2018-12-02 1319 浏览
平日餐湯如果可以選紅湯和白湯, 十居其九也會選紅湯, 因為紅湯蔬菜多, 而且有肉的湯份外鮮味, 是次特意前來試其羅宋湯。早餐 E $42 + 螺絲粉 $5熱飲: 阿華田火腿扒 + 鮮奶炒滑蛋 + 牛油多士火腿扒偏厚實, 鮮奶炒蛋一般滑。多士烤得外脆內軟, 塗上牛油, 牛油即溶。海派羅宋湯 (牛腩湯底) + 螺絲粉羅宋湯用料十足, 牛肉大件且多, 質感軟綿。椰菜紅蘿蔔亦不少, 湯並不油膩, 感覺健康。起初怕份量不多, 加了螺絲粉, 其實不加也夠飽足。

早餐E + 螺絲粉

早餐 E $42 + 螺絲粉 $5
熱阿華田

熱飲: 阿華田
火腿扒 +鮮奶炒滑蛋 + 牛油多士

火腿扒 + 鮮奶炒滑蛋 + 牛油多士

2018-11-29
$47 (早餐)
早餐E + 螺絲粉
熱阿華田
火腿扒 +鮮奶炒滑蛋 + 牛油多士
  • 海派羅宋湯(牛腩湯底)+螺絲粉
  • 火腿扒+鮮奶炒滑蛋+牛油多士
2018-10-31 1043 浏览
好食到連我本身無特別鐘意羅宋湯都覺得好好食😍啲牛腩好淋,配羅宋湯一齊食好夾🤤湯底一啲都唔會覺得太杰,又濃又好食,襯埋烏冬食好正😍雖然lunch食覺得食完之後唔係好飽😂
好食到連我本身無特別鐘意羅宋湯都覺得好好食😍
啲牛腩好淋,配羅宋湯一齊食好夾🤤
湯底一啲都唔會覺得太杰,又濃又好食,襯埋烏冬食好正😍
雖然lunch食覺得食完之後唔係好飽😂
2018-10-19 913 浏览
朋友近排推介話中環有間主打俄式羅宋湯上海麵嘅麵店,裝修仲用左俄羅斯地下鐵車廂為靈感,咁有趣,今日難得經過,緊係要試試佢啦。見佢湯底主要分俄式羅宋湯、紅菜頭湯同俄式清雞湯三款,我決定先試紅菜頭湯,夠特別呀。紅菜頭都可以話係新一代健康食品,佢天然紅色素,可以協助肝細胞再生,有好好防癌作用。紅菜頭汁就飲得多,紅菜頭湯就真係第一次試。健怡紅菜頭湯配燒豬脾肉拉麵($62)本身以為會有紅菜頭汁個種青草味,不過飲完一啖發覺只有淡淡嘅甜味,好清新!而且紅菜頭亦煮到好淋,配合比較硬身嘅拉麵底,一軟一硬非常有口感。燒豬脾肉香口但唔油膩,健康食物其實都可以做得好好味。總括黎講都真係超值之選,湯底真材實料,比味精湯健康得多,會多多黎幫襯。

健怡紅菜頭湯配燒豬脾肉拉麵

2018-09-15
健怡紅菜頭湯配燒豬脾肉拉麵
2018-09-10 1028 浏览
聞說中環有好味羅宋湯,見到餐牌價錢都好貴,所以等到下午茶才試。我叫了豬骨羅宋湯上海麪(連三大塊豬脾肉),加埋涷飲都要$68,雖然真材實料,但實在有點昂貴。間中一試尚可,因為同價下午茶的還有許多選擇。。。除非真的對羅宋湯情有獨鍾吧
  • 豬骨羅宋湯
2018-08-25 926 浏览
這間也是我的飯堂,每星期總會有一天在這間飯店吃lunch。每次都是點牛腩羅宋湯配餐包,今天的餐包還是暖暖的,皮也脆脆,好味道!一向都喜歡吃西餐,有頭盤/湯 主菜 甜品和飲品。這間餐廳將西餐頭盤的湯變成主菜,羅宋湯可以選擇牛腩或豬肉,也可以配上海麵、拉麵、烏冬、白飯或餐包!如果不是太肚餓的話,配餐包已經好滿足!羅宋湯內的配菜有菜有紅蘿蔔,配菜豐富,湯底濃郁。將餐包點羅宋湯黎吃,牛油也不需要了!只是美中不足的是有些牛腩不夠腍。
2018-08-19 554 浏览
每次喺中環落車之後,沿路行去目的在,都無發現過有呢間餐廳,到今日終於發現咗,睇睇餐牌, 原來主要買羅宋湯,睇完就即刻入去食!!可能今日星期6 嘅關係,around 2ish 都仲有好多位!!2個人, ordered 2個餐:-海派牛腩羅宋湯配牛腩 (烏冬)-健怡紅菜頭湯配燒豬腩肉 (甜餐包+牛)紅菜頭湯底: 味道非常清甜, 無咗平時嘅草青味, 而且經過煲熟嘅紅菜頭都依然爽口湯料: 除咗紅菜頭之外, 仲有西芹, 薯仔, 所有湯料都清甜入味甜餐包: 同普遍餐廳嘅不無多樣, 但伙今日呢個比較乾燒豬腩肉: 過熟而變得乾溏心半熟蛋: 有鮮甜味, 夠入味牛腩羅宋湯: 牛腩味濃而不"漏", 因為配菜夠多, 所以比較"傑", 但濃稀度適中湯料: 西芹, 紅蘿蔔, 薯仔, 椰菜牛腩: 多牛腩, 超級入味, 熟而"淋"烏冬: 有咬口, 不過不失整體用餐舒服, 分量足夠有餘,雖然有上錯情況出現, 但員工亦能非常專業地處理,實在值得加許!!
每次喺中環落車之後,沿路行去目的在,
都無發現過有呢間餐廳,
到今日終於發現咗,
睇睇餐牌, 原來主要買羅宋湯,
睇完就即刻入去食!!
可能今日星期6 嘅關係,
around 2ish 都仲有好多位!!

2個人, ordered 2個餐:
-海派牛腩羅宋湯配牛腩 (烏冬)
-健怡紅菜頭湯配燒豬腩肉 (甜餐包+牛)
健怡紅菜頭湯配燒豬腩肉

甜餐包: 同普遍餐廳嘅不無多樣, 但伙今日呢個比較乾
燒豬腩肉: 過熟而變得乾
追加糖心半熟蛋

溏心半熟蛋: 有鮮甜味, 夠入味
海派牛腩羅宋湯配牛腩

湯料: 西芹, 紅蘿蔔, 薯仔, 椰菜
牛腩: 多牛腩, 超級入味, 熟而"淋"
烏冬: 有咬口, 不過不失

整體用餐舒服, 分量足夠有餘,
雖然有上錯情況出現, 但員工亦能非常專業地處理,
實在值得加許!!
题外话/补充资料: 當日有位老婆婆買外賣, 可能婆婆對餐牌不太理解, 員工亦非常有耐性地解答婆婆!! 服務態度積極!!
2018-08-18
健怡紅菜頭湯配燒豬腩肉
追加糖心半熟蛋
海派牛腩羅宋湯配牛腩
我其實都好鍾意飲羅宋湯,但係羅宋湯多數都係用牛嚟煲嘅,唔食牛嘅我就比較少選擇。今日經過中環呢間羅宋湯專門店,佢竟然有豬骨湯底嘅羅宋湯,好開心!本來諗住係去第二度食麵包做午餐,即刻轉軚,試吓呢間羅宋湯專門店有幾巴閉先。Menu上都有幾款套餐為主,但係湯類就分為四大種,有羅宋湯分為牛腩及豬骨兩款口味,另有紅菜頭湯同俄式清雞湯。朋友叫了一個全日特惠套餐$72, 唔算平!包任何一款羅宋湯+薯仔沙律+甜餐包+熱飲賣相就麻麻地,羅宋湯味道偏甜,薯仔沙律好一般,餐包完全冇特別,只可以話食完都算飽嘅!我就叫了一個自由配搭套餐$62一個湯底可配麵、烏冬、飯或餐包。叫完之後都有少少後悔,因為原本專程嚟係為飲咗羅宋湯,但加咗烏冬之後好似冇咗個真正意義,湯又唔夠熱又唔多雜菜,烏冬又唔夠彈牙,食到滯滯地嘅感覺,最奇怪就係嗰三塊乾淨淨鞋口嘅䐁肉,無好過有!

朋友叫了一個全日特惠套餐$72, 唔算平!
包任何一款羅宋湯+薯仔沙律+甜餐包+熱飲

午餐
2018-06-27 667 浏览
今日同同事食飯唔知食咩好,就黎到呢間餐廳,貪佢夠近又好食。😋 餐廳位於翠華隔離,地點十分易搵。去到無人排隊即刻可以入座。餐廳內座位較少,係一排排長枱,如果3個人以上可能會比較難安排座位。今次好好彩啱啱好有相連嘅3個位。枱上面有齊紙巾、餐具,調味料等,十分方便。👍餐牌中除左有招牌羅宋湯,湯底仲可以揀雞絲清湯或健康嘅紅菜頭湯。而麵方面,就有多款可選,包括常見嘅意粉、上海麵、拉麵等,唔想食麵亦可考慮餐包。可以隨自己口味配搭。另外仲有多款配料、小食及套餐。 一坐低左就見佢新推出左個撈麵,於是叫左個牛腩羅宋湯上海撈麵加半熟蛋。落單無耐個湯就黎到啦。但隻半熟蛋就去左同事碗豬肉羅宋湯度,希望下次伙記落單時小心啲。😅個羅宋湯超級足料,有好多蔬菜同牛肉,蔬菜煮得非常軟。而牛肉可能煮得比較耐,好韌,而且每一件都好大件,食左一半已經放棄左。羅宋湯比想像中辣,很惹味。不得不讚一讚隻半熟蛋,大小比一般雞蛋大,內裡流心,火候掌握得啱啱好,而醬油味十分入味。個湯,啲菜同隻蛋我會比5分滿分佢,但牛肉就要減番2分。😣撈麵都好食!味道剛剛好!同事嘅紅菜頭湯都好味!試左一淡發現原來比相像中易入口。今餐盛惠$80以單品黎講價

撈麵都好食!味道剛剛好!

同事嘅紅菜頭湯都好味!試左一淡發現原來比相像中易入口。

今餐盛惠$80以單品黎講價錢稍貴但可接受。其中一個體貼位係可以分單,同同事食飯唔使夾黎夾去咁麻煩。
2018-06-02 508 浏览
中環的中午時段等位好難,難得有間食店等一陣就有位,仲要係中環中心附近,毫不豫疑去試一下。今次食左個牛肉羅宋湯,個羅宋湯好似好食過一般街果D,有小小辣,幾惹味。朋友食左個個餐係分開湯同其他野食(好似係類似燒豬肉),淨湯個湯再濃D,好食D,值得去試。

2018-05-30
  • 羅宋湯
2018-05-30 339 浏览
同事推介這間羅宋湯餐廳,我第一反應是覺得用湯作主打很特別。看完餐牌後,始終不習慣沒有粉麵飯下肚,會覺得不夠飽,所以點了紅茶頭湯底配豬脾肉配拉麵。其實我也想點羅宋湯的,畢竟這個是此店的招牌,但難得看到紅茶頭湯底又好想食,最終選了後者。紅茶頭湯底很清淡,內有多條切成條狀的紅菜頭,並有被紅菜頭染成紅色的薯仔。紅菜頭其實也不是什麼很好吃的食物,就是個人感覺吃完立刻健康了。薯仔已煮到很軟很"淋",吃的時候很易被它的粉噎住要咳。豬脾肉很像日式叉燒,有三大塊,味道一般,有點"鞋"。其實我原本是比較想吃牛腩,可惜不能配紅茶頭湯底。拉麵很有驚喜,喜歡這個硬度,麵條又爽。下次會試招牌羅宋湯呢﹗

下次會試招牌羅宋湯呢﹗
紅茶頭湯底配豬脾肉拉麵
2018-05-25
紅茶頭湯底配豬脾肉拉麵
2018-05-27 270 浏览
唸唔到食咩的晚上,一路由上環行到中環,見到有羅宋湯做主題的專門店,好新穎。唔講唔知,原來係一開始的羅宋湯以紅菜頭為主料。佢主打有四個湯底: 牛腩羅宋湯,豬骨羅宋湯,紅茶頭湯底及俄式清雞湯。見到餐牌有溫馨提示羅宋湯有微辣,怕辣的我本身想試清雞湯,但問左staff表示其實羅宋湯唔辣,唔食得辣都可以試。另外麵底可以選擇上海麵,意粉及拉麵。同朋友分別試了豬骨羅宋湯同牛腩羅宋湯。羅宋湯真的不太辣,我唔食辣都接受得到呢個辣度。豬骨羅宋湯。羅宋湯比較杰身,味道比一般羅宋湯要濃,入面材料多,很足料。燒豬脾肉賣相有點似日本叉燒,切得很薄,肉質有咬囗。牛腩羅宋湯的牛味濃。羅宋湯+麵($68),加$10可以加配凍飲,其實都有點貴。

唔講唔知,原來係一開始的羅宋湯以紅菜頭為主料。

另外麵底可以選擇上海麵,意粉及拉麵。

同朋友分別試了豬骨羅宋湯同牛腩羅宋湯。
羅宋湯真的不太辣,我唔食辣都接受得到呢個辣度。
海派豬骨羅宋湯

豬骨羅宋湯。
海派牛腩羅宋湯

牛腩羅宋湯的牛味濃。
羅宋湯+麵($68),加$10可以加配凍飲,其實都有點貴。
2018-05-25
2018-05-05 256 浏览
這天在中環碰到一位舊同學,大家都說吃膩了中環一帶的快餐,一定要為這頓偶遇的午餐找找新意思,我們便決定試試這家以傳統港式羅宋湯為主打的餐廳。我們點了牛腩羅宋湯上海麵,除上海麵外,還有日式拉麵和自制意大利麵可供選擇;十分鐘後,熱騰騰的湯麵到枱,呷一口羅宋湯,用番茄、雜菜和牛腩熬出來的湯不稀不稠,味道亦很有傳統港式風味,加了少許辣椒仔更惹味;但上海麵煮得略腍,口感一般;値得一讚是這店的奶茶也冲得不錯。倘若你想尋找昔日的道地香港味道,這家的羅宋湯底食物可以一試。

牛腩羅宋湯跟上海麵

2018-05-05
牛腩羅宋湯跟上海麵
2018-04-13 341 浏览
平時係中環食早餐,有時間一定係裕興,不過今日得半個鐘,當然搵間快靚正既。呢度以羅宋湯出名,就梗係點呢個撚手菜。羅宋湯可以揀係豬骨湯底定牛腩湯底,諗住後者會香濃d,所以揀左佢。羅宋湯口感好濃厚,有大量蔬菜同幾件牛腩,好足料。湯底好濃郁,有淡淡牛肉味。曾幾何時到過俄羅斯飲羅宋湯,呢度都幾相似。(唔好以為正宗俄式羅宋湯會好唔同,其實港式已十分類似)另外,炒蛋都算滑同香,麵包係新鮮,而牛油都唔吝嗇地用上anchor,整體性價比唔錯啊,可以再黎。

早餐E

羅宋湯
早餐E
羅宋湯
未黎食之前已經幾時收到佢GE單張,睇落都幾吸引,今日終於黎左試啦!我今日食左廚師推介B餐~淨海派牛腩羅宋湯+香煎咸牛脷豬仔包 ($88/SET)原本都有少少擔心驚唔夠飽因為得個湯同埋一個包,感覺少少貴,但係食完之後發覺係好夠飽的!講左個湯先,感覺好足料,飲完冇好口渴,應該唔多調味料,有好多菜,而且煲得夠軟,牛腩都好多同好大舊,牛腩好香,幾好食的~個湯呢就酸味適中,有D什菊湯的FEEL,岩我~我揀左牛腩感覺就有D牛尾湯FEEL~講埋個咸牛脷豬仔包先,牛脷的味好濃好香,不過我就覺得唔夠大塊同厚,不過都不過不失的,個豬仔包就夠脆,但係冇咩驚喜的地方,所以價錢如果貴O係個湯度係抵的,牛腩同牛脷都有分加,但係個豬仔包可以再多少少心意就更好了︿︿
未黎食之前已經幾時收到佢GE單張,
睇落都幾吸引,
今日終於黎左試啦!

我今日食左廚師推介B餐~
淨海派牛腩羅宋湯+香煎咸牛脷豬仔包 ($88/SET)

原本都有少少擔心驚唔夠飽因為得個湯同埋一個包,
感覺少少貴,但係食完之後發覺係好夠飽的!

講左個湯先,感覺好足料,飲完冇好口渴,應該唔多調味料,
有好多菜,而且煲得夠軟,牛腩都好多同好大舊,
我揀左牛腩感覺就有D牛尾湯FEEL~
講埋個咸牛脷豬仔包先,牛脷的味好濃好香,
不過我就覺得唔夠大塊同厚,不過都不過不失的,
個豬仔包就夠脆,但係冇咩驚喜的地方,
所以價錢如果貴O係個湯度係抵的,牛腩同牛脷都有分加,
但係個豬仔包可以再多少少心意就更好了︿︿
2018-03-22
  • 海派牛腩羅宋湯
2018-03-18 184 浏览
睇個店名同格局就知係新派餐廳。平時對蕃茄湯羅宋湯既食物比較留意,呢間直情係專門店,所以雖然feel到唔會平,但好想試一下。餐牌選擇唔算多,比較有趣既係發現左原來呢度既配既主打唔係通粉螺絲粉,而係上海麵,餐廳牆上亦都周圍貼哂介紹羅宋湯配上海麵既剪報。最後我都點左海派牛腩羅宋湯上海麵。講到明羅宋湯一定有少少辣,姐係對湯底有咁上下要求。黎到覺得好大碗,湯既菜料不少,有不少菜,牛腩就得幾舊唔係多,但質素幾好。成個麵感覺都幾健康,湯底唔係得個鹹字,配上海麵有啲似拉麵咁掛住d湯食,原來都幾夾,食兩啖之後就咁飲下湯又得喎。湯微辣,個人唔係好夠暖個陣黎就岩哂呢。最後我幾乎清哂成個湯,好味。不過無錯價錢係較貴,再配茶啡要另加錢。
睇個店名同格局就知係新派餐廳。

海派牛腩羅宋湯上海麵

講到明羅宋湯一定有少少辣,姐係對湯底有咁上下要求。

最後我幾乎清哂成個湯,好味。

不過無錯價錢係較貴,再配茶啡要另加錢。