2016-09-30 422 浏览
Ufufu以芭菲出名為名, 黎到當然係食芭菲喇~平時打黎好多時都話full booking, 睇黎晚飯時間食到要好好彩..今晚同朋友食完飯, 諗住上黎碰下運氣睇下walk-in情況,估唔到walk-in快過book位~~ 等左唔係好耐就有位喇~~~今晚終於食到 真係好開心!😀😀😀😀一打開個menu幾百款芭菲比客人選擇, 咪話唔太人花多眼亂~😂😂😂最麻煩既應該係我呢d患有選擇困難症既人… 完全唔知叫邊個好…..🤔簡左好耐好耐好耐終於簡左呢2位佳麗~~~~45) 比利時朱古力焦糖蛋糕芭菲🍨 $6847) Tiramisu 蛋糕士多啤梨芭菲🍧 $76呢度既芭菲吸睛度真偽唔可以睇少!!!!😍2位佳麗賣相真係冇得輸~~外形真係好吸引!❤️2杯下面既材料都差不多, 只係多左Tiramisu 蛋糕 & 士多啤梨Tiramisu 蛋糕味道唔會過份濃烈, 淡淡既Tiramisu咖啡香令整體感覺冇咁甜同冇咁膩, 唔錯啊!比利時朱古力焦糖蛋糕芭菲因有焦糖蛋糕關係, 味道會較前者甜, 不過味道都幾好嫁!! 😋👏🏻👏🏻👏🏻
簡左好耐好耐好耐終於簡左呢2位佳麗~~~~

45) 比利時朱古力焦糖蛋糕芭菲🍨 $68
47) Tiramisu 蛋糕士多啤梨芭菲🍧 $76
呢度既芭菲吸睛度真偽唔可以睇少!!!!😍
2位佳麗賣相真係冇得輸~~外形真係好吸引!❤️
2016-09-26
2016-09-30 381 浏览
經OPENRICE搵到呢間芭菲專門店, 沒有訂位下, 就WALKIN試下運氣, 好彩佢有一張枱要一小時內交枱, 我地平時食個飯, 都只係要半小時左右, 既然黎到, 緊係試下啦.  一坐低就發現MENU有多到數唔晒既芭菲選擇, 有選擇困難症既我, 真係唔知點入手好. 首先正餐我地點左一個咖喱蛋包飯, 蛋夠滑, 入面亦係沙飯底, 有D菇同肉粒, 好香, 份量唔算好多, 女仔岩岩好, 男仔就爭少少喇, 咖喱味好香甜, 係唔辣既日式咖喱漢堡扒牛腹鐵板, 牛腹雖然有雪味, 但係有口感, 唔"UN", 漢堡扒一般先來一杯綠茶LATTE, 還可以吧飯後WAITRESS都會問你要唔要食甜品, 一場黎到, 當然就會試下佢地既主打芭菲啦, ORDER左一個朱古力香蕉芭菲, 賣相不錯, 是會令人開心既甜品,  就是雪糕跟生果加CREAM放在一起,  沒有特別驚喜呢間餐廳既價錢有點偏貴, 不過喜愛芭菲既人, 都應該要黎試一試
先來一杯綠茶LATTE, 還可以吧
2016-09-29
約到同學食飯,女仔梗係鍾意食甜品傾吓計,有幾間尖沙咀嘅選擇但我哋兩個都係俾呢間有100款甜品芭菲既餐廳吸引左,不約而同揀咗呢間。聽講好難book位,特登打電話去book,佢哋話得返六點半同九點打後嘅時段,咁早驚趕唔切,問完同學轉頭打去已經冇晒位🙄仲話連wall in都冇叫我哋唔使黎,同學唔信且特登早啲放工六點半就已經喺門口😒大把位😒我6點45分到,我地附近都仲有空枱。不過啲枱與枱之間真係迫左啲。限時食90分鐘我哋淨係睇甜品果版就已經睇左好耐😝太目不暇給~~見到有個全日限定的20分嘅芝士流心漢堡扒就叫左一個另外加酥皮餐湯沙拉同飯,叫咗一個蜆肉意粉做主菜(真係主菜?😝)。可能我哋早去啦,侍應得閒啲招呼都好啲,咁個芝士流心漢堡扒個芝士仲係流既,無一舊舊硬左,視覺效果好,侍應姐姐仲幫我地切開😍個燒汁好味好餸飯。個番茄蜆肉意粉果汁浠咗少少不過好多蜆👍🏻食既過程途中不停改變一陣食乜甜品既決定👉🏻👈🏻樣樣都好似好好味,見到人地枱叫果啲又好似好好,選擇困難既我好難攪😩真係食到最尾要落單喇😠,有新嘢試新野嘅原則底下,先決定到要比利時朱古力黑加侖子芭菲同埋雪糕雪米糍朱古力蛋糕芭菲😍好快就上菜,可能想我地快啲走,不過呢我轉轉下個杯齋睇芭菲一層層已經好治癒😌唔捨得食但怕溶都係慢慢食😋我個杯黑加倫子醬同朱古力好夾,啲忌廉好滑打到好輕身,雪糕朱古力仲有說朱古力粒粒,多重口感,插着兩條朱古力果仁百力支成個造型賣相好好。無論好感嘅變化同埋Stock卡買相都好有質感同豐富。同學仔嗰個雪米遲唔硬,蛋糕吸左溶左既雪糕有brownies既感覺。食完埋單先發現我地原本想食既蜜瓜完全無咗回事,芭菲太吸引了,送左張coupon下次早放工會再黎食,同埋呢間啲野食視覺效果強烈,太易呃like😁
流芯芝士漢堡扒
茄汁蜆肉意粉
雪米糍朱古力蛋糕雪糕芭菲
比利時朱古力黑加倫子芭菲
2016-09-29 663 浏览
這間來自日本既芭菲餐廳, 剛開業時都大排長龍. 大熱天時真係唔想排隊, 幸好此餐廳接受電話訂座, 所以即管一試啦.不過先用餐前都需要排隊,就係此大廈既lift只得一,兩部, 當日就係樓下排了個10分鐘先入到lift.當出lift時已經見好多人在排隊. 心想幸好有先訂座.但要注意,用餐時間只係90分鐘. 先用正餐再吃甜品真係有點趕...當日真的一到90分鐘就請我們走~當時還在吃甜品1)明太子忌廉意粉, 味道不錯, 明太子是一整舊放在碟中央, 食用時自己搞拌一下就可以了.份量足夠吃飽2) 咖哩漢堡蛋包飯, 日式咖哩不會太辣, 咖哩汁不吝嗇既份量, 而雞蛋亦做到ふわふわ(軟滑),只是漢堡不夠軟. 影響了一點點3) 明太子忌廉蛋包飯, 醬汁比較creamy, 但很好下飯, 真的配著醬汁就把飯吃完.4) 芒果Pancake! 推 pancake很軟, 亦有蛋香, 伴著雪糕吃真的一番!(好好味)5) 過百款既芭菲當中終於揀了這款, 黑胡麻配蕨餅芭菲 . 每次食芭菲都會吃得很狼狽,因為配料永遠都堆得很高.要慢慢吃才不會將食材弄跌. 而且要把上層的都吃完才可吃中間及底部的. 很花時間~XD這裡的芭菲除
這間來自日本既芭菲餐廳, 剛開業時都大排長龍.

當出lift時已經見好多人在排隊. 心想幸好有先訂座.

當日真的一到90分鐘就請我們走~當時還在吃甜品

份量足夠吃飽

影響了一點點
4) 芒果Pancake! 推

這裡的芭菲除了賣相不錯外, 配料, 雪糕味道亦很好. 而且這裡的芭菲又不貴.
不過真的希望店方可以把用餐時間由90分鐘改為120分鐘, 等大家不要吃得太急
题外话/补充资料: 每滿$50有一個印花, 今次已經夠8個印花, 下次可以當$50用
2016-08-19
放工約胖boy來個晚餐約會,話說他在開飯網找到這家有過百款芭菲選擇的餐廳,心情帶著些微興奮想跟我展示再先訂好位想帶我去,殊不知餐廳九點前無論walk-in抑或訂座都已經爆滿,我們唯有訂九點再在附近閒逛下。餐廳就正正處於金馬倫道出口,都不消一分鍾就可以到達,佔地廣,但檯與檯擺放得太密,人多嘈吵也不方便拍照。既然都一場來到,我們先點主食再慢慢選擇芭菲,餐牌上唯獨蛋包飯類吸引到我注意,最後選了鮮蝦菠菜蕃茄汁蛋包飯($98),蕃茄汁質地較浠顏色亦偏向鮮橙紅味道偏酸很醒胃,蝦仁有三兩隻而菠菜份量亦不算多,所以一大碟飯主要靠蕃茄汁和蛋包來拌飯。雖然話說是使用日本蛋,蛋包帶些蛋漿但蛋香味不濃,反而是使用日本米,米飯較飽滿,蘸滿茄汁和蛋進食比較有口感。胖BOY在漢堡扒餐牌一頁也有拿不定主意的時候,最後還是選擇意大利汁芝士漢堡扒($98),先不論食物質素,除了胖boy之外附近也有幾位男生同樣點了漢堡扒,他們鐵板一上的時候,油煙味很大且餐廳冷氣抽風算弱,結果四周一時油煙味、熱氣滿佈就最失望。回來說漢堡扒的質素,外型會比較似薯仔圓滿再用片裝芝士蓋著,另外還有些許配菜伴碟,以份量來說男生未必足夠﹔切開漢堡扒,

鮮蝦菠菜蕃茄汁蛋包飯($98)

回來說漢堡扒的質素,外型會比較似薯仔圓滿再用片裝芝士蓋著,另外還有些許配菜伴碟,以份量來說男生未必足夠﹔切開漢堡扒,漢堡扒中的肉和脂肪比例很不平衡,入口肉質乾身並無肉汁,完全不划算﹔想要飯、沙律或其他組合則要再加錢,以質素來說,如果比起pepper lunch的,後者更能色香味齊全,反睹性價比高更吸引。
主食雖令人失望,不過望見鄰近幾檯色彩繽紛的芭菲,仍然對芭菲帶有一絲希望,種類的確海量的多,就單單以系列來劃分就有﹕水果芭菲、酸奶芭菲、和風芭菲、焦糖芭菲、朱古力芭菲、忌廉栗蓉芭菲、咖啡芭菲、混合雪糕芭菲和最後一日限定20杯四款芭菲,近百款的確令人眼花撩亂,而且配搭亦有相似地方,最後最後選了一款莓家族芝士蛋糕芭菲($78)。
稱之為莓家族,水果主要有士多啤梨、藍莓和紅桑子,另外還有香橙、忌廉、芝士蛋糕、藍莓雪糕、士多啤梨雪糕、雲呢嗱雪糕還有點脆米,材料極之豐富,賣相亦十分色彩繽紛,味道而言,幾款雪糕以藍莓雪糕最清新而不太甜,再配合鮮果的確一流,不過芝士蛋糕是室溫狀態,入口溫暖跟其他雪糕對比之下奇怪,另外,脆米夾於幾款雪糕之中,都不消幾分鍾,脆米已經變軟,本來想做出香脆口感亦不能展現出來。
莓家族芝士蛋糕芭菲($78)
而胖BOY則選了雜果伴莓家族酸奶芭菲($68),上面舖滿藍莓、士多啤梨粒、奇異果粒和桃粒再嘟滿忌廉,底下一層酸奶一層士多啤梨醬,酸奶酸酸甜甜再混合士多啤梨醬和鮮甜忌廉好邪惡,感覺上酸奶芭菲配搭可能較單一,但味道卻能保持得到。
雜果伴莓家族酸奶芭菲($68)
UFUFU的主菜質素雖則一般不值推介,但極多選擇的芭菲的確有過人之處,而跟我一樣好甜食的胖BOY對酸奶芭菲都有稍微稱讚,所以女生們不妨一來飯後甜品
2016-06-28
  • 雜果伴莓家族酸奶芭菲($68)
2016-09-26 711 浏览
女友一直都想黎ufufu cafe朝聖過百款芭菲甜品,正常女仔聽到都會心動而我諗住日本品牌黎香港開店,應該質素唔錯首先點左個水牛芝士鮮蝦薄餅先出到黎,感覺同餐牌好唔同,雖然圖片只供參考但係薄餅底變左塊巨型餅乾夠哂硬身所謂鮮蝦只係得五粒!係得五粒!!仲要有雪味完全係一塊巨型餅乾搽啲茄汁舖啲芝士拎去烘,跟著放幾隻烚熟左既急凍蝦肉係面,完成。咁就78蚊唔係要求好似外面既薄餅咁足料,只係想要番個薄餅底囉到甜品,我點左個抹茶小倉梳乎厘班戟班戟夠鬆軟,有少少蛋香,抹茶雪糕帶少少甘苦,紅豆泥比較上偏甜左少少,加埋糖漿調和各種材料,整體純粹不過不失到我女友最期待既芭菲,本身想試季節限定既白桃芭菲,但係下午4點已經話賣哂咁唯有試另一款既日本蜜瓜芭菲日本網紋蜜瓜正常清甜爽脆,但係呢杯4舊蜜瓜都淡而無味唯獨雪糕有好香既牛奶味同穀物早餐脆脆搭救價值120蚊,就只係食杯雪糕同賣相
女友一直都想黎ufufu cafe朝聖

過百款芭菲甜品,正常女仔聽到都會心動

而我諗住日本品牌黎香港開店,應該質素唔錯
首先點左個水牛芝士鮮蝦薄餅先
水牛芝士鮮蝦薄餅
出到黎,感覺同餐牌好唔同,雖然圖片只供參考

但係薄餅底變左塊巨型餅乾
夠哂硬身

所謂鮮蝦只係得五粒!係得五粒!!仲要有雪味

完全係一塊巨型餅乾搽啲茄汁舖啲芝士拎去烘,
跟著放幾隻烚熟左既急凍蝦肉係面,完成。
咁就78蚊

唔係要求好似外面既薄餅咁足料,只係想要番個薄餅底囉
甜品,我點左個抹茶小倉梳乎厘班戟
抹茶小倉梳孚厘班戟
唯獨雪糕有好香既牛奶味同穀物早餐脆脆搭救
價值120蚊,就只係食杯雪糕同賣相

2016-09-22
2016-09-24 290 浏览
重申,餐廳從沒向我及我的朋友提供所謂的「試食優惠」。我地點嘅全是餐牌上顯示嘅菜式。訂位時對方從沒提及什麼「試食優惠」。至結賬時,我地俾足100%,餐廳也加了10%服務費。我的評論不用修改。點了漢堡扒,pizza, 明太子意粉,肉醬意粉。甜品選了三款:芝麻、綠茶紅豆及焦糖芭菲。只有漢堡扒嘅溫度,味道,賣相係正常。pizza嘅芝士,和茄醬嘅份量係少得不能接受,似求其揸少少,就當係pizza. 意粉,兩款都超鹹,水汪汪。意粉好硬,唔係al dente, 係硬。好了,到了芭菲,聲稱係招牌菜,日本店熱賣。我只可以講,我寧願去便利店買雪糕食。芝麻: 好鞋口,紅豆: 乾,連忌廉都係唔好食的。唔好嘥quota, 去對面麥記,新地好食N倍。服務?咩嚟嫁?
2016-09-24 1082 浏览
香港人愛吃日本菜已是街知巷聞,所以日本菜餐廳在經濟差的時候也不見沒落,近年更多了日式甜品店攻港,港人似乎暫時受落。今天來到Ufufu Cafe也是來自九州,當中的主打便是超過100款的芭菲甜品,雖不是甜魔也有興趣來看看,感受一下這些芭菲的吸引力如何。日式照燒雞翼。雞翼是炸的,粉漿沒有太厚,照燒醬調得還不錯。熟成牛腹扒。有120g和180g兩個大小,因為還點了其他小吃,就要了個小的一起分享。醬汁有兩款,分別是Ufufu招牌醬汁和九州特式醬汁,既然有招牌就試試味道如何。牛腹扒上檯時滋滋聲超級熱,而牛扒已經切好分件,不用自己動手很方便。底下墊了很多芽菜和粟米,還有薯角、紅蘿蔔和豆角等,如果一個女孩吃的話份量剛剛好。蜂蜜芝士薄餅。之前在「搵食飯團」看過介紹,自己也想試,因為平常都喜歡用蜜糖配芝士。這裡用上的是藍芝士,味道不算太強烈,配上蜜糖也不錯,但如果餅底做得脆身一點更好。其實甜品才是這裡的主角,吃過鹹食當然少不了,自己很少吃芭菲,所以見到色彩繽紛的芭菲也覺得開心。其中一個是楊枝甘露芭菲。這是香港獨有特別版,在日本也吃不到的,而老公一向愛吃楊枝甘露,這個芭菲應該合他的口味。日本菜本來在港就有
日式照燒雞翼。雞翼是炸的,粉漿沒有太厚,照燒醬調得還不錯。

日本菜本來在港就有不少人追捧,現在又到日系甜品興起,如果熱潮繼續,將來有可能跟日本菜一樣遍地開花。
2016-09-21
2016-09-24 532 浏览
這間來自日本九州的 Ufufu Cafe,可說是一個「芭菲樂園」。店中各種各類的芭菲款式,粗略估計,多達100種以上,無論有水果,沒水果,有雪糕,沒雪糕......看那精美漂亮,芭菲陣容鼎盛的餐牌,總之琳瑯滿目,絕對能使人看得眼花繚亂,原本沒有選擇困難症的變得有選擇困難症,向來有選擇困難症的病情發作,隨時一發不可收拾。 就好像這天的我,和老婆仔在這兒左揀右揀,揀了好一段時候,最後才揀了兩個人都會喜歡的「菠蘿芒果軟雪糕芭菲」($68)。這高高的芭菲杯跟店內其他款式和口味的芭菲一樣,外表無疑是相當吸引的,軟雪糕也柔軟滑溜有點奶香,而且芒果也新鮮香甜,倒些另上的芒果漿在上面,就更加好味。那些夾在芭菲中層的脆米沾上了芒果汁,也好吃,不過杯子最下層只得火龍果、西瓜等水果墊底,我就覺得如果再多些軟雪糕或芒果會更好些了。 無疑,這兒既以芭菲為賣點,芭菲著實是不錯的,不過這天的另一款鹹食「蒜香辣味蜆意粉」($88)就較為遜色了。這款我在餐牌中多款不同口味的意粉中揀選的心水,喜歡的,是它沒有其他口味的意粉般膩,事實上,也確是如此,只可惜它的蒜味雖然可以,也夠香,那些蜆肉亦不過不失,但那些汁卻
無疑,這兒既以芭菲為賣點,芭菲著實是不錯的,不過這天的另一款鹹食「蒜香辣味蜆意粉」($88)就較為遜色了。這款我在餐牌中多款不同口味的意粉中揀選的心水,喜歡的,是它沒有其他口味的意粉般膩,事實上,也確是如此,只可惜它的蒜味雖然可以,也夠香,那些蜆肉亦不過不失,但那些汁卻實在太多了,也太稀,使它變得像湯一樣,而那些已經不算十分彈牙的意粉,更就像浸泡在湯中似的,完全不乾身的意粉是不是這意粉的特色我不知道,但我肯定不太喜歡這「湯意粉」。
雖然這天我只是吃了一甜一鹹兩款店中出品,但我有理由相信這兒的確只是個「芭菲樂園」,其他的鹹食,就未必有芭菲那麼好了。
  • 菠蘿芒果軟雪糕芭菲
2016-09-21 625 浏览
To be honest, I came here for the melon but they have other dishes as well so dined there as it was a proper restaurant.I didn't dare look at the parfait menu because the choice makes you dizzy as reported on the local media.Started with the green tea latte which was rich and creamy but I didn't like the sweetened synthetic cream on top.The pasta with clams came in a lovely broth with a rich clam taste and the pasta was al-dente.The steak was as good as expected because it was lean and juicy.The

The crab cakes were crispy on the outside and silky soft in the middle.
So this was the moment I was here for!

A very pricey dessert but then it was flown all the way from Japan.

The melon was sweet and mushy topped with apple slices, kiwi slices, strawberry slices, caramel pudding and softserve.

Everything was perfect but I didn't like the sweet cream that was in the melon seed cavity but otherwise a lovely dessert when someone treats you to it.
2016-09-20 227 浏览
同朋友聚餐於是去試試呢間收藏以久嘅cafe!因為6點半去 而且有book位唔洗等直入!店內空間好大 我地一行五人就去左張角落嘅卡位~哇!一打開餐牌真係花多眼亂😂有選擇困難症嘅朋友真係會頭都暈🙄🙄🙄都係揀左正餐先!首先係朋友揀嘅蕃茄汁蜆意粉~由於我唔食蜆啦 唔知味道點但朋友表示非常好味酸酸地幾正意粉軟硬度適中汁都好夠 唔會食到一半冇曬汁另一道都係蜆意粉不過係蒜香朋友表示唔算好spicy值得一提 食蜆意粉店員會比個碗你比你放食完嘅蜆殼個人覺得非常窩心同細心滑蛋蒜香辣味意粉呢味我本身都想叫朋友表示 滑蛋同蒜香真係幾match滿意滿意最後就到非常吸引我嘅厚切煙肉卡邦尼本人最愛嘅意粉就係卡邦尼❤️而呢間嘅賣點就係厚切煙肉個人覺得整體唔錯 意粉硬度夠 好爽汁都好creamy但個人覺得煙肉可以燶一d如果唔係唔夠香食飽正餐當然到甜品啦~咖啡栗蓉芭菲朋友表示 非常有栗香 同咖啡味好match!比利時朱古力焦糖蛋糕芭菲朱古力同焦糖雪糕非常香濃而且中間嘅脆脆真係好夾d cream 同 雪糕當你食到中間覺得好「漏」嘅時候最後有生果比你沖淡吓~士多啤梨朱古力芭菲朱古力香蕉焦糖雪糕芭菲焦糖香蕉朱古力軟雪糕芭菲不得

同朋友聚餐於是去試試呢間收藏以久嘅cafe!

因為6點半去 而且有book位

唔洗等直入!
店內空間好大

我地一行五人就去左張角落嘅卡位~
哇!一打開餐牌真係花多眼亂😂

有選擇困難症嘅朋友真係會頭都暈🙄🙄🙄

都係揀左正餐先!
蕃茄汁蜆意粉
首先係朋友揀嘅蕃茄汁蜆意粉~

由於我唔食蜆啦 唔知味道點

汁都好creamy

但個人覺得煙肉可以燶一d

如果唔係唔夠香
咖啡栗蓉芭菲
食飽正餐當然到甜品啦~

咖啡栗蓉芭菲

朋友表示 非常有栗香 同咖啡味好match!

朱古力同焦糖雪糕非常香濃

而且中間嘅脆脆真係好夾d cream 同 雪糕

當你食到中間覺得好「漏」嘅時候

最後有生果比你沖淡吓~
朱古力香蕉雪糕芭菲
朱古力香蕉焦糖雪糕芭菲

不得不提真係好快融😂

下次再黎試埋佢d咖哩飯!

2016-09-05
蕃茄汁蜆意粉
蒜香辣味蜆意粉
厚切煙肉卡邦尼
朱古力香蕉雪糕芭菲
2016-09-20 225 浏览
同小學同學有九年無見面, 約左聚餐後既飯後甜點🍧 一見到個menu呆左,實在太多芭菲選擇,揀左一輪先揀到,因為款款都好吸引😁 最後我就揀左士多啤梨酸奶,小同就揀左抹茶味~ 味道吾錯, 但酸奶芭菲就嫌佢水左d ,如果'傑身返小小'就好🙆🏻 賣相吸引😋 侍應都好nice, 由於甘耐無見既關係當然要影相留念啦, 所以甜品黎左就叫侍應幫忙拍照!
同小學同學有九年無見面, 約左聚餐後既飯後甜點🍧
最後我就揀左士多啤梨酸奶,小同就揀左抹茶味~
芭菲
2016-09-17 239 浏览
一心想來很久 趁著與朋友聚會 我便提議ufufu cafe (是私心要來吃甜品)一早在openrice 做功課 見此店唔訂位 無得食 故不敢怠慢 可是當日我和朋友準時到達 仍是需要等位 反而眼見一群walk in 客(二人為多) 比我還快入座。不理解何解如此混亂。我們一行四人 點選三款熱食 : 三文魚意粉 味道是可以 意粉硬度適中 照燒汁 蛋包飯 ~ 喜出望外 醬汁是重點 帶出蛋香 是“偷飯賊 ”無誤 。略為不足是份量偏少。甜品 我們要了栗子梳乎里pancake 蛋糕鬆軟 栗子蓉滿滿 ~ 難怪是店內主打系列 好食又好睇。

我們一行四人 點選三款熱食 :
三文魚意粉 味道是可以 意粉硬度適中

照燒汁 蛋包飯 ~ 喜出望外
醬汁是重點 帶出蛋香 是“偷飯賊 ”無誤 。
略為不足是份量偏少。

甜品 我們要了栗子梳乎里pancake
蛋糕鬆軟 栗子蓉滿滿 ~ 難怪是店內主打系列 好食又好睇。
  • 照燒汁蛋包飯
2016-09-17 221 浏览
印象中在遊九洲的時候有見過這間店鋪,可惜由於當時時間所限,未有進去一嘗它的甜品。其後在澳門觀光時,特地前去一嘗它的甜點。相對香港的ufufu cafe,我還是比較喜歡澳門的餐廳設計。香港的裝修以大理石和木混合,感覺比較高級。澳門的則以木為主導,還有手繪的餐單在一塊大型黑版上,感覺夠親切。論食物質素,這間的甜品在港澳兩地著實不錯。這次點了的甜品是抹茶小倉梳乎理班戟。賣相方面:班戟賣相不錯,但沒有特別之處。一個綠茶雪糕伴有兩粒放在班戟上。味道方面:綠茶雪糕不錯,值得一讚的是班戟。口感和甜度掌握很好。一口雪糕加一口班戟的味道讓人回味。環境方面:餐廳嘗試營造有格調地方,個人認為美觀度普通。上樓的電梯讓人疑惑,不知道為什麼上到去是餐廳的後門。抵食方面:唔可以話特別抵食,中檔甜品的價錢。味道:4/5環境:4/5服務:4/5抵食:2/5級別:中產級別

這次點了的甜品是抹茶小倉梳乎理班戟。

抵食方面:唔可以話特別抵食,中檔甜品的價錢。

味道:4/5
環境:4/5
服務:4/5
抵食:2/5
級別:中產級別
2016-08-31
2016-09-15 286 浏览
起初以為甜品屋, 原來有西餐食。店內環境好大多位, 6:30入座巳說7:30還枱, 有點過份, 趕頭趕命食。招牌菜其中一個漢堡扒, 上菜時感覺似pepper lunch 鐵板加封套, 貼心給小圍巾遮擋熱力彈出來的汁, 雖然是黑椒汁, 不過太少汁, 唔太感覺到, 份量不算多, 對我來說剛剛好。Carbonara 意粉無影相, 味道偏奶油重, 幾香滑, 食完好飽。蟹餅有少少失望, 與相片有出入, 形狀似雪藏小魚柳, 食不出蟹味,口感偏軟。甜品沒有試招牌限定蜜瓜咩雪糕, 有點貴。叫個standard雪糕班戟加糖漿, 口感不算好滑, 但切起來軟琳的。點晴的焦糖咖啡蛋糕雪糕芭菲, 賣相吸引, 可惜我唔鐘意太多cream.比哂朋友, 配合咖啡雪糕與啫喱好味。整體: 服務有點催人走, 食得有點壓力, 雖說full booking.但埋單時還見吉枱.食物: 甜品多款式配搭, 不錯環境: 空間大, 座位舒服
起初以為甜品屋, 原來有西餐食。

整體:
食物: 甜品多款式配搭, 不錯
環境: 空間大, 座位舒服
2016-09-14