2019-07-30 2317 浏览
呢間好評甚多,但我就覺得好一般。1) 地舖有樣唔好,就係環境太嘈。身處熙來攘往嘅工廠區,外面車聲好應棍。但最錯嘅係cafe內播放日本流行音樂,簡直將成個地方糟塌哂。 2) Cafe有嘢食,本來求之不得,但呢個Spanish seafood paella真係......係睇相已經知唔得嗰隻。想食正宗paella,睇怕要飛轉西班牙至得。如此地區賣$90,其實都幾貴。3) Open kitchen抽風做得好好,但煎炒煮炸洗杯洗碟難免鏗鏘有聲,要追求一間寧靜嘅cafe嘛,呢樹絕對唔合格。4) 座位係好硬身嘅stool或座椅,冇腰骨嘅我表示坐得好辛苦。5) Hand drip可謂全城數一數二嘅平,single order只係$53,同Starbucks大杯裝屎水售價相若。不過我唔係好聞倒咖啡香,因為個廚房實在太忙碌 🤣 味道嘛......同同區Roasters Alchemy比較,相差甚遠。要嘢食嘢飲同樣做得好又平衡到整間cafe,係一個高難度動作。呢度個open kitchen明顯kidnap咗咖啡,令佢變成大茄。估計仲有眾多民間高手喺19區,冇可能嘗遍每個角落,但如look for一間可
呢間好評甚多,但我就覺得好一般。

估計仲有眾多民間高手喺19區,冇可能嘗遍每個角落,但如look for一間可以坐半日,飲食均具水準嘅,真係冇......
2019-06-08 1684 浏览
.🍽VII Drip & Brew 💕支持本地小店.•)綠茶拿鐵🍵 & 葡萄柚梳打咖啡☕️Green tea latte茶味重少少會更好..咖啡配搭新奇🎉.•)All Day Breakfast 🍳黑松露炒蛋超香滑💓自家製沙律汁無得彈🥗好fresh唔油膩..令人回味👍🏻.•)夏威夷辣肉腸Pizza🍕Pizza上的芝士有如瀑布.自製千島醬酸甜味十分出眾配上超薄脆餅底🤤這千島醬想帶一枝回家😆.小店老闆加大廚堅持大部分食材都自家製不含味精+防腐劑👨🏻‍🍳值得欣賞..早2日設計menu和備菜🥗就算每日黎食都依舊十分期待🥰.雖然唔係學廚出身..但憑住喜愛烹調的熱誠🔥希望會有更多欣會去欣賞和支持👍🏻.P.S當日餐點價錢一律$68.
🍽VII Drip & Brew 💕支持本地小店
•)綠茶拿鐵🍵 & 葡萄柚梳打咖啡☕️

Green tea latte茶味重少少會更好..
咖啡配搭新奇🎉
•)All Day Breakfast 🍳

黑松露炒蛋超香滑💓
自家製沙律汁無得彈🥗
好fresh唔油膩..令人回味👍🏻

•)夏威夷辣肉腸Pizza🍕

Pizza上的芝士有如瀑布.
自製千島醬酸甜味十分出眾
配上超薄脆餅底🤤
這千島醬想帶一枝回家😆

雖然唔係學廚出身..
但憑住喜愛烹調的熱誠🔥
希望會有更多欣會去欣賞和支持👍🏻
P.S當日餐點價錢一律$68
2019-03-16 1845 浏览
屬於咖啡控的隱世樂園✨ 去開葵興開工順便搵朋友食飯,佢就推介咗呢間名乎其實嘅隱世cafe,到底有幾隱世?坐落工廠區區尾,基本上唔係響果頭返工或者專情過黎的話應該冇人會知,不過環境真係好舒服,冇乜人靜靜地嘆下咖啡傾下計都唔怕嘈,聽講老闆仲係玩開古典音樂,有時仲會搞下音樂會咁添✨同老闆傾咗幾句發現除咗音樂之外對食物都同樣有要求,強調少用人工調味以食出食材本身嘅鮮味✨牛面肉新鮮買返嚟慢火煮嫩近兩日,由一大煲燉到變成一細兜,肉質軟腍但味道上又唔係好強烈,反而個牛香幾突出,薯蓉都另外混咗啲薯仔粒響入面令口感多啲變化✨天使麵口感油潤,用乾番茄同辣椒乾調味,辣勁幾強夠惹味✨當然頭一句已經講呢度係咖啡控樂園,手工咖啡一定唔少得,老闆對沖調嘅心得都唔少,就連杯latte,都話為咗令班蘭味個效果更好而提議轉豆奶,淨係呢份心思已經不得了,而出嚟又真係好過用普通奶,豆奶味同班蘭更match,好有東南亞嘅香氣感而我杯玫瑰latte個花香味夠自然,飲落好幼滑舒服,好高質✨ 以後嚟到葵興工廠區呢個美食沙漠唔洗再煩食咩又唔洗諗搵邊度可以舒舒服服咁抖下喇😗

天使麵口感油潤,用乾番茄同辣椒乾調味,辣勁幾強夠惹味✨

2019-03-06 1165 浏览
朋友推介呢間隱世音樂café今日路經就去試下,佢主打邊嘆音樂邊飲手沖咖啡,好嘆呀😝野食全部都好好味呀,😋你地如果去食見老闆得閒可以邀請佢彈下琴😛同埋個menu 係老闆精心設計, 成日會轉,期待下次吾知有咩好野食呢😋

2019-02-26 834 浏览
非廣告邊嘆音樂 🎶 邊嘆手沖咖啡 ☕️Cafe 內的一椅一桌都有故事老闆更是一個會說故事的人我學會了一些咖啡豆、音樂和食物的知識而回 感覺置身在繁喧的工廠區中的一個恬靜優雅的地方—————————————餐牌更是老闆精心設計每天採用最新的食材其中老闆自製的蘋果pizza 🍕更令我一試難忘因為我是第一吃甜味的pizza 酸酸甜甜,超好味😋—————————————椰菜花忌廉汁煎雞扁意粉椰菜每一部份物盡其用莖部用作煲湯煮意粉難怪意粉特別爽口甜美雞肉煎得十分香口juicy —————————————地址:葵涌大連排道132-134號景星工業大廈地舖
非廣告
邊嘆音樂 🎶 邊嘆手沖咖啡 ☕️
Cafe 內的一椅一桌都有故事
老闆更是一個會說故事的人
我學會了一些咖啡豆、音樂和
食物的知識而回
難怪意粉特別爽口甜美
雞肉煎得十分香口juicy —————————————
地址:
葵涌大連排道132-134號景星工業大廈地舖
用心小店 慢活儀式感 隱世音樂café近來開始有MINDSET想看看工廈區有什麼好吃,一黎價錢平過旺區,行完葵廣附近名牌OUTLET仔叫佛羅倫斯小鎮,再入兩個街口就係工廈區,以為咩都冇,就見到有間低調的café~.上到去同年輕店主傾左陣,原來佢係一位音樂人,外國修讀古典音樂晚上有迷你音樂演奏的,其實係如果見老闆得閒都可以邀請佢彈下琴FreeStyle,食完飯聽下LIVE又唔錯波~.店內的佈置很有工業風氛圍的CAFE,鬧市中的小小寧靜處,總體環境不錯,地方坐落舒服,聊天談心慢活是不錯的地方~.講返野食~店主特別同我地提到食物Menu係老闆佢自己精心設計,成日會轉,保持新鮮感嗎?.*檸檬忌廉煙三文魚意粉 & 香辣蕃茄乾醬煙鴨胸意粉充滿檸檬清香的忌廉汁也不膩口,也提升了三文魚的鮮味,感覺都幾清新辣味是微辣,但也惹味,蕃茄味濃,煙鴨胸自帶有咸香味,味道十足.*有汽葡萄柚梳打咖啡 & 青瓜LattleDirty又有汽梳打,又係咖啡,個BASE仲有以葡萄柚果香組合而成,具有FUSION味的咖啡,是個不錯的嘗試~而Lattle奶味咖啡平衡得不錯,主調就是青瓜的脫俗清新感.*抹茶心比利時朱古力心太軟鑿
用心小店 慢活儀式感 隱世音樂café
店內的佈置很有工業風氛圍的CAFE,鬧市中的小小寧靜處
,總體環境不錯,地方坐落舒服,聊天談心慢活是不錯的地方~
*檸檬忌廉煙三文魚意粉 & 香辣蕃茄乾醬煙鴨胸意粉
*有汽葡萄柚梳打咖啡 & 青瓜LattleDirty
而Lattle奶味咖啡平衡得不錯,主調就是青瓜的脫俗清新感
*抹茶心比利時朱古力心太軟
鑿破經烘焙的外層,內裡熱暖的朱古力瞬間溢出,正中心的抹茶每一口稠密濃郁
2019-02-13 447 浏览
有陣時都會鍾意搵啲隱世地方食下野避世嘅感覺好好,寧靜又舒壓唔使周圍都係人吱吱渣渣鬥大聲同朋友傾係密計真係good fit👍🏻今次要搵地方搵到入葵芳工廠區位於葵涌大連排道一間隱世CafeVII Drip & Brew🌟入到去有少少工業風嘅裝修同外面工廠區風格好match但係入面嘅裝修簡約同窗外景觀有強烈對比,店內形成舒適感餐廳裝修係影靚相嘅好地方講返餐廳,餐牌係老闆每日用心設計所以每日你都唔一樣,增添新鮮感今次我試咗奧地利炸豬扒玩德國南部薯仔沙律另外,松露野菌忌廉手打肉丸意粉飲品方面係有焦糖咖啡同咖啡花茶.🔶奧地利炸豬扒炸粉好薄,而且肉質鬆軟最欣賞嘅係薯仔沙律,老闆嘅秘密配方老闆曾經係德國南部留學所以學會德國人嘅傳統配方薯仔沙律帶酸味,非常醒胃就算食咗炸豬扒,都唔會覺得好油膩🔶松露野菌忌廉手打肉丸意粉肉丸細細粒,一啖一粒方便咀仔細細女仔松露香味出色,而且意粉軟硬度適中濃厚忌廉汁適量,而且味道香濃🔶咖啡花茶呢個係老闆嘅特別推介味道清香,其實冇咖啡味反而係花茶嘅香,味道清淡帶甘甜好適合食濃味嘅食物飲用🔶牛奶咖啡咖啡味道香甜濃郁,而且質地幼滑.另外,如果遇到老闆本尊大家不妨邀請老闆彈奏一曲🎹有
有陣時都會鍾意搵啲隱世地方食下野
避世嘅感覺好好,寧靜又舒壓
唔使周圍都係人吱吱渣渣鬥大聲
同朋友傾係密計真係good fit👍🏻
今次要搵地方搵到入葵芳工廠區
位於葵涌大連排道一間隱世Cafe
VII Drip & Brew🌟
入到去有少少工業風嘅裝修
同外面工廠區風格好match
但係入面嘅裝修簡約同
窗外景觀有強烈對比,店內形成舒適感
餐廳裝修係影靚相嘅好地方

講返餐廳,餐牌係老闆每日用心設計
所以每日你都唔一樣,增添新鮮感
今次我試咗奧地利炸豬扒玩德國南部薯仔沙律
另外,松露野菌忌廉手打肉丸意粉
飲品方面係有焦糖咖啡同咖啡花茶
奧地利炸豬扒配德國南部薯仔沙律

🔶奧地利炸豬扒炸粉好薄,而且肉質鬆軟
最欣賞嘅係薯仔沙律,老闆嘅秘密配方
老闆曾經係德國南部留學
所以學會德國人嘅傳統配方
薯仔沙律帶酸味,非常醒胃
就算食咗炸豬扒,都唔會覺得好油膩
松露野菌忌廉手打肉丸意粉

🔶松露野菌忌廉手打肉丸意粉
肉丸細細粒,一啖一粒方便咀仔細細女仔
松露香味出色,而且意粉軟硬度適中
濃厚忌廉汁適量,而且味道香濃
咖啡花茶

🔶咖啡花茶
呢個係老闆嘅特別推介
味道清香,其實冇咖啡味
反而係花茶嘅香,味道清淡帶甘甜
好適合食濃味嘅食物飲用
🔶牛奶咖啡
咖啡味道香甜濃郁,而且質地幼滑
另外,如果遇到老闆本尊
大家不妨邀請老闆彈奏一曲🎹
有型又有才華👍🏻
奧地利炸豬扒配德國南部薯仔沙律
松露野菌忌廉手打肉丸意粉
咖啡花茶
2018-10-28 867 浏览
葵興工業區一間低調、慢活的咖啡店,可以好hea咁同老闆聊天。咖啡、食物都不錯,由於我不食肉,他願意同我傾:“走x走x......”, 都一一配合。晚上來得啱時候,有迷你音樂演奏的,原來老世本是音樂人,在外國修讀古典音樂的,為生活又不想放棄理想,聚集一些同道人,分享食物和興趣。係一間幾特別的小店。

晚上來得啱時候,有迷你音樂演奏的
2018-10-27
2018-08-02 1165 浏览
進店後因未到午飯時間,店裡客人還少。我同朋友到收銀處點了兩個午餐,味道還可以,但千層麵像一pat肉醬般,不是街外食到的一層一層麵夾著肉醬般,而且因爲是開放式廚房,我見到員工拿著碟千層麵擾嚷了一陣才給我。另外蕃茄伏特加大蝦意粉,味到頗特別,但蝦肉太有雪味,口感不好。午餐包一杯$30內飲品,可補差額做咖啡,所以我同朋有兩個午餐都轉叫了做ice latte, 初初先來一杯已看見咖啡色很淡,再試飲,真的很淡味,跟店內職員說,亦很好跟我更換,整杯咖啡味的確比之前杯濃味點,整杯有玻璃杯80%滿。然後我們繼續用餐,但另一杯ice latte要到用餐一半後才到,中途亦看見barista 不停測試espresso味到,但很失望地第二杯跟初初第一杯一樣的,無咖啡味,而且是玻璃杯全滿的,令我覺得barista沖咖啡的標準有待商榷,espresso份量一樣,但鮮奶份量可不同?
進店後因未到午飯時間,店裡客人還少。

肉醬千層麵
蕃茄伏特加大蝦意大利粉
ICE  LATTE
2018-06-08 1058 浏览
之前見果籽介紹呢間Cafe好似幾好,所以襯有時間就過黎試試佢٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و小編大頭蝦吾記得影門面,所以直接介紹室內啦。餐廳以簡約為主,廚房同用膳地方都一目了然。呀!呢到店長幾有品味,播啲歌幾好聽♪(´ε` )系開放式廚房o(*////▽////*)q 員工都系到忙緊!餐牌好似每日都更新(=゚ω゚)ノ 而今日既款式都幾岩小編口味!黎到介紹食物時間! 慢燉牛面肉伴薯蓉(hkd$69) 啲牛肉燉得好淋、好入味,食埋個薯蓉已經令小編感覺到飽飽哋。AllDayBreakfast(hkd$68) 吾知點解小編系勁鐘意試Cafe啲AllDayBreakfast,覺得一間Cafe既成敗都系睇佢(・_・; 而呢間既都吾錯,即叫即整、用料吾馬虎,材料有窩夫、炒蛋、煙肉、德國腸、茄汁豆、沙律菜。最鐘意食佢炒蛋,夠香夠滑呀嘛!最後叫多杯 鮮奶咖啡(hkd$33) 咁就同女朋友嘆左一個晏晝啦(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)下次一定會再黎!呢度隱世無乜人知,所以假期黎都無乜人吾洗迫之餘,食物都好高質,所以值得推薦比大家呀!btw送上食物大合照一張。

慢燉午面肉薯蓉

AllDayBreakfast

鮮奶咖啡

2018-05-19
慢燉午面肉薯蓉
AllDayBreakfast
鮮奶咖啡
2018-05-10 869 浏览
Cafe 上上下下每個人非常用心製作佢地每一款食品每次食完都會回味由其係甜品每次都唔同款式,好似今日既燴飯賣相真係麻麻地,第一口食落去個腦海"叮"一聲,點解會咁好味,真係意想不到希望你地努力繼續用心製作更多更好味既款式食品出嚟給我去品嚐
Cafe 上上下下每個人非常用心製作佢地每一款食品
每次食完都會回味
希望你地努力繼續用心製作更多更好味既款式食品出嚟給我去品嚐
2018-05-10
2018-05-07 678 浏览
之前一個星期5月1去開葵涌,就search一下附近,有咩好食,見到呢間cafe好似幾得就諗住試下,點知去到發現佢公衆假期竟然吾開,結果失望已回。前日星期六再去葵涌做野,就試下再去睇下有無得食。好彩今次無摸門釘入到去就見到個open kitchen, 有點家庭廚房feel的感覺,值得讚係就算open kitchen都無feel到有油煙味。Weekend 只有weekend special 幾個選擇,我同男友選了海鮮天使麵同All Day Breakfast share。天使麵有點失望,所謂海鮮只有青口,蕃茄味亦夠濃。All Day Breakfast 則不過不失,份量足夠,唯獨蛋炒得比較老。再點了Latte, 出乎意料幾香濃,應該選用了比較靚的咖啡豆工業區weekend人流不多,想舒舒服服嘆下咖啡呢到係一個不錯既選擇。

2018-03-14 670 浏览
一次路過大連排道,發現在工廈的地下轉角位有間不甚起眼的 cafe,望入去店內環境不錯,剛過了中午食飯時間人不太多,便入內試試。落地窗旁的坐位雖然是高腳櫈,窗外也只有廢紙回收或車房類的景觀,但日光充足,竟然也有一種在鬧市中擁有片刻寧靜的感覺。午餐有三款 pasta 可選,這次點了黑松露蘑菇意粉及青醬煎雞意粉。一上枱已聞到了黑松露的香味,配上少許忌廉令每條意粉也沾上黑松露的味道。青醬煎雞意粉的青醬充滿羅勒的香味,而且帶有一點點青瓜,感覺清新,煎雞仍然嫩滑,意粉質地彈牙,而且份量十足,相信男生也足夠飽肚。午餐會附送一杯 $30 或以下的飲品,如想點特飲只需補回差價。跟朋友點了西柚橙茶及 coffee mocha。西柚橙茶跟 Simplylife 的差不多,但甜味相對少。Coffee mocha 朱古力味濃,吃完一整碟意粉後再加上一杯 mocha 令這個午餐很完滿。

黑松露蘑菇意粉

青醬煎雞意粉

Iced  mocha
2018-03-07
黑松露蘑菇意粉
青醬煎雞意粉
Iced  mocha
2018-01-18 610 浏览
朋友無意中發現呢間隱世小店, 於是帶埋我黎試。估唔到呢間位於葵涌一角既小店可以俾到我咁大驚喜! 無論係食物質素同服務態度都冇得彈, 睇得出店主係好用心去經營。我同朋友各自點一個餐, 包括有沙律, 意粉, 甜品同咖啡。沙律好清新, 沙律菜好新鮮, 配上餐廳自製既醬汁, 味道唔錯。意粉好大碟好抵食, D醬汁亦係自製既, 材料好豐富, 意粉既口感適中, 唔會太軟或者太硬, 絕對做到重質又重量。雞肉嫩滑蘑菇爽口, 忌廉汁香濃但唔會好漏, 好好食!青醬又係一個驚喜, 唔會太油或者太咸, 雞肉同樣都係咁嫩滑。兩個意粉都好好食!食完main course其實已經好飽, 之後就可以開第二個胃:甜品胃! 除左有蛋糕之外, 仲可以揀affogato. 佢地既affocato 係用movenpick既vanilla味 再加一shot hot expresso, um我個甜品胃表示好滿意。最後叫左杯latte, 飲第一啖已經不得了, 咖啡濃而不澀, 齒頰留香, 飲完係個口腔仲會有好香濃既咖啡香。除左一般普通既口味, 仲可以有一D特別既選擇, 朋友就叫左一杯"Dirty"加青瓜味。哈哈, 真係估唔到青瓜味一D都

雞肉蘑菇忌廉意粉

雞肉嫩滑蘑菇爽口, 忌廉汁香濃但唔會好漏, 好好食!

三文魚雞肉青醬意粉

Affogato (意大利朱古力碎配Movenpick)

最後叫左杯latte, 飲第一啖已經不得了, 咖啡濃而不澀, 齒頰留香, 飲完係個口腔仲會有好香濃既咖啡香。除左一般普通既口味, 仲可以有一D特別既選擇, 朋友就叫左一杯"Dirty"加青瓜味。哈哈, 真係估唔到青瓜味一D都唔腥, 仲可以同咖啡咁夾! 真係好有創意。
Latte

係我地用餐既時候, 店主同我地吹下水, 又講左好多關於咖啡既知識俾我地聽, 真係睇得出佢好有心機同熱誠。雖然個地理位置比較偏遠, 但可以遠離煩囂亦係一個唔錯既選擇。我諗, 當我想再靜靜地享受一杯令人醉心既咖啡既時候, 我一定會諗起呢度。
2018-01-17
雞肉蘑菇忌廉意粉
三文魚雞肉青醬意粉
Affogato (意大利朱古力碎配Movenpick)
Latte
2017-10-01 2682 浏览
經常會去這區的cafe,上網搜尋下發現這間新開的,所以試一試。地方不難找,就在大連排與嘉慶路的交界位置。你會見到一間藍白色的咖啡店,低調中又帶點跳皮地林立在繁忙的工業區。望著外面那煩囂的工廠區,在cafe 內靜靜的品嘗咖啡,無疑形成強烈的對比。環境不錯,樓底又很高,所以有很大的空間感。坐位亦寬敞、舒適,與隔離枱亦有一定距離,很有私人空間。樓面簡潔。此店以半自助型式,自行點餐及付款後,便等候店員送上食物。餐具、水等都是自助的。除餐牌上的沙律、牛角包、帕尼尼包外,亦有special 餐牌。這個意粉選用了扁意粉,意粉軟硬適中,是我鍾意的硬度,有咬口,青醬味道亦不錯,很清新,不會膩。腸的味道淡淡的,擺盤亦很精緻。😋這個panini包亦不錯,蕃茄、牛油果與煙三文魚配搭亦很清新。沙律菜的青醬有點酸酸的,很開胃!首次在餐牌內發現Trinity One 咖啡,當然要品嚐一下,而且有3種豆可供選擇。不認識也不要緊,餐廳亦細心地把豆磨成了粉末放入了香水瓶,讓客人可嗅嗅它的味道,老闆亦會續一講解,非常貼心。👍🏻我選了Yemen Mocha Matari 咖啡豆,味道不錯。用來放咖啡的瓶十分精緻,可見老闆的心

環境不錯,樓底又很高,所以有很大的空間感。

坐位亦寬敞、舒適,與隔離枱亦有一定距離,很有私人空間。

樓面簡潔。

青醬牛仔腸意粉

煙三文魚牛油果帕尼尼包配蕃茄沙律伴意式青醬

Trinity One

Trinity  One  (三一直壓沖煮咖啡)

我選了Yemen Mocha Matari 咖啡豆,味道不錯。用來放咖啡的瓶十分精緻,可見老闆的心思。😍
冰滴咖啡

這杯冰滴咖啡味道也不錯,如果可以大杯點就更好!😁
這個朱古力蛋糕忘記了名字,朱古力味算濃郁,質地厚實。店員亦很有心思地在碟上畫上公仔,見到心情也好起來!😚

整體來說,這間cafe真的很不錯,老闆及店員們親切友善,亦會主動向客人傾談及收集意見,食物及飲品價錢及份量適中。

傾談間,我好奇地問帥氣又年青的老闆,為何會選擇開這間咖啡店。帥哥表示,這餐廳的名字叫VII=7, 7是代表完美的意思。而他開這餐廳的概念,是希望讓客人在這舒適及寧靜的環境中享受咖啡及食物,輕鬆地渡過在餐廳內的時光,所以一定會再來。😊
2017-09-30
青醬牛仔腸意粉
煙三文魚牛油果帕尼尼包配蕃茄沙律伴意式青醬
Trinity One
Trinity  One  (三一直壓沖煮咖啡)
冰滴咖啡