2024-10-31 285 浏览
Tiramisu 咖啡味很濃,mascarpone 芝士也很香滑,手指餅濕潤度中等,酒味對我這個酒鬼來說偏淡😆不過整體來說很出色呀~Cafe環境很舒適,員工服務不錯(竟然沒有加一服務費👍🏻)雖然今日趕時間只係食左甜品,但日後一定會再光顧lunch/dinner。香港有水準的食店我會繼續支持💪🏻

香港有水準的食店我會繼續支持💪🏻
tiramisu
tiramisu
呢晚我同老公喺太子,我心血來潮好想食意粉,想起酒吧街有幾間餐廳幾有情調,就行過去望吓。.經過呢間 The Site Cafe,我俾佢英倫酒吧裝修風格吸引住,因為我好鍾意英倫style🤩 見到menu有set dinner for two,食物種類幾啱食,平日6:00pm咁早就已經有幾檯食客,心諗應該唔會差掛?就揀咗食呢間。.Set dinner for two 有前菜(3揀2)+ 主菜揀1款 + 意粉揀1款 + 甜品1份 + 飲品2杯,好豐富。前菜我哋揀咗:蟹肉牛油果他他、白酒龍蝦汁藍青口主菜:香草煎羊架拼蘆筍意粉:香煎虎蝦配龍蝦汁意粉甜品:呍呢嗱雪糕配開心果仁及脆餅+ 咖啡汁飲品:橙汁、Mocha.蟹肉牛油果他他 —上層有好多蟹肉,下層牛油果他他有落檸檬汁,酸酸地配牛油果幾夾,再配埋碟面嘅黑醋醬,食落有幾種味但好match!呢碟前菜好有心思。.白酒龍蝦汁藍青口 —呢道菜好有驚喜!因為個白酒龍蝦汁超好味!我第一次食青口會飲晒啲汁😆 我鍾意佢白酒味揮發咗,無酒嘅苦味,個汁好好飲;而藍青口好厚肉,有鮮甜味,配埋龍蝦汁食真係好正。.香草煎羊架拼蘆筍 —羊架好出色!羊肉好嫩滑,有炭燒香味,又有

前菜我哋揀咗:蟹肉牛油果他他、白酒龍蝦汁藍青口
主菜:香草煎羊架拼蘆筍
意粉:香煎虎蝦配龍蝦汁意粉
甜品:呍呢嗱雪糕配開心果仁及脆餅+ 咖啡汁
飲品:橙汁、Mocha

蟹肉牛油果他他 —

白酒龍蝦汁藍青口 —
我鍾意佢白酒味揮發咗,無酒嘅苦味,個汁好好飲;
而藍青口好厚肉,有鮮甜味,配埋龍蝦汁食真係好正。

香草煎羊架拼蘆筍 —
羊架好出色!羊肉好嫩滑,有炭燒香味,又有羊羶味!我好鍾意食羊,覺得啲羊要夠羶先好食😍 出街食羊架,好少會食到有羊羶味,所以呢度嘅羊架真係有驚喜!🤩
碟上有埋黑醋汁及蜜糖芥末醬,沾埋一齊食都好夾。

而伴碟的配菜有蘆筍及車厘茄。蘆筍粗身但好爽口,無渣,亦出奇地好甜,一啲苦澀味都無,好食;
車厘茄好鮮甜多汁;雖然係配菜但一啲都唔求其。

香煎虎蝦配龍蝦汁意粉 —
呢個龍蝦汁好好味,見到醬汁當中有好多細粒蝦肉,應該係落埋蝦肉一齊煮呢個汁,所以個汁有鮮甜味👍🏻
意粉煮到好彈牙,做到掛汁;
而虎蝦有4大隻,煎到好香,好新鮮爽口。

呍呢嗱雪糕配開心果仁及脆餅+ 咖啡汁 —
呢個甜品好出色!我哋以為跟餐嘅甜品都係普通蛋糕仔一件,或普通一球淨雪糕。
估唔到佢呢碟雪糕咁有心思!

呍呢嗱雪糕有開心果仁碎喺面,仲配有4塊脆餅俾你沾雪糕食;更有咖啡汁另上,有得自己落咖啡汁。
呢碟甜品好靚、好味又有滿滿儀式感,我哋食得好滿足😋

橙汁、Mocha —
我杯橙汁唔會太甜太酸,仲有一片心形橙肉,好可愛😆
我老公杯Mocha 好好飲!咖啡及朱古力味都好出,兩者好平衡,唔會太苦或太甜。
好開心搵到間咁出色嘅西餐廳,下次再嚟試埋其他菜式先!😋
2024-10-15
  • 蟹肉牛油果他他
  • 白酒龍蝦汁藍青口
  • 香草煎羊架拼蘆筍
  • 香煎虎蝦配龍蝦汁意粉
2024-09-07 1732 浏览
☕️中午和朋友剛好在附近 就過去太子試了這家cafe等了大概15分鐘左右就進去了 很幸運之後能換到圓桌!(拍照更好看kkk)食物方面沒想到黑松露薯條最驚艷到我們 可能是當時太餓了零感覺剛炸出來特別好吃!我們還點了兩個主食 相較之下我跟朋友都更喜歡帶子蒜香意粉~而且這家中午不用收服務費 平日lunch還能半價點飲料!有機會還會二訪!希望下一次能坐到窗邊的圓桌*⑅︎୨୧┈︎┈︎┈︎┈︎┈︎┈︎┈┈︎┈︎┈︎┈︎┈︎୨୧⑅︎*(🥣)明太子蟹肉忌廉意粉帶子蒜香意粉黑松露薯條(🥛)LatteMatcha Latte*⑅︎୨୧┈︎┈︎┈︎┈︎┈︎┈︎┈┈︎┈︎┈︎┈︎┈︎୨୧⑅︎*📍 The Site @thesite_cafe 太子西洋菜北街161號地下A號舖#cakethesteps_cafe #cakethesteps_princeedward #cakethesteps_kowloon#cafe #cafehopping #cafehk #princeedward #foodie #hkfoodie #hk #hkfoodblog #hkfood
☕️
中午和朋友剛好在附近 就過去太子試了這家cafe
等了大概15分鐘左右就進去了 很幸運之後能換到圓桌!

(🥣)

太子西洋菜北街161號地下A號舖

• 黑松露薯條
  • 帶子蒜香意粉
2024-09-02 1789 浏览
朋友的生日飯,座位不多,來到想去廁所,廁所剛好就壞了,服務員也沒有提供那裡有廁所,服務態度有待改進,我最終在google map找到附近要走8分鐘才可以到公廁解決,食物質素很美味,但座位不算太舒適,試過就可以了
牛肋肉牛油果
蟹肉意粉
雞扒沙律
巴斯克蛋糕
2024-08-19 1673 浏览
朋友最愛就係去Cafe,佢今次捉左我哋去呢間「The Site」,佢店舖係木系嘅裝潢,環境俾人嘅感覺好舒服,不過店舖入邊有一個大問題,就係好大油煙,通風唔好!🫣真係要搞搞佢,因為我哋食完出嚟成身都係油煙味!我哋叫咗三個午餐set 佢前菜會有沙律同埋湯👍🏻♦️黑毛豬臘腸蘆筍蘑菇意大利飯♦️我哋一直以為黑毛豬同臘腸係分開兩樣嘢,所以我哋一路食仲喺度諗緊黑毛豬喺邊,好傻仔😆原來黑毛豬臘腸係一樣野🤣笑死!不過臘腸偏燶,下次要留意番!♦️香煎虎蝦龍蝦汁意粉♦️入邊有三隻煎虎蝦,仲會有啲蝦仁仔,十分足料👍🏻♦️明太子蟹肉忌廉意粉♦️食到明太子,而面頭有好多蟹肉❤️好正!佢嘅意粉同意大利粉整體偏al dente,所以啲人會覺得偏硬,要留意返!除咗一般嘅飲品,佢仲有好多養生嘅飲品,正正!

我哋叫咗三個午餐set

佢前菜會有沙律同埋湯👍🏻

♦️黑毛豬臘腸蘆筍蘑菇意大利飯♦️

♦️香煎虎蝦龍蝦汁意粉♦️
入邊有三隻煎虎蝦,仲會有啲蝦仁仔,十分足料👍🏻

♦️明太子蟹肉忌廉意粉♦️
食到明太子,而面頭有好多蟹肉❤️好正!

除咗一般嘅飲品,佢仲有好多養生嘅飲品,正正!
2024-08-14
2024-08-17 1717 浏览
同朋友叫左set menu for two $500包一人一杯$40野飲▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️前菜 3選2蟹肉牛油果他他同坊間蟹肉牛油果他他一樣鍾意食牛油果嘅朋友必點❤️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️白酒龍蝦汁南青口個汁ok ge 急凍青口還好整體同預期想像既一樣鍾意食青口嘅都可以叫▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️主菜 6選2封門柳配薯菜封門柳比想像中有驚喜雖然侍應冇問我哋要幾成熟上到枱我預佢5成熟左右幾嫩口 同朋友一致嗌好食🙈▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️香煎虎蝦配龍蝦汁意粉意粉煮得啱啱好唔太腍亦都唔係太硬煮得夠入味 虎蝦夠新鮮 彈牙的😎▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️開心果巴斯克蛋糕 額外加$28第一啖好有驚喜餅中間算creamy 側邊焗得比較熟就比較cheese cake 硬身少少整體都推薦嘅
同朋友叫左set menu for two $500

餅中間算creamy
側邊焗得比較熟就比較cheese cake 硬身少少
整體都推薦嘅
2024-07-31 1855 浏览
之前係睇社交媒體網站見到有介紹呢間餐廳,今日親身去試,覺得係過分吹捧環境係舒服的,不過職員態度有一位較為一般。主食賣相及味道一般,見到唔會話想影相。主菜上到嚟好快凍,試咗個推介嘅意粉,但意粉較為乾身同硬,及一份牛扒,牛扒脂肪較為多,同埋一上到嚟都偏凍。甜品方面較為理想,但唔會話食完好想再食多次

環境係舒服的,不過職員態度有一位較為一般。

甜品方面較為理想,但唔會話食完好想再食多次
2024-07-22 1824 浏览
因為生酮飲食特意來光顧,友人點了青醬蒟蒻麵,我點了烤雞扒多士,美式熱咖啡 x 2自家製生酮麵包質感味道可以當然不能跟凡人麵包相比我生酮3年已習慣吃生酮麵包口感和味道,雞扒烤得香可惜沒有味道非常淡口,如果懶得醃製可放一些濃味芝士🧀和加入生酮美奶滋相信整體會加分。朋友點的青醬蘆筍磨菇蒟蒻意粉味道可以,賣相也不錯,不過只要有一罐青醬在手相信加入任何粉麵飯味道應該不會出事😂美式咖啡好飲不酸是我喜歡的口味室內環境枱與枱之間比較窄,繁忙時間比較嘈吵會清楚聽到隔離枱說話,冷氣非常足夠但廚房排氣比較弱一頓午飯後衣服頭髮沾滿油煙味。
美式咖啡好飲不酸是我喜歡的口味
2024-07-20
2024-07-16 1530 浏览
cafe位置係太子地鐵A出口附近,好容易搵到。有日做完嘢,決定去試吓。遇正啱開舖,所以好快有位。點餐要自己去cashier落單同畀錢先,間舖頭幾個後生店員管理,服務態度好,當然食物質素亦都唔錯,環境舒服,朋友約會嘅好地方。不過如果多人建議要預約。因為後面嘅人要一個鐘先有位。講返食物,點左all day breakfast同flat White,仲加左個薯餅,食物份量好足,真係可以飽足一日。咖啡拉花都好靚,咖啡豆唔會酸,味道濃。佢地all day breakfast 仲有生酮版,適合減肥嘅朋友。下次要試埋dinner同甜品。

下次要試埋dinner同甜品
已經回食咗起碼3次🤣 每次都冇失望,帶朋友嚟食都唔失禮,大家都讚不絕口xd感受到食物用心準備,有樣有味道🥹 第一次食個芝士肉醬意粉真係令我眼前一亮,冇諗過咁平凡普遍嘅肉醬意粉原來可以整到咁好食😂😂😂 個牛扒都好好食。但係佢每碟嘅分量偏細,如果一班人share食,建議起碼嗌n+1 碟主食。
2024-06-29 920 浏览
週末想休閒寫意食個晏飯, 咁啱去開太子,就試下呢度既cafe。 估唔到內街呢間cafe竟然好多人。原來都有唔少人嚟食野,淨返吧枱都照坐。點了封門柳薯菜,蜜糖玫瑰雞翼同埋凍玫瑰Latte。 封門柳薯菜性價比很高,牛肉同薯條都好味,好快就食哂啲薯條。周圍都有頗多人有點呢個菜。玫瑰蜜糖雞翼味道就比較清淡,唔算太入味,如果多啲蜜糖會香啲。凍玫瑰Latte就一般。可能熱既味道好啲。 整體食物同環境都唔錯,下次可以再嚟。

整體食物同環境都唔錯,下次可以再嚟。
  • 封門柳薯菜
2024-06-22 1025 浏览
終於無落雨~ 同同事去咗呢間Cafe食Lunch 午餐都好多選擇~ +$10 有沙律&是日餐湯我叫咗封門柳配薯菜賣相唔錯,封門柳熟度啱啱好~食落口感唔錯! 但係薯條超!級!硬!😂😂餐廳主要係木系裝修~ 坐得幾舒服!好啱三五知己約會
終於無落雨~
同同事去咗呢間Cafe食Lunch
午餐都好多選擇~
+$10 有沙律&是日餐湯

我叫咗封門柳配薯菜
賣相唔錯,封門柳熟度啱啱好~食落口感唔錯!
但係薯條超!級!硬!😂😂

餐廳主要係木系裝修~ 坐得幾舒服!好啱三五知己約會
2024-06-15 1236 浏览
當日為朋友慶生食晚餐食物味道不錯有健康食材的選擇我們選了蒟蒻青醬蘆筍蘑菇意粉封門柳火喉剛好 牛油果有半個買相也討好唐揚八爪魚粒有鮑魚菇伴驚喜是是日的特色巴斯克蛋糕開心果味道最啱不喜歡過份甜的我配了兩壼養生花茶環境佈置以温暖色配木系傢俬預先訂位可以㨂喜歡的corner食飯其間都見有客人進出午餐晚餐都常滿難怪要預先訂座
當日為朋友慶生食晚餐
庆祝纪念
生日
  • 原味巴斯克蛋糕
2024-04-19 1334 浏览
地點非常方便近地鐵站店舖位置唔多鋪位細 所以很容易滿座 強烈建議一定要訂店舖裝修好cozy木系cafe🪵今次四個人食飯 叫咗一個二人餐額外加咗一個意粉同埋兩個小食 份量足夠 二人餐前菜可以3選2煙三文魚田園沙律🥗 - 煙三文魚份量唔孤寒蟹肉牛油果他他🥑 - 每啖都有蟹肉加牛油果 蟹肉份量好多 牛油果有切粒同溶唔同嘅口感 (推✨)主菜肉類同意粉各3選1 (即2份)肉眼扒配薯菜 (+$100) - 肉眼超大塊 肉質正 幼身薯條即炸好食 仲要有好多串串蕃茄明太子蟹肉忌廉意粉 - 每啖都有明太子同蟹肉 每條意粉都佔到忌廉 好夠味呢2個主菜都大推✨✨✨是日甜品Tiramisu - 平時我都唔算鐘意食咖啡相關嘅野 但都令我食唔停口 有唔同口感🤣飲品加$20 做2杯手工啤酒🍻啤酒外貌已經好吸引🤩我揀咗一支木味啤酒 好香 入口好順性價比好高 值得加錢轉手工啤啲個二人餐好抵食另外加咗兩個小食同意粉炸雞 - 冇咩特別蜜糖排骨 - 擺盤靚 脆脆嘅肉汁點蜜糖 可以嘗試肉醬意粉 - 意粉都係有滿滿嘅醬汁 完全冇好假嘅蕃茄醬味特別要提一提佢哋嘅所有服務員都好nice個個都好有笑容🥰🥰🥰總括而言性價比好高 嘢食好好
地點非常方便近地鐵站

二人餐
前菜可以3選2
煙三文魚田園沙律🥗 - 煙三文魚份量唔孤寒

主菜
肉類同意粉各3選1 (即2份)

呢2個主菜都大推✨✨✨

巴馬臣芝士肉醬意粉
肉眼扒配薯菜
  • 明太子蟹肉忌廉意粉
2024-04-03 1089 浏览
The Site Cafe呢間一開嘅時候吸引勁多人打卡,人氣相當高,攪到我都心郁郁想黎試下食物方面有水準而且份量夠大,推介原味巴斯克蛋味勁重,入口細膩,如果做得再焦香d會更好另外自己都鐘意飲Hojicha latte,佢地嘅焙茶味夠濃郁順口,反而抹茶latte奶味偏重比較失色 - All day breakfast - Egg Benedict- 巴斯克蛋糕- Hojicha latte- Matcha latteTotal $364
The Site Cafe

- All day breakfast