2021-04-17
上星期六,難得放假又約到朋友聚一聚,經過銅鑼灣Twinkle Bake Decor,裝修標緻,仲有好可愛嘅Graphic公仔,當然仲有見到林林總總勁有特色蛋糕。見咁有主題特色,就買咗個試吓,開心些呀。(既分享俾朋友,亦分享俾大家,嘻嘻)朋友仔一見到個蛋糕就話:「個蛋糕好似酒樓啲小籠包嘅,好得意呀。」無錯!雖然佢外表係一個小籠包,內裏係一個朱古力焙茶蛋糕。頂點小籠包 − $228 (4’ 吋)唔好睇蛋糕細細個,都好有份量架!朋友加埋我四個人都食到飽飽(當然係第二個胃飽飽)蛋糕外圍用咗朱古力塑型,做左一個點心籠。小籠包就用左Vanilla Cream圍住焙茶吉士,就好似小籠包外皮同餡料咁。小籠包底層加左焙茶海綿蛋糕同Cream Cheese。一入口,朱古力,Vanilla Cream同焙茶吉士互相映襯,大家唔會搶大家味道,仲好順滑添。第二啖,焙茶海綿蛋糕同Cream Cheese,焙茶加芝士又係無得輸嘅組合,另外亦都為整個蛋糕帶來另一重口感。整體黎講,整個蛋糕味道唔重,又唔太甜,好適合幾個人,買一個做下午茶。提外話,食呢個蛋糕個時配上一杯茶,推薦綠茶/白茶,當然焙茶一定可以啦。一啖蛋糕,一
無錯!雖然佢外表係一個小籠包,內裏係一個朱古力焙茶蛋糕。
頂點小籠包 − $228 (4’ 吋)
提外話,食呢個蛋糕個時配上一杯茶,推薦綠茶/白茶,當然焙茶一定可以啦。一啖蛋糕,一啖茶,正呀!