琴晚同兩個姐妹約左尖沙咀食飯,梗係要搵間多野食揀又坐得舒服既cafe,千挑萬選下揀左呢間餐牌好多甜品既ufufu入到去個疑似經理既男人問有無book位,聽到我地話無 就同個staff講:「咪俾果張佢地囉」好似好唔情願咁🤔好彩最後都安排左張窗口卡位。因為限時個半鐘交枱,所以都拿拿臨落單,揀左三個主食、一個甜品、三杯野飲。野飲我地嗌左兩杯抹茶煉乳latte同一杯香蕉鮮奶。抹茶煉乳latte,有抹茶味,但無starbucks果啲咁濃味,飲唔出有加煉奶。香蕉鮮奶,香蕉味好香,唔算太甜。最先上枱嘅係呢個卡邦尼意粉,煙肉份量唔算多,但厚切有野咬下,增添左口感唔會太齋。意粉食落偏韌,好似未煮夠時間就上枱咁,醬汁濃稠,一pat pat咁,個人唔太中意,但味道係夠濃既。呢款pizza屬於薄批,但厚薄適中,唔會好似Pizza Hut個薄脆批咁唔飽肚。抵讚嘅係芝士份量好足,配埋番茄醬好juicy,鮮蝦夠爽夠大隻,好味呢款蛋包飯價錢雖然偏貴,但吉列豬扒算幾大塊,而且好厚身,有一吋厚外皮炸得好脆唔油膩,肉質厚實,但有少少筋位。蛋包飯份量比較少,蛋仲多個飯,但真心個飯幾好食,裏面仲有蘑菇,食落口感豐富左。反而咖喱
琴晚同兩個姐妹約左尖沙咀食飯,
梗係要搵間多野食揀又坐得舒服既cafe,
千挑萬選下揀左呢間餐牌好多甜品既ufufu

入到去個疑似經理既男人問有無book位,
好彩最後都安排左張窗口卡位。

因為限時個半鐘交枱,
所以都拿拿臨落單,揀左三個主食、一個甜品、三杯野飲。

野飲我地嗌左兩杯抹茶煉乳latte同一杯香蕉鮮奶。
香蕉鮮奶,香蕉味好香,唔算太甜。

厚切煙肉卡邦尼意粉

意粉食落偏韌,好似未煮夠時間就上枱咁,

水牛芝士鮮蝦薄餅

吉列厚切黑豚咖哩蛋包飯

外皮炸得好脆唔油膩,肉質厚實,但有少少筋位。

反而咖喱汁冇乜特別,都係平時食嗰種日式咖喱,而且裏面冇乜配菜,應該係用市售咖喱磚煮成。

法式西多士
最後係呢個重頭戲甜品

賣相好吸引,上枱熱辣辣,令人垂涎三尺
比疏乎厘硬少少,好易切,外脆內軟,裏面係麵包布甸嘅質感。

一切開,蛋香傾瀉而出,西多士表面吸收哂牛油同楓糖漿,食落邪惡得黎好有滿足感
可以搭配雲呢拿雪糕或cream食用,冰火口感層次再提升。

值得為呢個西多士翻兜
2017-12-19
水牛芝士鮮蝦薄餅
法式西多士
2017-12-08 223 浏览
木嘴今晚又有朋友生日飯局,其實本來就有野做既,不過木嘴本名姓義叫氣,當然就照出席,最多扒兩啖早走嫁者。朋友book左呢間好似幾出名既日式餐廳,由於聞說幾好食,所以木嘴全日都留肚無食野咁滯,決定等到夜晚先大食特食。一入去,由於我真係飢荒到頂唔順,再加上又趕住走,所以拿拿林瘋狂落柯打。我地一行五人,一口氣瘋狂嗌左焗酥皮湯,滑蛋沙律,九洲炸雞翼,豆乳野菜焗飯,黑豚肉咖哩蛋包飯,漢堡扒咖哩蛋包飯,雜菌忌廉意粉,心太軟芭菲同唔記得左乜名既甜品。嗌果陣仲諗緊會唔會唔夠,事實証明眼闊肚窄既人類真係會重覆犯錯。焗酥皮湯塊酥皮又大又脆,撈埋落d湯度食又正,分開食又正,秒速KO。九洲炸雞翼好大隻,甜甜地,唔錯。招牌滑蛋沙律個沙律份量多到痴左線,D滑蛋睇落又勁吸引,又係俾我地班餓狗極速KO,依家睇返先發現唔記得影相...豆乳野菜焗飯嗌果陣以為淨係得菜,但原來我地幾個人都木嘴上眼,發雞盲睇漏左個飯字,唯有照食,開始越黎越飽。黑豚肉咖哩蛋包飯 同 漢堡扒咖哩蛋包飯其實真心無得輸,咖喱汁又多,個飯又多,D黑豚肉同漢堡扒又大份,塊漢堡扒直程係厚到離晒譜。木嘴同幾個朋友越食越飽,但又唔想唔食晒左D好野喎,勁矛盾。雜菌

焗酥皮湯
塊酥皮又大又脆,撈埋落d湯度食又正,分開食又正,秒速KO。

九洲炸雞
好大隻,甜甜地,唔錯。

招牌滑蛋沙律

豆乳野菜焗飯

黑豚肉咖哩蛋包飯 同 漢堡扒咖哩蛋包飯

雜菌忌廉意粉
唔好問木嘴好唔好食,因為已經飽到棄械投降,未繳械既朋友就話都好食既。

心太軟芭菲同唔知乜甜品
呢間野其實好似最出名係甜品,基本上係多甜品揀到傻,由於我地已經飽到上頸,所以真係五個人一齊試兩款算數。都係好食既,最正係可以叫職員幫手寫生日快樂喺上面,令到我地唔洗買生日蛋糕,慳返。

走既時候,真係飽到上頭,但又好滿足喎。價錢都唔算好貴,上餐亦上得快,正呀喂。
同去完外國讀書番黎的朋友一整年無見,想搵間餐廳舒舒服服傾下計,於是就專登下午訂位,想預個靜d又好坐的位子。接聽電話的經理用茶餐廳伙記口吻話:「唔知得唔得架喎,一路做緊生意家嘛!」咁就算未必一定安排到,都唔洗用呢種口吻,試問幫客人訂位的原意在哪?好啦,佢話限時個半鐘,7點半準時去到,reception 無人,要四圍搵店員。之後個經理知我地book左位,帶我地去廁所隔離的位,全餐廳最僻,問一問可唔可以坐其他地方,話無位。叫左漢堡蛋包飯$138,額外加$30要酥皮湯。個蛋包飯係真係好好味,蛋好嫩滑,漢堡肉質美味,賣相亦十分可觀。但額外加錢的酥皮湯完全唔值得加,酥皮一點也不鬆脆,分量比menu上的圖小。問題係訂位之後被安排坐廁所隔離的位,一路食飯,一路聞到廁所味!本來想叫多幾樣野食,但真係十分不開胃,態度又差,所以唔嗌。同個經理講左幾次想轉位,三催四請佢先勉為其難咁轉左個位,仲好似趕人的口吻話:「喇喇喇!果度丫喇!過去啦過去啦!」轉左位之後同朋友一路傾計,個經理又不停企在附近靜望住我地講野,再露出表示奇怪的表情,其實我諗俾番d空間客人自己傾計會好d。之後甜品後上,叫左個草莓芝士蛋糕芭菲,零誠意

漢堡蛋包飯配酥皮湯

本來想叫多幾樣野食,但真係十分不開胃,態度又差,所以唔嗌。

之後甜品後上,叫左個草莓芝士蛋糕芭菲,零誠意之作。
賣相係幾靚,但只不過係幾球雪糕加少少生果同忌廉堆砌而成,仲要好細杯,索價$78,未計加一。
草莓芝士蛋糕芭菲

跟住埋單,本來想各自放一張信用卡埋單,但個女店員話一張單一張信用卡。我地就問可唔可以各自俾現金分開找?

個女店員反白眼加瞄嘴

嘩?洗唔洗咁呀?個客問一問,你得就得,唔得就算。而家去食飯消費唔係黎受氣家嘛。

食左兩樣野,合計$270,唔值,仲要咁多面色。去過其他國家食飯,從來未見過咁差的服務態度,香港人就算大壓力都不應該拎食客出氣!
2017-11-27
2017-11-20 341 浏览
知道開左新餐廳,同老婆去試下 。2:00pm左右去到好多人排位,去行一陣,太約一個鐘左右入得。環境唔差坐得ok舒服,Waiter好快手落單,我地擇左炸豬排咖哩飯 and  鐵板鵝肝漢堡扒餐加左38蚊有沙律同湯 ~太約15分鐘左右食物到喇。~鐵板好香鵝肝味,味道驚喜既好食,實物同相一樣,睇得出有心做。個人好中意個沙律汁(酸酸甜甜), 食鵝肝係好味既,d配菜好甜個人好中意!咖哩飯好好食D飯好特別既口感!因為飽左無食出名既茶芭菲@@下次先再試~係等耐左小小,不過服務正常,服務員做野都快手,自動加水,味道好好。值得一試。
知道開左新餐廳,同老婆去試下 。

因為飽左無食出名既茶芭菲@@下次先再試~

係等耐左小小,不過服務正常,服務員做野都快手,自動加水,
味道好好。
值得一試。
炸豬排咖哩飯 and 鐵板鵝肝漢堡扒餐
2017-11-19
炸豬排咖哩飯 and 鐵板鵝肝漢堡扒餐
2017-11-15 329 浏览
星期六下午12點去到,未算好多人,我地三個人坐到卡位,都算舒適!首先叫左兩碟意粉一齊食,一黎到已經俾佢既賣相吸引,之後我地不斷影相,又自拍咁。過左一陣先食,意粉依然keep到好熱,very good!! 味道俾我想像中出色,我地好快就KO哂兩碟!之後開始揀甜品!呢度最出名係芭菲,有超過100款選擇!我地叫左Tiramisu蛋糕士多啤梨朱古力芭菲(其實都係是但揀 哈哈)我覺得所有野加埋其實好普通,不過不失咁啦!由於有朋友話唔夠食,所以叫多個pancake. 但有d失望,因為完全唔係pancake果種口感,有d似雪芳蛋糕。

2017-10-27 493 浏览
每次去尖沙咀行街就會去呢間食野因為呢間尖沙咀黎講 性價比幾高既一間日本cafe有Pizza、意粉、蛋包飯、漢堡扒、同一堆甜品,每次都睇到有選擇困難今次就簡左鮮蝦雜菌忌廉汁意粉、羅勒芝士pizza做主餐兩個人 剛剛好份量唔知係第幾次叫呢個意粉,不過今次有d失水準,有d凍凍地,面頭既意粉痴埋左一齊,不過味道是不錯的,材料新鮮個汁都好好味意大利羅勒芝士pizza真係皮薄餡靚係拉絲芝士 好正好香芝士味不錯不錯 唔會輸比蕃茄底既pizza草莓家族梳乎厘pancake每次都會必點甜品,因為真係好好食,草莓、紅莓、藍莓醬好特別 但可惜今次個pancake口感無上次咁鬆軟,有點小失望不過整體黎講都是唔錯的適合帶朋友黎high tea既地方,見到餐牌仲有個30cm大既芭菲做生日甜品,相信會係幾難忘既生日甜品
每次去尖沙咀行街就會去呢間食野

因為呢間尖沙咀黎講 性價比幾高既一間日本cafe

今次就簡左鮮蝦雜菌忌廉汁意粉、羅勒芝士pizza做主餐
兩個人 剛剛好份量
鮮蝦雜菌忌廉汁意粉

唔知係第幾次叫呢個意粉,不過今次有d失水準,
個汁都好好味

真係皮薄餡靚
係拉絲芝士 好正
好香芝士味
不錯不錯 唔會輸比蕃茄底既pizza

草莓家族梳乎厘pancake

每次都會必點甜品,因為真係好好食,
草莓、紅莓、藍莓醬好特別
但可惜今次個pancake口感無上次咁鬆軟,
有點小失望
不過整體黎講都是唔錯的

2017-10-26
2017-10-27 324 浏览
同朋友4個吃星期四收工後吃飯,Book左夜晚7:30,7:20入用餐,時限1小時30分鐘。上餐速度極快,唔計甜品,點左1杯飲品(冰太多),1個意粉(意粉夠彈牙,不錯),1個焗飯(相當唔錯),1個Pizza(蜂蜜同芝士。。。唔太match,而且pizza唔夠熱),1份餐湯連沙律(正正常常,忌廉湯好稀)。30分鐘內完成上菜兼用餐(我地吃嘢速度勁快),剩下嘅時間點左4杯芭菲,味道中規中矩,但賣相的確唔差。由於上餐同掃台速度都快, 所以用餐時間餐可以嘅。正餐份量方面比較少,食量大嘅人應該需要多點幾份,但芭菲可以填飽。至於芭菲味道整體黎講,3/5分,中規中矩,雪糕並冇特別好吃,但材料算豐富,賣相突出,份量大。
同朋友4個吃星期四收工後吃飯,

由於上餐同掃台速度都快, 所以用餐時間餐可以嘅。

2017-10-26
$189.5 (晚餐)
2017-10-26 206 浏览
I’ve visited Ufufu several times in Japan but this’s my first time to visit their HK branch. My friend and I ordered green tea latte with cream on top, seafood spaghetti, janpanese style fired chicken, and chocolate pancake with banana. We intended to try their pancake and have high expectation for it. But finally, it disappointed us a lot as it looked andtasted like a spongy cake instead. However, the salty dishes were quite impressive, especially the fried chicken which was so crispy, moist and delicious. I’d order the chicken and their ice cream that's very famous in japan, if I visit there again.
2017-10-14
  • deep fired chicken
2017-10-24 220 浏览
Afternoon tea with best girlfriend 蒜頭意粉炒蜆調味份量剛剛好忌廉抹香綠茶忌廉打得好厚身,綠茶同忌廉溝埋甜度啱啱好飯後甜點以為甜品係pancake,點知黎左一個小蛋糕但係蛋糕嘅鬆軟程度剛剛好,份量有啲大,兩個女仔食到最後好飽朱古力雪糕好好味仲有香蕉配原味蛋糕甜度啱啱好其實餐廳環境好舒服,有沙發座位、卡位,係一家大細或者幾個朋友、情侶嚟食野傾計嘅好地方

蒜頭意粉炒蜆
調味份量剛剛好

忌廉抹香綠茶
忌廉打得好厚身,綠茶同忌廉溝埋甜度啱啱好

飯後甜點

以為甜品係pancake,點知黎左一個小蛋糕
但係蛋糕嘅鬆軟程度剛剛好,份量有啲大,兩個女仔食到最後好飽
朱古力雪糕好好味
仲有香蕉配原味蛋糕甜度啱啱好

為左慶祝一個超鐘意食甜品既朋友生日,專登上網搵左呢間係有晚餐又有甜品食既餐廳!就算係星期五,大約七點黎到都唔洗等就有位可以直接入👍🏻一坐底友人一見到有個專門係for甜品既menu就即刻雙眼發光🙈🙈 不過我地點都要嗌左啲主食先再食甜品既🤣吉列豬扒咖哩蛋包飯😋 呢個飯既分量都唔少 一個人食應該會好飽🙈咖哩汁好好味 送飯食一流👍🏻大蝦車打芝士pizza☺️ 呢個應該係平時食開果啲6吋size我諗🙈 都幾好食 但當然就冇pizza店果啲咁好食啦😂和風雞翼👌🏻有5隻!個汁甜甜地 不過食唔出係咩汁🤔 雞翼炸得好香口☺️由於食完啲主食已經飽 所以只打算嗌一個甜品share食算啦🤣係幾十款既芭菲入面同梳乎厘pancake入面,我地最後決定嗌最近既大熱梳乎厘pancake試下🙈🙈雜苺家族梳乎厘pancake🍓 其實食落有啲似海綿蛋糕🤔 因為都幾厚身同個口感幾實 不過我地冇人試過正宗既梳乎厘pancake 所以都唔知呢個係咪唔太似梳乎厘pancake🤣🤣

就算係星期五,大約七點黎到都唔洗等就有位可以直接入👍🏻

2017-10-06
2017-10-11 234 浏览
蜂蜜芝士薄餅 ($58)頗驚訝又好食既pizza個人比較中意薄批批邊脆到好似食薯片咁☺️而且再搭配幾種吾同既芝士雖然做吾到拉絲既效果但食落芝士味好濃好強烈濃稠既蜂蜜甜得黎 又吾會搶左芝士既味肥妹仲要食到成手蜂蜜都吾知💀就知有幾好食😂😛
蜂蜜芝士薄餅 ($58)
頗驚訝又好食既pizza
濃稠既蜂蜜甜得黎 又吾會搶左芝士既味
肥妹仲要食到成手蜂蜜都吾知💀
就知有幾好食😂😛
2017-10-02 417 浏览
係ig見到ufufu有souffle pancake,最近好中意食souffle pancake所以當然要去拜會下。12點一開門就到達,服務員告知我地有90分鐘用餐時間。點左原味souffle pancake, 焦糖牛角包,漢堡扒燒汁焗飯。甜品黎得最快。牛角包好甜好油,但焦糖甜度適中,不過不失。至於個souffle pancake黎到好厚身,一切開發現根本係海綿蛋糕。。。餐牌明明寫住souffle pancake,究竟距地知唔知souffle係咩??蛋糕好濃鷄蛋味,算鬆軟,但如果我早知唔係souffle pancake我唔會點咯。最後個飯黎左,好多cheese,見到都興奮!件漢堡扒好入味,大大舊食得好爽。燒汁份量剛好,唔會搞到個飯太咸,同d芝士好夾。最後埋單係用現金,找錢果陣服務員無比返張收據我,但我有習慣keep起d收據,所以追問個服務員要返張收據。就甘坐係餐廳等左15分鐘都無比收據我,當時又唔係多客人,期間問左兩個唔同既服務員3次,距地都答我ok無問題。最後感覺似係hea緊我,雖然態度無問題,但比唔返張收據咪直接出聲咯,print張收據有幾難?無謂要客人就甘坐係度霸住張枱等到唔知幾
?無謂要客人就甘坐係度霸住張枱等到唔知幾時,曬我時間!經過呢個experience,呢間cafe d甜品又唔係特別好食,而且個souffle pancake簡直係不知所謂!
漢堡扒燒汁焗飯
原味梳乎厘班戟
焦糖牛角包
2017-08-24
漢堡扒燒汁焗飯
2017-09-29 252 浏览
前兩天是朋友生日,吃過晚飯之後,便想找個地方吃甜品,朋友揀了這裡。一打開餐牌,發現有超過100款的芭菲,十分驚嘆! 有選擇困難的人來這裡吃芭菲,應該很痛苦吧! 我們選了Tiramisu蛋糕朱古力芭菲和鬆軟梳乎厘班戟,我告訴職員今天是朋友的生日,請她為我們在碟上寫上“Happy Birthday”字句及插上蠟燭。當職員送上班戟的時候,我們都很驚嘆! 碟上面除了寫上Happy Birthday之外,竟然還畫了一個穿著背心的長髮lady,另一個是穿著間條衫的lady,那正正就是我們當時的衣著!!生日當然要吹蠟燭和切蛋糕啦!朋友很高興,還說下次可以再來吃個下午茶! 我們都很滿意這個簡單卻很有驚喜的經驗呢!

Tiramisu蛋糕朱古力芭菲

鬆軟梳乎厘班戟
2017-09-27
$70 (宵夜)
Tiramisu蛋糕朱古力芭菲
鬆軟梳乎厘班戟
2017-09-25 218 浏览
(20)宇治抹茶芭菲($68)芭菲杯就係為左一次過滿足大家既慾望,入面有齊哂唔同配料,用上日本和風宇治抹茶,茶味香濃,如果頂層既忌廉可以換上雪糕就好喇🍦好味指數:8/10-(29)焦糖蛋糕芭菲($62)朱古力配上Tiramisu味蛋糕仔🍰,超級夾,用左雜果做底層,當你食到最後可以消一消濟,好貼心💕好味指數:8/10-其實依間cafe提供過百款芭菲杯,個個都好吸引好靚,真係會有選擇困難症😩。唔食忌廉既朋友都唔洗驚,可以同侍應講走忌廉架。

(20)宇治抹茶芭菲($68)
好味指數:8/10
(29)焦糖蛋糕芭菲($62)
好味指數:8/10
3K
2017-09-25 205 浏览
前一陣子城中熱話嘅梳乎厘班戟店,一間開完又一間,長龍不絕。其實真係無你咁好氣,排成一個鐘為了一件班戟,值得與否見仁見智,我就唔會囉!但又想食班㦸,點算好呢!唯有求其次去人氣差少少的喇,末必不可,至少不用排隊丫嘛! 未食過就會有期待。飲食達人K妹妹帶路,上了商廈的一間餐廳,聽講班戟都頗有名氣㗎!一心前來一定要試。點了兩款,草苺家族和焦糖燒香焦。班戟底是一様的,只是配料,醬汁和雪糕味不同。班戟餅底沒有預期的鬆化,不是一陣風的口感,似蛋糕餅底的質感。但味道是ok的,有蛋香不太甜。如再改良一下,相信同那兩間日式人氣高企的班戟店有得比較。

點了兩款,草苺家族和焦糖燒香焦。
班戟底是一様的,只是配料,醬汁和雪糕味不同。

2017-09-24