由未有實體店已經好想食 但真係好遠 幾年?後終於試到😍仲一次過試3款 3人行食得超滿足🤭💓🍞芋泥肉鬆吐司💰HKD60(Rating:7.9/10)店員勁好 我哋影完相之後幫我哋切做4份 點知靚到可以影多次😂😂厚度冇我想像咁澎湃(可能因為夾烘完)但味道好唔錯 芋泥綿密 顆粒感唔重 冇我好怕嘅牛油味 唔會太甜!不過個人覺得肉鬆比例多咗啲 特別頭幾啖都淨係食到肉鬆 入啲先有芋泥 如果可以稍為調整下會更好🤟🏻🍞他他醬炸雞扒吐司💰HKD68(Rating:9/10)呢個好食到唔係好搵到挑剔嘅地方🤯明明係我平時唔食嘅炸雞但佢完全冇好厚/油嘅炸雞皮 而係做到每口有Juicy嫩肉加紙咁薄嘅脆皮質感 同蔬菜嘅比例都非常好 又唔會太多他他醬 恰好點綴唔會整濕個包 仲要有少少芝士喺底 口感超豐富 好大份又唔太貴 呢個想食多次!!!🤭🍞日本草莓三文治💰HKD90(Rating:7/10)其實今次嚟最想試呢個 不過最冇驚喜反而係佢 我expect個麵包會係薄少少同再濕潤啲(似日本生果三文治嗰種包)不過佢係偏厚少少而士多啤梨部份又唔係真係好「漲卜卜」所以比例上冇咁吸引 始終係日本草莓所以都好食嘅粒🍓 Cream

🍞芋泥肉鬆吐司💰HKD60(Rating:7.9/10)
芋泥肉鬆吐司

🍞他他醬炸雞扒吐司💰HKD68(Rating:9/10)
他他醬炸雞扒吐司

🍞日本草莓三文治💰HKD90(Rating:7/10)
其實今次嚟最想試呢個 不過最冇驚喜反而係佢 我expect個麵包會係薄少少同再濕潤啲(似日本生果三文治嗰種包)不過佢係偏厚少少而士多啤梨部份又唔係真係好「漲卜卜」所以比例上冇咁吸引 始終係日本草莓所以都好食嘅粒🍓 Cream部份冇raw原味cc質感/酸度 偏似yogurt cheesecake feel 始終唔平 食完之後覺得都係想食草莓蛋糕多啲😝一試無妨!
草莓三明治

有機會再去想試吓軟殼蟹吐司😙
他他醬炸雞扒吐司
公司附近又發掘到多一間小店選擇😍💛發現得太遲!! 飯麵以外之選好岩take away💛他他醬炸雞扒吐司 ($68)切開兩份咁上🥪橫切面超級厚😂一啖係咬唔晒個口要擘到好大🙈塊雞扒好厚肉又juicy🌟好多椰菜紫椰菜仲有蕃茄十分balance✨兩邊麵包都揸佐牛油🧈再烘熱 返到Office仲係暖笠笠 好有誠意🙌🏻完全係色香味俱全既🥪 highly recommended 💯💯💯💯💯芋泥肉鬆吐司 ($60)食佐個咸既 緊係要試埋佢招牌既甜芋泥吐司😍真係signature 完全無得輸😂芋泥食落好軟綿creamy勁有芋頭味!!但又唔會好甜加埋肉鬆簡直絕配🤤仲有少少芋粒口感豐富🤤麵包都係搽佐牛油🧈 好好味highly recommended toooo💯💯💯💯💯紫芋🍠栗子可樂餅 ($35)外脆內包住軟綿綿既芋頭蓉 仲有淡淡既可樂味😋高質✨✨不過真係太飽3 4 點先再埋另一舊😂女仔食建議同人share! 我同女同事一樣一舊 芋泥個件食到一半既時候已經好飽好飽🙈為食指數: 4.5/5性價比指數: 4.5/5推介指數:4.5/5

他他醬炸雞扒吐司 ($68)

芋泥肉鬆吐司 ($60)

紫芋🍠栗子可樂餅 ($35)

為食指數: 4.5/5
性價比指數: 4.5/5
推介指數:4.5/5

2022-01-20
2022-01-22 223 浏览
已經唔係第一次光顧呢間Cafe,相信之後每次掛住芋泥都會再到訪。𝟙. 他他醬炸雞扒吐司🍞雞扒炸完肉質都夠滑,烘底多士夾埋配菜食落好fresh。配埋他他醬成件事都好夾,不過我下次再食會叫少醬(純粹本人實在唔鐘意食太多醬)。份量都好大,如果一個人午餐食哂兩件會有啲飽。𝟚. 芋泥肉鬆吐司🍞作為芋頭控既我,呢個係我係香港食過最香最好味嘅芋泥!香濃嘅芋頭味,勁香!直程唔需要加任何甜味,配埋咸香嘅肉鬆,真係絕配🤤。

𝟙. 他他醬炸雞扒吐司🍞

𝟚. 芋泥肉鬆吐司🍞
2022-01-16 156 浏览
#wgz_taikoo📍uen cafeteria🍞芋泥肉鬆吐司 $60 (8.4/10)🍞香港最好食嘅芋泥吐司🥺💜麵包用牛油烘完都仲好鬆軟🥰 芋泥又香又軟滑,肉鬆同佢鹹甜鹹甜咁真係食到停唔到口❤️ 🍠芋泥紫薯吐司 $60 (8/10)🍠紫薯味唔算好出,同肉鬆比會變咗澱粉炸彈,相對甜膩🤣比較有甜品嘅感覺🥰🦀軟殼蟹配蟹柳沙律吐司 $75 (7.9/10)🦀超!多!菜!全部好新鮮爽口🥗一啖真係咬唔哂😆可惜今次個軟殼蟹真係比較細件🥲唔係就完美❤️#hkfoodie #hongkongfoodie #hkfoodblogger #hkfood #hongkongfood #太古美食#taikoofood #globaleats
#wgz_taikoo📍uen cafeteria
🍞芋泥肉鬆吐司 $60 (8.4/10)🍞
🍠芋泥紫薯吐司 $60 (8/10)🍠
🦀軟殼蟹配蟹柳沙律吐司 $75 (7.9/10)🦀

午餐
2022-01-14 151 浏览
一直以來都好想試,因為係正屋企附近,初頭都會覺得幾貴,一個包要$70幾蚊,但買咗第一次都覺得好抵食,細食嘅朋友完全可以當2餐,仲要佢地做緊外賣自取有折扣,$68就買到,舊軟殼蟹冇偷工減料,啖啖咬落去都有料食到,啲急都好好味同個Toast好夾,如果可以整返「結」少少會仲好,因為一路食會有啲漏汁情況。最後講埋我一早預訂咗外賣自取,準時去到已經整好,等咗5分鐘左右有得拎,店員話驚淋晒,所以等我嚟先夾埋🥰🥰🥰
uen cafeteria has been on my to try list for so long, and I finally got to try it out before heading to see an exhibition in Artistree.I ordered a Strawberry Cream Sandwich with a cup of Teapigs Apple & Cinnamon Tea as afternoon tea for dine-in. The portion of the sandwich was smaller than expected. Nevertheless, it’s oh-so-good! Fresh cream with strawberry from Japan. I just couldn’t stop eating it! The strawberry was very juicy and sweet!I also ordered a Soft Shell Crab with Crab Stick Salad T
Strawberry Cream Sandwich and Teapigs Apple & Cinnamon Tea
Soft shell crab with crab stick salad toast (half)
I also ordered a Soft Shell Crab with Crab Stick Salad Toast for take away. It was a great decision! Upon reheating with oven, the soft shell crab was crunchy and meaty. The coleslaw like salad and dressing made the whole sandwich very enjoyable and filling! Definitely the best sandwich I had in the year!

Would love to try out other Taiwanese sandwich with taro paste!
2021-12-18
下午茶
去到太古,就必定會去到太古城食野。 但好食嘅只得嗰一兩間,其他嘅一係難食,一係就係大集團。 有次去過間泰國菜,食吃冇任何味嘅雞油飯。 而呢間就係太古少數嘅好食小店。 Uen cafeteria本身係間網店-丸系手作,專買芋圓,開業三個年已賣近800盒芋圓。 90後店主一向鍾意整甜品,嘗試自學整芋圓,朋友食完覺得唔錯,就決定開網店,反應熱烈。店主決定休學一年,得到家人支助,今年六月開實體店。 店舗面積細小,只能夠容納開放式廚房,只有4-5張枱仔。 餐廳主打手作芋泥吐司,用上台灣芋頭,全部都真材實料,仲有鹹點吐司,花茶,兩點幾去都仲要排隊他他醬炸雞扒吐司$ 68當日想食返D鹹野,冇叫到芋泥吐司。 網上見到係好大份,厚度同真實差唔多,食完好飽。 炸雞粉漿厚薄適中,則邊有少少脆皮,食落小硬(冇問題),咬口較高,但就被D醬汁浸到淋曬,有少少失望,如果有汁嘅情況下同時keep到微脆就好啦。 餐廳用上雞腿肉,螢幕前都見到係非常光滑,鮮嫩可口,有肉味,juicy,好似慢煮過咁,如果多少少黑椒就好啦麵包就係正常嘅白方包,外層搽咗牛油再去烘,摸落係油油地。 望落就唔算太乾,而且幾薄。 食落鬆軟,有D似

他他醬炸雞扒吐司$ 68

他他醬炸雞扒吐司

麵包就係正常嘅白方包,外層搽咗牛油再去烘,摸落係油油地。 望落就唔算太乾,而且幾薄。 食落鬆軟,有D似曾相識,但D醬太多,整濕咗少少。

他他醬質感偏稀,分播於每個地方,黃黃地嘅,唔係平時炸魚薯條嗰隻,呢隻偏向酸性,甜而唔膩,食落清新,唔油膩,但份量可以調節,可以杰D。 芝士冇熱溶過,係正常嘅美式芝士。

椰菜佔嘅比率都幾大,新鮮爽脆,紫椰菜也是差不多。 蕃茄片得薄,唔會流得太多水。 整體黎講都算唔錯,此終係新店,有D野係要改進。 有冇人試過佢嘅芋泥吐司,好唔好食呢?

2021-11-27 323 浏览
這餐廳在工廈裡,由於這工廈有好幾家網購提取點,所以等電梯的人都幾下,特別是午飯前及放工時段。 重點:我只是外賣自取。取食物當刻看了一眼店裡環境,非常文青! 一點也不像在工廈內。但店舖細,只放得下4、5張枱。這餐牌貼於餐廳門外因為用openrice外賣自取下單,到店的時候食物已經包裝好。蕃薯條的盒左右兩邊沒有封死,透氣的情況下無咁快淋,而且方便邊行邊偷吃 (喂! 回到家,蕃薯條還是脆的!重點:落了梅粉!!!超好味!!!食炸嘢加梅粉真的超有台灣特色!正 然後是芋泥肉鬆吐司吐司兩面有用牛油煎香!芋泥&肉鬆超足料!!其實的吃了一半已經好飽。

重點:我只是外賣自取。

但店舖細,只放得下4、5張枱。

這餐牌貼於餐廳門外

回到家,蕃薯條還是脆的!
重點:落了梅粉!!!超好味!!!

食炸嘢加梅粉真的超有台灣特色!正

然後是芋泥肉鬆吐司

吐司兩面有用牛油煎香!
芋泥&肉鬆超足料!!

其實的吃了一半已經好飽。

2021-11-13
外卖自取
  • 台灣蕃薯條
  • 芋泥肉鬆吐司
由於香港暫時都比較少呢類野食❤️剛好出港島區必要去試一試,店鋪不算大,大概有十個位置左右,如果紅日或假期去的話,可能需要等位,當天是星期四的下午去❤️不需等位。先附上餐牌, 主打吐司。黑松露薯條 ❤️薯條即造,口感不錯,偏厚身芋泥肉鬆吐司❤️芋頭新鮮,落足料~ 兩個人食一份都夠晒飽Latte Macchiato 一凍一熱❤️如果需要打卡就要叫凍,因為熱是紙杯裝咖啡味感較重~如果飲開咖啡者~應該沒問題❤️二人份量❤️
由於香港暫時都比較少呢類野食❤️
剛好出港島區必要去試一試,

店鋪不算大,大概有十個位置左右,
如果紅日或假期去的話,可能需要等位,
當天是星期四的下午去❤️不需等位。

先附上餐牌,
主打吐司。

黑松露薯條 ❤️
薯條即造,口感不錯,偏厚身

芋泥肉鬆吐司❤️
芋頭新鮮,落足料~ 兩個人食一份都夠晒飽

Latte Macchiato 一凍一熱❤️
如果需要打卡就要叫凍,因為熱是紙杯裝
咖啡味感較重~如果飲開咖啡者~應該沒問題❤️
Latte  Macchiato

二人份量❤️
2021-11-18
Latte  Macchiato
2021-11-21 192 浏览
太古mtr行3分鐘到就到,兩個人總共叫左2杯野飲同2份三文治,三文治一上已經切開一半,方便食!而且好大份,其實好飽肚😂😂-挪威煙三文魚牛油果吐司非常足料既Toast! 好多菜,菜既口感新鮮爽脆,牛油果好淋,麵包烘到好脆口,配上蛋黃醬好好食。-芋泥肉鬆吐司好厚既芋泥😂😂好足料呀,食到d芋泥係咁咇岀黎,不過如果肉鬆再多d就好!-士多啤梨玫瑰梳打朋友飲既,我無試過,不過朋友話幾好飲。-Iced Cappuccino 普通,覺得奶泡唔夠多,似Latte多啲!

-挪威煙三文魚牛油果吐司

-芋泥肉鬆吐司

-士多啤梨玫瑰梳打
朋友飲既,我無試過,不過朋友話幾好飲。

-Iced Cappuccino
普通,覺得奶泡唔夠多,似Latte多啲!

由網店走到實體店條路唔易行聽聞uen開實體店嗰下勁感動勁開心❤️芋泥控終於有新鮮熱辣辣嘅芋泥吐司食🥳》🍠芋泥肉鬆吐司🥪($60)《未有實體店前訂過 市集時又排隊買過 但喺實體店食又別有一番風味🥳牛油烘到脆卜卜嘅吐司配上暖暖嘅大甲芋同埋巨量肉鬆 咬落去嗰種滿足感簡直係💯💯比自己喺屋企翻熱好食好多!溫熱嘅大甲芋泥依舊綿密順滑 味道天然 翻熱後芋味超突出😍肉鬆同芋泥呢個鹹甜配搭永遠冇得輸!份量更加係飽肚到食一份已經夠飽🤣🤰🏻👅味道:9/10》🦀軟殼蟹配蟹柳沙律吐司🥪($75)《又係超足料嘅吐司 睇切面已經知勁大份🤰🏻真係食一件已經夠皮🤣蟹柳沙律為炸過嘅軟殼蟹解左一點膩 再配上大量我最愛嘅蔬菜🥬🍅成件事即刻健康哂 味道上很不錯 但食到後期塊吐司會越黎越濕 因為蔬菜出太多水~但整體黎講都係好推介嘅一款💯大家想食得健康啲可以叫少醬😜👅味道:8.5/10》🍹純天然蜜桃芒果冷泡茶🥭($30)《》☕️Iced Americano ($35)《

由網店走到實體店條路唔易行

》🍹純天然蜜桃芒果冷泡茶🥭($30)《
》☕️Iced Americano ($35)《

• 軟殼蟹配蟹柳沙律吐司
2021-11-04 330 浏览
之前一直吃這家店的甜食,他們開了實體店後,還增加了鹹食,味道有驚喜,由於食品都是即叫即整,食物等候需時,他們已經馬不停蹄,感覺在玩真人版line chef所有鹹味吐司都有溢滿的蔬菜,很解膩,減低邪惡感,而且只要購買吐司,飲品可照價扣$8🐔 他他醬炸雞扒吐司 $68新鮮炸雞扒外皮很脆,啖啖肉,而且裡面juicy,他他醬帶出雞肉香味🦀 軟殼蟹配蟹柳沙律吐司 $75軟殼蟹都是脆的,配上蟹柳,味道豐富而且新鮮🍋 藍檸檬梳打 $35顏色很打卡,味道普通🍍 熱情果菠蘿梳打 $35我比較喜歡這個,味道酸酸甜甜

🐔 他他醬炸雞扒吐司 $68

軟殼蟹配蟹柳沙律吐司

🦀 軟殼蟹配蟹柳沙律吐司 $75
軟殼蟹都是脆的,配上蟹柳,味道豐富而且新鮮

藍檸檬梳打 & 熱情果菠蘿梳打

🍋 藍檸檬梳打 $35
顏色很打卡,味道普通

🍍 熱情果菠蘿梳打 $35
我比較喜歡這個,味道酸酸甜甜
2021-09-05
午餐
軟殼蟹配蟹柳沙律吐司
藍檸檬梳打 & 熱情果菠蘿梳打
2021-10-29 328 浏览
雖然走到老遠太古但完全覺得不枉此行誠意推介紫薯芋泥吐司 ($60)實在係好!好!食!(因為後加既所以無影到相🙈)紫薯芋泥又香又滑保持到少少濕潤嘅狀態而且真係好足料又唔會過甜唔想淨係得甜味既話可以考慮試下芋泥肉鬆吐司 ($60)肉鬆鹹鹹地可以平衡下芋泥既甜味一樣食到高質既芋泥另外試左軟殼蟹蟹柳沙律吐司 ($75)係鹹點吐司最受歡迎既一款好足料配上秘製芥末味道都唔錯仲試左個紫芋栗子可麗餅 (正價 $35 吐司加購$27)外脆裏面滿滿綿密既紫芋蓉即叫即炸甜 香 脆 非常高質總括嚟講所有野食都食得出誠意尤其係紫薯蓉同芋泥所以紫薯同芋泥配搭出既野食都非常值得一試
雖然走到老遠太古
但完全覺得不枉此行

誠意推介紫薯芋泥吐司 ($60)
實在係好!好!食!
(因為後加既所以無影到相🙈)
紫薯芋泥又香又滑
保持到少少濕潤嘅狀態
而且真係好足料
又唔會過甜

唔想淨係得甜味既話
可以考慮試下芋泥肉鬆吐司 ($60)
肉鬆鹹鹹地
可以平衡下芋泥既甜味
一樣食到高質既芋泥

另外試左軟殼蟹蟹柳沙律吐司 ($75)
係鹹點吐司最受歡迎既一款
好足料配上秘製芥末
味道都唔錯

仲試左個紫芋栗子可麗餅 (正價 $35 吐司加購$27)
外脆裏面滿滿綿密既紫芋蓉
即叫即炸
甜 香 脆 非常高質

總括嚟講
所有野食都食得出誠意
尤其係紫薯蓉同芋泥
所以紫薯同芋泥配搭出既野食都非常值得一試
留意咗好耐嘅網店uen.hk喺太古開實體店 當然要去試試佢!實體店有堂食但位置唔多 大約10個位左右 以木傢俬為主 有少量乾花作裝飾💛·芋泥肉鬆吐司 $60吐司嚟講唔算好平 但真係大份到可以兩個人share食 上碟嘅時候仲熱辣辣!麵包面發出陣陣牛肉焦香 芋泥甜味好自然 食落creamy得嚟仲夾雜細細粒芋頭 口感豐富~·純天然荔枝玫瑰冷泡茶 $22凡購買任何吐司 飲品同小食都可以享有$8優惠~飲落有荔枝嘅微甜同埋玫瑰嘅香氣 正常發揮~*餐廳仲有提供其他吐司、飲品、小食同三色芋圓盒子💛

·芋泥肉鬆吐司 $60

·純天然荔枝玫瑰冷泡茶 $22
純天然荔枝玫瑰冷泡茶

*餐廳仲有提供其他吐司、飲品、小食同三色芋圓盒子💛

2021-09-12
2021-10-14 387 浏览
沒想到在香港也能吃到芋泥紫薯吐司小店位於工厦裡面 只有十幾個位幸好只等了幾分鐘就有位 芋泥紫薯好綿密 也不會太甜膩吐司微脆 如果厚少少口感會更好 碳水搭碳水的組合 吃完超級飽炸雞扒吐司更加大份 雞扒新鮮炸起 熱辣辣 味道也不錯
芋泥紫薯吐司
芋泥紫薯吐司