今年除夕countdown party 前誤打誤撞咁就比我搵到一個好正嘅happy hour place,想係度同大家分享一下,下次大家就唔使再煩惱happy hour去邊度啦!今日早放工,同屋企人食過晚飯後,再出返中環,想問一個有新意啲嘅pre drink place,係距離蘭桂坊大概五至十分鐘嘅蘇豪區,我同朋友搵到呢間Sake Bar/ 日式串燒餐廳,呢度氣氛輕鬆,我覺得係同一大班朋友暢飲嘅好去處!呢度主不同種類嘅sake嘅,happy hour deal 比$188就可以任飲。我哋試咗三款不同的sake,我最鍾意個款叫李白,因為入口清甜,配搭味濃嘅串燒係一流架! 我同best friend一路大聲講大聲笑,個sake bottle都唔知refill左幾多次啦!越飲越肚餓,呢度有個friendly嘅bartender就推介左呢度幾出名嘅免治雞肉棒。之前都試過其他居酒屋嘅免治雞肉棒,我覺得呢度不論質感同味道都係最oustanding嘅。免治雞肉除咗燒得香之外,有多重口感,食到切碎左嘅雞軟骨同埋非常濃郁的芝士!下面點嘅醬汁唔係豉油,而係日式雞肉燒汁伴埋香濃蛋黃。牛肋骨特別之處係非常te
牛肋骨特別之處係非常tender同juicy,非常適合用來做串燒,但我最欣賞即係旁邊嘅mustard,真係一粒粒嘅mustard籽,唔太辣之餘同牛肉仲係perfect match!
呢個真係名副其實嘅happy hour呀,你都不能清酒定係串燒都非常有質素,更係中環一個pre-drink嘅hidden gem呀!
2015-12-31
$250 (宵夜)
庆祝纪念
除夕
  • Sake
  • yakitori
  • 免治雞肉棒
  • 牛肋骨
今晚又來到這間日式串燒拉麵店,位於伊利近街,地方有點隱蔽,卻喜歡它們的特式裝潢及手繪漫畫牆,這裡吃飯或happy hour也十分輕鬆舒適。與友人今晚一邊談心,一邊吃日式小食,不亦樂乎。 先點了一客鰻魚博多,是以鰻魚和蝦蓉夾在一起再輕炸,蝦蓉那面舖上白芝麻,口感香脆,鰻魚和蝦蓉味道非常匹配,而且份量不少,兩位女士吃非常滿足。 這裡除了有串燒和拉麵外,亦有些平日不多地方有的創作食品,這客泡菜雞卷,以雞脾肉包裹泡菜,味道出奇好吃,泡菜不但沒有搶走雞脾鮮味,更提升了口感和層次,絕對是本人強力推介。 最後點了兩份免治雞肉棒,每只雞肉棒跟一隻巨型蛋黃同上,蘸了蛋黃與甜醬油的雞肉棒非常鮮味,吃到停不了口。 很喜歡這裡的創作食品與氛圍,服務亦很周到,值得推介一下。

鰻魚博多
泡菜雞卷
免治雞肉棒
很喜歡這裡的創作食品與氛圍,服務亦很周到,值得推介一下。
题外话/补充资料: 餐廳每晚有$188任飲優惠,適合喜歡喝酒的朋友。
2016-01-06
鰻魚博多
泡菜雞卷
2016-01-06 1394 浏览
今日放lunch想食日本菜,搵到呢間係蘇豪區出名食日式串燒同拉麵嘅TORIMEN。係就係要行遠少少去到伊利近街,但勝在放lunch呢啲rush hour唔使等位,一行到去就有得坐低食啦! 今朝一早就返到office,所以lunch非常肚餓,我點左一個和食套餐連串燒,主食揀咗牛肉雜菜鍋 ($118),串燒可以選三款,啱晒多心既我 講吓個鍋先,牛肉嘅份量好足,而且非常鮮嫩,湯嘅味道偏甜,係正宗嘅日本牛肉鍋嘅味道。 其實今日唔想食咁多肉,所以串燒方面我係眾多選擇入邊揀咗全素嘅三款:日本青椒仔、日本冬菇同日本大蔥。 三款串燒燒得熱辣辣咁上碟好香呀!串燒無加任何調味料,食得出新鮮食材的真味。。。我諗呢個正正係呢度啲串燒出名嘅原因吧! 今日天氣凍,呢個定食暖身又飽肚,食到幸福的感覺呢! 多人黎食有優惠,下次可以早早plan定,多啲人又可以搭的士可以share 嘛!

今日天氣凍,呢個定食暖身又飽肚,食到幸福的感覺呢!
2016-01-04
  • Set Lunch
  • 和食串燒
2016-01-06 1194 浏览
中環區出色而串燒店 中環區很少出色串燒店,不然就是太貴,今天與女朋友經過這家店,被它環境吸引,不如試試看。 因為聖誕節將至,一座下這裡的經理已請我們一杯聖誕特飲,特飲是用清酒調配,入口香滑也不失清酒的清甜味,但比較適合女士孩子。 太肚餓了,我們一下子就點了鵝肝多士、牛肋串、芝士雞肉棒丶明太子雞翼、煙肉蠔卷、 芥末魷魚鬚。最先到的是芥末魷魚鬚,很多串燒店的燒魷魚鬚都燒得比較乾,但這家的火喉很到位,魷魚還是很有口感,配上少許芥末,非常開胃。 接下來的是鵝肝多士,鵝肝份量不少,一口咬下去,真的外脆內軟,鵝肝的油份給多士吸收了,太邪惡也太美味了。 厚薄適中的煙肉包著廣島蠔,煙肉濃郁的肉香配上廣島蠔的軟滑多汁,一口一個,不可不叫的美食。至於明太子雞翼,算是不錯,燒雞翼還很嫩滑,但明太子味道不夠香,有點失色 。 最後這裡的招呼相當好,很值得推介,中環區串燒好去處!
最後這裡的招呼相當好,很值得推介,中環區串燒好去處!
2015-12-23
2015-12-29 1215 浏览
星期四朋友約放公去Happy Hour,早前有朋友已介中環一家叫Torimen的日式串燒店,Happy Hour有$188全晩任飲 (清酒、啤酒、紅白酒、梅酒等),有我最愛的清酒,太好了! 我們差不多7點去到,地方很不錯,設計新派,很喜歡這感覺,剛巧有DJ打碟 (經理說每星期四晚上6:30-9:30都有不同DJ打碟),氣氛非常好。我們選擇坐在吧枱。這裏清酒選擇很多,而任飲的有3款,我選擇了真澄,因為比較清香,朋友們選擇了紅白酒。 我們點了一些佐酒小吃,其中這裏的燒鵪鶉蛋非常特別,它是連蛋殼的,而裏面是流心蛋,很特別也很好吃,我這麼喜歡日本食物也從未試過,非常值得推介! 我們還點了白飯魚乾、厚切牛舌和芝士雞肉棒,其中自家制的芝士雞肉棒也相當出色,免治雞肉混入了芝士特別香滑,和蛋黃和甜醬油同吃,太美味了。 白飯魚乾看上去平平無其,吃下去才叫人另眼相看,真的做到外脆內軟,轉眼已吃完一碟,只好再點多了2碟,這真是最好的佐酒小吃。至於厚切牛舌,口感很不錯,不過有少許偏鹹。 最後我還是忍不住叫了這家店的另一主打,海老豚骨湯拉麵,湯的味道很濃郁,拉麵很爽再加上半熟蛋,真的很滿足。 是晚大家都喝了不少
是晚大家都喝了不少,飲飽食醉已經10點多, 今次Happy Hour也太盡興了,已相約下星期再Encore!
2015-12-17
2015-12-21 924 浏览
之前出去食飯見到宜間餐廳既野食幾吸引,而且唔貴,所以今日就同同事去試試了!除左一個主菜,仲包埋前菜SALAD 同埋3款串燒,仲有餐飲送!!最平$98就有喇!!!真係抵食夾大件呀!我地一行8人仲有八折添!!前菜SALAD 好新鮮!!雖然佢唔係配SALAD 醬,但係個醬汁都好好食,甜甜地咁!蔬菜都好新鮮,食落好爽口!!串燒即叫即燒熱辣辣好抵讚,但雞翼賣哂令人失望!!冬菇唔夠厚,且欠香菇味!!整體串燒水準令人失望,串燒欠炭燒香味!辛辣燒牛肉飯&128睇上去以為好少飯,但其實個碗好深,仲有面豉湯送,所以食得好飽!!!宜個飯水準好高,牛肉嫩滑而且灑上芝麻,令味道更可口吸引!!!醬汁辣中帶一點甜,好特別,但如果可以更辣就會更完美每啖飯都有足夠既醬汁,更添美味!
我地一行8人仲有八折添!!
蔬菜都好新鮮,食落好爽口!!
串燒即叫即燒熱辣辣好抵讚,但雞翼賣哂令人失望!!
冬菇唔夠厚,且欠香菇味!!
整體串燒水準令人失望,串燒欠炭燒香味!
辛辣燒牛肉飯&128
醬汁辣中帶一點甜,好特別,但如果可以更辣就會更完美
每啖飯都有足夠既醬汁,更添美味!

2015-12-21
2015-11-27 1196 浏览
Torimen位於伊利近街(係民園麵家個邊,而唔係半山電梯個邊),中環搵lunch食,上一條街尤如要過對面海,性急的中環人好少上,但係,其實上幾條街你會發現有好多又底食又有水準又唔洗等位嘅餐廳,當你仲等緊位,我地已經開緊餐。而Torimen係其中一間,佢嘅lunch可以用抵食夾大件來形容,三五知己去食飯,take a cab,行都慳返。Lunch menu價錢由$98至$158,同朋友黎食仲有折,愈多人黎折扣愈多。我哋order咗三個和食套餐連串燒。每個套餐除了主菜外,包括和風沙律、面豉湯、柚子蜜,仲可以任選三款串燒,細食D見到未必食得哂。個前菜和風沙律都幾大碗!我選擇左滑蛋豬扒飯跟明太子雞翼、日本小甜薯同燒汁牛舌($98)。首先講下個飯,雞蛋滑而豬扒做得鬆脆juicy,睇得出係心機之作。串燒方面都做得好出色,雞翼燒得香之餘,一咬開係滿滿嘅明太子,非常鮮味。而甜薯亦用上日本小紫薯,夠心思!燒汁牛舌亦大大件。同事A就order左牛肉雜菜鍋($118),大鍋又足料,忍唔住試咗啖,個湯非常鮮甜,牛肉嫩滑而且份量頗多,菜用上成本較貴的日本大蔥。 串燒方面選左日本青椒仔、日本大蔥同日本冬菇,每款
我哋order咗三個和食套餐連串燒。
個前菜和風沙律都幾大碗!
同事A就order左牛肉雜菜鍋($118),大鍋又足料,忍唔住試咗啖,個湯非常鮮甜,牛肉嫩滑而且份量頗多,菜用上成本較貴的日本大蔥。 串燒方面選左日本青椒仔、日本大蔥同日本冬菇,每款都燒得出色,日本青椒仔仲配上跳緊舞嘅木魚絲。
另一位同事B叫咗溫泉玉子鰻魚飯($138), 嘩,鰻魚有成兩大塊! 燒得滑而多汁,同事話個醬汁係靈魂呀,而對我嚟講最正當然係隻日本溫泉蛋啦!撈飯真係一流嫁!
串燒配雞骨腸、牛舌同雞亦,呢度串燒有水準,同事不斷話正!

食完買單,三人同行有九折,每人大概$120,係中環黎講正常價錢,但無論食物質素同份量嘅水準都超班,非常值得推介。百零蚊食到咁多野,真係要encore再encore。五人以上有八折,下次team lunch 可以考慮呢度。
2015-11-13
2015-08-28 1940 浏览
黑松露溫泉玉子沙津,黑松露極香,溫泉蛋流心度十足,車厘茄煙肉,芝士覆蓋整件燒肉卷,香味配上味加上車厘茄水份。鵪鶉蛋,連殼一起吃,新鮮流心。倒點既日本小蕃薯,軟熟帶天然甜味。雞踁肉肉質夠嫩滑,火喉控得汁多。
黑松露溫泉玉子沙津,黑松露極香,溫泉蛋流心度十足,

車厘茄煙肉,芝士覆蓋整件燒肉卷,香味配上味加上車厘茄水份。
鵪鶉蛋,連殼一起吃,新鮮流心。

倒點既日本小蕃薯,軟熟帶天然甜味。
雞踁肉肉質夠嫩滑,火喉控得汁多。

2015-08-07 2307 浏览
介紹這間日式食店,重點是Happy hour的精選串燒,每串賣$18,味道不錯,在中區算抵食!總共有十一款特價串燒,包括相中的牛肋骨、車厘茄煙肉卷、鵪鶉蛋、小甜薯、冬菇,另外有無入鏡的雞軟骨、雞骨豬肉腸、多春魚、露筍等。(這些串燒原價介乎二十幾至四十幾元。) 其中,牛肋骨肉原價四十幾元,足足平了超過一半,而且烤得惹味,是最抵食之選。艾琳熊特別推介鵪鶉蛋串燒,要連殼食,很少見,外殼脆卜卜,裡面是流心的蛋。不過大家要留意,每款串燒至少要叫兩串,另外,前菜和水都要收錢,記得不要叫水。
串燒
鵪鶉蛋串燒
2015-07-29
串燒
鵪鶉蛋串燒
  • 小甜薯串燒
  • 牛肋骨肉串燒
2015-05-14 2946 浏览
地點虽然有點遠,要行到soho上面斜路,但係食物質素不錯,燒青魚無任何腥味,魚腩位置燒得啱啱好,非常肥美。面豉湯好鹹。明太子燒雞翼里麵釀了好多餡,少少辣,夠惹味。牛舌燒得太老,又干。中午lunch set大概100蚊到,人多仲有discount. 本次6個人,連加一,之後8折,都算OK.
2015-02-19 3967 浏览
lunch和同事來試試這間, 位置於近soho區的斜路上, 餐廳裝潢似一間新潮的韓式食肆, 午飯時間都坐不滿人, 不嘈吵, 很好。點了一個lunch set, 有一個烏冬或飯加三串串燒還有飲品, 以這個價錢, 中環區來說, 十分相宜。我點了滑蛋豬扒飯, 串燒點了多春魚、明太子雞翼和煙肉卷, 原本想點的牛柳串售罄了。明太子雞翼很juicy, 很棒!!  多春魚都燒得不乾, 煙肉卷的煙肉比較乾硬。滑蛋豬扒飯的豬扒是比較"鞋"了一點, 不過滑蛋的蛋好滑。還有熱柚子蜜呢! 感覺就好似銅鑼灣的備長, 不過環境比備長寧靜, 價錢亦相宜一點, 難得這個價錢的一間中環區好吃的日本餐廳。一定會再回來。

明太子雞翼很juicy, 很棒!!
 多春魚都燒得不乾, 煙肉卷的煙肉比較乾硬。

一定會再回來。
2015-02-12
2015-01-22 3558 浏览
7pm黎到, 完來有happy hour, 連串燒都有, 係D人人都會叫0既大路串燒小甜薯 - 燒得啱啱好, 可以一啖一個流心鵪鶉蛋 - 好得意, 入面係未熟0既蛋, 個殼好薄, 要連殼食呢個唔係Happy hour, 係一個佢推介0既炸魚(魚名唔記得左), 條骨都炸到脆晒, 可以食埋。魚肉炸得好好食, 魚骨好適合送酒服務態度仲好好!
小甜薯 - 燒得啱啱好, 可以一啖一個
殼付鵪鶉蛋
服務態度仲好好!
殼付鵪鶉蛋
飲品食物好味, 但唔抵係佢有d items迫你俾錢, 以日式餐廳(唔係中菜黎講)算㯲住黎搶~ 個前菜係一舊生菜幾條青瓜$28, 走咗之後睇張單先發覺, 好彩有食哂; 跟住要水因要食藥無普通水, 俾咗支Fiji水你$60(超級市場$22-28支到) #_# 呢兩個items已俾掠水$88 + 10%.首先要講飲品個mocktail - Summer Julep$58, 意外驚喜好好味, 好鮮果fruit punch咁好fresh好解渴, 好似包含咗好多生果strawberry, pineapple, lemon, orange etc~ 超級推介呢柸野飲~串燒都好好味, 但最衰要兩串起, 所以兩個人去叫唔到咁多種類~ 1) 厚燒牛舌$48/串, 有口感, 但牛味無乜, 另外配埋碟側邊嘅鹽醬好味~2) 鷄翼$35/串, 燒得乾身, 脆, 好味, 但咸咗少少~3) 鷄皮$28/串, 都好脆唔油~主打嘅拉麵$68反而我覺得無講嘅咁特別, 麵係彈牙, 湯好濃郁, 但始終不及一蘭, 又超級細碗; 加蛋$15隻~如果佢無咁多附加items extra charges, 相信會更受歡迎~

3) 鷄皮$28/串, 都好脆唔油~

2014-09-27
  • Mocktail - Summer Julep
2014-09-19 6549 浏览
Apparently this place specialises in both ramen and yakitori skewers.  For lunch they offer sets with both (plus a side salad).  The salad was small but had a good mix of variety.  The signature prawn miso ramen had a rich and slightly spicy soup base, which was quite tasty and unusual.  The ramen noodles were quite chewy.  There was an additional charge for the onsen egg (which I didn't actually order but decided to have it anyway), which was soft and tasty.  The skewers plate, which arrived a

The salad was small but had a good mix of variety.  The signature prawn miso ramen had a rich and slightly spicy soup base, which was quite tasty and unusual.  The ramen noodles were quite chewy.  There was an additional charge for the onsen egg (which I didn't actually order but decided to have it anyway), which was soft and tasty.  The skewers plate, which arrived a bit later, was not particularly memorable (didn't finish) and I found everything a bit dry - some real grilled meat instead of sausage and dried mushroom (and/or some sauce) would have been better.
Spicy Prawn Miso Ramen
2014-07-30
Spicy Prawn Miso Ramen
2014-08-28 4275 浏览
我愛酒,有時懷疑自己到底是愛酒精還是愛品酒? 也許兩樣都愛。既然愛品酒,那為什麼不增加自己對酒的知識呢? 這天,我們走到了Torimen,為的就是增加清酒的知識,懂多少少,便不會被人搵笨吧。Torimen的裝潢頗有趣的,也許是結構上的問題,所以中間有一幅牆,所以中間位置的用餐區是這樣的。另一邊還有bar的位置。是日的講師Jamie,聽說在香港只有10位左右的清酒品酒稍,而Jamie則是其中一位,很厲害吧。是日的workshop包括了品嚐4款清酒和一款梅酒。品酒前,講師會給我們看看不同米的外貌;米之中,分了食用米和製酒米,食用米或製酒米經過精米步合後,都會出現不同的樣貌;食用米會呈實心的狀態,而製酒米中間則會呈白色的。甚麼是精米步合? 相信只要google精米步合,便會出現大量的資訊;簡單的一句便是磨米度,百分比越高,代表磨米的份量越少;而百分平越低,磨米的份量則越高。以技術上來說,磨得越多,酒的售價則越高。那越貴,代表味道越好嗎? 未必,想知道原因? 那便要上上堂了。其他的知識則有水的軟硬度對製造sake的影響之類等。北安大國大吟釀 山響 ($800) 配日本殼付鵪鶉蛋美山錦 精米度4

另一邊還有bar的位置。
是日的workshop包括了品嚐4款清酒和一款梅酒。

其他的知識則有水的軟硬度對製造sake的影響之類等。
北安大國大吟釀 山響 ($800) 配日本殼付鵪鶉蛋

美山錦 精米度40% 日本酒度+4 酸度1.4

通常我們喝酒,先會由視覺開始、到嗅覺,最後便是味覺。而這支山響,嗅覺上帶著花香,而味道上則甜甜的,帶著濃郁的果香。

而旁邊的日本殼付鵪鶉蛋十分有趣,第一次吃這種連殼的鵪鶉蛋,外層燒得很香脆,咬下那脆殼下,便可感受到那熱辣辣的蛋溫,蛋黃呈流心,很美味! (Must-Try)
這個是用來測試酒的酸度,這是傳統的做法,而現在一般是以機器來做測試。
看到測酒儀升起嗎? 當用sake來試時,因為甜度不算高,所以測酒儀是沉在底部的;而這個浮起的是我們放了很多糖在當中,糖度越高,浮得越高。
潟舟 純米酒 ($700) 配雞肉釀一口蕃茄

越淡麗 精米度 65% 日本酒度 -3 酸度1.8

這支酒十分香甜,而酸度比剛才的高,頗厚身的,入口creamy,帶點spicy。

而一口蕃茄外層香脆,中間包著雞肉粒,蕃茄帶著酸;因為蕃茄帶酸,用來配這支酸度比較高的潟舟純米酒是很適合的,當兩者混合,酒會沒那樣的酸,蕃茄的酸度亦會降低,而肉粒的味道會更濃郁。
谷櫻 純米吟釀 粒粒辛苦 ($700) 配牛肋骨

有機栽培 「玉榮」 精米度 55% 日本酒度 +5.5 酸度1.6

看到這支酒,真是覺得做人粒粒皆辛苦....

這支清酒帶著豉油味,輕輕的回甘;當配上牛助骨時,牛的油膩度會減低;酒的酸度會減低,甜度亦提升。

這個牛肋骨很美味,燒得很香,因為切成細粒,更易咀嚼。
今代司 極辛口 純米酒 ($700) 配芝士雞肉棒

五百萬石 精米度 60% 日本酒度+12 酸度1.6

接下來便今代司,嗅覺上不算特別,但入口頗清的,酸度亦高,帶著輕輕的苦;而配上芝士雞肉棒時,雞肉味道份外突出。很喜歡這個雞肉棒,當中加入了雞軟骨,增加了不少口感,而雞肉亦新鮮;雞肉棒那帶甜香的醬汁,味道上更濃郁更美味。
富士高砂 綠茶梅酒

最後便到甜酒,帶著清清甜綠茶香,甜度亦不算太高,頗適合我口味的。
是日workshop的詳情,價錢上不算貴,畢竟可以試4款清酒和一款梅酒,而講師亦講得很清楚;聽說餐廳下個月還會繼續舉行這種workshop,有興趣的朋友不妨留意一下吧。

用餐时段
下午茶