首先留意到依間店係見到一位kol/youtuber同佢先生開而勾起左我少少興趣😆繼而見到木系既裝修,帶點復古味道既環境相當吸引,睇相食物賣相感覺都不錯,決定同友人試試佢!我係一個好怕排隊等位既人,the site 都相當方便,可以係ig dm佢地book位。一去到環境無令我失望,雖然店鋪細細,但都有不少細節位。黑松露磨菇意粉,依個意粉我同友人一致俾好評,黑松露味突出,意粉夠juicy ,食完一口接一口。因為剛好無我地想叫的食物,所以簡左卡邦尼意粉🍝最common 既意粉。普通既野往往係最難整得好味,但依個卡邦尼做得唔錯,夠creamy。玫瑰蜜糖雞翼,擺盤賣相幾好,令人有食慾,蜜糖甜甜地,配香口既雞翼好滋味。😋飲品方面,叫左杯凍既焦糖咖啡,不過不失。兩個女仔咁樣食已經飽,所以雖然好想叫甜品,但真係食唔落,唯有等下次🥹

一去到環境無令我失望,雖然店鋪細細,但都有不少細節位。

飲品方面,叫左杯凍既焦糖咖啡,不過不失。

花墟後面圍住警署呢兩條街一直都係酒吧或者花店,但疫情後反而慢慢轉型變咗好多有格調嘅cafe出黎。其實地理位置好方便,距離太子站2分鐘步程,但平日唔多人,營造到悠閒嘅cafe感覺。•香煎三文魚扒伴色椒 $158稍微少少overcooked不過尚可接受,配搭嘅配菜都比較少,勝在擺盤精緻👍🏻•野菌臘腸蘆筍意大利飯 $98上菜時心入面有讚嘆咗下,幾靚喎,起碼有心機砌飯上面嘅料。食落野菌味濃郁,反而臘腸味唔算好出眾,不過唔會太油膩,係外面比較少食到嘅口味😙•Iced Americano +$20•Latte +$20飲品不過不失,拉花好靚☺️

•香煎三文魚扒伴色椒 $158

•野菌臘腸蘆筍意大利飯 $98

•Iced Americano +$20
•Latte +$20
飲品不過不失,拉花好靚☺️

❥ 封門柳配薯菜 $𝟷𝟻𝟾份量滿滿的一個主菜 (⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)封門柳肉味濃郁 肉質嫩滑ᴊᴜɪᴄʏ這個價錢相當抵食啊~絕對是高性價比之選! 大推❤︎︎❥ 牛油煎日本刺身級帶子蒜香意粉 $𝟿𝟸帶子表面微微煎過內裡還保持非常嫩滑的口感👍🏻意粉蒜香味都足夠的 還帶點微辣唯獨是有丁點油膩感❥ 日式焦糖布丁 $𝟺𝟾❥ 原味巴斯克芝士蛋糕 $𝟺𝟾甜品賣相不俗 味道不差 但亦未算有太大驚喜❥ ᴍᴏᴄʜᴀ $𝟺𝟻🜸 喜歡店子深啡木系的感覺ꕀ整體ᴄᴘ值很不錯的一間☕️

❥ 封門柳配薯菜 $𝟷𝟻𝟾
份量滿滿的一個主菜 (⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
封門柳肉味濃郁 肉質嫩滑ᴊᴜɪᴄʏ
這個價錢相當抵食啊~
絕對是高性價比之選! 大推❤︎︎

❥ ᴍᴏᴄʜᴀ $𝟺𝟻

🜸 喜歡店子深啡木系的感覺ꕀ
整體ᴄᴘ值很不錯的一間☕️

2023-05-07 225 浏览
Book jor 7pm bar枱, 我地遲到但提早同餐廳講左,佢地都好nice地回覆入到去見d枱都full咗7788,好彩book咗坐bar枱,二人世界岩岩好☺️呢度係要自己出去落單同俾咗錢先。。坐低睇完陣menu再出去叫野食,都見到咖啡機bar旁邊有凍水同玻璃杯提供,見個玻璃水壺入面有檸檬同橙,睇落感覺良好,所以有斟到~咁我地點左一個封門柳,一個龍蝦汁虎蝦意粉,一份玫瑰蜜糖雞翼同一個小食拼盤,野飲有Latte同柚子梳打。特別想講吓:意粉好味,龍蝦汁濃味不會偏鹹,岩岩好封門柳係好好,牛味濃,厚肉的位置入口淋,不會韌杯Latte係好好好正,入口個時好滑,飲完之後有榛子味出咗嚟,每一口都好正👍🏻👍🏻可惜係,我地冇點巴斯克,如果唔係就可以再配多杯咖啡飲啦😆但已經好飽。。。正正我哋坐咗喺窗口前邊,所以見到都多人經過都有停低睇吓佢哋嘅餐牌,而佢哋門口貼住Booking已滿🥲我地下次黎都會再book窗口位。

呢度係要自己出去落單同俾咗錢先。。

特別想講吓:
意粉好味,龍蝦汁濃味不會偏鹹,岩岩好
封門柳係好好,牛味濃,厚肉的位置入口淋,不會韌

我地下次黎都會再book窗口位。
柚子梳打
全部食哂,好味!
柚子梳打
全部食哂,好味!
2023-05-07 88 浏览
同朋友夜晚食,好滿意份all day,蛋同菇都炒得好好🧡然後薯條除左粗直之外,亦都好闊😂覺得可以考慮叫粗直闊:P(因為menu個名好cute好直接咁叫佢做粗直薯條)三文魚扒伴薯蓉嘅薯蓉好綿好jeng!但略嫌三文魚扒唔多夠味~蝦意粉好好味!唔知係咪手工意粉呢,有嚼感得來唔會太硬🧡除左野食,野飲都係好有誠意,好耐冇去過啲cafe飲杯latte飲到底之外仲要個拉花未散晒!!!有功架的咖啡師!成間餐廳感覺都令人好舒服,非刻意的治癒感,feel到好用心經營🧡餐廳唔係好大, 但麻將雖然小, 5贓俱全, 係真係好舒服好放鬆的感覺我地3個人食, 早左book位, 好開心cafe留左個corner位比我地, corner位亦都好靚同埋cafe入面有廁所!!一切都好用心好有誠意~推介*****

蝦意粉好好味!唔知係咪手工意粉呢,有嚼感得來唔會太硬🧡

题外话/补充资料: 但好可惜電話壞左, 之前影d相都冇晒><
2023-03-16
  • 必試薯蓉!!薯條!!蝦意粉!!latte!!
Tried out this new, cozy cafe at Prince Edward, The Site!✨ Here’s what we ordered (in order)ic 1️⃣: 𝑯𝒐𝒋𝒊𝒄𝒉𝒂 𝑳𝒂𝒕𝒕𝒆 / 鮮奶日式焙茶 - $55 hkd 🍵 — Super pretty drink! The drink was sweetened with black sugar which I thought overpowered the hojicha taste a little bit, but it did give the drink an aromatic, deep roasted flavour. Pic 2️⃣: 𝑬𝒈𝒈 𝑻𝒐𝒂𝒔𝒕 𝒘𝒊𝒕𝒉 𝑨𝒗𝒐𝒄𝒂𝒅𝒐 𝒂𝒏𝒅 𝑩𝒂𝒄𝒐𝒏 / 煙肉滑蛋牛油果厚多士 - $88 hkd 🥑🥓 — Was really impressed by the presentation of this and it definitely tasted as good as it looks! The scrambled eggs w

✨ Here’s what we ordered (in order):

Pic 1️⃣: 𝑯𝒐𝒋𝒊𝒄𝒉𝒂 𝑳𝒂𝒕𝒕𝒆 / 鮮奶日式焙茶 - $55 hkd 🍵

— Was really impressed by the presentation of this and it definitely tasted as good as it looks! The scrambled eggs were silky smooth and very well seasoned. The bacon was nicely seared to give it that crispy finish and smoky flavour. It also added to the savoury element of the toast. Avocado was ripe and fresh, and is always great with toast.

Pic 3️⃣: 𝑪𝒓𝒂𝒃 𝑴𝒆𝒂𝒕 𝒂𝒏𝒅 𝑨𝒗𝒐𝒄𝒂𝒅𝒐 𝑺𝒂𝒍𝒂𝒅 / 蟹肉牛油果伴田園沙律 - $88 hkd 🦀🥗
— Another beautifully presented dish! I loved the crabmeat as it fresh and the flavours were really well balanced. The crabmeat was mixed in with mayo and chopped veggies, which gave it even more flavour. Overall, the veggies were crisp and fresh, and the tobiko on top added a really nice crunchy element too!

Pic 4️⃣: 𝑱𝒂𝒑𝒂𝒏𝒆𝒔𝒆 𝑺𝒕𝒚𝒍𝒆 𝑷𝒖𝒅𝒅𝒊𝒏𝒈 / 日式焦糖布甸 - $48 hkd 🍮
— Really wanted to try their range of desserts but they were all sold out by the time we got there 🥲At least we got to try out this one! The texture of the pudding was smooth and creamy, but a little on the firm end. It tasted really intensely of milk but I personally think it could’ve done with a bit of vanilla or something for a bit of aroma. The caramel sauce was pretty good, but it wasn’t sweet enough and could’ve been more rich/burnt. Overall a good dessert though.
2023-05-01 160 浏览
近來太子開咗好多咖啡店今日搵食路經見到呢一間咖啡店冇乜人,見裝修幾特別,有啲復古,靜靜地,所以試下🙂試咗佢嘅青醬意粉加咖啡,午餐可以十蚊多一個湯同埋沙律👍🏻🍝青醬味唔係好突出,同平時食嘅唔一樣,不過平時食比較油膩,呢一個比較清新,如果可以有啲露筍做配料就好了,☕️咖啡個人覺得比較酸整體感覺ok,午餐連埋咖啡一百蚊左右,同區比較都算抵食👍🏻@thesite_cafe💜●‿●💜🏡:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻😋:😋😋😋😋💵:lunch set ard $110🚶🏻‍♀️:🙋🏻‍♀️🙋🏻‍♀️🙋🏻‍♀️🙋🏻‍♀️#hkfoodieblogger #hkfoodies #hkfoodlover #hkcafehopping #hkcafes #hkcafelover #coffeelover #香港食好西 #香港美食 #香港吃貨 #香港咖啡店 #香港咖啡 #咖啡日常 #香港美食指南 #香港小食 #hkcoffee #hkcoffeeshop #太子美食 #太子cafe #九龍cafe推介
近來太子開咗好多咖啡店

試咗佢嘅青醬意粉加咖啡,午餐可以十蚊多一個湯同埋沙律👍🏻

整體感覺ok,午餐連埋咖啡一百蚊左右,同區比較都算抵食👍🏻

@thesite_cafe

💜●‿●💜
🏡:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
😋:😋😋😋😋
💵:lunch set ard $110
🚶🏻‍♀️:🙋🏻‍♀️🙋🏻‍♀️🙋🏻‍♀️🙋🏻‍♀️

第一次寫食評,今次真係要推介下呢間。今晚朋友book咗太子一間新cafe,一去到門口已經feel到好舒服,餐廳主要以木色為主,黃色燈光,令人有種好放鬆嘅感覺,為邪惡嘅一週帶來一絲安慰,係一個感覺可以坐一日嘅淨土。(但聽講好多人排隊食,想去記得book位)言歸正傳,講返野食。朋友大力推介玫瑰蜜糖雞翼同薯條。收工又有啲餓,所以我哋一坐低,二話都説就嗌咗兩個小食先。個薯條本身諗住咪又係薯條,有咩特別先,黑松露薯條就係咪都好食嫁喇。但點知佢又有啲驚喜喎,佢唔係平時見開嗰啲M 記薯條,亦都唔係嗰啲粗薯條,而係好似薯板咁,咩係薯板?就係一塊板咁樣嘅薯仔。好似人地打板球嗰啲拍咁。我都唔知點形容,但就係正,比平時嘅粗薯更正。熱辣辣,食晒先醒起要影相。must try!玫瑰蜜糖雞翼,平時少見啲嘅雞翼口味,上枱時立立令,上面有啲花瓣,個樣勁吸引!(雖然嗰啲花點睇都唔似玫瑰花😂)又係食完先醒起要影。欣賞每樣野都熱辣辣出現,令人食得好感恩。雖然係蜜糖,但佢並唔係死甜嘅蜜糖雞翼,少甜得嚟有一股花嘅清香。好食!食完啲小食,追加埋main同drinks。嗌咗卡邦尼同肉醬意,講到啲名好低級咁😂但好似話要分一間舖啲意粉
第一次寫食評,今次真係要推介下呢間。

食完啲小食,追加埋main同drinks。嗌咗卡邦尼同肉醬意,講到啲名好低級咁😂但好似話要分一間舖啲意粉得唔得就係要食啲最basic嘅野。兩碟意粉都係啱啱好,al dente,very nice。卡邦尼嘅煙肉煎得勁香脆又夠多,creamy,好食。肉醬意,懷疑啲肉唔洗錢咁,勁多。簡單但令人滿足嘅兩個意粉。

仲嗌咗menu上面無寫嘅封門柳,佢淨係係門口個牌寫咗,入面menu係無。千祈!唔好錯過!真係好好食!!!!錯過咗建議book枱下次再食!封門柳肉味本身夠濃,比5成生少少,如果怕生怕有菌可能就要order時講聲。但我十分滿意呢個生熟度,肉質柔軟,仲有炭燒嘅味道,估唔到一間小小cafe可以做到呢個水準,比出面有啲西餐啲扒更好吃!重點係,都只係150幾!Must嗌!嗌廿次!

聽講甜品都係呢度好出名嘅其中一個主因。聽聞有自家製布甸,但今晚6點幾去到已經售罄了😢唯有下次再戰!今次食咗唯一未賣晒嘅巴斯克。目測佢並唔係流心巴斯克,但食落係十分柔軟,香濃綿密,表面焦香。好好食。懷疑緊呢度有無野唔好食。

Drinks方面,去cafe係理應飲啡,但夜晚想訓教,所以就嗌咗培茶latte,再嗌多咗杯熱朱。下次日頭去再試啡。培茶latte茶味濃,唔會奶味蓋過茶味,優秀!今次飲凍,熱嘅應該更香。朱奶,花拉得唔錯。但本身對熱朱要求甚高,喜歡更濃郁嘅pure熱朱,呢杯都好飲,但未到好濃。

整體嚟講,成餐都十分滿意!無咩可以挑剔。店員好親切有愛,食物好食,環境雖小但夠cozy,亦都因為小,所以唔會好嘈。係一個收咗工之後同朋友傾下計食個飯,治癒下心靈嘅一片淨土。
黑松露薯條
巴斯克
My  drawing
  • 封門柳
2023-04-28 50 浏览
今日同朋友黎食生日飯 揀左太子呢間木系文青cafe 環境舒適食物方面 叫左大蝦意粉 黑松露薯條 麻辣雞翅味道中規中矩 賣相精緻就係今日無試到豆腐芝士蛋糕 店員話賣曬希望下次可以有得試啦

食物方面 叫左大蝦意粉 黑松露薯條 麻辣雞翅

味道中規中矩 賣相精緻

就係今日無試到豆腐芝士蛋糕 店員話賣曬

希望下次可以有得試啦
2023-04-17 135 浏览
# 𝓟𝓻𝓲𝓷𝓬𝓮 𝓔𝓭𝔀𝓪𝓻𝓭太子酒吧街最近開咗好多新Cafe,今次試吓呢間地鐵站A出口1分鐘路程就到嘅復古咖啡室。餐廳喺佈置方面每一個細節都落足心機,深啡色裝修同埋木制家具,加上復古嘅吊燈及掛畫,坐得舒服又寧靜,加上食物質素不俗,不難成為最近人氣店,排隊Walk in都全場爆滿,建議大家在官方Instagram先訂位比較好。@ thesite_cafe✨今次試咗MAIN: 10oz 肉眼扒配沙律菜焗千層薯 HKD268 肉眼扒大約係五成熟,肉質柔嫩,時間烹調非常好,而且一早已經調好味,非常好食🤤配菜係薯角,炸得非常香脆可口,絕對係招牌菜式。PASTA: 青醬蘆筍蘑菇意粉 HKD93純素🌱人士都可以食,意粉煙靭度煮得剛剛好,而且選用扁意粉,配上青醬油膩感不重,好味。APPETIZER: 粗直薯條配黑松露醬 HKD50 玫瑰蜜糖醬雞翼五隻 HKD48個粗薯條係牛扒個配菜,但係呢個配咗黑松露醬,令薯條味道昇華,個人比較喜歡有質感而且粗身既炸薯條,我與同行朋友都食得曬,絕對冇後悔叫多個薯條。而雞翼就不過不失,玫瑰蜜糖味道好出,不過雞翼就比較乾身,如果比較厚肉就好啦。DRINKS: 叫咗三杯嘢

# 𝓟𝓻𝓲𝓷𝓬𝓮 𝓔𝓭𝔀𝓪𝓻𝓭

✨今次試咗

MAIN: 10oz 肉眼扒配沙律菜焗千層薯 HKD268

PASTA: 青醬蘆筍蘑菇意粉 HKD93

APPETIZER: 粗直薯條配黑松露醬 HKD50
玫瑰蜜糖醬雞翼五隻 HKD48

DRINKS: 叫咗三杯嘢飲,感覺上都唔錯,唔會太甜,個人比較推介抹茶latte,咖啡師拉花十分美觀細緻。

Cafe 暫時開業人流比較多,如果想過嚟嘆返一個悠閒的下午或晚上,記得喺IG book定位啦🩵🩶

📍 The Site (太子)
太子西洋菜北街161號地下A舖

#foodiehongkong#hongkongfoodlover#hongkongfoodie#hongkongfood#foodsharing #foodie #eat #香港#hongkongfoodblogger #hongkongfoodlover#hongkongfoodie#instafoodhongkongrestaurant#hongkongeats#hongkongfoods#hongkongfoodbloggers#instafoodie #instafoodporn #instafoodgram #foodporn#吃貨#香港美食 #吃貨 #吃貨女孩 #吃貨日常 #相機食先#ka_foodicted

2023-04-17
庆祝纪念
生日
  • 10oz 肉眼扒配沙律菜焗千層薯
  • 青醬蘆筍蘑菇意粉
2023-04-17 81 浏览
這間coffee shop 是近來新開的,相比以前那一間,這間無論裝飾品味、食物的味道都較以往的那一間優勝。今次是我和朋友第一次來午餐,點了一杯 Latte、明太子蟹肉意粉、巴馬臣芝士蕃茄肉醬意粉, 感覺十分不錯。巴馬臣意粉十分好,重芝士味,對我來說意粉煮得剛剛好,有點硬的感覺。如果要挑剔,咖啡味道麻麻,好像像有點 over extracted或咖啡放太久的感覺。但整體而言,咖啡是合格的。服務來說,感覺到服務人員好 stress 好急,帶位都感覺到好急。雖然我們兩人不太介意,但見當天人不太多時,明明有更寬敞的位置,但要安排我們2 人坐2 人位,連放袋的位也沒有。除此以外,我很喜歡店內的jazz music ,讓人覺得放鬆的感覺。

巴馬臣芝士蕃茄肉醬意粉
明太子蟹肉忌廉意粉
巴馬臣芝士蕃茄肉醬意粉
2023-04-16 1861 浏览
#pb食在太子 太子新開木系文青cafe☕️New Cafe Alert🚨✨太子最近新開左間木系文青cafe 裝修好古典😍 門口第一張枱有個靚靚打卡位 想坐嘅朋友仔記得特別request🤪 不過坐唔到好似我咁坐窗口位其實都好靚👍🏻 店員服務好好 仲有好關心客人🥰 想去嘅朋友仔一定要dm book位 因為佢都幾愛歡迎❤️.食物選擇幾多 Lunch Set有10幾款選擇 當中有ADB、Egg Benedict、Pasta等😋 價錢$78-$118不等 跟餐飲品可減$20👍🏻 飲品除左咖啡 仲有養生花茶、果茶等😍 另外佢嘅甜品都好吸引🥰🔹黑松露蘑菇意粉🍄估佢唔到咁多芝士😋 蘑菇、意粉都份量十足 食落好creamy 仲有芝士嘅鹹香😍 如果黑松露味再突出少少道更好🤪🔹明太子蟹肉忌廉意粉🍝推介❤️ 好足料嘅明太子意粉😋 無論明太子、蟹籽、蟹肉都落足料 撈埋一齊 啖啖意粉都食到😍 口感幾creamy 食落唔會好漏👍🏻🔹奶蓋豆腐芝士蛋糕🍰推介❤️ 呢件蛋糕超好食😍 口感好軟滑 而且豆味好濃 好似食緊一磚豆腐咁😋 舖面嘅豆腐奶蓋少少鹹 令豆味更加濃厚👍🏻 整體唔會好甜 口感好輕盈🥰🔹菊花雪梨羅漢果茶🫖潤肺潤喉之
#pb食在太子
太子新開木系文青cafe☕️
New Cafe Alert🚨✨

🔹黑松露蘑菇意粉🍄

🔹明太子蟹肉忌廉意粉🍝

🔹奶蓋豆腐芝士蛋糕🍰

🔹菊花雪梨羅漢果茶🫖
潤肺潤喉之選🥰 一開頭飲到淡淡菊花味 慢慢就會飲到羅漢果味 但唔會好濃、好苦👍🏻 飲落好舒服、好養生😍

🔹Flat White☕️
拉花幾靚😍 味道偏Nutty😋

整體✨ 文青風嘅裝修好靚 打卡位、窗口位都好岩打卡😍 食物選擇幾多 而且都高質😋 超級推介奶蓋豆腐芝士蛋糕 真係好好食👍🏻 值得一去再去🥰 想去嘅朋友仔記得dm book位呀🤪

The Site (太子)
太子西洋菜北街161號地下A舖
午餐
  • 奶蓋豆腐芝士蛋糕
2023-04-15 90 浏览
13:30到咗喺門口等咗大概5分鐘嘅位,不過佢哋可以book位我嚟到基本上要等位,兩點開始比較多人。速度嗌咗三樣item,要先出去嗌咗嘢食俾咗錢再上菜,等咗20分鐘左右上菜,上菜速度個人認為唔快唔慢。HotMocha $45個人認為,冇乜朱古力味,但咖啡好香!買相更加冇得彈!明太子蟹肉忌廉扁意粉 $98份量足料,尤其蟹肉特別多~🤭但係會膩,意粉偏硬身,我個人都鍾意食硬身🤣認為可以值得嘗試!賣相真心好靚❤️玫瑰蜜糖雞翼 $48呢一款菜式應該大人細路都啱食,食起嚟唔會覺得膩,蜜糖應該唔係普通蜜糖,同雞翼好match🤓 total有五隻~擺盤超靚!所有食物意粉俾我摷亂咗🤭環境個人認為係打卡點!超級小清新同文青~呢度有Wi-Fi,無論溫書做嘢定係同朋友傾偈都好舒服😌重點佢哋係有插座(我坐高枱),如果我住附近應該係常客🤣

HotMocha $45
個人認為,冇乜朱古力味,但咖啡好香!買相更加冇得彈!
hot mocha

2023-04-15
hot mocha
明太子蟹肉忌廉扁意粉
2023-04-14 64 浏览
係九龍塘學完車返屋企前想飲杯野提提神,諗起太子有唔少選擇,就碌咗入依間。啲深啡色木好靚,我叫咗杯americano同黑松露意粉,都係好好食嘅,價錢都係同差唔多,無特別平或者貴,都可以再食!
2023-04-14 69 浏览
最中意培茶Latte,培茶味好出!(飲咗兩杯)肉醬意粉,肉碎豐富,好好食!(抵食之選)生日小驚喜,窩心嘅店員遞上可愛嘅布甸,上邊插有生日快樂既牌,佢哋唱生日歌好搞笑,係窩心既!布甸唔係得個樣㗎!好重蛋味,焦糖味,唔會太甜,唔會蓋過布甸嘅蛋味,不得了!聽講係佢哋店員自己整㗎 !欣賞用心製作!繼續支持香港小店👍👍👍
最中意培茶Latte,培茶味好出!
(飲咗兩杯)
肉醬意粉,肉碎豐富,好好食!
(抵食之選)
生日小驚喜,窩心嘅店員遞上可愛嘅布甸,
上邊插有生日快樂既牌,佢哋唱生日歌好搞笑,係窩心既!

繼續支持香港小店👍👍👍
2023-04-13