2022-06-07 1116 浏览
亞仔同女朋友食過呢間覺得環境同食物質素都唔錯,叫我試吓,於是今晚一於同亞女嚟撐枱腳餐廳位於元朗泰利街,門口有貓頭鷹燈箱標誌都幾易搵晚餐有四款主菜任揀,連埋餐湯、沙律、甜品或餐飲都喺$238/位價錢合理亞仔話要試埋餐廳嘅Seafood Platter,有九款海鮮選擇,最平用$218就可以嘆到3款海鮮,真抵餐湯南瓜薯仔湯,唔算太濃稠,飲落清甜有質感水牛芝士車厘茄沙律配黑醋汁軟滑嘅水牛芝士配埋車厘茄食味道一流,新鮮爽脆嘅沙律菜配搭微酸嘅黑醋非常好味,佢哋嘅黑醋酸得嚟唔會太嗆喉,反而帶點甜味,非常易入口追加小食晚餐可以追加多款小食,我哋加咗柚子汁脆炸雞翼(5pcs)同埋啤酒漿脆炸洋蔥圈柚子汁脆炸雞翼,雞翼炸得金黃香脆,非常厚肉多汁,配埋柚子醬汁一啲都唔覺膩啤酒漿脆炸洋蔥圈,洋蔥圈非常厚肉,啤酒漿炸得貼薄酥脆,入口甜美多汁燒紐西蘭肉眼配鐵板薯條及扒露荀落單時店員會問你要幾成熟,因為用木盆上所以火喉要掌握得很好,好考廚師的手藝;紐西蘭牛沒有穀飼牛肉的肥膩感,脂肪比例均勻,但肉味濃郁,肉質軟腍多汁,肉眼扒燒得香口,食落無渣甜品紐約芝士蛋糕,口感綿密濕潤,芝士味濃Seafood Platter點咗三款

餐廳位於元朗泰利街,門口有貓頭鷹燈箱標誌都幾易搵

餐湯

南瓜薯仔湯,唔算太濃稠,飲落清甜有質感

水牛芝士車厘茄沙律配黑醋汁

追加小食

燒紐西蘭肉眼配鐵板薯條及扒露荀

甜品

紐約芝士蛋糕,口感綿密濕潤,芝士味濃

Seafood Platter

點咗三款海鮮,包括有龍蝦半隻、鮑魚四隻及魷魚六件,龍蝦肉爽彈多膏,鮑魚鮮甜彈滑,魷魚肉厚富咬口,配搭自選嘅乾蔥大蒜忌廉汁非常惹味

除咗餐牌的選擇外,餐廳仲有每日推介選擇,我就揀咗自家製蕃茄汁阿根廷紅蝦海鮮意粉配香草脆脆

阿根廷紅蝦肉質結實清甜,配埋青口及魷魚件加上自家製的蕃茄醬汁非常濃郁惹味,最特別喺加入咗脆口嘅香草脆脆,可以豐富口感
2022-06-02
  • Seafood Platter
2022-06-06 171 浏览
今個月買左月票 梗係要搭盡佢去多啲遠嘅地方搵食啦今日放工就去元朗食晚飯Set dinner包左沙律 餐湯 主菜同飲品都係238仲可以用優惠價加小食 都幾抵沙律同餐湯表現都正常 南瓜湯都幾幼滑紐西蘭肉眼扒啱啱好煎到七成熟 中間仲係淡淡嘅粉紅色肉質都幾軟淋多汁配菜有超粗薯條同蘆筍仔最正係有原個焗蒜頭 搭埋牛扒一齊食更香口鑽石蜆藍青口拼盤跟餐加88加配 比散叫海鮮盤平好多蒜蓉牛油汁好香 蜆肉同青口都好飽滿鮮甜柚子汁脆炸雞翼都係跟餐加配 38蚊有5隻size都幾大隻炸得好香口 加番甜甜嘅柚子醬好match自家制蕃茄汁海鮮拼盤有9款海鮮自選 我就揀左龍蝦鮑魚虎蝦帶子波士頓龍蝦好多膏虎蝦好大隻 帶子都好嫩滑多汁值得一讚鮑魚已去內臟 食得好方便蕃茄汁係用新鮮蕃茄煮成 食到蕃茄茸味道清新點左兩杯mocktails造型都幾靚Mango Fever有爆珠Passion of Yell百香果味好突出兩杯都係酸酸甜甜 好好飲
今個月買左月票 梗係要搭盡佢

Mango Fever有爆珠
Passion of Yell百香果味好突出
兩杯都係酸酸甜甜 好好飲
2022-06-05 57 浏览
已經數唔到第幾次幫襯,平時食開九龍城分店,但由於朋友住喺元朗,而我未吃過元朗分店,所以特意來一趟。估唔到元朗分店更加大,裝修設計都10分舒適,侍應服務親切友善,果然冇令我失望。Seafood Platter $288海鮮拼盤可以自選四款海鮮,我選了龍蝦半隻、日本帶子、虎蝦、翡翠螺,配上惹味的蒜蓉牛油汁,鮮味滿載。蒜蓉龍蝦肉質彈牙、結實,入口鮮甜,散發濃郁的蒜蓉香,蝦鉗一早已被敲碎,用叉輕易挖出龍蝦肉,啖啖肉🤭帶子我最喜歡!好甜♥️虎蝦和翡翠螺都是合格。紐西蘭肉眼扒 我點了三成熟(medium rare),伴菜簡了蘆筍和薯角,蘆筍鮮嫩,肉眼扒肥美,牛排油光亮澤,口感軟腍,油脂豐腴,沾上芥末醬,濃郁牛味,大滿足。凱撒沙律食太多肉要叫點菜,凱撒沙律的沙律醬不會太多,如果喜歡多沙律醬的人,應該要叫廚房加多點沙律醬,分量多。西餐點可以無美酒相伴,餐廳設有各式各樣的酒精和無酒精飲品,多款任你選擇,而我點算了最愛生啤😹

凱撒沙律

👦🏻👧🏻近期最愛 No.1 🥇一定係呢間以「全港最豐富嘅All day breakfast」聞名嘅良心西餐廳🔅不過我哋發現佢哋其他嘢食都非常高質🌻好耐未試過有一間餐廳係每一次去嗌唔同菜式都覺得正 甚至有驚喜☼☼☼☼☼☼☼☼ ☼☼☼☼☼☼☼☼📌♒︎♒︎♒︎✈︎ 地區 ✈︎♒︎♒︎♒︎#couple_food💛元朗 #couple_food💛九龍城♒︎♒︎♒︎❀ 食物類別 ❀♒︎♒︎♒︎#couple_fooddiary_西餐🍷#couple_fooddiary高分系列🤩 ✍︎︎ ♡︎ 蝦膏蟹肉車厘茄扁意粉 $168超推介!意粉醬汁用濃郁嘅蝦膏調製稀稠適中 唔會太水 但意粉又掛到汁食落每一啖都有勁濃郁嘅蝦膏味 (;´༎ຶٹ༎ຶ`)仲有唔少蟹肉 意粉彈牙 ❣︎ 加埋洋蔥粒 同埋車厘茄 令到整個意粉唔會滯希望佢一直keep到呢個水準 (⊃。•́‿•̀。)⊃☞ ︎𝗧𝗮𝘀𝘁𝗲: 𝟵/𝟭𝟬 𝗥𝗲𝗰𝗼𝗺𝗺𝗮𝗻𝗱: 𝟵.𝟱/𝟭𝟬᪥ 燒羊扒配西蘭花蕃茄 +$25 薯蓉 呢個唔記得幾錢 只記得薯蓉要另外加錢😂薯蓉加咗香草 略嫌香草有啲濃 少少搶咗味質地未去到超creamy 但都算滑 有少少薯沙粒羊扒medium rare 剛剛好 重羊味但完全唔羶👍🏻
👦🏻👧🏻近期最愛 No.1 🥇一定係呢間
以「全港最豐富嘅All day breakfast」
聞名嘅良心西餐廳🔅

✍︎︎
♡︎ 蝦膏蟹肉車厘茄扁意粉 $168

超推介!意粉醬汁用濃郁嘅蝦膏調製
稀稠適中 唔會太水 但意粉又掛到汁
食落每一啖都有勁濃郁嘅蝦膏味 (;´༎ຶٹ༎ຶ`)
仲有唔少蟹肉 意粉彈牙 ❣︎
加埋洋蔥粒 同埋車厘茄 令到整個意粉唔會滯
希望佢一直keep到呢個水準 (⊃。•́‿•̀。)⊃

᪥ 燒羊扒配西蘭花蕃茄 +$25 薯蓉

呢個唔記得幾錢 只記得薯蓉要另外加錢😂
薯蓉加咗香草 略嫌香草有啲濃 少少搶咗味
質地未去到超creamy 但都算滑 有少少薯沙粒
羊扒medium rare 剛剛好
重羊味但完全唔羶👍🏻點芥末醬一流(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)

☞ ︎𝗧𝗮𝘀𝘁𝗲: 𝟴/𝟭𝟬 𝗥𝗲𝗰𝗼𝗺𝗺𝗮𝗻𝗱: 𝟳.𝟱/𝟭𝟬

⍟ 𝗕𝗮𝗯𝘆 𝗖𝗼𝗹𝗮𝗱𝗮 $𝟱𝟴
𝗖𝗼𝗰𝗼𝘂𝗻𝘁 𝗺𝗶𝗹𝗸•𝗕𝗹𝘂𝗲 𝗦𝘁𝗿𝘂𝗽•𝗽𝗶𝗻𝗲𝗮𝗽𝗽𝗹𝗲 𝗷𝘂𝗶𝗰𝗲•𝗼𝗿𝗮𝗻𝗴𝗲 𝗷𝘂𝗶𝗰𝗲

呢個飲落去意外地有啲酸酸地
因為加咗菠蘿同埋橙汁
椰奶味都重👦🏻覺得正常發揮
但👧🏻就麻麻地

☞ ︎𝗧𝗮𝘀𝘁𝗲: 𝟳/𝟭𝟬 𝗥𝗲𝗰𝗼𝗺𝗺𝗮𝗻𝗱: 𝟲.𝟴/𝟭𝟬
燒羊扒配西蘭花蕃茄 薯蓉
𝗕𝗮𝗯𝘆 𝗖𝗼𝗹𝗮𝗱𝗮
燒羊扒配西蘭花蕃茄 薯蓉
𝗕𝗮𝗯𝘆 𝗖𝗼𝗹𝗮𝗱𝗮
2022-06-03 273 浏览

2022-05-29 44 浏览
🎪The Yell-Owl Seafood And Grill元朗泰利街1-29號大興大廈地下6-7號舖據聞這間的原隻龍蝦ALL DAY BREAKFAST頗有名氣,見它進駐元朗,放工可以食一食😎🌟Seafood Platter $358/5款Platter有6款海鮮、5種口味可以揀,今晚為了慰勞下自己就揀左5款:龍蝦半隻、鑽石蜆6隻、虎蝦2隻、帶子4隻、鮑魚4隻,再揀埋它的自家制蕃茄汁,低脂又健康,加上它的材料新鮮,之後又叫了多碟Platter🫣,所以是頗滿足既☺。🌟紐西蘭肉眼 $238/set這個Set Dinner性價比最高,配有水牛芝士車厘茄沙律、湯和餐飲。今次同小朋友食,叫左個medium,肉質頗鮮嫩,油脂豐富,吃起來都幾有肉感。配料見用心,除了蘆筍,欣賞它個粗身脆口的薯條😋🤤總體食物味道:4/5 💰性價比:4/5 💥推介指數:4/5
元朗泰利街1-29號大興大廈地下6-7號舖

🌟Seafood Platter $358/5款

🌟紐西蘭肉眼 $238/set

🤤總體食物味道:4/5
💰性價比:4/5
💥推介指數:4/5
2022-05-28 36 浏览
來到紀念日梗係要食好啲!同老公兩個撐枱腳要食海鮮!海鮮拼盤任選三款,我地揀左鮑魚4隻、龍蝦半隻、帶子4粒,醬汁揀左蒜蓉牛油。拼盤性價比高,鮑魚爽口,龍蝦多膏,帶子煎到金黃色。兩個set dinner 燒紐西蘭肉眼扒我哋叫咗七成熟,火候掌握得非常好,無overcook,肉味香濃,肉汁豐富牛油忌廉汁蘆筍野菌雞胸意粉意粉醬汁creamy,軟硬適中,雞胸嫩滑,同個汁好夾,推介!Set dinner有餐湯、水牛芝士車厘茄沙律,仲有餐飲或甜品成個set好多嘢食,性價比好高。
來到紀念日梗係要食好啲!
同老公兩個撐枱腳要食海鮮!

兩個set dinner

燒紐西蘭肉眼扒

牛油忌廉汁蘆筍野菌雞胸意粉

成個set好多嘢食,性價比好高。
2022-05-26 47 浏览
今日放工同朋友食飯 搵左間隱世餐廳 貪環境夠靜 可以傾耐d😚💜Set dinner $238晚市套餐包左沙律同餐湯 兩者都有正常發揮 沙律既黑醋汁略嫌帶酸 南瓜湯味道唔太出套餐可選配甜品或飲品 我地揀咗tiramisu 味道中規中矩 跟餐的話可以一試 但唔建議額外加錢加配蕃茄汁扒帶子藍青口意大利飯晚市套餐揀左意大利飯 蕃茄汁濃中帶甜 仲有濃郁既芝士味 配上新鮮青口同埋帶子 令人不知不覺一啖接一啖咁樣食 連平時鍾意食白汁多過茄汁既我都一個人食左大半碟💜Seafood Platter $218龍蝦(半隻) 🦞+日本帶子(4 隻) +鮮蝦(4 隻)🦐Seafood platter可以自選多款海鮮再配搭唔同既醬料 我地今次揀左蒜片紅椒橄欖油 加埋黑椒成盤海鮮拎去焗 保留晒海鮮既鮮味 十分推介👍🏻💜燒德國豬手🐷🖐🏻 $238呢款豬手個皮烤得好脆 而且d肉一d都唔乾 脂肪食多d都唔覺得好油膩 係少有整德國豬手整得咁好食既餐廳 配菜揀左西蘭花同薯角 仲有兩款醬汁 方便轉換口味😋😋另外店員服務好好 食seafood platter有好多殻 店員都會同我地換碟 而食豬手既時候 又會比我地睇左個完整豬手先

💜Set dinner $238

蕃茄汁扒帶子藍青口意大利飯

💜Seafood Platter $218
龍蝦(半隻) 🦞+日本帶子(4 隻) +鮮蝦(4 隻)🦐

💜燒德國豬手🐷🖐🏻 $238

另外店員服務好好 食seafood platter有好多殻 店員都會同我地換碟 而食豬手既時候 又會比我地睇左個完整豬手先 再拎入廚房幫我地切 唔洗我地食得咁狼狽 同埋見我地飲完d水都會幫我地斟水 呢個值得稱讚👍🏻

2022-05-25 42 浏览
超級貓頭鷹全日餐(龍蝦半隻) $208超級豐富既all day breakfast,有勁多配料😍有龍蝦,蟹肉牛油果多士,班尼迪蛋,英式豬肉腸,大啡菇,扒蕃茄,煙肉,薯餅,沙律,焗豆,牛油粟米🌽龍蝦多膏,蟹肉牛油果多士口感豐富,配上脆多士好好食👍🏻班尼迪蛋一切落去果下啲蛋漿爆曬出嚟😍食落仲有好濃烈嘅芝士味。薯餅亦都炸到外脆內軟,好香口😋2人下午茶餐 $138柚子汁脆炸雞翼做得好出色,淡淡柚子味醬汁,外皮好脆,入邊嘅雞肉仲好多汁🤤連本身唔太鍾意柚子味嘅我都覺得好食👍🏻另外芝士燒雞墨西哥卷🫔都好好食,入面有蕃茄蓉加芝士,食落酸酸甜甜咁好開胃。
超級貓頭鷹全日餐(龍蝦半隻) $208

2人下午茶餐 $138

2022-05-25
2022-05-25 38 浏览
同朋友係元朗搵野食,搵左呢間環境舒適嘅西餐廳。同朋友2個人食飯叫左3款食物Share,每人叫左2杯啤酒,賣單800幾Seafood Platter $288佢地既Seafood Platter可以揀3款-7款海鮮,仲有5種口味揀。我同朋友揀左4款海鮮,(龍蝦、虎蝦、帶子、翡翠螺),揀左蒜蓉牛油口味。可以滿足下想食海鮮嘅願望仲可以留返個肚試其他野。美國1855安格斯西冷扒(12oz) $328配菜: 薯角同美國蘆筍(+$25)西冷扒好冧,味道不錯。同埋佢有芥末醬,海鹽同醬汁係隔離,大家可以按自己既喜好將西冷扒配唔同嘅調味料食。
同朋友係元朗搵野食,搵左呢間環境舒適嘅西餐廳。

Seafood Platter $288

美國1855安格斯西冷扒(12oz) $328
配菜: 薯角同美國蘆筍(+$25)

2022-05-24
今日同朋友晚飯❤️,去左元朗呢間The Yell-Owl Seafood And Grill,食物質素好,CP值相當高😋📌晚餐$238/位📌頭盤:燒意式青瓜青醬沙律及餐湯好喜歡佢地既沙律🥗,青醬真係好香🫶🏻,蔬菜新鮮🥬🫶🏻📌主菜:- 燒紐西蘭西蘭配鐵板薯條及扒蘆筍,牛排🥩肉質軟嫩,口味香濃,蘆筍新鮮爽脆,配埋脆口勁勁粗身薯條🍟,好滿足!- 白酒忌廉汁牛油果蟹肉意大利飯,意大利飯好有口感,蟹肉鮮味🦀️,好多牛油果🥑📌甜品🍰🧀甜品有芝士蛋糕和 tiramisu, 2款都口味濃厚❤️🫶🏻📌Seafood Platter 3items/$218揀咗藍青口,龍蝦,魷魚🦑,菠菜忌廉口味所有海鮮都好新鮮,龍蝦厚肉📌菠蘿汁$32

📌晚餐$238/位

📌頭盤:燒意式青瓜青醬沙律及餐湯
好喜歡佢地既沙律🥗,青醬真係好香🫶🏻,蔬菜新鮮🥬🫶🏻

📌主菜:

📌甜品🍰🧀

📌Seafood Platter 3items/$218
揀咗藍青口,龍蝦,魷魚🦑,菠菜忌廉口味
所有海鮮都好新鮮,龍蝦厚肉

📌菠蘿汁$32
2022-05-25 25 浏览
呢日約咗好耐冇見嘅朋友食dinner,我哋去咗元朗呢間隱世西餐廳。餐廳唔算好大間,但環境舒適。打開餐牌,見到呢個啲野食都有幾多選擇。我哋點做Seafood Platter,可以自選海鮮同埋醬汁,我哋點咗龍蝦、日本帶子同埋鮑魚,配埋菠菜忌廉汁,望落去好吸引。龍蝦好大隻,入邊啲肉好鮮甜。菠菜忌廉汁幾特別。另外,我哋仲點左澳洲頂級肉眼扒,牛扒超大塊,而且肉質香濃又juicy!蟹膏扁意粉配蟹肉好creamy。
打開餐牌,見到呢個啲野食都有幾多選擇。

龍蝦好大隻,入邊啲肉好鮮甜。菠菜忌廉汁幾特別。
蟹膏扁意粉配蟹肉好creamy。
2022-05-24 30 浏览
Ouiii。WeeeEat - 元朗All Day Breakfast - The yell-owl seafood and grill🌝Lunch元朗一向都出名美食多,今次就試下位於市中心既西餐廳~👱🏼‍♀️自選All Day Breakfast $148|Egg Benedict, Beef Sirloin, Crab Avocado Toast, Asparagus|好少餐廳嘅all day Breakfast係有得自選唔同種類😳 但呢間就可以選擇唔同既配搭,鍾意食咩就叫咩,甚至可以加牛扒🥰~ 所有既all day Breakfast都會包茄汁焗豆同埋粟米! 整體來說都唔錯,但如果個toast 係原塊嘅牛油果相信會更惹味🤫 個餐仲包埋忌廉湯同埋牛角包,個湯好好飲🤩!👱🏼‍♀️蝦膏蟹肉車厘茄意粉 $118見到佢張相就知道佢有幾Creamy 😍~ 個汁都濃郁,但稍嫌佢蟹肉嘅份量比較少🥺!
[Hong Kong 🇭🇰- Yuen Long]
🌝Lunch

元朗一向都出名美食多,今次就試下位於市中心既西餐廳~

👱🏼‍♀️自選All Day Breakfast $148

👱🏼‍♀️蝦膏蟹肉車厘茄意粉 $118

晚市開返之後,阿媽一直都未試過出街食晚餐,於是今晚帶佢食豪啲,刷餐好嘅🍽🦞 海鮮拼盤 (4份) $288口味揀咗乾蔥大蒜忌廉,乾蔥甜甜地又有咬口,大蒜味唔會太搶,忌廉香口👍🏻🔸龍蝦 (半隻):肉質鮮美扎實,清甜爽口🔸虎蝦 (2隻):新鮮唔軟爛,口感唔錯🔸魷魚 (6件):爽口煙韌🔸日本帶子 (4隻):非常鮮甜,質感Q彈🥩 M5和牛肉眼扒 (12oz) $368一上檯見到塊扒係有兩個手掌咁大😮 適合兩個人share👍🏻 要咗七成熟,切開見到粉嫩嘅顏色🫶🏻 外層微脆帶少少焦香味,內裡嘅肉質非常鮮嫩多汁,肉味香濃、一啲都唔會腥,完全對得住呢個價錢💯 配菜方面揀咗薯條同薯角,同樣好高水準,粗身厚切,口感一流。🇮🇹 意大利芝士餅 $48食完主菜已經好飽,但食甜品會有第二個胃☺️我最鍾意佢哋嘅cream cheese份量比得慷慨,另外士多啤梨同藍莓都好清甜。Staff態度好好,呢間值得encore😋

🦞 海鮮拼盤 (4份) $288

🔸龍蝦 (半隻):肉質鮮美扎實,清甜爽口

🔸虎蝦 (2隻):新鮮唔軟爛,口感唔錯

🔸魷魚 (6件):爽口煙韌
🔸日本帶子 (4隻):非常鮮甜,質感Q彈

🥩 M5和牛肉眼扒 (12oz) $368

🇮🇹 意大利芝士餅 $48

Staff態度好好,呢間值得encore😋
2022-05-22 33 浏览
元朗出名多平民美食,精緻西餐選擇唔算太多,其中一間推介嘅就係The Yell-Owl Seafood And Grill,set dinner都只係$238,價錢合理,CP值非常高❗️自選海鮮拼盤4份 $288海鮮總共有9款選擇,我地要咗4份包括龍蝦半隻、虎蝦2隻、日本帶子4隻同鮑魚4隻,每一款海鮮都非常新鮮,食落爽口得嚟又夠彈牙,配埋淡淡嘅蒜蓉牛油口味真係好夾Set Dinner $238頭盤有燒意式青瓜青醬沙律同煙肉薯仔湯,薯仔湯味道夠濃,而且仲有粒粒嘅薯仔蓉同煙肉,主菜就揀咗白酒忌廉汁牛油果蟹肉意大利飯,軟滑嘅牛油果同埋新鮮蟹肉真係好夾,令到個意大利飯食落更加香濃同creamy,set dinner仲有個甜品係tiramisu,忌廉入口香滑輕身,甜度適中Passion of Yell $58熱情果同菠蘿嘅組合真係冇得輸,配埋lime juice嘅酸味就中和番個甜度,酸酸甜甜咁啱哂夏天飲呀Baby Colada $58賣相勁靚!隻藍色就好似係夏天嘅藍天咁,新鮮嘅橙汁同菠蘿汁唔會太甜,而且飲落仲有淡淡嘅椰子味出嚟

自選海鮮拼盤4份 $288

Set Dinner $238