在今年初,小編前往了日本九州旅遊,身為一個日本迷,當然非常欣賞日本菜式!終於,小編在openrice找到這家來自九州的日式餐廳,看到餐牌中有數百款芭菲及各種甜品,欣喜若狂,便預訂坐位,和友人來到這裡覓食!明太子是九州名產,這裡的明太子薄餅,用了明太子醬和芝士作為配搭。鹹鹹的明太子再加上Mozzarella芝士,餅底為脆脆的薄餅,吃下起香脆可口,在一上枱,新鮮熱辣時吃最為可口!吉列黑豚蛋咖喱蛋包飯,新鮮炸出的吉列黑豚扒比較出色,香脆有肉味,蛋包鮮嫩,飯採用日本珍珠米,配合微甜咖喱,十分可口。日式照燒雞翼,是以炸雞翼配合照燒汁,香脆雞翼,配合酸酸甜甜日式照燒汁,十分醒胃!除此之外,我還追加一個新鮮焗好的酥皮忌廉湯,這個味道普通,尚算可口。此外,我點了最期待的芭菲-Tiramisu 士多啤梨朱古力芭菲,這個甜品非常豐富;上層有軟雪糕、士多啤梨、tiramisu蛋糕、百力支,中層有朱古力雪糕、tiramisu醬、忌廉,下層有各種水果。各層有不同材料,吃下去層層有驚喜,令人心花怒放!此外,近來熱門甜品又點少得梳乎里班戟呢!故此,小編也點了香蕉朱古力班戟,這個賣相很美,有香蕉、朱古力雪糕、忌廉和朱

博多明太子薄餅

吉列黑豚咖哩蛋包飯

日式照燒雞翼

酥皮忌廉湯

tiramisu蛋糕士多啤梨朱古力味芭菲

朱古力香蕉梳乎里班戟

此外,近來熱門甜品又點少得梳乎里班戟呢!故此,小編也點了香蕉朱古力班戟,這個賣相很美,有香蕉、朱古力雪糕、忌廉和朱古力醬,不夠甜的話可以淋下糖醬;至於班戟,不要看少他只有一件,他的份量都算大,班戟也厚的,但吃落質感不像梳乎厘,反而像蛋糕,但味道也算不錯的!

各位白桃迷請留意,店內也有白桃味的甜品,看來也相當吸引!
這家日本料理餐廳以多款甜品,菜式質素良好,值得推薦給大家試試!
2017-08-08
博多明太子薄餅
吉列黑豚咖哩蛋包飯
日式照燒雞翼
tiramisu蛋糕士多啤梨朱古力味芭菲
2017-09-14 229 浏览
一直都好想試下日本九洲出名的Ufufu café,趁星期五約朋友食飯,就選左呢度!雖然用餐時間都係得75分鐘,但上餐時間快,好有效率,之後可以有下場哈哈。聽講呢到出名不同甜品同咖哩,但我地今次唔太想食熱氣野,所以叫左兩個意粉:烏賊明太子忌廉汁意粉:明太子加上忌廉汁個味好襯,雖然只係簡簡單單一個汁,但係超級好味!加上佢加左少少大葉(即係紫蘇葉),將成個意粉既味道提升層次,我地瞬間把它清光!厚切煙肉卡邦尼意粉:呢個就冇想像中咁好食,因為佢唔似正宗既卡邦尼汁咁有蛋同芝士,只係得忌廉汁。加上煙肉太多肥膏,有少少失望。最後見甜品太吸引,所以叫左一個驚喜既地方係呢個西多士係用法式長面包,吾太硬又吾係超軟,有咬口,焦糖同雪榚滲左落去好好食!

烏賊明太子忌廉汁意粉:

厚切煙肉卡邦尼意粉:

最後見甜品太吸引,所以叫左一個
2017-08-15
2017-09-11 204 浏览
食飽飯又到左好想食甜品嘅時間😁同事推介呢間因為選擇超多同份量大,就跟佢去試下先🏃一睇menu~~媽!咁多點揀先😵😵選擇恐懼選擇困難咩都出哂嚟😂 雖然知道真係級大份,但最終都係一人揀一款,因為好多都想試囉😍😍黑加倫子士多啤梨芭菲 HK$68真係好大杯~同行嘅小朋友一見到即時開心到尖叫😂每一層都有唔同既野,一時食到cream,一時食到酥餅,口感滿滿朱古力香蕉梳乎厘班戟HK$68一見到佢我😮了,好後悔食左晚餐😂好大份~~淋滿左朱古力醬同cream. 味道唔錯~~但口感似海綿蛋糕多過梳乎厘呢,勁飽肚

黑加倫子士多啤梨芭菲 HK$68

朱古力香蕉梳乎厘班戟HK$68

2017-09-11
好久沒來了之前一直有黎食芭菲食晚餐 品質都還好 所以長期幫襯點知 冇食一排今日經過一試 越來越差...白桃完全唔甜而且冇味 隨便超級市場買到的桃也他家的日本白桃甜面上糖粉也是裝的真心失望希望可以改善一下食材
好久沒來了
之前一直有黎食芭菲
食晚餐 品質都還好 所以長期幫襯
點知 冇食一排
今日經過一試 越來越差...
白桃完全唔甜
而且冇味 隨便超級市場買到的桃也他家的日本白桃甜
面上糖粉也是裝的
真心失望
希望可以改善一下食材

2017-09-08 211 浏览
Happy friday, lunch 都要出去食餐happy 下先。同d 同事黎到呢間西式cafe,佢個lunch menu 都幾多選擇。同同事嗌左幾個餐佢個lunch set 都有包湯或沙律,仲包埋野飲。我地就揀左粟米忌廉湯,清清地,唔太濃。我就叫左個厚切煙肉卡邦尼意粉,煙肉幾有咬口,唔會太油膩,又唔會好咸,不過意粉少左d,唔係好夠飽甘其中一個同事就叫左明太子忌廉汁意粉,原本諗明太子同忌廉夾埋一齊,唔知個味會點。所以夾左少少黎試,又幾好味,少少鮮甜既味甘,推介大家試下仲有另一個同事就叫左鐵板炸雞扒,配飯。店員拎過黎個時,個鐵板仲係好熱,不停有沙沙聲,同事話炸得好好食,個炸粉唔會好厚,雞肉都幾滑,同埋份量都岩岩好。但係我地坐個位既冷氣唔係好夠,keep 住有d 焗甘樣食野,下次有機會再去,睇下坐其他位會唔會冇甘焗先。。。

佢個lunch set 都有包湯或沙律,仲包埋野飲。

我地就揀左粟米忌廉湯,清清地,唔太濃。

2017-09-08
2017-09-03 178 浏览
放工搵好嘢食去咗尖沙咀諗起朋友上次上載照片到Facebook所以好想試吓呢度嘅甜品!值得一讚係放工時間都唔駛等位一去到餐廳就可以入座朋友叫咗一個漢堡扒拼牛肉牛肉很嫩滑!讚上枱時係用鐵板方式色香味俱全!漢堡扒和薯條很配合伴碟亦好味!然後會重頭戲來了!我們叫了一個疏乎厘水蜜桃pancake水蜜桃很多汁!完個水蜜桃上很適合相機先吃Pancake質感很像蛋糕一般鬆軟!水蜜桃則值得一讚!總結而言這間餐廳很值得一試可以再來
放工搵好嘢食

上枱時係用鐵板方式
色香味俱全!
漢堡扒和薯條很配合
伴碟亦好味!

然後會重頭戲來了!
我們叫了一個疏乎厘水蜜桃pancake
水蜜桃很多汁!
完個水蜜桃上
很適合相機先吃

Pancake質感很像蛋糕一般鬆軟!
水蜜桃則值得一讚!
總結而言這間餐廳很值得一試可以再來
2017-09-03 175 浏览
晚上去呢間餐廳試試,見到個環境都唔錯喎。7點幾上到去,唔洗等就可以有位,食1個鐘30分鐘,所以充分時間去食,唔洗沖沖忙忙食完就走。點左個炸雞🍗🍗🍗,叻哩蛋包飯🍳🍚,點左餐無幾耐,就可以好快上🙂🙂🙂🙂份量都大,所以兩個女仔👭👭,一人一款都飽。炸雞係鐵板燒上,配個燒汁,炸雞外皮可以再整得脆口些少,雞同個燒汁一齊食係幾開胃。😋😋😋😋😋個咖哩蛋包飯推介,個蛋都幾滑,咖哩汁好易送飯。

炸雞
2017-08-31
很久以前都來吃過這間餐廳 但當時都不知道有那麼抵吃的午餐我最近被公司調到尖沙咀附近上班由同事帶到我來吃午餐 看午餐比起晚餐價錢平一半有多而且人數不會像晚上多 比起來較舒服看到在門口的餐牌 已經流口水了這次我點了lunch set中迷你漢堡扒拼咖喱蛋包飯蛋包飯的蛋超級滑 加埋咖喱汁超好吃值得推介午餐時段可以用優惠價加一款餐廳的招牌小食 我加了蛋黃醬大蝦 比想像中好吃 它的外皮也可以吃的吃完主餐後 我加了一款甜品午餐時段只要加$18就可以有一款甜品非常奢侈的一個午餐
很久以前都來吃過這間餐廳 但當時都不知道有那麼抵吃的午餐

吃完主餐後 我加了一款甜品

午餐時段只要加$18就可以有一款甜品
非常奢侈的一個午餐
2017-09-02 147 浏览
昨晚收工後我跟女朋友相約在尖沙咀吃飯 正在煩惱吃什麼的時候經過見到 ufufu 餐廳的餐牌 被圖中的芭菲吸引着 我和女朋友都是十分喜歡吃日本料理的 壽司刺身 拉麵甚至日式西餐上到餐廳時 排隊等候的人都很多 由於可能是晚飯時間 而且有沒有訂枱 哈哈 最後等了15分鐘才有位置 拿起餐牌 看到有非常多款式的食物 令我很難下決定首先點了款小食九州風炸雞翼炸得非常之香脆好味 配合沙律菜一起吃感覺沒有太油膩另外再點了肉汁蛋包飯 原本想點咖喱蛋包飯的 因為女朋友箍牙所以不能吃 所以最後點了肉汁蛋包飯 哈哈蛋包飯比我想像中好吃得多蛋包飯的蛋不會太熟 而且超滑煙肉鮮番茄薄餅芝士的份量非常多 芝士還會拉絲 喜歡芝士的人可以一試最後點了一個士多啤梨芭菲 因為雪糕溶化得太快影不切相整體來都挺高分 無論是食物質素環境和服務會介紹給我的朋友
昨晚收工後我跟女朋友相約在尖沙咀吃飯

整體來都挺高分 無論是食物質素環境和服務
會介紹給我的朋友

九州風炸雞翼
2017-09-01 136 浏览
見朋友post相,有好多芭非,梳乎里pancake好吸引於是就立即去食啦一坐底發現menu好多選擇!好難選!甜品係最吸引既!但都要食左主食先!首先就叫左個意粉,意粉彈牙!good更值得一讚就係青口同蜆肉都好新鮮為呢個意粉加左好多分!食完意粉,我地就叫左個最最最吸晴既日本桃pancake梳乎里Pancake質感似蛋糕,好鬆軟d桃好甜好新鮮!讚!配埋啲cream食好快就清哂啦!相機食先一流!
見朋友post相,
有好多芭非,梳乎里pancake好吸引
於是就立即去食啦

一坐底發現menu好多選擇!
好難選!
甜品係最吸引既!
但都要食左主食先!
首先就叫左個意粉,
意粉彈牙!good
更值得一讚就係青口同蜆肉都好新鮮
為呢個意粉加左好多分!

食完意粉,
我地就叫左個最最最吸晴既日本桃pancake
梳乎里Pancake質感似蛋糕,
好鬆軟
d桃好甜好新鮮!
讚!
配埋啲cream食
好快就清哂啦!

相機食先一流!

2017-09-01 220 浏览
第二次黎呢一間食野,因為除左巴菲吸引之於d主食都唔錯!所以今次同frd farewell又揀左呢一間。 下面就揀左幾道我覺得真心唔錯frd都覺得好食嘅。比大家參考下。
咖喱汁蛋包飯
和風雜菌蜆意粉
巴菲
2017-08-29
咖喱汁蛋包飯
和風雜菌蜆意粉
巴菲
2017-08-31 115 浏览
今日天氣好好,我同我女朋友都有d肚餓,又諗唔食咩wo,就問左個fd,咁個fd介紹左呢間野,所以我就同我女朋友仔一齊去試下呢間野啦,入到去覺得個氣氛幾好,而且可能系當時既時間仲系太早,招待我地果個好快就幫我地搵到位!咁一坐低就緊系要叫野食啦,我叫左個焗飯,我女朋友仔就叫左個意粉,我地都覺得幾好!點知原來我地叫既芭菲先系重點!呢個就系我地當時叫既芭菲,個樣簡簡單單,但食落去真系好好食架,我同我女朋友都好滿意架,唔該晒!!

2017-08-31 115 浏览
今天放工後 和女朋友在尖沙咀行琴行時經過這間餐廳的大廈 被餐牌的蛋包飯吸引著 本人是十分喜愛吃蛋包飯 但香港好像沒有特別好吃蛋包飯的餐廳 哈哈 我們還未吃晚飯 所以來試試我們上到餐廳時 排隊人數都挺多 我們等了15分鐘才有位置 看到餐牌的食物款式很多 我們首先點了個肉汁蛋包飯賣相非常吸引而且超級好吃 相比其他同類餐廳明顯高質素很多蛋不會太熟 還有蛋汁 值得推介 另外鹹點還點了一個意粉 厚切煙肉卡邦尼意粉 我很喜歡意粉中的煙肉口感 不同我吃過的比起其他餐廳的厚得多 總括來食物質素挺高 下次經過會再來
我們還未吃晚飯 所以來試試

比起其他餐廳的厚得多

總括來食物質素挺高 下次經過會再來

厚切煙肉卡邦尼意粉
2017-08-28 6911 浏览
來自日本九州人氣甜品餐廳うふふカフェ,據稱食物原材料均從日本空運直送。近日天氣熱,胃口一般,本來打算吃個美味甜點讓心情輕鬆,可惜始終有點太甜,有點膩的感覺。*************************牛油果大蝦凱薩沙律 (5/10)賣相不俗,牛油果及沙律醬太多,每一口也充滿肥膩的醬料,感覺不夠清新。大蝦沒甚麼味道,凱薩沙律的重點麵包碎也有點不夠脆。*************************煙肉鮮蕃茄薄餅 (6/10)餅底尚算鬆脆,芝士剛好,沒有太膩,但沒甚麼驚喜。*************************比利時朱古力栗蓉芭菲 (7/10)一大粒栗子很可口,感學又甜又新鮮。朱古力醬雖多,但有點過甜,欠缺朱古力獨有的苦濃交雜。焦糖果仁芭菲 (7/10)果仁散落在頂端的忌廉,片片蘋果爽脆鮮甜,可惜過多焦糖變得太甜,若變成焦糖脆脆可能更吸引。***********************總結就是感覺有點太甜膩了,但其實我已經因想留肚吃甜點,把半份薄餅也給打包走了,可能真的是夏天太熱沒啥食慾。

*************************
牛油果大蝦凱薩沙律 (5/10)
大蝦沒甚麼味道,凱薩沙律的重點麵包碎也有點不夠脆。
牛油果大蝦凱薩沙律

*************************

煙肉鮮蕃茄薄餅 (6/10)
餅底尚算鬆脆,芝士剛好,沒有太膩,但沒甚麼驚喜。
煙肉鮮茄薄餅

*************************

比利時朱古力栗蓉芭菲 (7/10)

焦糖果仁芭菲 (7/10)

***********************
2017-08-28
有留意窩夫與蝦子餅的朋友都應該知道窩夫是一個白桃控,趁白桃季節完結前,窩夫要去品嚐Ufufu Cafe期間限定的日本山梨縣桃系列甜品。Ufufu Café來自日本九州,於2001年成立,去年6月登陸香港,窩夫與蝦子餅近日才第一次光顧。Ufufu Café主打雪糕芭菲,餐牌上單是芭菲已有超過100個選擇,有選擇困難的朋友應該會很頭痛,幸好窩夫與蝦子餅早已鎖定白桃為目標。日本山梨縣桃芭菲($120)的杯口放了原個白桃果肉,起了芯切了件,吃起來很方便,日本空運到港的白桃清香多汁,太好吃了。原個白桃下面有桃味雪葩、脆米、忌廉和雜果,沒想到陪襯的水果也用上好貨色,窩夫特別喜歡非常鮮甜的蜜瓜。日本山梨縣桃法式土司($98)是即叫即製的,要多一點耐性等候,但等待是絕對值得的。上桌時已經聞到陣陣蛋香,法式多士外脆內軟,法包吸收了滿滿的牛奶蛋漿,質地軟軟的像麵包布甸,夾著桃肉一起吃,口感和味道都很豐富,難怪窩夫的好友吃過後向窩夫強烈推介。光顧那天下午5時左右,Ufufu的班戟已經售罄,下次有機會要試試。

日本山梨縣桃法式土司

2017-08-19