2019-04-23 159 浏览
Dayoff 約左朋友去尖沙咀行街😛大家都想食韓國野 就去左LCX入面間Joomak 我地點半入去食 都好多人食緊飯 環境都幾好 都幾闊寬🥳餐廳有做lunch set 有湯有野飲同個main 都幾抵食 係尖沙咀黎講🤣我地嗌左其中一個lunch set 鰻魚泡菜炒飯$168****非常推介****因為饅魚燒得好好食 仲要係每食一啖都食到饅魚 加埋泡菜 好match 味道又夠哂 兩個殿粉質之鬼第一時間清哂碟炒飯甘食韓國野點少得炸雞😚我地見餐廳有每月菜色 就叫左個 川辣炸雞 試下 ****十分辣****本身諗住個辣應該唔會好勁 點知係勁辣 個sauce非常有料地辣 所以如果唔食得辣既朋友可以嗌第二款炸雞 炸雞個皮又脆又薄仲有雞肉好鮮嫩 係炸得好好食架 好彩我個fd食得辣 有佢包底🤣香辣炒年糕$68***甜甜地帶少辣***我地兩個都一致好評個炒年糕 甜甜地帶少少辣 好開胃而且份量啱啱好 唔會太濟水果柚子茶$138 2人用餐廳啲2人用既飲品都好吸引 個presentation 都好靚 所以我地嗌左非酒精既酒品黎飲 好飲又可以食下啲生果

我地嗌左其中一個lunch set 鰻魚泡菜炒飯$168

香辣炒年糕$68

水果柚子茶$138 2人用
2019-04-20 1753 浏览
韓不韓已不再重要,最是願意在食物配搭及味道上玩心思…… 我真的不知道為甚麼會有這麽多差評,那肯定了口味這回事的確是因人而異!韓國水梨卷$98全素的kimbap, 一客有10件左右, 紫菜包飯裏裹着的食材有紅蘿蔔絲、酸蘿蔔、青瓜及水梨,吃下去的味道是輕輕的甜酸夾雜,頗清新的口味。薑黃拿鐵看見「拿鐵」兩字,別以為是牛奶咖啡,實則是完全沒有咖啡成份,而且這是一杯素的「Golden Milk」, 因為成份是選用杏仁奶代替牛奶。 味道甜蜜蜜也有薑的鮮辣,衹因成份是:薑汁、薑黃粉、蜂蜜、梅粉、杏仁奶。 韓國炸雞在現今的韓國餐廳上是不可缺少的食品,餐牌上有介紹最新推出的以特別水果調製的「果漾炸雞」,於四至六月期間每月供應一款限定口味。暫時知道四月限定是「巴西莓炸雞」$198一份裏有7-8件無骨炸雞,每件的件頭不細而且厚肉。淋在炸雞面上的巴西莓醬,酸甜的味道能吃出是純莓果味及有些蛋黃醬的乳味,配搭乾菠蘿片及燕麥果仁更讓人感覺有新意。喜出望外是黃金炸雞竟然一點也不油膩,香脆外層下的雞肉嫩滑無比,蘸着莓醬來吃是醒胃冶味。
韓不韓已不再重要,最
是願意在食物配搭及味道上玩心思
韓國水梨卷$98
薑黃拿鐵

暫時知道四月限定是「巴西莓炸雞」$198
  • 巴西莓炸雞
  • 薑黃拿鐵
2019-04-14 238 浏览
放工接到女兒電話,説在尖沙咀發現一間新派韓國菜館,名叫Joomak,韓國迷的女兒叫我陪佢去試試,來到店裡,無論裝修擺設,食品飲品都融入新派概念,令人耳目一新!韓式煮魚湯:用火滾住食,湯底味道鮮甜,加蔬菜和菇菌,有兩大串魚糕都好鮮味。鰻魚泡菜炒飯:餐牌上寫「韓味鰻魚、春夏限定」。選用天然無激素的美洲種巨型鰻魚,不含孔雀石綠和重金屬。加入泡菜和鰻魚炒飯,濕濕地,再加上紫菜絲,味道濃郁帶辣味。鰻魚魚肉細嫩鮮美,齒頰留香。吞拿魚卷:餡料都好足料,吞拿魚鮮味十足,份量都好多,配青瓜、和紅蘿蔔等,多重口感,很好味!:DRAFT KlRlN:味道濃郁,啤酒味香。FRESH O

DRAFT KlRlN:味道濃郁,啤酒味香。
FRESH O
2019-04-03
2019-04-13 215 浏览
有位年輕女侍應生落錯單 上菜個時來多左幾碟 個女侍應態度好差咁話 : 咁點 姐係你地而家又話唔要呢d 野啦?明白食物來多了對店家造成損失和浪費食物,但我認為可以請個經理或資深既員工來了解係落錯單定係真係有叫到。咁樣串個客實在令用餐體驗下降至負數而且味道也不是很好,特別係個混醬炸雞。如果食炸雞,我覺得sodam chicken 好食好多。大家唔信可以試下挑戰,真係真。混醬明白這是個別員工的表現,希望店主可以看到這封評語,作出改善,否則生意大受影響要是味道好還可要接受,可惜不是,不明白為何這麼多好評,以後不會再來。

2019-04-13
2019-04-10 247 浏览
韓式炸雞又有新花款,今次呢間直情玩果漾炸雞,聽店員介紹個醬汁係用純果蓉再加蛋黃醬調製,而今個月開始連續三個月都會有唔同嘅生果味炸雞,頭炮係巴西莓,五月係紅火龍果,六月係白桃,三款都好過癮咁🙈而今次食呢個巴西莓,一嚟到視覺上都幾利賓納feel😂,咁藍莓當然冇黑加倫子咁甜啦,可能溝咗蛋黃醬個酸甜度都幾溫和,多咗陣果味感覺幾清新又冇咁膩,啱哂夏天食,仲有埋堅果同果乾令罪惡感更加降低,不過可能我重口味,覺得個果醬味可以再重啲就更好😛小食方面都叫咗兩款,芝士薯條加咗素泡菜,微辣又拉芝咁超惹味,另一款魷魚筒就釀咗啲芝士響入面再炸,咬落爆汁之餘個拉芝等級仲勁過薯條😂另外而家佢地仲做緊限定嘅鰻魚menu,直情有成塊巨型鰻魚俾你煎,不過感覺有啲貴我地就冇叫,叫咁會鰻魚飯團好驚喜,本身幾鐘意食烤飯團但又怕個飯焦太硬,呢度就直情俾個爐你自己煎,飯焦度任你選擇,仲可以包埋紫菜生菜食,本身鰻魚餡夠靚之餘飯團都有淡淡嘅麻油香,好高質😊

2019-04-06 390 浏览
周一90分鐘韓式素食放題🥙 💲198追加特飲任飲 💲88*建議預先訂座✅ 整體質素唔錯 尤其未來豬肉漢堡扒既素芝士口感似mochi 煙煙韌韌好得意😍😍😍 必試之選✅ 素豬肉丸質感味道都同普通肉丸好似 幾可亂真✅ 泡菜炒飯比預期中好食🍚❌ 人手不足 令到上菜同落單都好慢 感覺似真人版overcooked❌ 一開始員工話仲有奶凍先加$88飲品 點知最後竟然賣晒😫 想食記得叫左先❌ 爆谷荔枝shake係一個大伏🙅🏻‍♂️🙅🏻‍♀️ 想挑戰自己既可以一戰 如果想穩穩陣陣就建議飲馬格利(韓國米酒既一種)味道唔太濃 容易接受🍸👅Taste:3.75/5💰CP值:3.25/5🙋🏻‍♀️Service:2.75/5👁‍🗨Stylishness:3.25/5
周一90分鐘韓式素食放題🥙 💲198

🙋🏻‍♀️Service:2.75/5
👁‍🗨Stylishness:3.25/5
2019-01-28
2019-04-04 261 浏览
跟好友們很久沒聚她們也喜歡吃韓國菜,我便想起尖沙咀的The Joomak,地點方便又型格很切合她們的風格! 先點上松子紅莓原味煎餅$138,薄薄的煎餅上有大量我喜愛的的火箭菜、香口松子、酸微微的紅莓驟眼看似很清新,但魔鬼細節盡在那香滑的沙律醬,我只敢吃一少角便收工! 吃韓國菜不吃炸雞真有點說不過去!而且這巴西莓炸雞$198只在四月限定供應!巴西莓炸雞味道酸甜兼備,還配上我至愛的自家製菠蘿乾,另有紅莓乾、南瓜籽等外層口感十分豐富!而內裡雞肉也不會鞋口,喜歡酸甜的朋友記得四月去試喇! 到我最期待的韓式烤美洲巨鰻扒$288,美洲巨鰻每日新鮮到貨而且說明天然無激素,我這鰻魚迷又怎可錯過呢!! 韓式烤烤美洲巨鰻扒還包括有不少配菜、大豆芽泡菜、辣味泡菜、蕎頭等等!  另附有沙律菜和芝麻葉可供包裹共吃,隨自己喜好如何品嚐!  韓式灸烤鰻魚可選自己動手!或者像我們由侍應代勞,見她邊烤邊添上汁料不消一會鰻魚已變得金黃焦香,而且肥美肉厚兼油香四射! 我覺得韓式灸烤鰻魚比日本蒲燒更加吃得出魚的鮮味,魚肉口感彈牙肉質細嫩好新鮮,吃下焦香肥美又惹味,我忍不了口吃了兩件啊罪過罪過!!

另附有沙律菜和芝麻葉可供包裹共吃,隨自己喜好如何品嚐!

2019-04-02
午餐
2019-04-01 177 浏览
素食係近年嘅飲食潮流,但韓式素食就真係令人有耳目一新嘅感覺,JOOMAK只有星期一可以用$198放題價試盡咁多款韓式素菜餐牌有12款嘅素食,份量不算大,可以試多D不同款式麻藥薯條 - 原來即係落左芝士粉咁解,用左蕃薯,甜咸衝擊都幾好食,不過係有D乾原味煎餅 - 有好多菇做料,脆中帶腍健營藜麥沙律 - 呢個好足料,有牛油果同羽衣甘藍,可以ENCORE韓國水梨卷 - 呢個我ENCORE左5次有多,估不到同飯卷咁夾,好清爽焗芝士蕃茄未來豬肉丸子 - OMNI-PORK係新推出GE素豬肉,色澤質感都同真豬肉好似板燒未來豬肉漢堡扒生菜包 - 呢個用鐵板上,用生菜包住一齊食可以中和油膩感覺素食風味部隊鍋 - 小小一鍋都有好多料呀,健康又飽足
餐牌有12款嘅素食,份量不算大,可以試多D不同款式
原味煎餅 - 有好多菇做料,脆中帶腍

素食風味部隊鍋 - 小小一鍋都有好多料呀,健康又飽足
2019-04-01 154 浏览
難得早收工嗱嗱聲約咗肥妹子食晚餐佢話想食韓國嘢但係又唔想食韓燒然後大家係OpenRice搵左一陣之後就決定去呢間點知比我發現六點前入座有八折😱😱雖然我未肚餓都二話不說訂座🤣🤣佢係喺海港城入邊都幾易搵入邊裝修果盞店名燈我都幾鍾意不過因為已經有八折所以唔可以揀位坐我地本來係揀咗青口配薯條點知佢喎今日冇晒青口,有啲失望然後我哋改左食好似幾好食嘅牛油果炸雞叫咗個飯卷另外食唔到青口都食下薯條啦揀咗個泡菜薯條嗰個牛油果炸雞的確唔錯而且佢好多件雞件係入邊兩個人真係食唔晒🙈因為太多所以感覺好流我諗多啲人先叫呢個炸雞會好啲不過係好味嘅我飯卷都唔錯唯一係個薯條麻麻哋可以唔試最後仲會有甜品送俾我哋添係三粒唔同餡嘅糯米糍有芝麻有花生有紅豆我就麻麻哋我覺得雪米糍會好啲囉🤣
難得早收工嗱嗱聲約咗肥妹子食晚餐
佢係喺海港城入邊都幾易搵
入邊裝修果盞店名燈我都幾鍾意
不過因為已經有八折所以唔可以揀位坐
我地本來係揀咗青口配薯條
點知佢喎今日冇晒青口,有啲失望
然後我哋改左食好似幾好食嘅牛油果炸雞

我就麻麻哋
我覺得雪米糍會好啲囉🤣

2019-03-21
2019-03-31 94 浏览
This is our first time to visit the restaurant. The food quality is good but the service quality is very bad. The staffs always hide themselves in the back and never pay attention to the customers. I would say this is the worst restaurant we have visited in Harbour City. We won’t visit it again.
2019-03-27 142 浏览
只能夠用劣食來形容。先唔講服務質素同價錢,其實全部都好有問題。三個人午餐叫咗三個主菜加一個side两個飲品,包括素豬肉炒飯、牛肉拌飯、韓式飯卷同埋泡菜芝士薯條。成個炒飯得一粒素豬肉,個拌飯上菜果時就已經凍晒,個飯捲比同屋企自己整個啲仲差幾倍,薯條又係暖既 芝士都硬左一半。啲waiter 態度見人見智啦。個場冇乜人但係啲之後加既野食(飯卷同薯條)就好似miss 咗感等咗廿幾分鐘再追單先到。成餐要差唔多五百蚊(!!!!) 姐係感,喺LCX食都已經預咗,不過呢餐食真係食得好唔抵🙄其實我好少會寫review,真心唔明點解禁多好評
只能夠用劣食來形容。
其實我好少會寫review,真心唔明點解禁多好評
2019-03-24
Lucas小食家嘅粉絲應該都知道,我一直都係素食餐廳捧場客,希望可以帶動素食文化俾各位。 海港城 The Joomak 一向都主打新派韓菜, 佢地最近主打新派韓式素食, 幾有心思嫁~ 前菜點一個麻醬雪耳沙律, 入面有好多種唔同嘅菜, 最特別有羽衣甘藍同韓國水梨, 為平凡帶點不平凡。 主菜係 板燒未來豬肉漢堡扒生菜包 , 素漢堡呢排都好流行,呢度可以慢慢煎, 可以自己控制火喉,外脆內軟, 加上新鮮生菜,好Fresh,而且唔會覺Heavy =) 呢款焗芝士番茄未來豬肉丸認真一流, 似肉既程度真係幾可亂真。 加上誘惑既芝士同埋酸甜開胃既蕃茄襯托,好食得黎又唔會太肥膩 呢杯土耳其蘋果茶有埋蜜糖另上, 甜度幾多可以自己決定。 杯茶蘋果香味清幽雅致得黎亦好濃郁。 食完野之後再歎埋呢杯茶,真係賞心樂事
Lucas小食家嘅粉絲應該都知道,
我一直都係素食餐廳捧場客,
希望可以帶動素食文化俾各位。

海港城 The Joomak 一向都主打新派韓菜,
佢地最近主打新派韓式素食,
幾有心思嫁~

前菜點一個麻醬雪耳沙律,
入面有好多種唔同嘅菜,
最特別有羽衣甘藍同韓國水梨,
為平凡帶點不平凡。

麻醬雪耳沙律

主菜係 板燒未來豬肉漢堡扒生菜包 ,
素漢堡呢排都好流行,呢度可以慢慢煎,
可以自己控制火喉,外脆內軟,
加上新鮮生菜,好Fresh,而且唔會覺Heavy =)

未來豬肉漢堡扒生菜包

呢款焗芝士番茄未來豬肉丸認真一流,
似肉既程度真係幾可亂真。
加上誘惑既芝士同埋酸甜開胃既蕃茄襯托,好食得黎又唔會太肥膩

焗芝士番茄未來豬肉丸

呢杯土耳其蘋果茶有埋蜜糖另上,
甜度幾多可以自己決定。
杯茶蘋果香味清幽雅致得黎亦好濃郁。
食完野之後再歎埋呢杯茶,真係賞心樂事

土耳其蘋果茶
2019-03-20
麻醬雪耳沙律
焗芝士番茄未來豬肉丸
土耳其蘋果茶
  • 板燒未來豬肉漢堡扒生菜包
2019-03-24 106 浏览
想去食韓國菜,但發覺香港大部份韓國菜都係韓燒/炸雞店,Joomak 個menu事實上係比較多選擇,菜式有創意, 有火鍋、炸雞、年糕及其他韓國食物,當然還有特色飲品。之前黎過兩次,但都覺得呢度嘅食物好一般,飲品方面尚算特別,今次再嚟睇吓有冇進步,最後都係失望而回。煙肉芝士羽衣甘藍煎餅($104):個煎餅中間有羽衣甘藍,煎餅上鋪滿着溶化了的芝士,味道可以,但原本諗住個煎餅面會有少少脆,但係成塊都腍pat pat。韓式魚糕湯($93):味道清淡,魚糕都幾好,唔會好大陣魚腥味,唯一OK 的菜。青檸牛油果麻藥炸雞($168):份量好大,個醬汁算是特別,但炸雞個皮太硬,不夠鬆脆,唔好食。吞拿魚卷:唔好食,紅蘿蔔太硬,飯也太硬。可能今晚算忙,服務差,叫極都無人理。
想去食韓國菜,但發覺香港大部份韓國菜都係韓燒/炸雞店,Joomak 個menu事實上係比較多選擇,菜式有創意, 有火鍋炸雞、年糕及其他韓國食物,當然還有特色飲品。

吞拿魚卷:唔好食,紅蘿蔔太硬,飯也太硬。

可能今晚算忙,服務差,叫極都無人理。
2019-03-24 71 浏览
星期六晚上去食,叫了拌飯,味道淡到無味。泡菜煎餅D魷魚好似食擦膠咁,炸雞仲難食過KFC,抄粉絲好似落咗成樽油去抄咁。叫飲嘢(柚子蜜)又唔比匙更,問個經理攞,又冇理我。之後行去再問佢,佢比咗食飯嘅匙更,仲話韓國特色係咁⋯當人白痴!D服務又差到想講粗口。由經理至侍應都好似茶餐廳服務。貴唔貴就唔講。收得咁價錢。比D好少少質數啦。完全冇韓國味道。似茶餐廳味道。如果想中伏就去食啦。包你得到意想不到的韓國特色的味道和服務。
2019-03-19 119 浏览
我真係好鐘意食韓國菜既!一年起碼要去一次韓國🇰🇷一路都知海港城有呢間野不過未試過,點知今次試完真係伏到一個點!好令我失望!首先,入到去已經冇咩人理,冇服務可言要杯水都三催四請之後點餐,要左一個飯一份招牌炸雞以為幾隻醬會好正,點知中曬伏冇一隻好味,同啲雞都唔夾。。好似好求其比啲醬你用咁。重點係個雞冇乜味,唔好食,又唔熱又唔脆,都好似成二百蚊唉,比啲好評呃咗!!個牛肉炒飯就好味,不過都係唔會有下次了
首先,入到去已經冇咩人理,冇服務可言
要杯水都三催四請
之後點餐,要左一個飯一份招牌炸雞
以為幾隻醬會好正,點知中曬伏
唉,比啲好評呃咗!!個牛肉炒飯就好味,不過都係唔會有下次了