2018-12-05 478 浏览
本身想食元氣,但要排太耐隊, 見到對面間餐廳人冇乜人, 於是就決定入去試下, 但真係好很難食,薯條真的同M記薯條無誤, 仲要又貴又不好吃, 用杯裝餐湯,又酸又難飲,同我講話係呢間餐廳既特色好聲好氣問侍應有冇熱好立克,佢答我得茶餐廳先會有,啲服務態度真係呢仲有嗌咗個夏威夷漢堡扒太陽蛋飯,個漢堡扒不是真的漢堡扒,是很難吃的肉,冇醃過既免治牛肉就拎去煎咁。太極烏冬都還好既,未到難食,但同樣地啲豚肉又係冇醃過。。。

2018-12-05
  • 沒有
2018-11-22 968 浏览
星期六唔使番工,訓到自然醒,之後去青衣探租左新屋既朋友HOUSE WARMING兩大一細3人行人係新屋因未有爐具煮野食,叫外賣又唔想野食凍晒,決定朋友帶路落樓下青衣成食。行到二樓全層都係食店,經過呢間店門前見到d TEA SET唔算貴,最後揀左食呢間花多眼亂,餐牌好多選擇,除左咖哩之外,還有鐵板燒、小食、漢堡等等點左呢個,薯條幼身份量好多,配黑松露芝士食好係香,作為芝士控嘅我,真係抗拒唔到唔點黎食份量多,兩個大人一個細路食剛好至尊牛肉漢堡鐵板燒~實物如圖示溫泉蛋幾時都係咁正,牛肉漢堡似係手打好有肉味~~咬落juicy,爆汁的,肉香四溢,肉質唔會太結實,帶子無雪味,配物個板燒汁微甜咁,唔錯呢個鐵板份量幾多可以SHARE黎食大阪牛肉蓄茄芝士肉醬飯配埋滑溜溫泉蛋,蛋黃味令口感嫩滑。咖哩汁辣度可以自行選擇,呢個咖哩少少辣辣地,配飯食會正過配意粉呢兩個餐份量剛剛好,兩個大人一個細路食完都覺得頗飽。跟餐點特飲只係20蚊所以~~餐飲點左北海道泡沫咖啡同抹茶紅豆加$12還有Movenpick雪糕,有四種口味,可惜最後因為已飽到反艇,所以無點到,原本一開波時好壯志雄心大叫抵呀一定要食,外面一個賣成30-

份量多,兩個大人一個細路食剛好
至尊牛肉漢堡鐵板燒~實物如圖示
帶子無雪味,配物個板燒汁微甜咁,唔錯
呢個鐵板份量幾多可以SHARE黎食
大阪牛肉蓄茄芝士肉醬飯
配埋滑溜溫泉蛋,蛋黃味令口感嫩滑。
呢兩個餐份量剛剛好,兩個大人一個細路食完都覺得頗飽。
加$12還有Movenpick雪糕,有四種口味,可惜最後因為已飽到反艇,所以無點到,原本一開波時好壯志雄心大叫抵呀一定要食,外面一個賣成30-40蚊的說,

整體唔錯,嘆左個悠閒下午茶。
2018-11-10 401 浏览
自從青衣城新建了二期,食店選擇變得更多,二期整個2層全是食店,一早與友人約好試試。今天去了食日本菜Tiger San!菜品選擇種類很多,有漢堡、烏冬、拉麵、意粉、鐵板橈、小食、沙律和咖喱,總會找到想食嘅野。京都車站沙律 ($68)大量新鮮生菜混合沙律汁鋪底,再放上牛油果、蟹肉同蟹籽,份量很足,呢個價錢非常抵食。牛油果鮮綠,入口即溶,好好味!味道清新,作為開胃菜最適合不過。爆脆雞配甜酸汁 ($39)上菜速度很快,剛食完沙律,小食便上桌。雞肉炸至金黃色,色香誘人,外皮香脆,內裡雞肉好juicy,配點沙律一起食,又是另一番滋味。至尊老虎鐵板燒 ($158)呢個鐵板入面有牛、豬、雞、海鮮同大量蔬菜,一次過滿足好幾個願望。美國安格斯牛肉漢堡牛味十足,肉質軟腍,大大塊同朋友share啱啱好!帆立貝鮮味彈牙、雞翼香脆可口、香腸口感剛好,不太咸,再配上溫泉蛋和蔬菜,滋味又滿足。玫瑰拿鐵 ($38) & Movenpick意式奶酪味(+$12)見門口有咖啡機,所以試左玫瑰拿鐵,玫瑰味好香,咖啡順滑。最後當然少不了甜品啦!

京都車站沙律 ($68)

爆脆雞配甜酸汁 ($39)

至尊老虎鐵板燒 ($158)

美國安格斯牛肉漢堡牛味十足
,肉質軟腍,大大塊同朋友share啱啱好!
2018-11-05
  • 京都車站沙律
  • 至尊老虎鐵板燒
2018-11-09 354 浏览
今日同朋友出開青衣城,都有很多各式各樣的餐廳。見到依間叫tiger san的食店,環境很舒服,裝修又有特色,有隻大老虎係個玻璃鏡內,好特別,好有氣勢。同朋友於是入內進食,店內冷氣充足,地方又夠大,店員很友善和有禮貌。看完餐牌,首先叫咗個至尊老虎鐵板燒,包括有牛肉漢堡,帆立貝,雞翼,香腸及温泉蛋。漢堡新鮮,牛肉味好濃。雞翼熱辣辣,好脆,口感一流。温泉蛋好滑,好好食。再叫小食,黑松露配薯條,薯條夠熱又新鮮,黑松露味道好濃,好好食。再叫咖喱蛋飯,咖喱味好濃,份量十足,喜歡食咖喱的朋友一定覺得好食。好難忘。又叫咗個法式吐司,好感一流,飲品方面就叫咗凍奶茶,奶茶味好濃,又夠滑。綜合各方面,這家食店值得推介给各方好友。
。雞翼熱辣辣,好脆,口感一流
。温泉蛋好滑,好好食
2018-11-08 210 浏览
去青衣城行街,知道開了青衣城二期,走去看看順便坐下來吃個下午茶。這裡環境非常吸引,木色裝修感覺很清新,店員馬上把菜單給我們。最後點了兩個菜香草白汁煮青口配薯條,白汁味道不錯,很香忌廉味,白汁跟青口是搭的,白汁更可以用來點薯條薯條夠幼身用义一次過义幾條來沾白汁很方便。薯條份量都算大份白汁有煙肉和洋蔥可以和薯條和青口一起吃爆脆雞配甜酸汁,雞肉仍然很嫩滑和juicy,脆漿很薄不會吃到麵粉的感覺。炸得不會過火。滿滿的雞肉,一口咬落去都是雞,沾了甜酸汁令雞肉不漏不覺油座位開陽有足夠空間感,坐下傾計食飯一點也不侷促玻璃窗可看到外景感覺舒服店內很多人叫咖喱,可以自行組合,有不同配搭飲品選擇多能滿足晒多心人士

薯條夠幼身用义一次過义幾條來沾白汁很方便。薯條份量都算大份
白汁有煙肉和洋蔥可以和薯條和青口一起吃
滿滿的雞肉,一口咬落去都是雞,沾了甜酸汁令雞肉不漏不覺油
座位開陽有足夠空間感,坐下傾計食飯一點也不侷促
玻璃窗可看到外景感覺舒服
店內很多人叫咖喱,可以自行組合,有不同配搭
飲品選擇多能滿足晒多心人士
2018-11-08 119 浏览
青衣城去得多,第二期另外個商場第一次去,感覺好良好,因為唔算太多人知道,同埋有好多食肆好集中,今日去試一間位於第二邊商場名叫tiger san。午市套餐:蕃茄湯,雜菜沙律香濃鮮蕃茄,蕃茄酸甜度適中,熱辣辣飲完好舒服。健康雜菜,配埋芝麻醬沙律汁,簡直好夾。慢煮牛肉粒野菜糖心蛋烏冬:份量夠大,牛肉粒肥瘦分明,糖心蛋做到好好,有流心嘅效果,配上最高質素嘅稻庭烏冬,煙韌彈牙。美國西冷牛扒定食:厚切牛扒 ,牛肉味相當濃厚,唔會有根,燒到生熟程度剛剛好。其實喺青衣城咁大型嘅商場午餐呢講,價錢算合理,味道相當唔錯,下次可以食其他嘢因為佢午市套餐真係好多選擇。

午市套餐:
蕃茄湯,雜菜沙律
香濃鮮蕃茄,蕃茄酸甜度適中,熱辣辣飲完好舒服。
健康雜菜,配埋芝麻醬沙律汁,簡直好夾。

慢煮牛肉粒野菜糖心蛋烏冬:

美國西冷牛扒定食:
厚切牛扒 ,牛肉味相當濃厚,唔會有根,燒到生熟程度剛剛好。

2018-10-31
午餐
2018-11-05 125 浏览
與朋友在青衣看電影後,散場已經是下午茶時間,就到二期的Tiger San開餐。 下午茶的選擇挺多,共有9款,當中還有二人下午茶套餐,價錢由HK$45起,包飲品。 抹茶甜奶法式吐司可能是店員攪錯了,吐司內放了士多啤梨醬,而不是抹茶醬,不過,味道還是不錯,士多啤梨醬與甜奶混在一起,味道甜甜酸酸,很醒胃。 迷你親子當丼香煎餃子親子丼是雞肉加雞蛋,味道帶點家的味道,就像平日媽媽泡製的愛心飯一樣,整個飯的味道都是甜甜的,雞肉肉質滑溜,加上雞蛋後,口感潤澤。煎餃子很好吃,外層微脆,內裏的餡料是軟骨,口感豐富。 咖哩涮涮牛肉飯咖哩汁屬日式的那一種,味道甜甜的,不會有辛辣味道,而醬汁極多,足夠伴飯,配上牛肉,吃後非常飽肚。 Rose latte咖啡內加了玫瑰花糖,入口時口感細滑,既有濃1濃的奶香,又不失玫瑰花香。 北海道牛奶朱古力朱古力味道不錯,雖然點了熱飲,但朱古力上加了忌廉,令口感更細滑,讚。

抹茶甜奶法式吐司

迷你親子當丼香煎餃子

咖哩涮涮牛肉飯

Rose latte

北海道牛奶朱古力

2018-11-03
2018-10-01 295 浏览
睇完戲搵野食,見呢間唔洗等位就食呢間,因為已經好餓了。忌廉白虎咖哩汁牛肉烏冬,好耐無食烏冬,揀咗個白色嘅,其實仲有個黑色都想試,不過驚彈到件衫就無試到。碗野鋪滿白色cream,下面係咖哩湯烏冬,個烏冬係扁身,好幼滑!牛肉片配咖哩湯好正!食食下仲發現有溫泉蛋,好驚喜。男友人就食至尊老虎鐵板燒,入面有美國安格斯牛肉漢堡,帆立貝,老虎雞翼,老虎香腸同溫泉蛋,好足料,加30蚊仲有沙律同湯,幾抵食。另外試咗香煎雞軟骨餃子,點埋酸醋幾好味。飲品叫咗野莓果茶,酸酸地可消滯。見到movenpick雪糕特價12蚊一杯,叫咗2個朱古力味,好滿足!
睇完戲搵野食,見呢間唔洗等位就食呢間,因為已經好餓了。

另外試咗香煎雞軟骨餃子,點埋酸醋幾好味。
飲品叫咗野莓果茶,酸酸地可消滯。
2018-09-30 227 浏览
青衣城開左2 期之後多左好多街行, 就連野食都多左. 但黎黎去去食開都係d連鎖式餐廳唔係西餐就日本菜咁。咁岩今次小弟又出城黎左青衣呢頭睇完戲,同女友人行行吓發現呢間幾特別既老虎先生入左去試下咁佢既鋪頭裝橫偏向簡約舒適既,d野食種類就偏日系咁.. 咁今次我就叫左個漢堡扒拼德國腸既至尊老虎鐵板餐,而女友人就揀左個白色咖哩牛肉烏冬。 咁我個鐵板餐就加左30 蚊跟埋餐湯+沙律同凍飲咁既。 女友就叫左杯紅莓茶 另外再加左個雞軟骨餃子 整體黎講我個鐵版餐幾底食好豐富,個漢堡好有肉味幾fresh. 而女友人個咖哩烏冬就唔係話太濃幾清淡。兩個人黎講叫左成3百幾我覺得差唔多啦係大商場黎講既消費最後我地都追加左個movenpick雪糕 一個加12 蚊炸! 算好熱幾底啦
青衣城開左2 期之後多左好多街行, 就連野食都多左
. 但黎黎去去食開都係d連鎖式餐廳
入左去試下
咁佢既鋪頭裝橫偏向簡約舒適既,d野食種類就偏日系咁
另外再加左個雞軟骨餃子
最後我地都追加左個movenpick雪糕
一個加12 蚊炸! 算好熱幾底啦
2018-09-29
2018-09-26 177 浏览
自己住咗葵青區咁耐都唔知道青衣城開咗第二期當晚同朋友嚟到青衣城2期,發現有好多新嘅店舖新嘅餐廳,所以我哋呢就揀咗一間裝修好有特色嘅TigerSan😇😇😇新商場新餐廳裝修裝修得非常簡潔有特色,環境很好店舖內有一塊特大嘅玻璃鏡係用老虎的形象造一個特色,本身我自己好鍾意老虎都非常之吸引😊😊😊😊❤️❤️❤️頭盤就叫咗一份青口外型同口味都10分吸引,食落味道好重,喺店舖內飲食有一種好好的氣氛😍😍😍😍主菜我們叫咗一客蘑菇白汁意粉白汁味好香份量剛好唔會太大份好適中👍👍👍👍我們是食肉獸所以叫咗一份鐵板餐有漢堡扒,腸仔帶子,雞翼,蒜蓉,粟米粒😍😍😍😍非常之豐富配合特製的燒汁👏👏👏👏係一大享受😋😋😋😋😋
自己住咗葵青區咁耐都唔知道青衣城開咗第二期

新商場新餐廳裝修裝修得非常簡潔有特色,
主菜我們叫咗一客蘑菇白汁意粉白汁味好香

份量剛好唔會太大份好適中👍👍👍👍

非常之豐富配合特製的燒汁👏👏👏👏

係一大享受😋😋😋😋😋
2018-09-25 145 浏览
同家人喺青衣城行完街,天有少少肚餓就周圍搵下有啲咩食,見到呢間門口同裝修都幾舒服嘅餐廳就入咗去試一試一坐低見到呢一張餐牌即時比隻豬手吸引住,一向鍾意食德國豬手嘅我諗都唔諗就叫咗一隻一上菜嗰時都嚇一跳,實物真係比張相大好多外皮燒得非常香脆,而且佢嘅薯蓉都做得非常出色,好重忌廉味呀呢杯沙冰都非常大杯,酸酸甜甜嘅味道同豬手非常夾呢個溫泉蛋沙律屋企人都覺得用料非常新鮮,原來沙律配上溫泉蛋係真係突出到蔬菜嘅香甜味

一上菜嗰時都嚇一跳,實物真係比張相大好多
外皮燒得非常香脆,而且佢嘅薯蓉都做得非常出色,好重忌廉味呀

呢杯沙冰都非常大杯,酸酸甜甜嘅味道同豬手非常夾

2018-09-25 96 浏览
青衣城愈開愈大,食店愈開愈多,但間間都擁滿人龍,想食餐安樂茶飯也絕非易事。幸好,二期的人比較少,食肆選擇也較多,二樓新開了一間日式咖哩店。原來還有吞拿魚食店內坐位闊落舒適,侍應做事快手,值得一讚,而且餐牌選擇好多,原來除左咖哩之外,還有鐵板燒等等。最驚訝係,見到隔離檯點了咸豬手,超級大隻,侍應仲會幫手切肉,好細心呢!是夜有幸食到吞拿魚碎飯,啖啖魚肉,撈埋隻生雞蛋一齊食,口感更細滑。另外仲有招牌滑雪豬排飯,豬排好脆,咖哩味濃。最後仲叫咗雞軟骨餃子,一口一隻,好過癮呢!

另外仲有招牌滑雪豬排飯,豬排好脆,咖哩味濃。

最後仲叫咗雞軟骨餃子,一口一隻,好過癮呢!
2018-09-22 77 浏览
好耐冇黎青衣城行街😙原來現在青衣城已經有第二期喇,依到除咗有UA戲院,二樓重開左好多新餐廳,比較特別啲既有依間餐廳,岀面未見過,就入去食下🤩🤩首先見到依個黑松露蘑菇意粉😜就好想食喇,啲汁好濃味,蘑菇加黑松露係最佳嘅配搭👏🏻👏🏻👏🏻依個係白汁煮青口😋依個有配埋薯條可以一齊食,青口好新鮮,分量足夠😁隻隻都好大隻😛😛套餐仲可以加杯野飲,都係半價優惠,十分滿足👏🏻依個係日式鐵板餐😛😛鐵板內有漢堡扒,香腸,蘑菇,帆立貝,粟米,仲有好好味嘅薯蓉😄😄好好味😙其實餐廳裏面仲有好多食品可以選擇😜例如咖喱飯之類😉或者拉麵😋都有好多人選擇嫁,如果唔夠飽既你,仲可以加碼食雪糕🍦
2018-09-21 88 浏览
工作累透了,找餐廳吃個簡單飯, 見這間不用等位就直接入在餐廳外看menu的時候,有一位年輕高的男侍應對我說八時前埋單有八折 (忘記了確實的折頭,反正最後沒有折。) 門外放的menu看了幾個餐以及吞拿魚蓉飯 似乎也可以考慮, 之外還有一塊牌 附照片 吞拿魚蓉飯限定每日30客, 當下還未決定吃什麼,但想這個飯也不錯,而且每日限定,應該有番咁上下銷量。1) 飯來了一看已經失望, 豉油碟上的的豉油浮著 一層油漬,表示豉油碟洗得唔乾淨。 😖2) 給了很多豉油卻只有一點點wasabi, 從這個wasabi的量 及顏色已經得知是在超市買壽司送的那種 超級難辣無品質的wasabi 亦因如此才給這麼多 豉油撈在一起才不會超級辣吧3) 吞拿魚的顏色非常暗, 不是新鮮的那個, 吃落去也沒有味道 4) 飯是乾硬的, 也不是日本米, 也不溝少少日本米煮得鬆軟一點,在街上吃過那麼多日本飯等等都未吃過這麼差的米,也許這個餐廳主要是整咖哩飯所以即使飯不好吃硬乾,也可以先把咖哩撈上然後就吃不出來?5) 好了我很累也不想浪費食物,怎也要吃吧!難度叫另外一個飯嗎,最後硬著頭皮也吃了大半,今晚到此為止吧。買單的時候, 心想打
工作累透了,找餐廳吃個簡單飯, 見這間不用等位就直接入

買單的時候, 心想打個折之後大約八十元也不用等位,這麼累就算是坐一坐。一看竟然是原價!女侍應 說 menu上面所有都有折,就只有這個吞拿魚飯沒有折!

最初招呼我入去坐是高大後生仔,告訴我有折也是他,幫我落單也是他, 他落單的時候見我order 吞一拿魚蓉飯也沒有提出這個沒有折,真不誠實/不上心/不負責任 。 沒有為這個爭, 只是心中有氣,本來整餐飯已經吃得不爽,反正20蚊就算倒霉。

conclusion) 最後忍不住也向過來幫我買單的 無辜女侍應 反映了那個飯的質素。我從來也沒有這樣在餐廳 反映食物質素 ,因為覺得講都冇用, 今次是第一次 ,也是第一次在openrice 寫的食評。 一個吞拿魚蓉溫泉蛋飯。豉油唔得、wasabi唔得、 吞拿魚蓉唔得、飯唔得! 飯都唔得真係好慘,淡淡都慘口又硬 ! …負評!
吞拿魚蓉溫泉蛋飯
2018-09-13
2018-09-19 69 浏览
青衣城2期新開 越黎越多新餐廳加盟 今日經過見到有新餐廳就試下 初初睇食評以為係日本菜 但原來有西餐食 都幾特別睇睇menu 有好多款式選擇 花多眼亂 見有個限量30碗既海鮮蝦拉麵就試下海鮮好足料 同圖既一樣😋 海鮮貝類好鮮甜無沙👍🏻👍🏻😋份量夠2個人share另外叫左個咖喱豬扒飯 另外有得加唔同配料👍🏻 我地就加左温泉蛋 好match😋 豬扒又鬆化Overall 最吸引莫過於甜品 因為有優惠價加$12 就有一盒Movenpick 雪糕😍

午餐