2021-11-30 171 浏览
蟹肉南瓜湯從來冇諗過南瓜同蟹粉可以咁配搭,入口先嚟係南瓜嘅清甜,隨之而嚟嘅喺蟹粉嘅鮮香,加上幼滑嘅質感,真係飲到停唔到手!                                                    意大利炸飯糰配蟹粉沙沙 唔知係咪因為知道呢度菜有蟹粉嘅關係,一上枱見到個擺盤就覺得佢似隻蟹,飯糰外脆內軟,飯粒交織住滿滿嘅蟹粉,作為前菜最適合不過。  蟹王三重奏披蕯(蟹肉,蟹粉,軟殼蟹) 一入餐廳見到個pizza焗爐就決定一定要試吓個pizza, 食第一口就知我嘅決定係正確。餅底香脆,厚薄適中,而我最鍾意係juicy 嘅軟殼蟹經過高溫烤焗都依然保持住嫩滑多汁,呢個應該係季節限定,一定要喺佢轉餐牌之前食多次蟹粉牛油汁意大利小雲吞 意大利小雲吞平時都唔係咁多地方有得食,見到就一定要試吓。大家都知食小雲吞個汁先係精粹,太稀太濃都係唔得,呢個蟹粉牛油汁啱啱好,濃濃嘅蟹粉包圍着整個小雲吞,小雲吞大細剛好一口一粒,每口都充滿住蟹粉嘅鮮甜清香。        朱古力布朗尼🍫如果冇試過呢個甜品,你將會帶住遺憾離開邊間餐廳。當我隻叉碰到個Brownie 果刻已經比到我有無限嘅驚喜

意大利炸飯糰配蟹粉沙沙

蟹王三重奏披蕯(蟹肉,蟹粉,軟殼蟹)

蟹粉牛油汁意大利小雲吞

朱古力布朗尼🍫
如果冇試過呢個甜品,你將會帶住遺憾離開邊間餐廳。當我隻叉碰到個Brownie 果刻已經比到我有無限嘅驚喜, 軟熟嘅Brownie真係用隻叉都可以感覺到,香滑嘅雲呢拿雪糕球加上熱騰騰嘅Brownie,冷熱交融為呢餐劃上完美嘅句號。
  • 朱古力布朗尼
2021-11-28 39 浏览
最近和表妹聊天得悉The Point 所有分店推出西式蟹宴套餐,我們便相約在如心廣場 The Point用膳。坐下各自選了不同雞尾酒,表妹點了grapefruit Mojito 而我選了清甜解渴,酒量適中的Golden light。然後再選了大閘蟹盛宴二人套餐:先來了蟹肉南瓜湯,味道鮮甜,蟹肉新鮮, 南瓜味道雖濃郁但卻沒有把蟹肉的鮮味帶走。意大利炸飯糰配蟹粉沙律,炸飯糰外脆內軟,有口感, 雜菜新鮮清甜配搭炸飯糰感覺清爽潤滑,能舒緩喉嚨的乾確。主菜到了,蟹王三重奏薄餅,餅皮夠薄,蟹肉丶蟹粉丶芝士等融匯在薄餅裡,加上熱騰騰,我倆立刻用手取來吃,真的無可抗拒!然後再吃軟殼蟹,鬆化香口,惹味非常。繼而蟹粉車厘茄天使幼麵又來了, 蟹肉鮮甜,天使麵嫩滑爽口,有嚼感, 車厘茄清甜更特出了蟹肉的鮮甜。我喜歡雲呢拿泡芙甜度比較適中,用膳後還與表妹 摸摸杯底,聊聊天,樂也!

而我選了清甜解渴,酒量適中的Golden light。

然後再選了大閘蟹盛宴二人套餐:

我喜歡雲呢拿泡芙甜度比較適中,

用膳後還與表妹 摸摸杯底,聊聊天,樂也!
2021-11-27 167 浏览
最近知道 [ The Point ]出了新 Menu,因為特別的愛吃 Pizza! 今天與女友到荃灣西附近 一帶商場逛逛兼晚餐。 來到看見新Menu了!還記得上次來吃了份龍蝦Pizza套餐,現在還很回味! 今次點了以蟹為主題的套餐 $ 598 一樣的吸引, 內容配搭也相當豐富。套餐提供多項選擇,也可加錢升級。享用套餐飲品還可享有半價優惠。(啤酒,支裝餐酒及瓶裝飲品除外)兩客蟹肉南瓜湯相當順滑鮮甜!意大利飯團配蟹粉沙沙,炸得甘黃香脆裹面的軟熟飯粒和蟹肉很鮮味!M5澳洲和牛西冷 + $168五成熟,超軟淋滑有肉味,外層焦香!蟹王三重奏Pizza材料有蟹肉,蟹粉,軟豰蟹等。很吸引!見到即令人食指大動!批底香脆,蟹肉和蟹粉份量相當多,軟殼蟹香脆啖啖肉!加上芝士溶成忌廉狀,甘香軟滑味道層次十分豐富!兩款甜品雲呢拿泡芙和朱古力布朗尼泡芙鬆軟香滑,滾熱的鐵Pan上枱,香蕉熱熱的合桃香脆配上一球冰凍雪糕,淋上香甜朱古力醬,非常滋味的甜品!非常享受的蟹Pizza套餐!

今次點了以蟹為主題的套餐
$ 598 一樣的吸引, 內容配搭也相當豐富。

套餐提供多項選擇,也可加錢升級。

兩客蟹肉南瓜湯相當順滑鮮甜!

M5澳洲和牛西冷 + $168
五成熟,超軟淋滑有肉味,外層焦香!

蟹王三重奏Pizza
材料有蟹肉,蟹粉,軟豰蟹等。
很吸引!見到即令人食指大動!

兩款甜品
雲呢拿泡芙和朱古力布朗尼
泡芙鬆軟香滑,

非常享受的蟹Pizza套餐!

2021-11-23
2021-11-27 124 浏览
我太座喜吃蟹, 今晚特意走訪這家以意大利粉及薄餅主打的西餐廳一嘗近期推出的新噱頭菜一"大閘蟹造西餐”👏👏六時到達未見太多客人, 甫坐下侍應已開始殷勤推介“大閘蟹盛宴”, 選這套餐更可半價享用兩杯餐飲品(啤酒及紅白酒除外)🤭🤭不假思索便選了雞尾酒Mojito grapefruit及golden light, 兩款都好醒胃, 正好配對味濃的意大利菜👍👍大閘蟹盛宴包括:蟹肉南瓜湯(兩客)湯底多多蟹肉鮮及香甜南瓜味,入口绵滑😋😋意大利炸飯糰配蟹粉沙沙雜菜爽脆鲜甜,配上濃醋更好令炸飯糰油脂淡化😋😋蟹黃三重奏披薩(蟹肉, 蟹粉, 軟殼蟹)一向不是薄餅食客的我亦覺口味嶄新,以薄批做底更有咬感,吃時蟹膏,肉香濃, 軟殼蟹脆口,好有嚼感,此餐之靈魂 😋😋👏👏蟹粉車厘茄天使麵作為配角,更厘茄甜酸適度,蟹粉味濃郁, 天使幼麵 入口濕潤軟滑,正好呼應薄餅的香脆😋😋👍🏼👍🏼雲呢拿泡芙甜甜蜜蜜的味道平衡了幾道超填胃的菜👏👏舉杯把酒清了,不到一小時已見場内九成滿😁

grapefruit mojito

golden light

大閘蟹盛宴包括:
蟹肉南瓜湯(兩客)
湯底多多蟹肉鮮及香甜南瓜味,入口绵滑😋😋

意大利炸飯糰配蟹粉沙沙
雜菜爽脆鲜甜,配上濃醋更好令炸飯糰油脂淡化😋😋
意大利炸飯糰配蟹粉沙沙

蟹黃三重奏披薩(蟹肉, 蟹粉, 軟殼蟹)
蟹黃三重奏披薩

甜甜蜜蜜的味道平衡了幾道超填胃的菜👏👏
雲呢拿泡芙

舉杯把酒清了,不到一小時已見場内九成滿😁
2021-11-25
grapefruit mojito
golden light
蟹黃三重奏披薩
  • goldenlight
  • grapefruitmojito
2021-11-25 67 浏览
姊妹呢家野確實需要閒時回面見面就會滔滔不絕💦呢日我哋相約在荃灣如心廣場二期The pointThe point 出名pizza好食所以當然要點Chicken Lollipops $88雞翼好juicy同入味!即使唔點醬汁都已經好正,熱辣辣送上推介👍🏻Carnivore Pizza 9’’ $114入面有辣肉腸、西班牙辣腸、意大利香腸粒、墨西哥辣椒、燒烤醬,雖然我少食辣但覺得幾惹味!而且覺得呢個食肉獸pizza可以再食🌶Capellini with Smoked Salmon $138經典嘅煙三文魚撈埋三文魚籽一齊食有口感!忌廉汁幾creamy,不過掛住傾偈攤凍咗,所以天使麵最好趁熱食Brownie in Pan $68原來香蕉同朱古力配搭起上嚟都幾襯,面層雲呢拿雪糕放最頂慢慢溶化落去,撈埋brownie 同香蕉合桃成件事做到一冷一熱好Yummy👅Pomegranate with Lemon $48星星推介,茶味幾light 比較清新唔會太甜,一邊食pizza雞翼一邊飲佢剛剛好中和番Peach with Mint $48賣相吸引都係星星推介,見朋友飲曬應該也不錯吧😆
姊妹呢家野確實需要閒時回面

Carnivore Pizza 9’’ $114

Brownie in Pan $68

Pomegranate with Lemon $48

Peach with Mint $48
賣相吸引都係星星推介,見朋友飲曬應該也不錯吧😆

2021-11-20 115 浏览
同朋友飯聚試下呢間手工pizza,餐廳樓底高,座位空間寬闊,而且唔限時,坐得都幾舒服(不過安排座位有個小插曲:提早打電話訂位,講左話要window seat,而當時店員都話無問題。但去到之後安排嘅係對住牆嘅位😅)🔸 二人餐(HK$398/2人)🔸 頭盤 - 龍蝦湯 & 香蒜橄欖油炒野菌 龍蝦湯味道好濃郁,而且入面有細細舊嘅龍蝦肉,都算足料🦞而另外就叫左香蒜橄欖油炒野菌,入口食到微微嘅香蒜味,不過作開胃菜黎講就油左少少🔸 主食 - 龍蝦芝士焗通粉 (另加HK$48)龍蝦連殼但無副餐具食,比較難食到入面嘅龍蝦肉,比較少見嘅大通粉,不過質感略硬左啲🤣芝士味都可以再濃郁啲🔸 薄餅 - 鴨胸芝士Pizza (另加HK$18)呢到嘅Pizza出名係石窯手工即叫即製,揀左呢款係有鴨胸、意大利藍芝士、焦糖洋蔥、核桃、炸大蔥嘅配搭🍕餅底質感薄得黎都有煙韌感,整體味道甜甜地,不過鴨胸就鞋左啲~🔸 朱古力布朗尼(HK$68)見到menu嘅甜品樣都好吸引,但黎到個實物就比想像中細🥸布朗尼朱古力味都濃郁配雲呢拿雪糕好match,烤香蕉就有啲苦味,另外有核桃增加下口感~
龍蝦湯
香蒜橄欖油炒野菌

🔸 二人餐(HK$398/2人)
🔸 頭盤 - 龍蝦湯 & 香蒜橄欖油炒野菌
龍蝦芝士焗通粉

🔸 主食 - 龍蝦芝士焗通粉 (另加HK$48)
鴨胸芝士Pizza

🔸 薄餅 - 鴨胸芝士Pizza (另加HK$18)
朱古力布朗尼

🔸 朱古力布朗尼(HK$68)
龍蝦湯
2021-11-16 65 浏览
之前嚟過荃灣如心呢一間The Point找一下試過招牌龍蝦盛宴,今次嚟試下仲蟹主題既新Menu蟹肉南瓜湯好大碗,南瓜味濃得嚟唔膩,我本身中意南瓜,加埋蟹肉覺得好飲多一層口感意大利炸蟹粉飯糰感覺好新鮮,飯糰口感外面脆口入面有蟹粉味道蟹王三重奏pizza第一次試佢既自家製薄餅,口感豐富,除左濃厚芝士仲有蘆筍、車厘茄、蟹肉、蟹粉,加埋軟殼蟹成個感覺好豐富主菜我地揀麵包蟹意大利飯加澳洲M5和牛蟹膏飯非常出色,好多蟹膏包住每一粒飯,全晚最中意呢一個,兩個都追飯食🤣和牛粒煎到半熟啱啱好,好嫩滑鎖到肉汁

意大利炸蟹粉飯糰
感覺好新鮮,飯糰口感外面脆口入面有蟹粉味道

蟹王三重奏pizza

主菜我地揀麵包蟹意大利飯加澳洲M5和牛
和牛粒煎到半熟啱啱好,好嫩滑鎖到肉汁

2021-11-15
2021-11-16 52 浏览
今次是第二次光臨,這裡座位寬敞舒適,播放著輕柔抒情音樂。適合情侶約會和家庭聚會。這次特別挑選了餐廳的季節限定套餐-大閘蟹盛宴。蟹肉南瓜湯多蟹肉,重南瓜味,但不會太甜,份量很多。炸飯糰配蟹粉沙沙第一次吃沙沙,口感很不錯,表面很香脆,裡面包了蟹粉和脆米,很好吃,非常推介。蟹王披薩有蟹肉、蟹粉和軟殼蟹,味道和口感豐富。麵包蟹意大利飯配M5澳洲和牛很豐富的主菜,最推介配了蟹肉和蟹粉的意大利飯,每一口都有很多蟹粉,很香。整個套餐份量很多,我們兩個人最後也吃不完,要拿走。

這次特別挑選了餐廳的季節限定套餐-大閘蟹盛宴。
蟹肉南瓜湯
多蟹肉,重南瓜味,但不會太甜,份量很多。
炸飯糰配蟹粉沙沙
蟹王披薩
有蟹肉、蟹粉和軟殼蟹,味道和口感豐富。
麵包蟹意大利飯配M5澳洲和牛
整個套餐份量很多,我們兩個人最後也吃不完,要拿走。
2021-11-15
2021-11-12 441 浏览
朋友搬咗去荃灣如心廣場附近,第一次去探佢梗喺要請佢食飯啦,佢揀咗呢間意大利風味的餐廳試吓坐低就點咗呢個二人套餐,有2個頭盤,1個意粉及1個披薩或主菜Homestyle Meatballs (4pcs)香辣蕃茄醬燜肉丸,茄醬本身酸酸甜甜已經夠開胃,加上微辣就更加惹味,而肉丸質感鬆軟富肉汁,味道唔錯Baked Stuffed Portobello Mushroom 芝士焗釀大啡菇配香草蕃茄汁,大啡菇菌味濃郁,而且清甜多汁,上面仲釀咗一些什菇及洋蔥增加口感,加上芝士及香草茄醬味道更佳Carbonara Pizza(9")餐牌介紹披薩的餅底是採用意大利"00"麵粉製作麵糰,再用傳統火山石窯焗製,難怪口感鬆脆煙韌,再配埋意大利風乾火腿、薯仔片、水牛芝士、巴馬臣芝士、流心溫泉蛋及忌廉芝士醬,口感相當豐富Capellini with Smoked Salmon 煙三文魚蘆筍刁草忌廉汁天使麵,刁草忌廉汁夠香滑,而煙三文魚整到好似玫瑰花咁,中間仲有三文魚子,賣相相當漂亮,配搭大量三文魚,加上蘆筍,口感順滑而不膩Conchiglie with Wagyu Beef Ribs 另外多點咗呢款紅酒燴和牛肋肉配

Homestyle Meatballs (4pcs)

Carbonara Pizza(9")

Capellini with Smoked Salmon

另外多點咗呢款紅酒燴和牛肋肉配蜆殼粉,蜆殼粉夠爽身,和牛肋肉煮得夠入味,肉質軟腍,配紅酒汁肉味更濃
2021-10-26
  • CARBONARA PIZZA
2021-11-09 63 浏览
前排放工約埋幾個同事去咗附近嘅如心廣場食餐晚飯之前食過將軍澳店覺得唔錯值得推薦所以最後揀咗呢間Homestyle Meatballs兩位用晚市套餐嘅頭盤可以四揀二;四粒香辣蕃茄醬燜肉丸口感濕潤得嚟又唔鬆散配埋香辣番茄醬微辛刺激夠晒惹味Baked Stuffed Portobello Mushroom芝士焗釀大啡菇配香草蕃茄汁採用肉厚多汁而且菌香濃郁嘅大啡菇加埋大量芝士拉絲超級邪惡建議配搭香草蕃茄汁可以減輕膩滯感Capellini with Smoked Salmon煙三文魚蘆筍刁草忌廉汁天使麵落咗勁多煙三文魚食落油潤鹹香經典配搭刁草忌廉汁奶香順滑幾正Conchiglie with Wagyu Beef Ribs額外單點咗碟紅酒燴和牛肋肉配蜆殼粉;和牛肋肉肉質軟嫩落埋紅酒燴煮肉味更加香濃Carbonara Pizza九吋披薩有齊意大利風乾火腿、薯仔片、水牛芝士、巴馬臣芝士、流心溫泉蛋同忌廉芝士醬等多款配料加上餅底薄脆批邊鬆軟算係唔錯
前排放工約埋幾個同事去咗附近嘅如心廣場食餐晚飯

之前食過將軍澳店覺得唔錯值得推薦所以最後揀咗呢間

Homestyle Meatballs

Capellini with Smoked Salmon

Carbonara Pizza

2021-10-26
2021-11-01 75 浏览
一心去DONKI 掃貨,就要食飽飽路經如心廣場 THE POINT 見到入要環境好寬敞,咁岩唔駛等位咁就入左去,坐低就發覺唔駛逼住逼住真係好舒服。一睇就睇中 Executive Lunch1個頭盤+1個主菜+1個甜品,$138 超級豐富的午餐。頭盤諗都唔諗就加錢要挪威煙三文魚 滑順絲柔的油花口感,帶會煙燻的風味與咸鮮味。1個主菜就加錢食石板美國肩牛扒配炸薯條 一上枱就已經吱吱聲,切開仍然係紅色,肉汁豐富,自己可以用石板控制生熟程度,牛扒肉質細嫩,沾鹽沾汁一樣出色,薯條炸到金黃色,好脆口。1個主菜就試石窯pizza 9”意大利香草醬海鮮PIZZA好大個,香脆批邊薄底PIZZA,芝士份量十足,邪惡的芝味,加上清新香草香,味道一流。忌廉泡芙一口一粒,岩岩好。朱古力布朗尼餅,烤香蕉,合桃,雲呢拿雪糕甜品為午餐劃上完美句號。食完真係好飽。最後慢慢嘆埋飲品Strawberry ice cream floatCARAMAL LATTEE
一心去DONKI 掃貨,就要食飽飽
路經如心廣場 THE POINT
見到入要環境好寬敞,咁岩唔駛等位
咁就入左去,坐低就發覺唔駛逼住逼住真係好舒服。

一睇就睇中 Executive Lunch
1個頭盤+1個主菜+1個甜品,$138 超級豐富的午餐。

頭盤諗都唔諗就加錢要
挪威煙三文魚
滑順絲柔的油花口感,帶會煙燻的風味與咸鮮味。

1個主菜就加錢食
石板美國肩牛扒配炸薯條
薯條炸到金黃色,好脆口。

1個主菜就試石窯pizza 9”
意大利香草醬海鮮PIZZA

忌廉泡芙
一口一粒,岩岩好。

朱古力布朗尼餅,烤香蕉,合桃,雲呢拿雪糕
甜品為午餐劃上完美句號。

食完真係好飽。
最後慢慢嘆埋飲品
Strawberry ice cream float
CARAMAL LATTEE
2021-10-19 122 浏览
三母女自私食✨The Point ✨3個人叫左2份▶️EXECUTIVE LUNCH $138✅ 3 courses 1STARTER + 1MAIN + 1DESSERT跟餐奉送指定特飲 或者加錢 upgrade 飲品🌈挪威煙三文魚 + $12色澤鮮艷,口感肥美豐富,煙三文魚味道岩岩好,唔會太咸。🌈石板美國肩牛扒配炸薯條 + $48賣相吸睛,先色奪人,石板上枱夠哂熱辣辣,一切就已經見到 pink pink 紅肉,肉汁溢出,嫌生可以待石板餘温熟牛扒,不過個人認為半生熟食就嫩滑,牛味香濃,沾鹽就已經好好味。配菜薯條脆卜卜,一樣好出色。🌈意大利香草醬海鮮PIZZA一上枱就已經聞到香草🌿香,香草🌿芝士配合得好好。🌈Strawberry ice cream float$48Strawberry purée,vanilla ice cream,soda賣相相當吸睛,杯入面有好多士多啤梨果蓉,香濃vanilla味雪糕,一飲就消暑。🌈CARAMAL LATTEE焦糖LATTE 一直係我最愛❤️,味道岩岩好。🌈BROWNIE IN A PAN朱古力布朗尼餅,烤香蕉,合桃,雲呢拿雪糕,烤香蕉烤到香蕉有層焦
三母女自私食

✨The Point ✨
3個人叫左2份
▶️EXECUTIVE LUNCH $138
跟餐奉送指定特飲 或者加錢 upgrade 飲品

🌈挪威煙三文魚 + $12
色澤鮮艷,口感肥美豐富,
煙三文魚味道岩岩好,唔會太咸。

🌈石板美國肩牛扒配炸薯條 + $48
配菜薯條脆卜卜,一樣好出色。

🌈意大利香草醬海鮮PIZZA
一上枱就已經聞到香草🌿香,香草🌿芝士配合得好好。

賣相相當吸睛,杯入面有好多士多啤梨果蓉,
香濃vanilla味雪糕,一飲就消暑。

🌈CARAMAL LATTEE
焦糖LATTE 一直係我最愛❤️,味道岩岩好。

🌈BROWNIE IN A PAN
朱古力布朗尼餅,烤香蕉,合桃,雲呢拿雪糕,
烤香蕉烤到香蕉有層焦糖,加上合桃食落香脆帶點合桃苦澀回甘,口感好特別。凍冷冷雪糕配上微熱BROWNIE ,冷熱交錯,層次豐富。

🌈忌廉泡芙
3粒,可以一人一粒。
各式意大利風乾火腿、香腸、水牛芝士拼盤 ($152)個platter 每樣火腿同香腸都有少少,滿足到大家咩都想試啲既小鳥胃,仲要有埋火箭菜同油浸蕃茄仔,係一個好開胃既前菜。黑松露芝士蛋黃醬薯條 ($78)🍟呢個簡直無得輸,好多芝士同好重黑松露味之餘仲要用鑊仔上,上檯果時熱辣辣,熱辣辣既薯條係最大殺傷力,令人不知不覺食晒🤤🤤香蒜橄欖油炒野菌配溫泉蛋 ($88)隻溫泉蛋幾靚,吉穿個蛋黃撈埋啲菇食好滿足。紅酒燴和牛肋肉配蜆殼粉 ($148)🍝呢個蜆殼粉好多牛肋肉,重口味既朋友一定鐘意。11" 食肉獸PIZZA ($158)🍕Pizza有肉粒、辣肉腸、蕃茄同芝士,呢個組合一定好食,個pizza crust 仲要係脆卜卜好香口🍕Antipasto Platter ($152)There was a variety of hams and sausages in the platter. It was so fulfilling especially when you want to try a bunch of different food but you appetite is limited
各式意大利風乾火腿、香腸、水牛芝士拼盤 ($152)

黑松露芝士蛋黃醬薯條 ($78)🍟

香蒜橄欖油炒野菌配溫泉蛋 ($88)
隻溫泉蛋幾靚,吉穿個蛋黃撈埋啲菇食好滿足。

紅酒燴和牛肋肉配蜆殼粉 ($148)🍝
呢個蜆殼粉好多牛肋肉,重口味既朋友一定鐘意。

11" 食肉獸PIZZA ($158)🍕

Antipasto Platter ($152)
There was a variety of hams and sausages in the platter. It was so fulfilling especially when you want to try a bunch of different food but you appetite is limited. Served with rocket and tomato, it could make you crave for the next dish.

Truffle Fries ($78) 🍟
Fries can’t be a loser. Not only was this snack full of cheesy and truffle-ry taste, it was served in a cast iron pan which could retain the heat for a period of time. Hot fries are sin. They make you fat. 🤤🤤

Wild Mushrooms With Hotspring Egg ($88)
The hotspring egg looked appetising. Poke the yolk and mix. Something to die for.

Conchiglie With Wagyu Beef Ribs ($148)
This dish was full of wagyu beef ribs. If you’re a savory person, you would definitely love this dish.

11" Carnivore ($158) 🍕
Plenty of meat, pepperoni, tomato sauce and cheese. This combination cannot be a loser. With a crunchy crust, it was very delicious. 🍕

各式意大利風乾火腿、香腸、水牛芝士拼盤
黑松露芝士蛋黃醬薯條
香蒜橄欖油炒野菌配溫泉蛋
紅酒燴和牛肋肉配蜆殼粉
11”  食肉獸pizza
2021-10-08 93 浏览
今天約朋友荃灣吃飯,見The Point荃灣分店 評價不錯,於是便一試。門面很靚,樓底高,間格寬倘,坐得舒適。午市套餐選擇好多,揀了138元的Executive lunch,香茅豬頸肉,烤甜椒,茄子,泰式紅咖哩醬披薩。餐湯,加18元點了龍蝦湯,濃味厚身,湯中有多片龍蝦肉塊。主菜9吋豬頸肉披薩,鋪滿豬頸肉,紅,黃椒,茄子,很吸引,急不及待想要試。肉餡和蔬菜餡份量分配剛好,豬頸肉較厚身,很juicy,口感很好,很喜歡啊!朋友提醒我,忘記了加泰式紅咖哩醬😅(咖哩醬是另上)。加上咖哩醬後,披薩味道更佳,咖哩醬小辣,配合餡料和牽絲芝士,披薩更惹味,簡直停不了口!今日免費餐飲是菠蘿梳打,清新,不過甜。再吃埋甜品就更滿足。甜品是忘廉泡芙,甜甜滑滑3顆小泡芙,朱古力醬點綴,賣相加分。

門面很靚,樓底高,間格寬倘,坐得舒適。
餐湯,加18元點了龍蝦湯,濃味厚身,湯中有多片龍蝦肉塊。

朋友提醒我,忘記了加泰式紅咖哩醬😅(咖哩醬是另上)。

今日免費餐飲是菠蘿梳打,清新,不過甜。

2021-10-08
  • 香茅豬頸肉,烤甜椒,茄子,泰式紅咖哩醬披薩
2021-10-08 74 浏览
這天與好友聚舊,在荃灣找了The Point這家舒適的西餐廳。這裡環境氣氛和諧,地方整潔,服務有禮。不知不覺就在這裡消磨了兩個多小時呢!我們分別選擇了沙律和意大利飯。火箭菜梨子沙律 $128有大量新鮮的火箭菜、雪梨薄片,歌弓蘇拉芝士,合桃,伴以非常醒胃的黑松露醋汁沙律 。龍蝦香草意大利飯 $158有一隻新鮮的龍蝦拑、龍蝦肉、青豆、青瓜、香腸和細蜆肉,材料非常新鮮,意大利飯硬度適中,吸滿香濃的龍蝦汁,每口都十分滋味。香桃薄荷冰茶 $48賣相吸引的冰茶,有茶香而不甜。
我們分別選擇了沙律和意大利飯。
火箭菜梨子沙律 $128

龍蝦香草意大利飯 $158

香桃薄荷冰茶 $48
賣相吸引的冰茶,有茶香而不甜。
  • 龍蝦香草意大利飯