃旭開心果的香味,中間帶有少少檸檬酸味,味道唔錯唔錯,值得一試!

放題都唔係求其放食物上枱嫁,
純素燒鰻魚和板燒未來豬肉漢堡生菜包都係用左小小鐵板俾客人可以一路食一路加熱,真係有心製作!

先講純素燒鰻魚,份量唔算多,放題份量剛好,同一款食太多真係好唔抵嫁麻!
素鰻魚配上香甜的鰻魚汁,質地當然冇真鰻魚咁軟滑,不過味道又真係比得上真鰻魚,幾可亂真!配上窩巴同生菜食,感覺好fresh!窩巴夠脆,存放得幾好,唔會淋哂痴牙!

板燒未來豬肉漢堡生菜包,都係有得俾你燒下燒下加熱。漢堡十分濃味,內層有滿滿的素芝士,啖啖都有芝士香,惹味十足!覺得太heavy,可以夾埋d生菜食,咁就啱啱好😄

飲品二人share 左特飲水果覆盆子紅醋,解解飽濟感,職員上飲品的時候都特別周到,會特別在你客人面前調配一下,款款不同,充滿新意!
飲品方面十分足料,酸酸甜甜,我個人就認為太濃,如果多點冰沖淡下好點,我朋友就認為剛剛好!

食到最後太飽了,所以沒有點甜品
下次想食記得訂枱前預留!

2019-05-03 217 浏览
吹起韓流以來,韓式餐廳遍佈各區,喜歡韓國料理的人也愈來愈多。今次炸雞癮發作,就去咗人氣極高的位於尖沙咀LCX韓國餐廳。我地點咗炸雞,牛肉炒飯,燒牛肉定食同柚子特飲。等餐同時遠望窗口,窗台邊有一組大小不一的燈泡裝飾,襯著維港景色,讓人錯以為是一幅畫。好啦,炸雞,炒飯也陸續上來了。開動啦~~~炸雞配着不同醬汁來吃,讓你吃到傳統味道之餘,也能試到一些創新的味道。可惜,炸雞都選用咗雞胸部分,如果係雞鎚就更好吃😋。牛肉較為普通,沒有當地韓牛那麼好吃。
今次炸雞癮發作,就去咗人氣極高的位於尖沙咀LCX韓國餐廳。
我地點咗炸雞,牛肉炒飯,燒牛肉定食同柚子特飲。
好啦,炸雞,炒飯也陸續上來了。開動啦~~~
2019-03-03
2019-05-03 162 浏览
韓式松子仁吞拿魚飯.飯薄薄一圈 餡料很豐富 份量夠2人分享有餘了!韓式烤牛肉.bulgogi韓式的調味 牛肉片不會乾柴 份量都不少 可以以生菜包起來一起吃~川香麻辣炸雞.雞件已去骨 吃得很方便 如果每一件的大小可以再細點就更好🤣炸得香脆不油膩 而川香麻辣醬很到位 真的很麻很辣 建議不太能吃辣的不要點這個柚子·韓shake.2人份的特色飲料 店員會即場手搖 可自行選擇有酒或無酒的版本 味道是清新的柚子味 是refreshing之選~
韓式松子仁吞拿魚飯.
飯薄薄一圈 餡料很豐富 份量夠2人分享有餘了!

韓式烤牛肉.

川香麻辣炸雞.

柚子·韓shake.
2019-04-30 112 浏览
人生第一次劣評本人明白從事服務性及餐飲行列是非常辛苦,所以如非必要,本人很少劣評的,這是本人的第一次,亦希望是最後一次。入正题,劣評分2部份:服務態度,食物質素各員工黑口黑面,未有笑容,當我們坐下看餐牌約5至10分鐘時,有一位侍應在我們後面用對講機說。。。作為一個食客,聽到如此無禮既對話,真心嬲。😤之後落單,想咨詢一下其推廣既食物,只回應一句,沒有禮貌,不想介紹。再者,佢地再三強調只有90分鐘時間。🙄之後,食物到來,不熱,只是暖,而且有員工手持食物時打噴嚏沒有用手蓋口,太不衛生。 之後再講,🙄🙄🙄侍應不停咁講,我地已經無食慾,之後又再聽到侍應們說當時沒有客戶等待,不知道為何要如此對待客戶,真的不會再光顧。
人生第一次劣評
入正题,劣評分2部份:
服務態度,食物質素
各員工黑口黑面,未有笑容,當我們坐下看餐牌約5至10分鐘時,有一位侍應在我們後面用對講機說[睇咁耐,都唔叫野,都唔知想點]。。。作為一個食客,聽到如此無禮既對話,真心嬲。😤
之後落單,想咨詢一下其推廣既食物,只回應一句[缦魚羅],沒有禮貌,不想介紹。再者,佢地再三強調只有90分鐘時間。🙄之後,食物到來,不熱,只是暖,而且有員工手持食物時打噴嚏沒有用手蓋口,太不衛生。 之後再講,[食物已經到齊,你地仲有30分鐘食。]🙄🙄🙄
侍應不停咁講,我地已經無食慾,之後又再聽到侍應們說[佢地夠鐘還枱啦,隊張單比佢地啦。]
2019-04-29
2019-04-29 251 浏览
未諗過食完間餐廳要第一時寫評語從未試過係一間餐廳被人催落單,催埋單,每一位侍應都係向著同一個目的,趕客人走!事緣 入座前有講90分鐘用餐,都仲有d禮貌,到餐廳入面完全冇,仲衰過澳牛,到食左1個鐘,走埋來好粗俗 發悔氣 咁話得番30分鐘,有冇單要落,冇就出單俾你,之后仲要聽到侍應間講呢枱,嗰枱就嚟夠鐘㗎啦直接隊張單畀佢啦唔使理咁多呀,奉勸每1位唔想食到背脊骨落,有不愉快的用餐心情,一定唔好去仲要某d 侍應嘅衛生水評比想像中差,因為見到某啲侍應一路行一路打乞嚏係冇揞住個口嘅。好彩冇食物係佢手,如果唔係仲洗食既。
未諗過食完間餐廳要第一時寫評語
2019-04-27 303 浏览
係呢個場血拼完,無論銀包同腳力都消耗得七七八八,係時候坐底開餐,記起有間食韓國嘢,早去到門外唔駛等位!牆上掛住以燈泡砌成嘅店名,吸睛位靠近窗邊位坐,可以欣賞維港景色,搭正8點,仲可以睇埋幻彩詠香江餐牌提供小食,煎餅,飯/年糕,青口,肉類,甜品及特式飲品另外仲有春夏限定 : 韓味鰻魚新式韓菜當然有炸鷄,食過嘅都係芝士/甜辣醬/蒜蓉味,見到呢到每個月都有一款果味炸鷄,迎接夏天來臨四月之星係呢客巴茜莓炸鷄 ($198),外型吸引,一客份量都唔少,大約有7-8件!以菠蘿片乾,紅莓乾,瓜子灑上面,增加靚仔感,睇得又食得以巴茜莓做醬汁,味道酸甜,更多一份莓味,與炸鷄絶對做到拍檔外皮炸至金黃色香脆,每件鷄都掛上醬汁,鷄肉口感嫩滑同埋保留到肉汁,絶對唔係乾同嚡,啖啖肉確係正!食炸鷄唔一定要飲啤酒,一於韓到底,飲馬格利!  叫左呢支菠蘿馬格利,提供有酒精 ($68)/無酒精 ($58)選擇, 呢支係有酒精!以冰桶上枱,飲到尾都能保持冰凍感,飲到酒味之餘亦有菠蘿香味,味道香甜易入口,飲到菠蘿蓉,女士應該會好喜歡!食完炸鷄,已經飽左一半,就咁叫個海帶牛肉湯 ($78),以為只係得海帶同牛肉,原來仲有蘿蔔,洋

牆上掛住以燈泡砌成嘅店名,吸睛位

餐牌提供小食,煎餅,飯/年糕,青口,肉類,甜品及特式飲品
另外仲有春夏限定 : 韓味鰻魚

以菠蘿片乾,紅莓乾,瓜子灑上面,增加靚仔感,睇得又食得

以巴茜莓做醬汁,味道酸甜,更多一份莓味,與炸鷄絶對做到拍檔

食完炸鷄,已經飽左一半,就咁叫個海帶牛肉湯 ($78),以為只係得海帶同牛肉,原來仲有蘿蔔,洋蔥,娃娃菜及鮮冬菇

以火爐慶住,唔怕未飲完就變凍,味道有蔬菜嘅鮮甜味,半點肥膩都無,牛肉唔太韌,成個湯就咁單食都可以!

友人唔嗜酒,想飲杯熱飲,見到有花茶類,呢客土耳其蘋果茶 ($68)好似幾特別,原茶壺上,見到有蘋果粒,仲有支蜜糖比你自己混入茶內,甜度由自己控製!  茶味唔太濃,幾特別有D似洋甘菊味,飲完感覺幾舒服!

每次見到韓式拌飯,都有療愈感,皆因顏色繽紛,整齊排列成圓型,呢個韓式燒牛肉拌飯 ($98)都唔例外!  材料有紅蘿蔔絲,青瓜絲,芽菜,菠菜,火箭菜及牛肉,仲有隻煎蛋!

將韓式辣醬加入拌飯再撈均先食

辣醬係甜辣味,就咁撈飯都好味,混好晒一啖可以食到幾種食材,有菜有肉又有飯,超級滿足!

星期二晚與朋友小聚,隨便選了一間交通方便的韓國餐廳。以星期二晚來講,人算是不少。叫了羽衣甘藍煎餅、混醬炸雞、卡邦尼年糕、韓國水梨卷和芝士蔬菜鐵板燒(忘記了實際菜名),再加一壺熱土耳其蘋果茶。整體來說,食物走較清新路線,不太濃味。雖然見過其他評論說水梨卷味道太淡,但我覺得它裡面的蔬菜挺鮮味的,加上微甜的梨子頗開胃。反而那個很受歡迎的煎餅,我覺得它酸酸的,上面的醬汁弄得整塊煎餅濕答答的,我覺得有點奇怪!炸雞炸得不錯,肉質也頗嫩,可以隨心沾不同的醬。年糕我覺得不過不失,口感偏硬,沒有什麼記憶點。至於鐵板燒,真的純粹gimmick,如果拍拖會是不錯的娛樂,味道上完全沒有意見,畢竟餐廳也只是提供生的蔬菜讓顧客自己燒。蘋果茶擺盤挺可愛,附上可愛的茶壺和小杯子,但我嫌它味道略淡,茶味不夠。整頓晚飯雖然不錯,但份量偏少,味道又不是很難忘,以這個價錢,不是一間很值得去的餐廳。

2019-04-23
  • 韓國水梨卷
2019-04-23 208 浏览
因為SD卡問題,最近才能拿回早前拍的照片😭 雖然遲了許多,但都想分享一下早前品嚐的火鍋!😋。The Joomak一向主打素食,素食也可以好惹味好豐富!早前試了限定川香麻辣素雞煲,以百頁豆腐製成素雞件,加上五香粉、沙薑粉、麵豉、辣椒粉、韓式辣粉、花椒油及麻油炒成的素雞煲醬,麻辣香味滲入豆腐當中,香麻剌激又美味~。吃完豆腐再倒入韓國松茸菇素湯底來打邊爐😆😆😆 點了好豐盛的龍蝦拼盤🦞 原隻波士頓龍蝦超新鮮生猛!食落啖啖肉,肉質爽嫩👍🏻 日本瀨戶內海蠔飽滿鮮甜美味,加上大廚自製、彈牙惹味的泡菜墨魚滑及鯪魚滑,配上各種新鮮瓜菜好滿足!。還有破格以未來新豬肉Omnipork入饌的素豬泡菜滑✨ Omnipork由豌豆、非基改大豆、冬菇和米等全植物性材料製成,不含膽固醇、抗生素或激素😀 健康安全口感嫩滑鬆綿,味道和豬肉好相似!再混入自家醃製純素泡菜,惹味可口~能迎合素食朋友或肉食朋友的口味呢😋

吃完豆腐再倒入韓國松茸菇素湯底來打邊爐😆😆😆

用餐优惠