餐厅: ULURU
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
近排好多人都推介嘅灣仔二次元人氣打卡餐廳ULURU,全間餐廳都係走手繪風路線真係充滿藝術氣息😍仲要每個角落都係打卡位啱晒鐘意四圍打卡嘅我地❤️ULURU唔只環境靚,食物質素都好高😍我地當晚叫咗✨京式烤鴨薄餅薄底pizza配甜醬青瓜烤鴨等食材面頭有層芝士估唔到烤鴨同pizza可以咁match食落層次感豐富✨烤焗美國豬鞍扒配蘋果蓉,焗薯等伴菜豬鞍扒雖然厚身但都好腍好juicy👍🏻點埋蘋果蓉一齊食減輕油膩感✨炸香脆粗直薯條配黑松露醬薯條炸得金黃香脆黑松露&黑松露醬分開上開頭以為淨係跟黑松露醬,點知原來仲跟埋黑松露😍份量仲要勁多😋😋😋✨蜜味沙爹醬雞肉串燒雞肉串燒肉質軟嫩配上沙爹醬更惹味✨夢-森の家 外型係粒🍄好特別上層係士多啤梨乳酪下層包住士多啤梨果蓉整體食落酸酸甜甜✨ULURU二次元立體夢幻蛋糕蛋糕鬆軟,夾層配士多啤梨果醬D cream奶油味好重😍✨ULURU Rose Tea係呢度嘅signature tea,個樣好打卡able飲落玫瑰味道香甜,仲有淡淡士多啤梨味✨Lychee & Rose Soda荔枝味好出,配合埋梳打感覺好清新#uluru#灣仔餐廳#二次元#打卡餐廳#灣仔美食#灣仔好去

我地當晚叫咗

估唔到烤鴨同pizza可以咁match
食落層次感豐富
烤焗美國豬鞍扒

✨烤焗美國豬鞍扒
配蘋果蓉,焗薯等伴菜
豬鞍扒雖然厚身但都好腍好juicy👍🏻

上層係士多啤梨乳酪
下層包住士多啤梨果蓉
整體食落酸酸甜甜

✨ULURU二次元立體夢幻蛋糕
蛋糕鬆軟,夾層配士多啤梨果醬
D cream奶油味好重😍

✨ULURU Rose Tea
係呢度嘅signature tea,個樣好打卡able
飲落玫瑰味道香甜,仲有淡淡士多啤梨味
Lychee & Rose Soda

✨Lychee & Rose Soda
荔枝味好出,配合埋梳打感覺好清新

#uluru#灣仔餐廳#二次元#打卡餐廳#灣仔美食#灣仔好去處
2024-04-03
京式烤鴨薄餅
烤焗美國豬鞍扒
蜜味沙爹醬雞肉串燒
夢-森の家
Lychee & Rose Soda
  • Uluru Rose Tea
2024-04-02 53 浏览
朋友生日,知道她一向喜歡找一些打卡餐廳影相用膳,所以便約她到這裏來慶祝。餐廳裝修設計以黑白色為主,餐廳牆身也有一些特別的畫作以打卡之用,朋友來到亦非常開心,不斷影相。我們叫了煙三文魚卡邦尼意粉、忌廉青口,加配套餐還可升級飲品,我們就要了杯Cappuccino及為了打卡靚靚,我們也要了限時的飲品玫瑰花茶,味道還可以。這裏的甜品也是signature,我們叫了意大利芝士餅也不太甜,餅底是脆的,幾好味。

2024-04-01 168 浏览
#親子打卡餐廳#寵物友善📸灣仔呢間打卡餐廳果然名不虛傳,一入門口已經可以勁影相📸 沿住條鋼琴圖案嘅樓梯行上去,上面仲多打卡位!今次一家人嚟食飯,媽媽同妹妹特意悉心打扮全黑色母女裝,邊食飯邊影靚相!爸爸同哥哥趁我哋去影相叫咗好多嘢食,▫️黑松露野菌忌廉湯▫️蜜汁雞中翼一家大細都啱食~雞翼,香口肉嫩。▫️酥皮焗田螺一層層香口酥皮同田螺好夾,熱辣辣上檯,好味!▫️京式烤鴨薄餅烤鴨pizza第一次試又幾特別,餅底焗到脆卜卜小朋友搶住食。▫️流心溫泉蛋卡邦尼意粉食卡邦尼最鐘意佢多汁,呢個好多汁好creamy,勁大碟!▫️蒲燒鰻魚櫻花蝦意大利飯兩塊大鰻魚非常足料。▫️富士芝櫻祭呢款甜品必食!富士山外型其實係綠茶+oreo布丁,入口香滑唔太甜。📍Uluru 灣仔
#親子打卡餐廳
#寵物友善

爸爸同哥哥趁我哋去影相叫咗好多嘢食,
▫️黑松露野菌忌廉湯
▫️蜜汁雞中翼

一家大細都啱食~雞翼,香口肉嫩。
▫️酥皮焗田螺

一層層香口酥皮同田螺好夾,熱辣辣上檯,好味!
▫️京式烤鴨薄餅

▫️流心溫泉蛋卡邦尼意粉

食卡邦尼最鐘意佢多汁,呢個好多汁好creamy,勁大碟!
▫️蒲燒鰻魚櫻花蝦意大利飯

兩塊大鰻魚非常足料。
▫️富士芝櫻祭

📍Uluru 灣仔

2024-04-01 78 浏览
呢間以黑色和白色為主調的餐廳,餐廳重新裝修過,所有嘅打卡位搵咗一班學生 artist 用人手親自一筆一筆重新畫上去,牆壁和餐桌到每個角落都可以打卡影相📸食物多元化,小食、主菜,甚至係甜品更加令人有驚喜🥰🎂ULURU 2D Cake好靚好特別!外層係厚cream,texture好rich得來唔會好甜,夾心有士多啤梨果味,味道酸酸甜甜,加上多個Q版公仔表情,好cute!🗻富士芝櫻祭 - 丸久小山園抹茶Tiramisu係我最愛的富士山😍造型已經相當吸引!濃厚嘅小山園綠茶蛋糕,仲有濃郁Mascarpone芝士喺面,再配埋底部嘅焙茶手指餅碎!正! 🦐Shrimp Focaccia用上阿根廷紅蝦,好大隻,食落去非常鮮甜,加入黑松露好高質,底下係洋蔥番茄粒配脆麵包,口感唔錯。🍕煙三文魚凱撒薄餅玫瑰花做成的玫瑰🌹好靚🤩 Pizza夠晒薄脆,每一塊都有煙三文魚同芝士,咸香味十足!🧀芝士拉絲一口豆腐芝士醬超多,豆腐細細件,豆味好滑好香!🍵Latte一杯係玫瑰🌹Latte,陣陣玫瑰花香味!另外一杯係抹茶Latte,好可愛嘅大眼仔👀,奶味較重但同時都飲到綠茶甘香味,真係可愛到唔捨得飲!

食物多元化,小食、主菜,甚至係甜品更加令人有驚喜🥰

🎂ULURU 2D Cake

🗻富士芝櫻祭 - 丸久小山園抹茶Tiramisu

係我最愛的富士山😍造型已經相當吸引!

🦐Shrimp Focaccia

🍕煙三文魚凱撒薄餅

🧀芝士拉絲一口豆腐

芝士醬超多,豆腐細細件,豆味好滑好香!

🍵Latte

一杯係玫瑰🌹Latte,陣陣玫瑰花香味!

2024-03-29 49 浏览
終於等到爸爸休息同我哋一齊去Bookmark咗好耐位於灣仔嘅人氣打卡黑白餐廳🍴餐廳充滿黑白色嘅手繪畫作,入到去就恍如置身二次元嘅感覺🖤🤍除咗有超多打卡位之外,佢哋嘅食物都充滿驚喜呀💕🖤 京式烤鴨薄餅🍕原來中西合璧成件事都好夾㗎❣️Pizza充滿住滿滿嘅烤鴨肉,配上青瓜🥒京蔥、芝士🧀而且薄餅烤到脆卜卜,真係好滋味🤍西班牙紅花海鮮意大利飯 材料好豐富有:青口、蝦🦐、帶子,全部都好新鮮,而且醬汁好Creamy,仲配埋黑橄欖添,清爽得來,亦都唔會覺得好膩,意大利飯口感煙煙韌韌,都唔錯㗎🖤日式西京燒比目魚扒一向唔係好鍾意食魚嘅女女,竟然好鍾意呢道菜🥰比目魚扒大大件外,日式西京燒嘅味道甜甜地,仲好鮮嫩多汁添,配菜有薯蓉同埋其他蔬菜,健康得來小朋友仲好鍾意食呀😎🤍炸香脆粗直薯條配黑松露醬薯條炸到脆卜卜,有邊個可以抗拒得到啊?😎而且配上兩款松露醬,咁邪惡點搞先‼️佢哋嘅甜品有幾款都好吸引,我哋今次叫咗兩款,分別係:🖤 ULURU 二次元立體夢幻蛋糕同🤍夢-森の家 (兩隻都好啱打卡📷)前者味道啱啱好唔會太甜,🍓上面嘅士多啤梨都畫埋表情,真係好可愛,好似攬住支糖咁😆而入邊嘅海綿蛋糕亦都好軟熟,配埋士多啤梨醬,

🖤 京式烤鴨薄餅🍕

🤍西班牙紅花海鮮意大利飯

🖤日式西京燒比目魚扒

🤍炸香脆粗直薯條配黑松露醬

前者味道啱啱好唔會太甜,🍓上面嘅士多啤梨都畫埋表情,真係好可愛,好似攬住支糖咁😆而入邊嘅海綿蛋糕亦都好軟熟,配埋士多啤梨醬,小朋友食得好開心🥰
後者係我哋一直想試好耐嘅甜品,上到枱直程成個藝術品咁,係一個蘑菇嘅造型🍄上面蘑菇係士多啤梨慕絲配朱古力而菇柄切開係滿滿嘅士多啤梨蓉🍓成個甜品食落酸酸甜甜咁好開胃😆

🖤Rose Sangria
呢杯Cocktail都誠意滿滿呀❣️清爽得來帶點酒香,亦飲到少少橙汁同埋菠蘿汁嘅味道,女士們都好啱飲㗎☺️

🤍PopCorn Latte
身為咖啡愛好者,見到有個咁特別嘅咖啡就梗係要試吓啦🫶🏻唔好以為剩係得上面嘅爆谷,連入邊嘅咖啡都有爆谷味㗎🥰🥰整體都幾好
2024-03-29 24 浏览
唔好以為以打卡餐廳食物質素就未必好,呢度環境食物服務一樣高質💛💛💛,我哋仲影咗好多相📸🤤🤤🤤多人嘅好處,就係叫到好多款食物🥘🌮墨西哥焗脆薄片呢個食過一次真係要強推,Nachos熱辣辣好香脆,上面舖滿芝士記得要趁熱食,配埋牛油果醬+蕃茄莎莎醬+酸忌廉,好快搶晒🦆京式烤鴨薄餅烤鴨醬料配薄餅味道都好夾🐓川味雞肉炒意粉辣度適中好惹味,連唔食辣嘅都忍唔住要食,仲要追加🇰🇷韓式部隊鍋芋絲大愛,估唔到有驚喜,年糕芋絲都好入味,絕對唔會俾部隊鍋嘅靈魂午餐肉比下去🐖 烤焗美國豬鞍扒呢個豬鞍扒厚身得黎煮得好腍又多汁,仲配菜烤焗薯仔、西蘭花、車厘茄、豌豆,抵食🐑慢煮羊膝伴野菌意大利飯羊無騷味,意大利飯軟硬適中當然唔少得叫多幾款必食甜品🍨🍰🧁🍓不能錯過嘅ULURU 2D Cake 蛋糕以黑白為主,配上次次唔同表情士多啤梨🍓你睇今次個樣勁醒目😂🗻 富士芝櫻祭-丸久小山園抹茶抹茶同Tiramisu配搭啱啱好,唔會太甜,朱古力泥令味道更突出🍄夢-森の家絕對係心機之作!外層係白朱古力脆片,裡面係慕絲蛋糕、果蓉同果醬,好食之餘打卡一流

多人嘅好處,就係叫到好多款食物🥘

🌮墨西哥焗脆薄片

🦆京式烤鴨薄餅
烤鴨醬料配薄餅味道都好夾

🐓川味雞肉炒意粉
辣度適中好惹味,連唔食辣嘅都忍唔住要食,仲要追加

🇰🇷韓式部隊鍋芋絲

🐖 烤焗美國豬鞍扒

🐑慢煮羊膝伴野菌意大利飯
羊無騷味,意大利飯軟硬適中

當然唔少得叫多幾款必食甜品🍨🍰🧁

🍓不能錯過嘅ULURU 2D Cake

🗻 富士芝櫻祭-丸久小山園抹茶

🍄夢-森の家

2024-03-28 42 浏览
歡迎跟我進入二次元世界灣仔既ULURU餐廳 採用二次元黑白風去做設計,入到去好似進入左黑白世界🖤🤍由樓梯開始行上去到入面真係好靚😍全部嘅壁畫都係唔同,每個角落都真心畫得靚同好似睇緊藝術畫展咁。原來d畫係由一班學生Artist人手親自每筆每筆咁畫上去❤️,真係任何一個位置都係打卡點🤳呢度除咗裝修吸引😍食物水準高、擺盤好精緻🤩好吸引 ,睇得又食得⚫️烤焗美國豬鞍扒 ⚪️豬鞍扒肉質厚實,煮嘅過程緊緊鎖住肉汁,特別嘅配菜有口感同賣相好似薯蓉,其實係防風草泥,味道清甜而且可以消除肉嘅滯感⚫️京式烤鴨薄餅 ⚪️將京式烤鴨以薄餅形式呈現,鴨肉夠香,薄餅中間會咬到青瓜碎,增添清新感覺⚫️芝士焗大蝦意式香草茄茸意粉⚪️好大隻蝦😍意粉🍝食落彈牙,用上茄茸,酸酸甜甜,特別開胃⚫️夢-森の家⚪️相信好多人叫呢個甜品一開始都係因為又靚又得意嘅外表(我地一定係😆),原來唔係得賣相架,味道相當唔錯👍🏻又睇得又食得磨菇嘅頂同莖嘅外殼都係用白朱古力製成,内裡係士多啤梨乳酪同果茸,模仿泥土嘅係朱古力嚟,真係好用心嘅甜品⚫️富士芝櫻祭 •丸久小山園抹茶tiramisu⚪️富士山🗻搭配日本鳥居⛩️造型好吸睛芝士搭配焙茶手指餅口感creamy帶少許茶
歡迎跟我進入二次元世界

由樓梯開始行上去到入面真係好靚😍

⚫️烤焗美國豬鞍扒 ⚪️

⚫️京式烤鴨薄餅 ⚪️

⚫️芝士焗大蝦意式香草茄茸意粉⚪️
好大隻蝦😍意粉🍝食落彈牙,用上茄茸,酸酸甜甜,特別開胃

⚫️夢-森の家⚪️

⚫️富士芝櫻祭 •丸久小山園抹茶tiramisu⚪️
富士山🗻搭配日本鳥居⛩️造型好吸睛
芝士搭配焙茶手指餅
口感creamy帶少許茶香
放上餅乾碎在旁扮泥土,食相賣相100分

⚫️ULURU Rose Tea ⚪️
味道香甜,茶味清新配入玫瑰🌹花及士多啤梨香甜,真的色香味俱全

🎶真係好值得去嘅高水準餐廳🎶
一路打卡 一路食野 成件事真係好Chill
  • 烤焗美國豬鞍扒
  • 京式烤鴨薄餅
  • Uluru Rose Tea
2024-03-28 61 浏览
裝修過後的 Uluru 一樣係每個地方都係打卡熱點,你每個牆都想影的。當然除左地方靚之外食物質素都幾好的。✡️ 日式西京燒比目魚扒 ~ 比目魚扒煎得香脆, 最喜歡佢夠滑溜加左日式醬汁特別香甜,配搭薯茸超加分。✡️ 紐西蘭鮮西冷牛扒 ~ 成份牛扒賣相一流牛味濃郁又夠軟腍唔黐牙 ,配菜精緻美味。✡️ 美式芝士煙肉和牛漢堡配沙律和薯條 ~ 好豐富大個的burger 一大口咬落去和牛超爆汁,令人追住食。✡️ Dream Wonderland ~ 外形係菇做得精緻吸引,外層係朱古力脆片之後係草莓乳酪和草莓果茸滋味爆分。🍹 Uluru Rose Tea ~ 睇相已經忍唔住叫,成朵花係杯入面好靚, 係輕微甜甜地的士多啤梨玫瑰茶。🍹 Popcorn latte ~ latte 一層奶一層啡,面頭仲要鋪滿朱古力 Popcorn,謙謙講呢杯真係好正。

2024-03-27 60 浏览
想食好耐既餐廳😚終於book左黎食!一入去就已經見到人手畫嘅黑白圖案,好似走入漫畫世界甘。我地叫左3個小食: ▪️蜜汁焗雞中翼 6隻非常推薦👍🏻香甜蜜汁加脆雞皮一流😋▫️粗薯條配黑松露醬大大條脆卜卜薯條配上香口惹味黑松露醬😋▪️蜜味沙嗲醬雞肉串燒 6串最快被食清光~真係好如味,肉質鮮嫩又夠juicy!另外仲叫左:▫️京式烤鴨薄餅🍕扁皮鴨嘅 pizza😆每一塊都有大大件鴨肉加青瓜👍🏻加埋扁皮鴨的醬汁,上層佈滿芝士🧀如果鐘意扁皮鴨得一試~我就一般🙈▪️ 白酒忌廉牛油煮鮮青口配芝士多士呢個大推👍🏻👍🏻👍🏻 青口好肥美同好鮮甜😋醬汁唔係好重口味淡淡的白酒忌廉,好好味🤤▫️蒲燒鰻魚、櫻花蝦意大利飯大大碟份量十足☺️鰻魚燒得好香好嫩滑,個飯mix左d鰻魚汁好香!到甜品啦!其實好多個都好想試😆太靚!最後揀咗Dream Wonderland▪️夢·森の家個蘑菇太可愛🥰蘑菇外殼用朱古力脆皮製成,裏面草莓乳酪蛋糕帶草苺果醬酸甜開胃🤤Soup & Drinks:▫️南瓜湯▪️Pineapple Juice不論係視覺上、感觀上、還是味覺上都非常滿足既一餐❤️
想食好耐既餐廳😚終於book左黎食!
一入去就已經見到人手畫嘅黑白圖案,好似走入漫畫世界甘。

我地叫左3個小食:
▪️蜜汁焗雞中翼 6隻

非常推薦👍🏻香甜蜜汁加脆雞皮一流😋

▫️粗薯條配黑松露醬

大大條脆卜卜薯條配上香口惹味黑松露醬😋

▪️蜜味沙嗲醬雞肉串燒 6串

最快被食清光~真係好如味,肉質鮮嫩又夠juicy!

另外仲叫左:

▫️京式烤鴨薄餅🍕

▪️ 白酒忌廉牛油煮鮮青口配芝士多士

▫️蒲燒鰻魚、櫻花蝦意大利飯

甜品啦!其實好多個都好想試😆太靚!
最後揀咗Dream Wonderland

▪️夢·森の家

Soup & Drinks:

▫️南瓜湯
▪️Pineapple Juice

不論係視覺上、感觀上、還是味覺上都非常滿足既一餐❤️
2024-03-17
  • 炸香脆粗直薯條配黑松露醬
  • 夢 - 森の家
開頭以為打卡餐廳食物質素會比較一般但原來係錯架 食物質素好好👍🏻尤其係甜品🍮🔸三色芝士焗香脆粗直薯條🔸薯條本身已經好香脆🍟好正再加上芝士多到可以拉絲 超級邪惡呀🤣 🔹自家製墨西哥焗脆薄片🔹墨西哥脆片好脆口 上枱時熱辣辣勁好食再配埋3款醬汁口味 有牛油果醬、蕃茄莎莎醬同酸忌廉 好正👍🏻🔸京式烤鴨薄餅🔸依個中西合璧嘅pizza 都幾特別 無諗過扁皮鴨同pizza會意外地夾🤣👍🏻每一塊pizza都有大大塊扁皮鴨、青瓜絲 再配埋甜甜地既扁皮鴨醬汁同芝士 好食推薦!🔹泰式燒咸豬手🔹咸豬手皮脆肉嫩 豬手肉好入味 充滿咸香肉質厚實又唔會好韌 啖啖肉放落口好正👍🏻🔸日式西京燒比目魚扒🔸比目魚扒兩邊都燒到金黃 微微焦香肉質新鮮嫩滑多汁 唔會燒到好乾好鞋👍🏻👍🏻以西京漬醃過魚肉 味道甜甜地鹹鹹地 同埋入口即化既口感 超級好味😋😋🔹芝士焗大蝦意式香草茄茸意粉🔹酸酸甜甜既番茄茸超多 佈滿哂每一條意粉🍝晉晉大愛呀😍 依個意粉勁開胃大蝦肉質亦夠哂彈牙👏🏻佢地d甜品都相當出色 又靚又好味🤤🔸富士芝櫻祭 - 丸久小山園抹茶 Tiramisu🔸依個甜品一上枱個個都大讚好靚 要相機食先📷富士山外形🗻上面有個朱古力造既鳥居
開頭以為打卡餐廳食物質素會比較一般

2024-03-03
  • 京式烤鴨薄餅
  • 富士芝櫻祭 - 丸久小山園抹茶Tiramisu
2024-03-26 34 浏览
一聽春園街咁熟嘅原來係我以前返過工嘅地方呢度係手繪2D Cafe ULURU餐廳🍴以黑白風格設計超級打卡able 又光猛連洗手間都好乾淨我就係鍾意呢啲風格門口個梳妝台更成為小朋友嘅打卡熱點因為唔知點解小朋友係好鍾意照鏡😂我哋就叫左以下幾款食物,上菜速度都好快🤝❤️京式烤鴨薄餅烤鴨肉厚😍脆脆地又唔辣岩小朋友食❤️煙三文魚凱撒薄餅每一片煙三文魚都好肥美個醬同餅底味道好夾❤️日式西京燒比目魚扒魚皮煎到香脆,醬汁獨特完全唔腥,係大骨 推開即食有薯蓉襯托小朋友都鍾意❤️蒲燒鰻魚、櫻花蝦煮大利飯 大人小朋友都啱食,米飯煮得剛好不冧也不膩 食完唔會濟😆❤️富士芝櫻祭 一 丸久小山園抹茶Tiramisu最期待就係甜品🍧好靚嘅富士山食落唔係太甜 我鍾意呢種口味嚐到抹茶🍵嘅清澀味道❤️飲品🍸係Uluru Rose Tea同latte
一聽春園街咁熟嘅

連洗手間都好乾淨
我就係鍾意呢啲風格
門口個梳妝台更成為小朋友嘅打卡熱點
因為唔知點解小朋友係好鍾意照鏡😂

我哋就叫左以下幾款食物,上菜速度都好快🤝
❤️京式烤鴨薄餅

烤鴨肉厚😍脆脆地又唔辣岩小朋友食
❤️煙三文魚凱撒薄餅

每一片煙三文魚都好肥美
個醬同餅底味道好夾
❤️日式西京燒比目魚扒

魚皮煎到香脆,醬汁獨特
完全唔腥,係大骨 推開即食
有薯蓉襯托小朋友都鍾意
❤️蒲燒鰻魚、櫻花蝦煮大利飯

大人小朋友都啱食,米飯煮得剛好
不冧也不膩 食完唔會濟😆
❤️富士芝櫻祭 一 丸久小山園抹茶Tiramisu

最期待就係甜品🍧好靚嘅富士山
食落唔係太甜 我鍾意呢種口味
嚐到抹茶🍵嘅清澀味道
❤️飲品🍸係Uluru Rose Tea同latte

2024-03-26 42 浏览
進入2D黑白世界🖤ULURU ʕ๑'ㅅ'๑ʔ‧˚ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ⸝⸝‪⸝♡灣仔有一間以黑白色設計主題嘅2D Cafe🤍手繪嘅黑白色畫風非常有二次元風格!▪️富士芝櫻祭-丸久小山園抹茶Tiramisu💲1️⃣1️⃣8️⃣呢個應該係我見過最靚嘅Tiramisu( ˶ ̇ ̵ ̇˶ )‪‪♡富士山Tiramisu造型設計超美的🗻味道仲要係我最愛嘅抹茶💚不過就有別於傳統嘅Tiramisu✨因為呢款係冇咖啡同酒味的~主要係由小山園抹茶粉🍵配上超 sofe嘅 Mascarpone芝士🧀️同最底加上大量焙茶手指餅✨口感層次豐富 因抹茶味道濃 所以都唔會太甜🫶🏻仲有其他甜品賣相都超有造型感 太有心思❤️▫️Popcorn latte 💲4️⃣0️⃣滿滿的Popcorn超邪惡的 甜甜的味道配上濃香咖啡☕️▪️Green Tea latte 💲3️⃣8️⃣刻意叫左熱飲 就係為咗呢個咁可愛嘅大眼仔✨可愛到有啲唔捨得飲 latte奶味較重🤍但同時都飲到綠茶甘香味🍵▫️流心溫泉蛋卡邦尼意粉💲1️⃣2️⃣8️⃣超流心嘅溫泉蛋 蛋黃仲要係鮮橙色的🧡醬汁偏杰身少少 但勝在意粉夠掛汁!煙肉蘑菇份量夠多 撈勻蛋汁食 幾唔錯✨▪️芝士焗大蝦意式香
進入2D黑白世界🖤ULURU
灣仔有一間以黑白色設計主題嘅2D Cafe🤍
手繪嘅黑白色畫風非常有二次元風格!

富士山Tiramisu造型設計超美的🗻
味道仲要係我最愛嘅抹茶💚
不過就有別於傳統嘅Tiramisu✨
因為呢款係冇咖啡同酒味的~
主要係由小山園抹茶粉🍵

可愛到有啲唔捨得飲 latte奶味較重🤍
但同時都飲到綠茶甘香味🍵

▫️流心溫泉蛋卡邦尼意粉💲1️⃣2️⃣8️⃣
超流心嘅溫泉蛋 蛋黃仲要係鮮橙色的🧡
醬汁偏杰身少少 但勝在意粉夠掛汁!
煙肉蘑菇份量夠多 撈勻蛋汁食 幾唔錯✨

▪️芝士焗大蝦意式香草茄茸意粉💲1️⃣3️⃣8️⃣
意式香草茄茸意粉味道酸酸甜甜~
芝士焗大蝦幾吸晴 賣相加唔少分🫶🏻

▫️蒲燒鰻魚、櫻花蝦意大利飯💲1️⃣5️⃣8️⃣
蒲燒鰻魚好入味 冇原條上 因為切開咗兩邊~
但其實仔細睇就知份量都好多( •̀ᴗ•́ ) ̖́-
好多蛋絲、紫菜同木魚絲鋪係面頭!
意大利飯飯粒濕潤 非常creamy~

▪️京式烤鴨薄餅💲1️⃣4️⃣8️⃣
呢個Fusion嘅京式烤鴨薄餅配搭幾創意💙
Pizza所用嘅薄身脆餅底 好香脆ჱ̒⸝⸝•̀֊•́⸝⸝)‪
面層放左厚身既鴨肉 鴨肉香味濃~
仲有大量芝士 襯熱食仲有拉絲添!
醬汁味道鹹鹹甜甜 鹹甜味道融合得唔錯✨

▫️蜜味沙嗲醬雞肉串燒💲7️⃣8️⃣
一碟有成6串 雞肉串燒唔點醬已經好夠味~
但如想濃味啲可再點沙嗲醬!幾夾!

✨餐廳另收加一服務費❗️
⸝⸝‪⸝♡ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ʕ´•ᴥ•`ʔ ‧˚
📍 ULURU
灣仔春園街1-11號春暉大廈1樓
2024-03-22 83 浏览
由鋼琴開始走入黑白手繪牆的夢幻世界,整間餐廳每一個細節都係打卡位 ▪️京式烤鴨薄餅烤鴨、芝士、京蔥、醬汁同香脆餅底,原來係可以咁夾,口感豐富,值得推薦 ▫️美式芝士煙肉和牛漢堡 配沙律及薯條用料豐富,和牛漢堡肉味香濃,肉質鬆軟juicy,厚切薯條香脆,每一啖都好滿足 ▪️慢煮羊膝伴野菌意大利飯羊膝肉質軟腍帶膠質感,羊羶味唔算重,野菌意大利飯味道香濃▫️富士芝櫻祭 丸久小山園抹茶Tiramisu富士山造型的抹茶Tiramisu,芝士同抹茶味道香濃,口感綿滑creamy,配埋香脆鬆化crumble,將口感層次再提昇,抹茶控一定要試 ▪️夢 - 森の家外層雖然係白朱古力,但係出乎意料地唔會太甜,入面係酸酸甜甜的士多啤梨乳酪同果茸蛋糕,夾埋一齊食味道剛剛好,無論顏值同味道都係滿分 ▫️Popcorn Latte甜度適中,口感柔滑,奶香味濃

▪️京式烤鴨薄餅

▫️美式芝士煙肉和牛漢堡 配沙律及薯條

▪️慢煮羊膝伴野菌意大利飯
羊膝肉質軟腍帶膠質感,羊羶味唔算重,野菌意大利飯味道香濃

▫️富士芝櫻祭 丸久小山園抹茶Tiramisu

▪️夢 - 森の家

▫️Popcorn Latte
甜度適中,口感柔滑,奶香味濃

1K
2024-03-21 126 浏览
I tried Uluru in the past and besides their comic like environment, the food was really good so I came again and preordered their Pink Uluru 2D Cake.As we wanted to have 2 desserts, we only ordered 2 Mains. The Steak was pretty standard but I was surprised by the Seafood Tong Yum Goong Rice Cake. Despite it was labelled under Pasta, there was quite a lot of seafood for this dish and the flavors of the Tong Yum Sauce was amazing. Actually after we finished the dish, we continued to enjoy the sauc
As we wanted to have 2 desserts, we only ordered 2 Mains. The Steak was pretty standard but I was surprised by the Seafood Tong Yum Goong Rice Cake. Despite it was labelled under Pasta, there was quite a lot of seafood for this dish and the flavors of the Tong Yum Sauce was amazing. Actually after we finished the dish, we continued to enjoy the sauce with the sides of the steak dish eg the potatoes.
Their Yin Yuan Martini was really balanced here with just the right amount of Bailey without being too sweet yet without the usual acidity that comes with espresso martinis.
Yin Yuen Martini
Dessert we preordered the Pink Uluru 2D cake and looked adorable. Even though its flavor is Raspberry it is not too tarty so most people can enjoy it.
Uluru 2D Cake
Next came the Fuji Shibazakura Festival and I loved how besides the Matcha on top, they are able to incorporate Hojicha to the finger biscuits of the tiramisu so we can enjoy the best of both worlds. I am looking forward to my 3rd visit.
Fuji Shibazakura Festival

2024-03-18
Yin Yuen Martini
Uluru 2D Cake
Fuji Shibazakura Festival
2024-03-21 44 浏览
包媽終於book到少女心已久既餐廳成間餐廳以2D黑白手繪牆畫為特色加添了藝術元素入到去感覺就好似入左二次元世界今次帶埋包包食好西 順便打下卡📸餐廳員工都好貼心知道我地帶小朋友用餐有需要時都即刻黎幫手令我最窩心既包埋寶寶放電服務員工見包包坐吾住都會陪玩下哥哥姐姐s輪住抱包包又去睇魚魚🐟又去睇龜龜🐢當然包包都玩得勁開心餐廳以西餐為主今次我哋叫左🥗ULURU Chef Salad🍟三色芝士焗香脆粗直薯條🍝芝士焗大蝦意式香草茄茸意粉🍛西班牙紅花海鮮意大利飯🍕煙三文魚凱撒薄餅🍗蜜汁焗雞中翼🍄夢 森之家野食賣相超級靚 再配上餐廳既主題🎠打卡真係一流📸
包媽終於book到少女心已久既餐廳
成間餐廳以2D黑白手繪牆畫為特色