🌗Tuned Coffee & Roastery in Prince Edward 🇭🇰 🥑 Smashed Avocado On Sourdough Ratings:🌕🌕🌕🌕🌑The most delicious dish in this mealVery crispy sourdough and perfectly toasted 👍With generous portions of avocados 🥑 🌽 Creamy & Sweet Corn Soup BunRatings:🌕🌑🌑🌑🌑Originally, I have high expectations of this dish, but it’s quite a disappointment 🥲The cream inside is a little bit sour and tastes like salad dressing And sorry to say that the dish is awfully presented 🥲☕️ Cappuccino with Oat Milk and Chai LatteRat

Ratings:🌕🌕🌕🌕🌑

Ratings:🌕🌑🌑🌑🌑

Ratings:🌕🌕🌑🌑🌑

The cap is good with the lotus biscuit, but the chai latte is too sweet😅 taste like cough syrup 🙈

Overall ratings:🌕🌕🌕🌑🌑
Visit Again? Ys for the desserts

#太子素食 #太子美食 #princeedwardeat #princeedwardveggie #hongkongveggie #hongkongvegetarianrestaurant #hongkongvegetarian
Tuned coffee & roastery價錢💲: $95/ $138/ $115/ $85/ $60/ $55好味程度😋: 5/5服務🍴: 3.7/5環境🗾: 3.7/5性價比🥢: 3.7/5回頭率😚: 4.4/5-係香港印象好深刻的cafe唔多,今日講的呢間係其中一間我好鍾意,又去多過一次的!未去過的真係要去爆!沙律主食甜品飲品都好好味,而佢又未係多人到要排好耐個啲,所以冇原因唔去了🥰 我去過都想再去再去‼️-✅✅Roasted chicken bowl. 只要令麻麻地沙律的我都鍾意,咁佢就可以2個剔了😆 底下墊滿沙律菜,上面有車厘茄、青瓜、腰過、牛油果、日本薑同照燒🐔,成兜好大碗好豐富,女仔食完夠飽的!照燒雞好似平時雞串個d,係咁多蔬菜中味道好突出好香😜有腰果配搭都香口左!薑黃芝麻醬酸酸地但唔heavy,食完好滿足😉-✅Slow cooked beef cheek risotto.牛面肉炆到好淋,紅酒汁入曬味,連d配菜的蘿蔔西芹都又甜又軟☺️ risotto係普通的忌廉煮,撈埋一齊食略嫌個汁太稀,令到整體好水😳-✅✅Pesto & Iberico Chorizo Strozzap
Tuned coffee & roastery
好味程度😋: 5/5
服務🍴: 3.7/5
環境🗾: 3.7/5
性價比🥢: 3.7/5
回頭率😚: 4.4/5

✅✅Pesto & Iberico Chorizo Strozzapreti. 呢到的pesto一啲都唔難接受,冇草青味,係好清香的羅勒味🌿 手捲粉好少見,原來好好食!偏硬同韌,入面捲到好多汁,我超愛😍上面仲有啲burrata+ sliced cheese,芝士的鹹香+黑毛豬辣肉腸的風乾鹹味(好似硬d鹹d的臘腸),配呢個青醬perfect😭

✅✅Dirty tiramisu. 係重酒的tiramisu啊啊啊‼️ladyfinger吸滿甜酒,食完個口都有酒香,好感動🥺 mascarpone cheese軟滑,唔算好稀,質地ok,加外軟內小小硬的手指餅,超級好味🤤 仲有朱古力醬、朱古力碎片、朱古力威化,所以整體係有d甜,不過都無阻食到就同芝士的味道❤️

✅✅Guava. 番石榴沙冰中和左齋啡的苦味,容易入口。粉紅番石榴清甜,呢個配搭好特別,夏天一定要叫😎 (同埋有沙冰可以飲好耐hahaha)

✅Honey comb latte. 咖啡視覺上靚靚,咖啡豆烘培味好香,係啱我口味的☕️ 加honeycomb脆脆,飲啖啡咬啖就苦中帶甜😋
好多✅✅就無挑剔了🥹之前試過布丁同窩夫都好味的!個貝殼窩夫外脆內軟。位置係新世紀商場下面,地點都好方便。

#piggyfoodiein旺角
旺角嘅cafe越開越多,啲嘢食種類都好類似,但呢間近旺角東嘅Tuned Coffee & Roastery,就有多幾款唔同嘅麵包/甜品選擇,睇落幾特別,所以就同朋友嚟試吓~•🥢 合桃脆脆卡邦尼粗管通粉 $118餐牌寫明呢個係無落忌廉嘅卡邦尼,不過亦都用咗粗管粉通粉取代普通意粉~ 意粉上面灑咗唔粉芝士粉,仲有啲唔太明顯嘅合桃脆脆🫢 煙豬腩肉煎到脆脆哋,亦都令到成個意粉多一重鹹香,醬汁份量好多,所以每一啖都食到濃郁嘅蛋香🤤 配埋軟硬適中嘅粗管粉真係好正~•🥢 芝士松露醬香炸薯角 $82一上枱就見到瀑布咁多嘅芝士醬,加埋上面一大pat黑松露醬,同灑咗好多辣粉,好誇張🤣 下面啲薯角真係炸到好香脆,薯角入面仲要係實心嘅薯茸,再加埋啲芝士醬,食晒真係仲飽過食飯🫢🤣 啲辣粉令到成個配搭無咁膩👍🏼 不過啲黑松露醬係另加嘅,加上芝士醬太多,所以黑松露味就唔太出,唔太融合😬•🥢 香蔥蒜蓉忌廉芝士包 $65呢個包好打卡又幾好食🤤 麵包好鬆軟,味道係略帶甜味嘅,亦都有啲蒜蓉牛油味,切開中間仲有啲忌廉芝士,食落好香,而且一啲都唔膩,有啲驚喜!🤩 •🥢 焦糖香蕉貝殼窩夫 $105雖然叫窩夫,但外貌同味道都唔係窩夫

🥢 合桃脆脆卡邦尼粗管通粉 $118

🥢 芝士松露醬香炸薯角 $82

🥢 香蔥蒜蓉忌廉芝士包 $65

🥢 焦糖香蕉貝殼窩夫 $105
雖然叫窩夫,但外貌同味道都唔係窩夫🤔 如果以窩夫角度評分,的確好低分🫠 但佢賣相好靚,係4個貝殼形嘅‘窩夫’加兩條燒咗焦糖面嘅香蕉,再配忌廉、吉士同雲尼拿雪糕,焦糖面燒得幾好,唔會太燶或者甜到痴牙👍🏻 講返貝殼形‘窩夫’,其實食落似French Toast多啲,外層烘到脆脆地,入面係蛋味濃、少少濕潤嘅蛋糕咁,有啲似蛋糕布甸,都幾好食😋
焦糖香蕉貝殼窩夫

🥢 焙茶鮮奶 $45 (Iced)
焙茶鮮奶好足料,焙香濃郁,但飲到好多未溶晒嘅焙茶粉咁,所以口感有啲啲嚡,唔夠順滑🫣 同埋略嫌有啲太多冰,會溝淡晒~
芝士松露醬香炸薯角
✨無花果合桃石榴果黑醋沙律✨ $105 🥗勁大碗!係開心同滿足啊!😭熱愛吃草的我見到呢碗野真是興奮左😚黑醋汁配沙律菜好fresh🫶🏻配搭埋合桃石榴無花果係好好食仲有d芝士碎喺裏面🧀😍✨慢煮黑蒜牛面肉燉意大利飯✨ $138 🥩一上枱是勁香!再食一啖又是開心左😎意大利飯軟硬適中味道香濃😚牛面肉目測都有5 6 塊煮得勁入味又超腍!😍😍😍超級好食~✨手撕豬肉班尼迪蛋✨ $118 🥚賣相好特別😎味道亦非常好!手撕豬肉每條都充斥住香濃嘅燒烤醬味🐷面頭嗰d係青蘋果絲🍏酸酸甜甜可以中和返🫶🏻個汁又是超級!好食!😵‍💫非常濃厚creamy牛油味勁香連底個包都外脆內軟韌好正😂😂太完美了吧🤯✨焦糖香蕉貝殼窩夫✨ $105 🍌🥞又是超級無敵讚的一個!🤫個貝殼窩夫熱辣辣外面超香脆裏面超軟糯!蛋香都好出!😍🥚仲有焦糖汁嘅點綴真是大!癲!條焦糖脆皮香蕉又是好好食🍌🍌😭仲要有吉士醬,濃厚忌廉同有雲尼拿籽嘅雲尼拿雪糕比你點waffle食😭呢個甜品唔食真是對唔住全世界😳

✨無花果合桃石榴果黑醋沙律✨ $105 🥗

連底個包都外脆內軟韌好正😂😂

太完美了吧🤯

✨焦糖香蕉貝殼窩夫✨ $105 🍌🥞

又是超級無敵讚的一個!🤫

個貝殼窩夫熱辣辣外面超香脆裏面超軟糯!
蛋香都好出!😍🥚
仲有焦糖汁嘅點綴真是大!癲!

條焦糖脆皮香蕉又是好好食🍌🍌😭

呢個甜品唔食真是對唔住全世界😳
  • 焦糖香蕉貝殼窩夫
  • 無花果合桃石榴果黑醋沙律
  • 慢煮黑蒜牛面肉燉意大利飯
  • 手撕豬肉班尼迪蛋
2023-08-13 258 浏览
/𝑻𝒖𝒏𝒆𝒅 𝑪𝒐𝒇𝒇𝒆𝒆 & 𝑹𝒐𝒂𝒔𝒕𝒆𝒓𝒚🇭🇰/#sa太子篇 #sacafe篇 ➖➖➖<再訪|咸食質素都一樣不錯👍🏻> ➖➖➖係佢岩岩開業嘅時候都有食過一次甜品🍮 今次再訪主要想食埋咸食😆無去一排 佢地drink menu /甜品menu 都多左款式! 雖然都開業左一段時間~ 但依舊都多人去✨ 晚市時段都接近full 今次提早食early dinner 🥘 就少人啲要讚嘅係上菜速度都幾快➖➖➖1️⃣合桃脆脆卡邦尼粗管粉 $118 (無忌廉) 🌟 粗管粉有咬口~亦都好掛汁✨另外都幾鍾意煙肉 🥓切成粒狀咸香突出 亦帶甜甜地~ 個汁亦食到有蛋香 混合埋芝士粉一齊食更滋味🥰🥰一人食會有啲heavy再叫多個salad / share一齊食岩岩好! ➖➖➖2️⃣煙三文魚配酸包多士 $110 煙三文魚份量慷慨😆中間夾住火箭菜~ 另外加左醃製咗嘅紫洋蔥鋪面🧅連埋側邊嘅乳酪忌廉再加埋檸檬汁 酸酸地唔會太膩✨酸包多士質感軟熟 再脆口啲就好了! ➖➖➖3️⃣無花果合桃石榴果黑醋沙律 $105 呢個價錢黎講都^_^ok ✨portion 都好大會食到新鮮無花果同石榴粒👍🏻本身配嘅黑醋汁都夾嘅~ 再多
/𝑻𝒖𝒏𝒆𝒅 𝑪𝒐𝒇𝒇𝒆𝒆 & 𝑹𝒐𝒂𝒔𝒕𝒆𝒓𝒚🇭🇰/
#sa太子篇 #sacafe篇
<再訪|咸食質素都一樣不錯👍🏻>
係佢岩岩開業嘅時候都有食過一次甜品🍮
今次再訪主要想食埋咸食😆
無去一排 佢地drink menu /甜品menu
都多左款式!
雖然都開業左一段時間~
但依舊都多人去✨ 晚市時段都接近full
今次提早食early dinner 🥘 就少人啲
要讚嘅係上菜速度都幾快

1️⃣合桃脆脆卡邦尼粗管粉 $118 (無忌廉) 🌟
粗管粉有咬口~亦都好掛汁✨
另外都幾鍾意煙肉 🥓切成粒狀
咸香突出 亦帶甜甜地~
個汁亦食到有蛋香
混合埋芝士粉一齊食更滋味🥰🥰
一人食會有啲heavy
再叫多個salad / share一齊食岩岩好!
合桃脆脆卡邦尼粗管粉

2️⃣煙三文魚配酸包多士 $110
煙三文魚份量慷慨😆
中間夾住火箭菜~
另外加左醃製咗嘅紫洋蔥鋪面🧅
連埋側邊嘅乳酪忌廉再加埋檸檬汁
酸酸地唔會太膩✨
酸包多士質感軟熟 再脆口啲就好了!
煙三文魚配酸包多士

3️⃣無花果合桃石榴果黑醋沙律 $105
呢個價錢黎講都^_^ok ✨portion 都好大
會食到新鮮無花果同石榴粒👍🏻
本身配嘅黑醋汁都夾嘅~
再多啲無花果肉就更好☺️

4️⃣榛子栗子蛋白脆餅 $85
之前去都唔覺有呢個甜品☺️
本身有另一款芒果百香果 不過無晒🥹
不過呢款都可以的~
蛋白脆餅微甜 幾脆口唔痴牙✨
切開後會有雪糕、海綿蛋糕layers
食落唔會好乾 面頭都有栗子蓉 甜度適中!
榛子栗子蛋白脆餅

➖➖➖
5️⃣Signature drink (Summer connection) $60
夏天幾適合嘅飲品 同一般espresso tonic 比
再多左熱帶果香 甜度較高!
而飲品分層都幾持久😆唔捨得搞勻
6️⃣Fresh Guava $60 🌟
同樣夏天幾岩飲嘅飲品!
主要飲到粉紅石榴嘅味道 幾refreshing ❤️
味道都較balance 飲到果味之餘
亦有咖啡嘅果香風味
就算唔太飲啡都會接受到~
仲會有石榴乾都幾甜✨
Signature drink (Summer connection) ;fresh  guava

➖➖➖
📍Tuned Coffee and Roastery @tunedcoffee
太子洗衣街163-163A號鴻德大廈地下B號舖
合桃脆脆卡邦尼粗管粉
煙三文魚配酸包多士
榛子栗子蛋白脆餅
  • 焦糖香蕉貝殼窩夫
  • 卡邦尼粗管通粉
  • Eggy Carbonara (no cream)
  • Pineapple Fruiticano
2023-08-09 15 浏览
打卡靚靚cafe🤍 餐廳主打精品咖啡、輕食、甜品等cafe食物 環境舒適 裝修木系簡約風 打卡一流🤭====᪥ 日式燒雞腰果仁沙律 $95Salad bowl超大碗好豐富🫢 包括紅生薑、青瓜、蕃茄仔、腰果、燒雞、沙律菜等等 本身仲有埋牛油果 但因為賣哂所以其他配料就比多啲🫣 ᪥ 慢煮黑蒜牛面肉燉意大利飯 $138Risotto嘅醬汁creamy 帶忌廉嘅鹹香 雖然賣相有啲似咖喱飯🍛🤣᪥ 合桃脆脆卡邦尼粗管通粉 $118Carbonara冇落忌廉所以味道較接近傳統嘅做法 蛋香味好重 粗管通粉都好煙韌᪥ 焦糖香蕉貝殼窩夫 $105以貝殼為造型嘅窩夫 外邊酥脆內裏軟綿 配上吉士醬、忌廉同雲呢拿雪糕食 好味😋 香蕉表面亦做咗焦糖作脆面 配搭好好᪥ Iced HoiiCha Latte $45᪥ Iced chocolate $45
====

᪥ 日式燒雞腰果仁沙律 $95

᪥ 慢煮黑蒜牛面肉燉意大利飯 $138

᪥ 合桃脆脆卡邦尼粗管通粉 $118

᪥ 焦糖香蕉貝殼窩夫 $105

᪥ Iced HoiiCha Latte $45
᪥ Iced chocolate $45
Tuned Coffee & Roastery (太子)📍太子洗衣街163-163A號鴻德大廈地下B號舖💁🏻‍♀️發現Moko 附近有一間熟悉都做得幾好嘅Cafe!由商場行過去都只係5分鐘,下次如果去附近行街都有多個選擇啦!🛍️🛒👍🏻佢哋個menu都幾多選擇!我哋自己砌咗個full set, 有沙律,兩個主食,兩杯飲品,同埋一份甜品!🥗無花果合桃石榴果黑醋沙律 $105好少可會見到無花果同埋石榴沙律!仲要份量都唔少!落咗甜甜地嘅意大利黑醋,酸酸甜甜非常之開胃!🥪煙三文魚配以酸包多士 $110多士部份用咗Sour Dough, 亦都焗到得脆脆地!而頭鋪滿煙三文魚,仲有個特別惹味配嘅沙律醬伴碟,味道好豐富!🍝合桃脆脆卡邦尼粗管通粉 $118Carbonara 醬汁濃稠程度做得啱啱好!唔會太杰或太乾,濕潤程度適中,忌廉味道亦都非常濃郁!粗管通粉亦做到煙靭彈牙,完全吸引晒啲汁,好好味!🍓🧇草莓玫瑰果醬貝殼窩夫 $115必叫甜品!呢款貝殼窩夫總共有三隻味,有士多啤梨味, Oreo,同埋焦糖口味!士多啤梨醬一啲都唔會過甜!而主角貝殼窩夫就非常出色,蛋味同牛油味非常香濃!質感做得好鬆軟,一啲黏口嘅感覺都
Tuned Coffee & Roastery (太子)
📍太子洗衣街163-163A號鴻德大廈地下B號舖

👍🏻佢哋個menu都幾多選擇!

🥗無花果合桃石榴果黑醋沙律 $105
好少可會見到無花果同埋石榴沙律!仲要份量都唔少!
落咗甜甜地嘅意大利黑醋,酸酸甜甜非常之開胃!

🥪煙三文魚配以酸包多士 $110
多士部份用咗Sour Dough, 亦都焗到得脆脆地!

🍝合桃脆脆卡邦尼粗管通粉 $118
粗管通粉亦做到煙靭彈牙,完全吸引晒啲汁,好好味!

🍓🧇草莓玫瑰果醬貝殼窩夫 $115
士多啤梨醬一啲都唔會過甜!而主角貝殼窩夫就非常出色,蛋味同牛油味非常香濃!質感做得好鬆軟,一啲黏口嘅感覺都冇!
估唔到一個咖啡店甜品都做得咁好,真係超讚!

☕️新鮮番石柳冰黑咖啡 $60
而飲品方面,極力推薦呢款石榴咖啡!
除咗佢打卡好靚之外,亦都非常之有內涵😆
新鮮石榴汁整成嘅沙冰非常之香同清甜!
慢慢融入黑咖啡之中,完美中和苦澀度!

☕️Blackccino $45
咖啡味都幾香比較容易入口嘅選擇!
Blackccino
2023-08-02
Blackccino
2023-08-08 107 浏览
〰️Weekend下午排咗大概半個鐘,坐底之後沙發位有垃圾紙巾,枱上未有餐具水杯,staff服務態度馬馬🤨枱同枱之間距離幾近,好容易聽到隔離講緊咩。原本話限時75分鐘,如果冇人等位就唔會趕你走。整體黎講,適合鐘意打卡甜品嘅朋友📸〰️🌟焦糖香蕉貝殼窩夫 $105評分: 4.5/5招牌貝殼窩夫即叫即整🤩外層香脆,裹面滿滿蛋香味,配上凍吉士同焦糖香蕉🥰賣相同味道一樣正,可以一試!〰️🌟伯爵茶焦糖布丁 $85評分:4/5布丁好重伯爵茶味,絕對滿足到濃茶控😋焦糖面微甜,布丁質地較實淨,唔會食幾啖就塌哂🍮日系布丁打卡耐都唔怕~〰️香蔥蒜蓉忌廉芝士包 $65評分:3/5每枱都有叫呢個又見到網上人人推薦必食,但個人覺得好油好膩🧐上碟有烘返熱,入面夾勁多牛油蒜蓉,咁邪惡嘅碳水+油脂炸彈最後兩個人share都食唔哂😵唔推〰️環境: 4/5服務: 4/5地點: 4/5〰️#fat_factor_香港 #fat_factor_旺角#fat_factor_cafe

🌟焦糖香蕉貝殼窩夫 $105

#fat_factor_香港
#fat_factor_旺角
#fat_factor_cafe
2023-08-08 61 浏览
🇭🇰✨太子木系文青Cafe① 無花果合桃石榴果黑醋沙律 $105🔹好鍾意呢道!🥰Australia mix greens新鮮,合桃碎增添口感,羊奶芝士使味道更豐富,石榴、無花果清爽解膩,黑醋濃厚杰身帶甜香,而且沙律份量超多② 芝士松露醬香炸薯角 $82🔹薯角炸得香口,淋上瀑布級嘅芝士松露醬,好邪惡啊③ 慢煮黑蒜牛面肉燉意大利飯 $138🔹牛面肉好軟腍👍🏻意大利飯中間保留微硬度④ 牛油忌廉汁帶子粒意大利飯 $110🔹幾creamy🫶🏻不過食多幾啖會比較膩⑤ 焦糖香蕉貝殼窩夫 $105🔹好味😋貝殼窩夫係即整,外脆內綿密鬆軟🐚焦糖香蕉燒得啱啱好,焦糖焦脆唔會苦🍌配上雲呢拿雪糕、吉士醬、忌廉⑥ 飲品🔹Iced Matcha Latte $45🔹Fruiticano - 新鮮番石柳冰黑咖啡 $60📍 Tuned Coffee & Roastery (太子)太子洗衣街163-163A號鴻德大廈地下B號舖
🇭🇰
✨太子木系文青Cafe

① 無花果合桃石榴果黑醋沙律 $105

② 芝士松露醬香炸薯角 $82
🔹薯角炸得香口,淋上瀑布級嘅芝士松露醬,好邪惡啊

③ 慢煮黑蒜牛面肉燉意大利飯 $138

🔹Fruiticano - 新鮮番石柳冰黑咖啡 $60

太子洗衣街163-163A號鴻德大廈地下B號舖
  • 貝殼窩夫
2023-08-08 21 浏览
店內簡單佈置,休閒感覺。無花果合桃石榴果黑醋沙律沙律蔬菜、山羊奶酪、核桃粒、香醋醬,比平常外面嘅沙律份量多一點,兩人食好足夠。意大利香草醬黑毛豬辣肉腸手卷意粉意粉內配有布拉塔奶酪、帕爾馬干酪片、松子、曬乾的西紅柿,手卷意粉能夠包裹滿滿的香草醬,厚切黑毛豬辣肉腸,其實唔辣嘅。全日早餐配香腸、煙肉、煙熏三文魚、炒蛋、蜜餞櫻桃番茄、烤法式麵包、炸薯仔、牛油果碎、大蒜蒜泥蛋黃醬。碟上款式多,煎香嘅煙肉,大片的煙熏嘅三文魚,外皮脆嘅烤法式麵包,佢芝麻外皮香脆,好食炸薯角,煎香腸好食。草莓玫瑰果醬貝殼窩夫吉士、奶油、士多啤梨醬、雪糕。貝殼窩夫入口甜甜的草莓果醬,入面係好鬆軟嘅蛋糕,塗埋其他醬料,口感就更豐富。焦糖脆脆咖啡咖啡味啱我唔太濃,跟住食埋焦糖脆脆。檸檬梳打入面有檸檬碎但唔會太酸,反而更有口感,唔係一般只係檸檬梳打水。

店內簡單佈置,休閒感覺。

意大利香草醬黑毛豬辣肉腸手卷意粉

全日早餐

草莓玫瑰果醬貝殼窩夫
吉士、奶油、士多啤梨醬、雪糕。

焦糖脆脆咖啡
咖啡味啱我唔太濃,跟住食埋焦糖脆脆。

檸檬梳打
2023-08-07 25 浏览
香蔥蒜蓉忌廉芝士包🍞 $65外層蒜蓉包烘烤恰到好處 微微香脆內裡佈滿cream cheese同蔥整體味道剛好 唔會好漏 (個口食完都唔會好大陣味😂)手撕豬肉班尼迪蛋🍳 $118包括青蘋果絲 手撕豬肉 火箭菜 水煮蛋 sourdough 望落以為係青瓜 出乎意料係青蘋果🍏唔會好酸 balance返手撕豬肉手撕豬肉肉質鬆化入味 配搭流心水煮蛋apple cider hollandise係蛋黃醬嘅一種味道層次豐富 值得一試👍🏻無花果合桃石榴黑沙律醋🥗 $105用料十足 大碗乘上 十分清新開胃伯爵茶焦糖布甸🍮 $58伯爵茶香相當出色 質感滑溜😋Dirty Tiramisu🍰 $85餅底偏薄 酒香同奶油香可以更好

香蔥蒜蓉忌廉芝士包🍞 $65
外層蒜蓉包烘烤恰到好處 微微香脆
內裡佈滿cream cheese同蔥
整體味道剛好 唔會好漏
(個口食完都唔會好大陣味😂)

手撕豬肉班尼迪蛋🍳 $118

伯爵茶焦糖布甸🍮 $58
伯爵茶香相當出色 質感滑溜😋

Dirty Tiramisu🍰 $85
餅底偏薄 酒香同奶油香可以更好
📍𝗧𝘂𝗻𝗲𝗱 𝗖𝗼𝗳𝗳𝗲𝗲 & 𝗥𝗼𝗮𝘀𝘁𝗲𝗿𝘆 (太子) 呢間靚靚cafe好近旺角東moko,餐廳整體感覺都好有文青feel💛~ 當日係平日中午時間到訪,但估唔到多人到要排隊😦,可見好高人氣!𝑰𝑻𝑬𝑴𝑺 𝑶𝑹𝑫𝑬𝑹𝑬𝑫:▪️日式燒雞腰果仁沙律 ($95)份量好多,可以2-3個人share食~ 🥗沙律菜好新鮮爽脆,👍燒雞調味甜甜地咁,肉質幾嫩。另外仲有青瓜、車厘茄、牛油果蓉、腰果等配料,好豐富。▪️全日早餐 ($132)🥰同樣份量豐富~ 最驚喜係條香腸好大條,仲肉汁滿滿!🥓煙肉煎得好香脆,炸薯角好香口,🍳炒滑蛋好嫩滑,煙三文魚唔會有腥味,另外仲有車厘茄、麵包、牛油果蓉,大滿足!▪️慢煮黑蒜牛面肉燉意大利飯 ($138)慢煮嘅方法令牛面肉好香嫩軟腍,🐮牛味好香,黑蒜味再重啲會更正。👍意大利飯粒軟硬度恰好,好有咬口,而且好creamy~ ▪️奧利奧餅乾貝殼窩夫 ($105)窩夫係貝殼形狀嘅🐚,賣相好得意~ 佢嘅外層好香脆,而內裏口感好鬆軟😙,蛋香味重,加埋cream、自家製雲呢拿吉士、朱古力雪糕一齊食好正!▪️凍朱古力 ($45)天氣咁熱必飲凍飲!🍫朱古力唔會太甜,飲晒成杯都唔會感覺好膩~ ▪️凍焙茶
📍𝗧𝘂𝗻𝗲𝗱 𝗖𝗼𝗳𝗳𝗲𝗲 & 𝗥𝗼𝗮𝘀𝘁𝗲𝗿𝘆 (太子)

𝑰𝑻𝑬𝑴𝑺 𝑶𝑹𝑫𝑬𝑹𝑬𝑫:
▪️日式燒雞腰果仁沙律 ($95)

▪️全日早餐 ($132)

▪️慢煮黑蒜牛面肉燉意大利飯 ($138)

▪️奧利奧餅乾貝殼窩夫 ($105)

▪️凍朱古力 ($45)

▪️凍焙茶鮮奶 ($45)
近日新歡~ 💚焙茶味好香好香,同奶嘅比例好好。

𝑨𝑫𝑫𝑹𝑬𝑺𝑺:
📍太子洗衣街163-163A號鴻德大廈地下B號舖
Shop B, G/F, Hung Tak Building, 163-163A Sai Yee Street, Prince Edward
2023-08-04 228 浏览
去左依間book mark 左好耐係太子嘅人氣餐廳🥰 餐廳以木系設計🪵 我地坐係窗邊採光夠好舒服❤️無花果合桃石榴果黑醋沙律🥗 ($105)個沙律超大兜😍 入面有紅石榴、沙律菜🥬 無花果、芝士碎🧀 同埋合桃, 成個配搭夠晒顏色豐富❤️ 沙律菜超級fresh🌿意大利香草醬黑毛豬辣肉腸手捲意粉🍝 ($115)喺香港比較少地方食到手捲意粉🥰 質地比較硬身少少🤏 辣肉腸超厚身😍 青醬同松子係我最愛既組合😎手撕豬肉班尼迪蛋🥚($98)手撕豬肉好似一個小山丘咁😍 上面仲有水波蛋🥚同埋青蘋果絲🍏 下面多士質感似丹麥酥,外邊酥脆裏面軟熟👍🏻 豬肉絲加左香料做調味,整體口感好有層次❤️焦糖香蕉貝殼窩夫🐚 ($105)貝殼形嘅造型好得意😍 仲跟咗cream、 吉士同埋啲雲呢拿雪糕🍦 貝殼好有蛋香質感軟熟👍🏻加埋焦糖香蕉🥰 好食😋熱情果sparkling ade ($50)/ 熱焙茶鮮奶 ($40)熱情果造型超靚🥰 仲有半個新鮮熱情果喺面👍🏻

無花果合桃石榴果黑醋沙律🥗 ($105)

意大利香草醬黑毛豬辣肉腸手捲意粉🍝 ($115)

手撕豬肉班尼迪蛋🥚($98)

焦糖香蕉貝殼窩夫🐚 ($105)

熱情果造型超靚🥰 仲有半個新鮮熱情果喺面👍🏻
午餐
2023-08-03 21 浏览
今晚同朋友去了這打卡一流的Café,餐廳主打多款精緻西式包點及麵食,另外還有特色甜品及咖啡。日式燒雞腰果仁沙律沙律份量十足,新鮮爽脆的沙律菜,加上香甜燒雞、腰果、牛油果、青瓜、番茄仔,沙律健康又好味。意大利香草醬黑毛豬辣肉腸手卷意粉意粉比較硬身,加上了青醬味道清新,豬肉腸咸味感較重,切得較厚身,比較有咬口。All Day Breakfast超級精緻,打卡必點之一,炒蛋幼滑而且份量十足,非常飽肚。Dirty Tiramisu朱古力控必點,表面淋上大量的朱古力碎,tiramisu 酒香味十足。最後飲返杯熱情果sparkling ade及iced mocha,前者酸甜開胃且果香味十足。

日式燒雞腰果仁沙律

意大利香草醬黑毛豬辣肉腸手卷意粉

All Day Breakfast
超級精緻,打卡必點之一,炒蛋幼滑而且份量十足,非常飽肚。

Dirty Tiramisu

٩(•̤̀ᵕ•̤́๑) 不能錯過, 雖然係三訪,半年後發現質素不跌反升ꜰɪɢꜱ & ᴡᴀʟɴᴜᴛꜱ ᴘᴏᴍᴇɢʀᴀɴᴀᴛᴇꜱᴀʟᴀᴅ $105無花果合桃石榴果黑醋沙律以為沙律撈撈吓好容易整,但其實唔係度度都整得好味。個人覺得沙律除咗汁之外就最緊要係個菜的新鮮程度。baby spanish好合我胃口,以黑醋貫穿整個大碗每一啖都有黑醋風味。toppings有figs & fetta cheese,食食下仲發現同樣咁新鮮既walnuts. 除咗份量夠大之外,一個頭盤salad都反映到店家taste同埋對自己出品食物的態度。ꜱʟᴏᴡ ᴄᴏᴏᴋᴇᴅ ʙᴇᴇꜰ ᴄʜᴇᴇᴋ ʀɪꜱᴏᴛᴛᴏ $138牛面肉燉炆得好腍,連根位平時我嫌棄的部份都是像啫喱般軟熟。牛肉醬汁部份沒有花巧,保留到牛肉香味,而加咗芝士片片既risotto就重奶味d,味道抗拒不了ᴘᴜʟʟᴇᴅ ᴘᴏʀᴋ ʙᴇɴᴇᴅɪᴄᴛ $118wow, that suprised me! 上碟仲同店員確認多次我叫benedict啵,睇樣真係估唔到原來佢就係egg benedict,更加估唔到上面一大堆係咩黎。原來係切到有幼既青蘋果絲,加入黑椒和紅椒的調味,

ᴘᴜʟʟᴇᴅ ᴘᴏʀᴋ ʙᴇɴᴇᴅɪᴄᴛ $118
wow, that suprised me! 上碟仲同店員確認多次我叫benedict啵,睇樣真係估唔到原來佢就係egg benedict,更加估唔到上面一大堆係咩黎。原來係切到有幼既青蘋果絲,加入黑椒和紅椒的調味,有仲地中海風味。撥開後見到水波蛋、豬肉絲、麵包,醬都保留係hollandise sauce + cheese. 係好食完有d膩,但層次非常豐富。當中的紅&黑椒、芝麻調味令其昇華至國際舞台,帶到香料豐富的地中海風情,但同時又有半隻腳踏在英國食緊個egg benedict,再睇翻自己原來係旺角cafe,環遊世界一周。

ꜱᴇᴀ ꜱʜᴇʟʟꜱ ᴡᴀꜰꜰʟᴇ ᴄᴀʀᴀᴍᴇʟɪꜱᴇᴅ ʙᴀɴᴀɴᴀ $105
焦糖香蕉是再一次吃了,之前都有介紹過,今次擺盤又唔同咗,採用方形不銹鋼盤。兩款醬和vanilla雪糕整齊排列在旁,比起之前有個杯仔咁點黎食就分得清楚d。waffle係我個人最愛,不論是這個貝殼形還是她鬆軟的味道。必叫不用說。

ᴘᴀꜱꜱɪᴏɴꜰʀᴜɪᴛ$50
35度高溫來一杯熱情果蘇打真係cool~ 飲得出是水果茶既份量,果肉滿滿,比起我平日飲到既手搖飲品濃度會再高d!

ʜᴏᴊɪᴄʜᴀ ʟᴀᴛᴛᴇ (ʜᴏᴛ)$40
傻架,個拉花2個鐘都冇消泡,係咩做架...so cute & so nice
ᴘᴀꜱꜱɪᴏɴꜰʀᴜɪᴛ
ʜᴏᴊɪᴄʜᴀ ʟᴀᴛᴛᴇ (ʜᴏᴛ)
ᴘᴀꜱꜱɪᴏɴꜰʀᴜɪᴛ
ʜᴏᴊɪᴄʜᴀ ʟᴀᴛᴛᴇ (ʜᴏᴛ)