2023-07-08
星期五放工想去Cafe食吓嘢Hea下就揀咗嚟呢間尖沙咀人氣cafe。伯爵茶安格斯牛面頰意粉 $138首先講吓啲牛面頰,燉煮得好軟身,鬆化冇得,好入味😍呢個意粉幾特別又好食😋竟然用伯爵茶、一啲好似花椒咁嘅香料做調味,仲有加入咗一啲番茜、蘆筍做配料。意粉屬於比較乾身的那一種,冇好多醬汁,接近炒意粉嘅感覺。油漬黃油雞賓尼迪 $118呢一款Egg Benedict,有少少辣味,主要係手撕雞嘅醬汁,幾惹味👍🏻去骨拆肉嘅雞肉唔會好乾柴,配左醬汁,加埋留心水波蛋嘅蛋液一齊食,都幾濕潤😋加埋烘脆咗嘅酸種麵包,口感都幾豐富。我哋仲加咗$25配煙三文魚同埋$18加配大啡菇,令個Bunch勁豐富😆新鮮青囗配秘魯辣椒汁 $118藍青口口感好Queenie,鮮味,配上特別調製嘅醬汁,幾好味😋雖然菜名話配有辣椒汁,但係我又唔多覺辣喎,個汁都好鮮味,所以配有多士俾人沾汁食。飲品方面,我哋本來想嘆咖啡,但係我哋夜晚驚會瞓唔着😆所以就揀咗朱古力75%同埋85%各一杯$50/杯,仲揀咗Oat milk添,感覺比較健康,又幾香濃喎,唔會太甜。
伯爵茶安格斯牛面頰意粉 $138
油漬黃油雞賓尼迪 $118