2017-12-20
琴晚同兩個姐妹約左尖沙咀食飯,梗係要搵間多野食揀又坐得舒服既cafe,千挑萬選下揀左呢間餐牌好多甜品既ufufu入到去個疑似經理既男人問有無book位,聽到我地話無 就同個staff講:「咪俾果張佢地囉」好似好唔情願咁🤔好彩最後都安排左張窗口卡位。因為限時個半鐘交枱,所以都拿拿臨落單,揀左三個主食、一個甜品、三杯野飲。野飲我地嗌左兩杯抹茶煉乳latte同一杯香蕉鮮奶。抹茶煉乳latte,有抹茶味,但無starbucks果啲咁濃味,飲唔出有加煉奶。香蕉鮮奶,香蕉味好香,唔算太甜。最先上枱嘅係呢個卡邦尼意粉,煙肉份量唔算多,但厚切有野咬下,增添左口感唔會太齋。意粉食落偏韌,好似未煮夠時間就上枱咁,醬汁濃稠,一pat pat咁,個人唔太中意,但味道係夠濃既。呢款pizza屬於薄批,但厚薄適中,唔會好似Pizza Hut個薄脆批咁唔飽肚。抵讚嘅係芝士份量好足,配埋番茄醬好juicy,鮮蝦夠爽夠大隻,好味呢款蛋包飯價錢雖然偏貴,但吉列豬扒算幾大塊,而且好厚身,有一吋厚外皮炸得好脆唔油膩,肉質厚實,但有少少筋位。蛋包飯份量比較少,蛋仲多個飯,但真心個飯幾好食,裏面仲有蘑菇,食落口感豐富左。反而咖喱
梗係要搵間多野食揀又坐得舒服既cafe,
千挑萬選下揀左呢間餐牌好多甜品既ufufu
入到去個疑似經理既男人問有無book位,
好彩最後都安排左張窗口卡位。
因為限時個半鐘交枱,
所以都拿拿臨落單,揀左三個主食、一個甜品、三杯野飲。
野飲我地嗌左兩杯抹茶煉乳latte同一杯香蕉鮮奶。
香蕉鮮奶,香蕉味好香,唔算太甜。
意粉食落偏韌,好似未煮夠時間就上枱咁,
反而咖喱汁冇乜特別,都係平時食嗰種日式咖喱,而且裏面冇乜配菜,應該係用市售咖喱磚煮成。
賣相好吸引,上枱熱辣辣,令人垂涎三尺比疏乎厘硬少少,好易切,外脆內軟,裏面係麵包布甸嘅質感。
一切開,蛋香傾瀉而出,西多士表面吸收哂牛油同楓糖漿,食落邪惡得黎好有滿足感可以搭配雲呢拿雪糕或cream食用,冰火口感層次再提升。
值得為呢個西多士翻兜