6天前 0 浏览
#啟德AirsideTigerRamen 週末帶咗狗狗嚟到寵物友善廣場Airside放電,玩到攰就上咗5樓food court食晚餐,店鋪選擇多,最後都係揀翻鍾情嘅日本料理,人均港幣$75。🐟煙三文魚丼飯套餐滑蛋香濃出色,煙三文魚就不過不失,個人覺得米飯偏硬身,套餐會附送三隻煎餃子,外皮脆卜卜,內餡多汁,比較有驚喜。🐖五花腩丼飯套餐整體肉質肥美,不過個人覺得肉偏少,白飯較多,都係滑蛋最出色,套餐嘅附送小菜可以揀其他,不過最後都係揀咗煎餃子。🍜黑老虎醬油豬軟骨拉麵三款比較之下,我個人覺得拉麵嘅水準較兩款丼飯高,芝麻味重,湯汁濃郁,不過拉麵嘅賣相可以有再進步空間,有助大大提升食慾。📸同場額外最驚喜係連food court寵物都入得(需坐寵物車或入袋),鍾意小動物嘅朋友,歡迎去啟德Airside~#香港美食 #香港foodie #啟德美食 #tigerramen

🐟煙三文魚丼飯套餐

🐖五花腩丼飯套餐

🍜黑老虎醬油豬軟骨拉麵

📸同場額外

2024-08-29 139 浏览
前排同狗狗去AIRSIDE玩~ Tea time有啲餓於是決定入寵物friendly嘅 FOOD COURT 覓食嚟咗依間TIGER RAMEN點了滑蛋鰻魚飯 米飯同雞蛋吸收了鰻魚汁 提起咗鮮味賣相、味道及價錢都屬於不過不失水平飯🍚配上熱茶價錢$62份量較少 對於男士嚟講份量就差少少🤏🏻
前排同狗狗去AIRSIDE玩~ Tea time有啲餓

嚟咗依間TIGER RAMEN
點了滑蛋鰻魚飯
米飯同雞蛋吸收了鰻魚汁
提起咗鮮味

賣相、味道及價錢都屬於不過不失水平

飯🍚配上熱茶價錢$62
份量較少 對於男士嚟講份量就差少少🤏🏻

2024-08-23 249 浏览
鰻魚飯,超級厚身,仲燒到燶埋邊,醬汁夠多夠厚,好好味。$65 真係超級抵!哩度food court 中午時份都好容易搵位,坐係大窗戶隔離食超厚鰻魚,都係第一次覺得food court係咁疏乎😋😋
鰻魚飯
2024-08-23
鰻魚飯
2024-03-20 963 浏览
叫左個午餐A套餐,主要想試下佢的豚骨湯底。快餐式取餐免加一,food court 環境。人唔多取餐時間ok,賣想不錯。但原來套餐選的這碗迷你弘火焰叉燒丼中間的叉燒碎上,旁邊大量蛋黃醬。火炙後有點香味,但食落口感如蛋黃醬拌飯,強差人意。到主角這碗拉麵,無荀,無紫菜,一片叉燒。拉麵口感一般,普通貨。最大問題是加了大量綠豆芽,連同拉麵一齊食,啖啖都有,十分影響口感。湯底顏色看來濃郁,但其實無豚骨味,只有少許咸味,掛在面上完全唔好食,就算直接飲湯都無乜味,估計又係濃湯寶製作。只可說今餐將價就貨。別太大期望。
叫左個午餐A套餐,主要想試下佢的豚骨湯底。
快餐式取餐免加一,food court 環境。
人唔多取餐時間ok,賣想不錯。
只可說今餐將價就貨。別太大期望。
2024-02-26 658 浏览
🍽Tiger Ramen豚肉特盛拉麵·激辛湯底係得個辣~同埋層油都有少少厚~木耳同芽菜多到食麵咁🤣麵質煙韌爽口彈牙👍兩塊肉香唔香都俾個辣湯蓋過哂~鐘意食辣唔怕油膩又鐘意食配菜一定要黎TryTry佢~絕對唔會令你失望🤣盛惠$1xx💰💰💰💰💰好味指數🫵 5️⃣最佳🍻🍻☻非專業食評·純個人口味☻🗣️仲有咩想講可能係小編弱雞~受不了滿滿辣油~要好好休息🫠
🍽Tiger Ramen

☻非專業食評·純個人口味☻

🗣️仲有咩想講
可能係小編弱雞~受不了滿滿辣油~要好好休息🫠
2024-01-28 519 浏览
the constant presence of "ok, but" makes this ramen booth a bit less enjoyable but a still very appealing restaurant to try. one very minor problem would be the very subjective term of "deluxe" in "deluxe meat", which is only a combination of one lonely slice of pork shoulder. my attention was drawn all the way over to the more outstanding piece of pork belly, which was nicely roasted and was far more flavourful. other than that, the dumplings were much softer and flavourful than other shops and the sauce is sour but in a really satisfying way, and it doesn't make you look like a prune every time you eat it. in terms of the appearance of the shop, I can't really blame anybody but the giant fluorescent foodmuse light bar above the booth break the atmosphere so badly, but it's not their fault at all.
2024-01-28 567 浏览
Tiger Ramen🐯🍜上次經過Airside嘅food court,試過呢一間拉麵之後經過都會過嚟食!貪佢大件夾抵食,又幾好食!💯💯豚角煮拉麵•黑蒜豚骨🐷$74如果鍾意湯底比較清淡嘅,揀一個黑蒜豚骨湯底就啱啦~淡口味啲大人細路都啱食,份量方面一個人食應該啱啱好,加上價錢適中,嚟緊經過應該都會keep住幫襯!😎😎北海道豬軟骨拉麵•辛辣🐷🌶️$78呢個辛辣豬骨湯底好惹味,如果大家嚟食又食得辣嘅話,都推介大家叫呢一個湯底!🐷真心正㗎!🙈上次食過覺得佢個叉燒炒飯好好食,所以今次就揀咗加配叉燒炒飯,呢個配搭好抵玩,加$17就可以加配叉燒炒飯同埋可樂,一次過滿足晒想食拉麵同埋炒飯兩個慾望啊!😋😋😋
Tiger Ramen🐯🍜

豚角煮拉麵•黑蒜豚骨🐷$74

北海道豬軟骨拉麵•辛辣🐷🌶️$78

2024-01-25 457 浏览
去開Airside,想快快手手食個晏之後去做嘢。醒起5樓有個Food court,上去望下有乜嘢食。個food court都裝修得幾靚,counter上面有條長長嘅LED Wall,好colourful,座位又貼近玻璃窗,夠光猛又見到出面街景。都有好多唔同款式食物,其中吸引到我目光嘅就係呢間Tiger Ramen。拉麵分白老虎、黑老虎、赤老虎,仲有一款沾麵。白老虎係極黑豚骨湯、黑老虎係背脂醬油豚骨湯、赤老虎係激辛豚骨湯。今次試咗白老虎,味道都唔錯,性價比ok

今次試咗白老虎,味道都唔錯,性價比ok
午餐
2024-01-17 361 浏览
今日又懶煮飯係airside既foodcourt 搵野食估唔到個foodcourt d舖頭都算貼地而我哋今日揀咗tiger ramen 超級推薦呢個 赤老虎 (辛辣拉麵系列) 叫咗個最Basic嘅叉燒拉麵 ($72)另外加 $12 可以有一個小食同同綠茶一杯跟左個細嘅叉燒飯個拉麵辛辣味做得好足,辣辣哋 好上癮 而又唔會話得死辣一個味 面 恰到好處 好彈牙 又索到湯既味 😍而個叉燒飯 有種焦香味,好香口估唔到都幾好食架! 而且份量都幾足另一碗拉麵要咗 黑老虎 醬油拉麵系列北海道豬軟骨拉麵 ($78)豬軟骨好冧 而且入味!好食呀! 🤤🤤而湯底會比較濃味,但又唔會太鹹我覺得啱啱好啱啱去完日本 食碗拉麵 有種返返鄉下既感覺🤩而呢個都係 加$12 配咗個餐有芝麻雞翼,同一杯綠茶另外食拉麵點會少得餃子,叫左一份細既 ($24/5隻)細細隻,一啖一隻,正重點係,佢煎得好似日本咁,好香口!又有汁咁嘅價錢,性價比唔錯咁既位置,我絕對無complain 啦
今日又懶煮飯
係airside既foodcourt 搵野食
估唔到個foodcourt d舖頭都算貼地

而我哋今日揀咗tiger ramen
超級推薦呢個 赤老虎 (辛辣拉麵系列)
叫咗個最Basic嘅叉燒拉麵 ($72)
另外加 $12 可以有一個小食同同綠茶一杯
跟左個細嘅叉燒飯
個拉麵辛辣味做得好足,辣辣哋 好上癮
而又唔會話得死辣一個味
面 恰到好處 好彈牙 又索到湯既味 😍

而個叉燒飯 有種焦香味,好香口
估唔到都幾好食架!
而且份量都幾足

另一碗拉麵要咗 黑老虎 醬油拉麵系列
北海道豬軟骨拉麵 ($78)
豬軟骨好冧 而且入味!好食呀! 🤤🤤
而湯底會比較濃味,但又唔會太鹹
我覺得啱啱好
啱啱去完日本 食碗拉麵 有種返返鄉下既感覺🤩

而呢個都係 加$12 配咗個餐
有芝麻雞翼,同一杯綠茶

另外食拉麵點會少得餃子,叫左一份細既 ($24/5隻)
細細隻,一啖一隻,正
重點係,佢煎得好似日本咁,好香口!又有汁

咁嘅價錢,性價比唔錯
咁既位置,我絕對無complain 啦

2024-01-15 211 浏览
呢個新落成嘅啟德商場其實都有好多嘢食,今日經過見到food court都好靚,亦都有好多卡位嘅梳化位,又多植物,所以俾人個感覺好正,好舒服。我行咗一個圈,同朋友兩個都決定食老虎拉麵,呢間好耐之前喺香港島嗰邊有食過,已經覺得超好食,所以今日見到就一定要再食多一次!叉燒沾麵加多一塊叉燒 ($78+$12)呢個價錢其實都幾抵食,另外個沾麵濃度剛剛好,面嘅軟硬度亦都掌握得好好,好快就清晒所有醬汁,另外套餐再加$12就可以配埋個叉燒炒飯同埋一杯綠茶,唔好睇呢度主菜係食拉麵,個炒飯都係個靈魂,同我好多年前食嘅炒飯一樣,味道唔會過鹹,但係好濃郁,炒得粒粒分明之後就叫咗個黑老虎醬油拉麵系列嘅豚肉特盛拉麵配炸芝麻雞翼,啲肉燒得剛剛好,有輕微嘅甜味,加埋湯頭上面有白芝麻,令到佢更加香,湯底亦都有黑蒜,所以好濃郁,隻蛋就更加唔使講啦,超級好食。

2024-01-02 235 浏览
Tiger Ramen🐯豚肉特盛拉麵- 醬油 $86🍜呢個價錢就食到日本拉麵又唔算貴喎,食物質素嚟講都算唔錯,另外加$17就可以變成套餐,可以加配小食同埋可樂🐔🥤,小食方面我就揀咗芝麻雞翼(2隻),雞翼整得非常香脆,加埋雞皮上面嘅芝麻,格外香脆好味!大家記住嚟到呢度記得加錢轉套餐,叫埋小食呀!十零蚊真係抵食!✅✅叉燒粒炒飯🍚(大)$59呢個炒飯都幾有驚喜,本身諗住food court頹食都唔算太有期望,結果又幾好食喎!🉐飯粒粒粒分明,味道啱啱好唔會太鹹,亦都唔會冇味~ 另外加$17 就可以變成套餐,有小食同可樂🍖🥤,我今次就揀左炸雞球(2件),雞球係即叫即炸,外面香脆入面有肉汁,好食!😋
Tiger Ramen🐯

豚肉特盛拉麵- 醬油 $86🍜

叉燒粒炒飯🍚(大)$59
2023-12-07 469 浏览
我同同事去Airside睇海洋生物展覽,好玩嘅行程之後,我地就去Foodmuse度食拉麵。我揀咗Tiger Ramen嘅豚肉特盛拉麵‧黑蒜豚骨套餐,加咗$12可以配上小食炸芝麻雞翼同綠茶。拉麵湯底濃郁香濃,黑蒜同豚骨嘅結合帶出濃郁嘅味道,每一口都可以感受到濃郁嘅豚骨風味同黑蒜嘅香氣。拉麵上面擺滿豐富嘅叉燒、豚肉片、木耳、豚角同流心蛋,令味道更加豐富。我嘅同事揀咗豚肉特盛拉麵‧醬油套餐,亦加咗$12可以配上小食煎餃子同綠茶。拉麵湯底以醬油為基底,帶出濃郁嘅醬油香氣,令整碗拉麵更加風味十足。拉麵上面擺滿了美味的豚肉片,豐富的配料令味道更加豐富多層次。煎餃子外脆內嫩,每一口都帶出鮮美的餡料味道。相比之下,一蘭拉麵同樣既價錢,但只得三片好薄嘅肉同拉麵,配料相對較少。而Tiger Ramen嘅拉麵卻有豐富嘅配料,例如叉燒、豚角、流心蛋、木耳同蔥花,而且仲有小食同野飲。不單止如此,Tiger Ramen嘅炸芝麻雞翼同煎餃子都唔錯。綜合而言,Tiger Ramen真係一個值得推薦嘅拉麵店!湯底濃郁,配料豐富,令人食得好過癮。相比之下,Tiger Ramen嘅套餐更加物超所值,提供更多的口感和風味。下

綜合而言,Tiger Ramen真係一個值得推薦嘅拉麵店!湯底濃郁,配料豐富,令人食得好過癮。相比之下,Tiger Ramen嘅套餐更加物超所值,提供更多的口感和風味。下次再去,我一定會再試吓其他嘅拉麵款式,期待再次品嚐!
2023-12-06
2023-11-17 456 浏览
朋友話要食拉麵,話要去美食廣場,原本都冇諗法,簡簡單單食一餐都得,估唔到拉麵都咁高質👍🏻🌟激辛叉燒拉麵💗配和風紫心丸湯頭濃郁,充滿了豬骨香氣,真係激辛!夠辣🌶️🌶️🌶️辣得刺激(利申唔食得辣🙈)。叉燒肉質鮮嫩多汁,入口即化,搭配拉麵的彈牙口感,yum yum 🤤 如果你喜歡辣味,激辛叉燒拉麵絕對不會讓你失望✨和風紫心丸係紫薯餡,表面酥脆炸得金黃,紫薯香甜幼滑,係不錯的配菜👍🏻🌟北海道豬軟骨拉麵.極黑豚骨💗配芝麻雞翼豬骨湯底濃郁鮮美,非常香濃,滋味十足!豬軟骨燉煮得非常軟糯,一啲都唔柴口,吸收了湯底精華,味道升華,肉質入口即化,非常好味💗拉麵連埋湯一齊食,正呀✨溏心蛋亦都十分出色,流心蛋黃,蛋白入味,拉麵至愛💗雞翼炸得香脆,外皮酥脆,內裡多汁。芝麻增添了香味和口感,好食😋一個套餐連飲品小食都係$78至$88,都幾抵食👍🏻

🌟激辛叉燒拉麵💗配和風紫心丸

🌟北海道豬軟骨拉麵.極黑豚骨💗配芝麻雞翼

一個套餐連飲品小食都係$78至$88,都幾抵食👍🏻
2023-11-07 391 浏览
潮聖新商場❤️難得黎到新商場當然要搵下有咩好野食,果然勁多美食,見到餐廳menu 拉麵配埋小食加飲品套餐價都係人均78蚊起,都幾抵食,就決定就試下呢間老虎拉麵🍜黑老虎套餐 $84豚角煮拉麵 + 叉燒炒飯(小)+綠茶湯頭偏香甜,拉麵麵質都幾有口感,軟硬適中,帶點咬勁,叉燒炒飯幾香口,味道唔錯赤老虎套餐 $80激辛叉燒拉麵+炸餃子(3隻)+綠茶 湯頭辣香咪濃,都幾惹味下,入面仲有大量肉碎,芽菜,木耳,清蔥等等,口感更加豐富餃子🥟幾香脆可口,入面餡料都算飽滿

黑老虎套餐 $84
豚角煮拉麵 + 叉燒炒飯(小)+綠茶
湯頭偏香甜,拉麵麵質都幾有口感,軟硬適中,帶點咬勁,

叉燒炒飯幾香口,味道唔錯

赤老虎套餐 $80
激辛叉燒拉麵+炸餃子(3隻)+綠茶

餃子🥟幾香脆可口,入面餡料都算飽滿

2023-11-07 227 浏览
🍭叉燒炒飯日本🇯🇵拉麵店嘅炒飯出名好食, 呢度嘅叉燒炒飯好出色👍喎, 炒飯粒粒分明,每粒飯都沾有蛋🥚香, 好香口。🍭炸餃子餃子亦係必點之選🫰, 餃子底同面都煎得脆卜卜, 沾住醋汁食,同响日本🇯🇵食都一樣咁好味🍭芝麻雞翼聽到隔離枱話好食要加碼再叫👍, 所以我又去追加一客試下😅。哦!真的好食喎😋 雞皮沾滿白芝麻,口感突出。🍭叉燒沾麵🥣一向覺得沾麵太濃味😒, 但友人推介這間的, 所以試一試🤔。 哦!真是不一樣的, 醬汁唔咸,夾住紫菜同豚肉更是惹味🌟🍭豚肉特盛拉麵。背脂醬油豚骨🍜最讚係個湯底👍, 味道濃郁對味, 唔肥膩唔咸, 啲麵Q彈之餘, 個糖心蛋仲好好食🥚, 蛋黃有味甜甜酸酸, 係用味醂過, 專業又認真, 讚!
🍭叉燒炒飯

🍭炸餃子

🍭芝麻雞翼

🍭叉燒沾麵🥣

🍭豚肉特盛拉麵。背脂醬油豚骨🍜

2023-11-01