2023-09-22
太子越開越多café, 好多都好有文青feel, 行過都好想入去打卡同坐低嘆下咖啡, 睇下書, 悠閒咁過下日晨。呢間位於太子洗衣街地下, 舖面裝修簡約時尚, 主打精心烘焙咖啡, 佢哋嘅咖啡超讚, 咖啡款式多多而且味道濃郁香醇, 還提供各式西餐, 意大利餐, 甜食比你選擇。日式燒雞腰果仁沙律 - $95用咗澳大利亞混合沙律菜, 蔬菜好新鮮又大盤, 份量十足; 配埋燒雞肉質嫩滑又多汁, 甜甜地幾好味; 還有醃子姜, 腰果, 車厘茄, 牛油果醬, 薑黃芝麻醬等, 又開胃又惹味, 非常滿足。牛油忌廉汁帶子粒意大利飯 - $110呢度其實樣樣都幾大份; 牛油忌廉汁帶子粒意大利飯幾creamy, 意大利飯煮到啱啱好, 軟硬適中, 牛油忌廉汁夠香濃, 飯上面仲有好多用牛油煎香的小帶子粒, 煎得剛剛熟, 成個飯越食越香。Smoked Salmon On Sourdough - $1102件大大件嘅酸種麵包, 上面擺滿沙律菜及煙三文魚, 煙三文魚份量好多, 好足料, 煙三文魚輕輕用黑胡椒調味, 如果怕腥可以點啲檸檬汁; 每一啖都可食到煙三文魚, 夠哂飽, 十分滿足! 酸包多士好香脆, 加埋沙律菜
日式燒雞腰果仁沙律 - $95
牛油忌廉汁帶子粒意大利飯 - $110
2件大大件嘅酸種麵包, 上面擺滿沙律菜及煙三文魚, 煙三文魚份量好多, 好足料, 煙三文魚輕輕用黑胡椒調味, 如果怕腥可以點啲檸檬汁; 每一啖都可食到煙三文魚, 夠哂飽, 十分滿足! 酸包多士好香脆, 加埋沙律菜及煙三文魚, 好有口感, 仲可配埋碟邊的酸忌廉及橄欖油一齊食, 好夾!
焦糖香蕉貝殼窩夫 - $105
賣相相當吸引, 又係好大份; 佢地啲窩夫係貝殼形狀嘅, 賣相好得意, 外脆內綿密鬆軟, 鬆軟不特止, 蛋香味濃, 淋咗糖漿及灑上糖粉, 配上香甜嘅吉士醬, 鮮忌廉, 焦糖香蕉及冰凍雲呢拿籽雪糕, 口感相當豐富, 而且焦糖香蕉上面層焦糖燒到脆皮好正。
Lemon Sparking Ale - $45
好清新呀, 夏天來一杯真係超解暑, 因為杯Lemon 𝐬𝐩𝐚𝐫𝐤𝐥𝐢𝐧𝐠 𝐚𝐝𝐞夠冰凍; 平時啲梳打都會落糖水, 呢杯梳打就加咗啲檸檬汁, 所以甜酸啱啱好, 適合我呢啲少甜人士。
焦糖脆脆咖啡 - $55
焦糖脆脆好好食, 唔會太甜, 中和左咖啡嘅苦味, 奶味又唔會好多, 奶打到有少少泡沫感, 我覺得啱啱好!