2010-05-30 13 浏览
两三年前,去过一次赤柱,在美利楼食过一次好美味的烧猪肋骨,后尾却不记得是边间餐馆,呢次是怀旧去,揾了下,发现居然是wildfire。之所以话居然是, 是因为对wildfire的重唔错o既印象, 早随住圆方的一次买几千文野就送o既几次下午茶两人套餐,而消失o左。好彩当时系免费o既,觉得唔所谓。今次叫o左三样野,一份138文o既西冷牛扒套餐,一份179文o既BBQ猪肋骨,同埋一份58文o既热情果冻饮,侍应话饮品买一赠一,于是又多叫一个荔枝蓝。套餐头盘的蔬菜大虾不过不失,但系西冷牛扒又老又干,完全没有肉汁,费了很大劲同食牛肉干一样先至食完。猪肋骨都系一样o既干,唔新鲜,酱汁调的太酸,量倒是唔少。也许美利楼人少,呢d牛肉猪肉都系雪柜里太耐,先拿出来o既。两份饮品也是不知所云,唔知系用么化工原料调o既,完全没有新鲜水果的感觉。买单时候更是离谱,先系把买一赠一的饮品计o左两次,改过之后发现375文的价单比收o左43文的小费,店家解释话个赠o既饮品虽然免费,但系服务费还是要照收。系香港食o左o甘多年,第一次撞上o甘计数o既。原本呢d场合,我都会比多廿几文小费,但系既然店家o甘识计,好似就唔使我费心啦
买单时候更是离谱,先系把买一赠一的饮品计o左两次,改过之后发现375文的价单比收o左43文的小费,店家解释话个赠o既饮品虽然免费,但系服务费还是要照收。系香港食o左o甘多年,第一次撞上o甘计数o既。原本呢d场合,我都会比多廿几文小费,但系既然店家o甘识计,好似就唔使我费心啦。

照片就唔上了,反正都唔想推介。好彩心情不错,环境也不错。
2010-05-29
2010-05-24 16 浏览
路過見到廣告張相的食物机好,约200元2人SET TEA,於是上去食洛單的服務員親切有礼,坐在露台剛巧有龍舟比賽,舒舒服服一邊品賞這美味食物一邊龍舟比賽.上層有一個自選8吋既pizza啦, 我地点了帶子鮮蝦pizza。下層有吞拿魚三文魚卷, 炸大蝦, 雞翼,芝士野菌多士, 忌廉泡夫 同埋 蛋白檸檬撻。個pizza材料充足 炸大蝦,雞翼拼的甜酸汁很正不太甜,我朋友最喜爱這汁
洛單的服務員親切有礼,

個pizza材料充足
炸大蝦,雞翼拼的甜酸汁很正不太甜,我朋友最喜爱這汁

美麗食物架和食物
外觀风景
2010-05-23
美麗食物架和食物
外觀风景
  • pizza
1K
2010-03-09 1 浏览
下雨的晚上; 寒流襲港得10度, 7點和朋友來到, 成個赤柱都冇人咁, 出面冇, 入內都只係得4 檯人.坐下, 好餓, 馬上叫野先~有兩份menu 的, 一份係正餐, 一份係set dinner.某銀行的咭有7折但只限於正餐menu.唔理喇, 好餓, 決定兩人share, 最後叫了個三文魚caesar 沙律, 一個braised beef ribs, 及個bbq meat lover pizza!三文魚caesar 沙律都不算大碟, 沙律汁撈得好平均, 加幾粒crouton, 不錯呢.braised beef ribs係 一大舊ribs, 好多燒汁, 味較濃的一味;肉質ok, pass 啦~比殺係必叫的, 唔知叫乜好, 最後叫了的bbq meat lover pizza又真係幾多片腸在上面!係比較薄皮的, 少許脆的, 芝士半溶, 好正!朋友冇介紹錯, pizza 係必叫的 呢~服務ok.走果陣已多了好多人... 但都係情侶... 我和友人係唯一的兩支公... 好不浪漫呢
下雨的晚上; 寒流襲港得10度, 7點和朋友來到,
成個赤柱都冇人咁, 出面冇, 入內都只係得4 檯人.

坐下, 好餓, 馬上叫野先~
某銀行的咭有7折但只限於正餐menu.

肉質ok, pass 啦~

係比較薄皮的, 少許脆的, 芝士半溶, 好正!
朋友冇介紹錯, pizza 係必叫的 呢~

服務ok.

走果陣已多了好多人... 但都係情侶...
我和友人係唯一的兩支公... 好不浪漫呢
沙律幾爽, 片三文也不錯
braised rib, 汁味濃
pizza, 推介!
pizza, 推介!
2010-03-04 6 浏览
難得去美利樓, 雖然訂wildfire, 不過難得佢好靜可能係weekday, 無嘜人黎, 無其他分店個種一大班人去食肉既感覺~ 外面座位有海景, 可惜小女子太矮, 圍欄剛好擋住, 不過徹徹海風吹來, 感覺好好~waiter都算幾nice, 不過就唔係個個都有笑容, 不過就算人唔多, 坐係出面既我地需要waiter時, 大部份時間都可以搵到佢地既...點左唔記得咩名既appertizers, 帶子鮮蝦pizza, ribs, banana cream bruleepizza既帶子鮮蝦都真係好鮮, 而且超~~~大塊!!! ribs同樣好大舊 (都話係食肉), 而且舊骨係一勾就跌出黎的! 肉質好好, 好軟! 可惜同pizza同時拎出黎, 略嫌會令佢快凍...cream brulee同我想像有差別, 有雪糕球, 加香蕉片係面...仲有d唔知咩既配料...食落...有d甜而唔知做咩既感覺...整體上係唔錯, 夠靜夠舒服不過可能只限weekdays... ^^"HSBC卡有7折, 總算有d抵啦~
難得去美利樓, 雖然訂wildfire, 不過難得佢好靜

pizza既帶子鮮蝦都真係好鮮, 而且超~~~大塊!!!

整體上係唔錯, 夠靜夠舒服
不過可能只限weekdays... ^^"

HSBC卡有7折, 總算有d抵啦~
2010-03-03
纪念日
2010-01-01 9 浏览
一早先決定同老公去赤柱食除夕飯,搵完資料就打電話去book,原來做半自助晚餐,二百五十元一位,ok 喎,不過,佢又要人留credit card 資料,話唔出現要收四十元手續費,嘩﹗惡d喎,無book到,反而book佐對面0個間—King Ludwing Beerhall。六點去到King,因為佢話要八點半交台,其實又唔想食得咁急,見到Wildfire walk in 又有位,又無話要限時,所以都係揀返佢。一坐低,佢俾佐個好近拎野食既位,心唸︰無book位,係咁架啦﹗台上有支礦泉水,個女侍應就話,幫你地斟水啦,咁梗係好啦﹗然後就去拎野食,頭盤係自助既,都有幾多食物,有煙三文魚、凱撒沙律、翡翠螺、凍蝦,我同老公都覺得翡翠螺同d蝦都幾甜,因為仲早,拎食物都幾方便,我見隔離台有個大陸佬拎滿成碟三文魚,唔駛嘛﹗坐到咁上下,見到有對情侶,佢地都係無book台既,佢地有得坐近窗口位,我見0個時仲有窗口位,就叫老公問下可唔可以轉位,點知個女侍應用不是太客氣既口吻話︰d台已經俾人book晒,心唸︰你哩d真係叫做睜大眼講大話﹗只係食佐第一輪,個女侍應就走埋黎,叫我地order main dish,我就要

只係食佐第一輪,個女侍應就走埋黎,叫我地order main dish,我就要 ribs,老公就要肉眼,食唔夠多一陣,兩碟野就黎啦,嘩,咁大碟,味道ok啦,d肉好腍,不過就唔係嫩咁,一共有五大條,分佐一條俾老公,自己食佐兩條就放緩落黎,老公就話佢個牛都不錯,哩0個時候,見到有d人揀佐pizza,原來係完整的一個大pizza (十足pizza hut 一個大批) 有人只係食佐兩件就放棄,最終要拎走﹗仲有,見到門口有對情侶係門口,聽完介紹俾人帶入黎,佢地就正正坐係我地本來想掉去既窗口位,唉,咁都得﹗
最後都明啦,因為佢先編我地坐出d,門口d 人望過黎,咪好似好滿座咁囉﹗

當我仲未成功征服個主菜,女侍應又走埋黎,問我係唔係食完,幫我收,唔該睇真d,我仲有兩大條,食得慢d啫,唔駛咁﹗你個餐牌寫明係6-10架,望一望錶,只係七點幾,你愈急,我就愈慢﹗

不過,由於係太飽,再戰多一條,最終都係放棄,女侍應當然走埋黎收野,仲講︰幫你地上埋甜品,望一望錶,都仲係七點半,我都不禁講︰要等一等﹗最終,佢係七時四十五分又走埋黎話上甜品,無辦法,只好屈服﹗

甜品同餐茶都到佐,老公話想食返轉頭,又去拎三文、翡翠螺,我就慢慢開始食甜品—有驚喜喎,有件檸檬餅幾好食,同埋有件朱古力蛋糕都幾好,最終八點半埋單,女侍應第一次拎單埋黎,五百幾,兩位連加一,岩數,點知,轉頭又拎一張埋黎,話剛才計少佐,原來佢一開頭0個支水,要收錢,盛惠︰$48,結果總數︰$600 ,oh,
原來要收錢,唔係飲唔起,不過,你下次開之前,可以講聲先囉,其他好多餐廳,都會有支野放係度,不過都會講要收錢既,如果你話要收錢,我不如叫你d飲品啦,大把飲品都做緊買一送一,需唔需要$48開你支水?哩刻,都有少少被屈錢既感覺,不過,老公話費事出聲啦,哩間野,都無下次﹗

睇一睇錶,結果都係八點半交台囉﹗都係坐唔得耐﹗

好坦白,哩間餐廳,食物質素都不錯,不過服務方面,真係要改善下,如果要快快收野,趕做下一輪,我寧願你講明要幾點交台,咁樣被「監視」下食野,都真係唔舒服,食物既然做得唔錯,都係時候注意下員工既服務,如果唔係,都幾趕客﹗
其實都唔係好似食開既ribs
其實都唔係好似食開既ribs
老公既牛
甜品最有驚喜
2009-09-22 4 浏览
因為剛剛既星期六要幫朋友預祝生日,所以幾日前就約埋一齊入赤柱行下兼食野~~美利樓內有幾間唔同既餐廳,係好隨意之下我地決定試下呢間既 Tea Buffet ~~因為我地想睇海景,所以係酷熱既天氣之下都決定坐室外,雖然有 d 辛苦,但都覺得值得的。望住個海一邊食野一邊傾計,真係好寫意~~至於食物方面,可能因為係 tea 既關係,食物種類唔係好多,大約十幾種左右。除左蔬菜+沙律、生果+朱古力噴泉、幾款甜品、麵包三文治、長通粉、焗腸、炸雞翼、炸墨魚圈、炸薯餅可以揀之外,間餐廳仲話送 2 款 pizza 俾我地 order ~~長通粉味道較淡,冇乜鹹味,要自己加返少少芝士粉落去調味~炸墨魚圈同薯餅係 3 款炸物之中比較好味,而雞翼就見到 d 皮上面仲有毛未整走,同埋炸到有 d 乾過頭...........甜品味道一般,不過夠細件,方便一啖一件~~至於另外 order 既 pizza 味道唔錯之餘,個底又夠脆,但差在唔夠熱~~而呢個 tea buffet 只係送得一杯飲品,侍應又唔主動俾杯水我地,呢方面要有待改善.........不過以整個用餐黎講,都可以叫價錢合理同埋環境舒服啦!

長通粉味道較淡,冇乜鹹味,要自己加返少少芝士粉落去調味~

甜品味道一般,不過夠細件,方便一啖一件~~

不過以整個用餐黎講,都可以叫價錢合理同埋環境舒服啦!
2009-09-19
2009-09-05 9 浏览
入到赤柱已經3點,wildfire的下午茶自助餐是3點才開始,門口waitress讓我們入内看看自助餐食物再決定是否幫襯。 食物有沙律菜,沙律蘋果,沙律青瓜(有d苦),沙律長通粉,三文魚三文治,火雞三文治,水果朱古力火鍋,熱盤有薯餅、雞翼等,甜品有cheesecake等,有個蛋撻狀的甜品比較難吃。另外,有即整棉花糖。整體食物可以接受,我同個friend坐室外可以望海景,有風扇所以不太熱,另外下午茶包1杯凍飲,waiter服務很好不停為我們加水。下午茶由3點可以食到5:30。另外,我個friend見到下午茶自助餐加1蚊可以叫個pizza。由於我地不是太餓,所以沒有叫。買單每人$120(連加一)。我覺得weekend下午茶自助餐比weekday的tea set好食好多。

2009-08-22
2009-08-13 6 浏览
同BB食pre b day dinner,request左indoor seat (near window),第一次來,環境ok, 坐得好舒服.order左個house salad, chicken wings,bbq meat lover pizza, 香草羊扒, 同個strawberry脆蛋白cake,一杯mango飲品同一杯mocktail,house salad好大碟,really my favourite,d 菜勁fresh,i love it~~~chicken wings好好味!我仲幫BB拆骨tim!!!!個PIZZA有D乾,尤其個邊...but都ok嘅~個羊扒幾好,但不太似我地order嘅七成熟,下次要order低返一兩成!!haha~個DESSERT好好味, 每人食左一個~如果係cheese cake base 就仲正!今次埋單大約 $750
同BB食pre b day dinner,
第一次來,
環境ok, 坐得好舒服.

bbq meat lover pizza,
香草羊扒, 同個strawberry脆蛋白cake,
一杯mango飲品同一杯mocktail,

house salad好大碟,
really my favourite,
d 菜勁fresh,
i love it~~~

chicken wings好好味!
我仲幫BB拆骨tim!!!!

個PIZZA有D乾,
尤其個邊...
but都ok嘅~

個羊扒幾好,
但不太似我地order嘅七成熟,
下次要order低返一兩成!!
haha~

個DESSERT好好味,
每人食左一個~
如果係cheese cake base 就仲正!

今次埋單大約 $750
home salad~ nice!!!
delicious ~
bbq meat lover pizza
香草羊扒
士多啤梨脆蛋白cake
飲落有紅酒味嘅mocktail, 唔記得咩名
2009-08-09
生日
home salad~ nice!!!
delicious ~
bbq meat lover pizza
香草羊扒
士多啤梨脆蛋白cake
飲落有紅酒味嘅mocktail, 唔記得咩名
2009-07-21 6 浏览
今日同女朋友去赤柱走走, 去到去左赤柱正灘行行先。行到有啲餓之後, 原本諗住去泗益食返件油多士架, 但係去到先知佢逢星期二休息半日...要下次有機會先黎試返。黎到赤柱點可以唔去市集行下呢, 市集唔算大, 而且有瓦遮頭, 所以行得都幾舒服。沿路行埋去赤柱大街, 之後去美利樓二樓既wildfire問下佢個下午茶係幾點, 個侍應話三點開始有, 咁見仲有時間就去乘涼同hea下。三點返返去wildfire, 終於有得食喇!!坐低馬上點左個二人tea set, $79一個人, 一定要兩個人先食得架!!佢啲野都黎得唔算慢, 為左好野食, 等下都抵啦 xp佢成個set都幾豐富, 上層有一個自選8吋既pizza啦, 我地簡左帶子鮮蝦pizza。下層有吞拿魚三文魚卷, 煎雞翼, 炸大蝦, 芝士野菌多士, 忌廉泡夫 同埋 蛋白檸檬撻。我覺得最好食既係三文魚卷, 可能係我本人好中意三文魚既關係。煎雞翼聞落啲味好似品客薯片既bbq味, 但係食落同普通雞翼無異。炸大蝦個皮好脆, 隻蝦又好爽。芝士野菌多士件多士好酥。忌廉泡夫一般。蛋白檸檬撻啲蛋白啲甜度啱啱好混和檸檬達既酸味。而個pizza同一般出面食既pizza大
今日同女朋友去赤柱走走, 去到去左赤柱正灘行行先。

三點返返去wildfire, 終於有得食喇!!

而個pizza同一般出面食既pizza大同小異, 但係比較差既一點就係啲芝士拉唔出絲。
環境好優雅
上層係自選8吋PIZZA, 下層係小食同甜品
下層特寫
自己調較甜度既凍檸茶
2009-07-12 5 浏览
事源系我有個fd生日,一行六人打算入赤柱慶祝,之前系依度睇d食評覺得ok咪諗住試下一去到其實環境幾ok,我地原本book左坐外邊,但去到要求轉返坐入面,佢都肯,d服務態都好好落單前,有位阿姐行埋黎推介特飲,咩58蚊2杯,有酒精嘅就68蚊2杯,買一送一甘,見甘抵,當然試下,......................好勒,到最後我地埋單,盛恵$844,但明明我地原本計落都只係$600幾被騙$200,當然呢個事實要到大家上左車之後先知,呢個故事教訓大家吾好因為見d相,d景影得有幾靚,就盲目甘去,可能未必系好佢d野食又吾系特別,真系淨系靠樣靚...得個形....所以奉勸大家三思
被騙$200,當然呢個事實要到大家上左車之後先知,

佢d野食又吾系特別,真系淨系靠樣靚...得個形....
所以奉勸大家三思
2009-07-09
2009-06-23
本身來吃係想吃下午茶餐,但去到先話星期六無餐叫,但有下午茶自助餐,但吸引力唔夠,轉而散叫,黑森林薄餅,無肉,全素,配些香葉,口感清新,個邊位凍了依然好脆,點些茄汁仲正,無叫野飲,坐了在冷風機前面,再加杯凍水,即時由內至外冷透,又可以望望海景,爽…
冷透,又可以望望海景,爽…
2009-06-20
2009-05-10 3 浏览
放工來了這裡, 餐廳是隨意選的, 我們坐在露台位有sea view真係好好feel, 可以完全忘記煩惱~ waiter/waitress都好有禮貌呀我們選了:1) 磨菇風乾火腿pizza > 好脆好好食2) 牛肉...雲吞 > 這個最好食係伴碟d菜3) ribs > ribs都好食不過如果係伴薯條instead of薯粒會更開心4) 仲有一杯mint ge mocktail &綠色ge cocktail..... > 杯mocktail好藥水味呀...... 杯cocktail就苦苦地又甜甜地...飲左之後我覺得有d浮同埋勁眼瞓... 真失禮今晚真係好開心, 不過要上司破費真係好過意唔去.......... 希望可以請番佢食生日飯!! really thanks so much....

我們選了:
1) 磨菇風乾火腿pizza > 好脆好好食

2) 牛肉...雲吞 > 這個最好食係伴碟d菜

2009-05-07
2009-05-04 6 浏览
今日男友帶比我既surprise就係去左食wildfire~本身無係美利樓哩到食過野~已經好期待最初諗住係食tea set,$79一個~但後尾驚大家都食唔飽,我又未食lunch~所以就轉食lunch 喇 ! 個到既waiter好好,本身諗住食tea未夠鍾就叫我地入去坐住等~佢有三個set揀,我同男友揀左肉眼扒同煎星班既set~一個跟湯,一個跟凱撒salad~個湯好味,佢好似稀左既薯茸咁~而個salad每一塊菜都有醬~唔似平時個d要自己mix~好均勻!到主菜~肉眼扒要了5成熟~佢外面少少脆~入面好juice~有咬口但唔係好韌~!但個星班就遜色少少,因個皮好韌~~但d肉都ok!同埋佢有炸薯粒同菜做伴牒~全部都好好味 !之後每人都會有杯野飲~再上埋個dessert~係芒果味嫁...唔記得叫咩名但好甜~有d似芒果打成茸~總括泥講我同男友都覺得抵 ! 下次會係weekend試下佢個tea buffet~
本身無係美利樓哩到食過野~已經好期待

最初諗住係食tea set,$79一個~
但後尾驚大家都食唔飽,我又未食lunch~
所以就轉食lunch 喇 !

佢有三個set揀,我同男友揀左肉眼扒同煎星班既set~
一個跟湯,一個跟凱撒salad~
個湯好味,佢好似稀左既薯茸咁~

到主菜~肉眼扒要了5成熟~佢外面少少脆~入面好juice~
有咬口但唔係好韌~!

但個星班就遜色少少,因個皮好韌~~但d肉都ok!
同埋佢有炸薯粒同菜做伴牒~全部都好好味 !

之後每人都會有杯野飲~
再上埋個dessert~係芒果味嫁...唔記得叫咩名

但好甜~有d似芒果打成茸~

總括泥講我同男友都覺得抵 !

下次會係weekend試下佢個tea buffet~
凱撒salad
soup
肉眼扒
dessert~mango味的
2009-05-01 12 浏览
TOTALLY CAN'T SATISFY ALL DEAR EATER!!!! As a weekend leisure, bf and i go for a lunch. Not only need to wait long for getting a seat, but also for the food. Althoug the waiter and waitress manner is great, the food standard make Wildfire even worse.........1. Parmaham w/ melon: I cant expect Wildfire can serve a really great parmaham, but it is already the best among the 3 dishes i ordered.2. Grilled stuff...Salad: PLEASE DONT ORDER ANYMORE!!...the salad in the parma ham is better....AND THE VE

2. Grilled stuff...Salad: PLEASE DONT ORDER ANYMORE!!...the salad in the parma ham is better....AND THE VEGGIE ARE NOT FRESH AT ALL........

3. Shrimp and scallop pizza: Can the 3 pieces of 3mm-thin-scallop even thinner? and i can tell there is only 1-2 shrimp in this pizza, and both of them are cut into 2-3 piece.....THE SHRIMP IN PIZZA EXPRESS ARE MUCH GENEROUS, COS THEY GOT ONE WHOLE SHRIMP IN EACH SLICE OF PIZZA!!......

(P.S. if i dont add lots of tabasco and cheese,i think i cant finish the so called pizza)

SORRY I WONT GO AGAIN......

2009-05-01
2009-03-30 6 浏览
想試下小天使, 但剛巧搞Private party, 咁就去美利樓Wildfire食tea啦~我地坐室外, 環境絕對一流!! 服務都幾好, 今日都幾涼, waiter會開埋暖爐. Tea set $79/person, 上層Pizza味道可在餐牌內自選口味, 我選了意大利芝士, 餅底薄及鬆脆 .但芝士味未見特出, 下層小食有炸蝦, 炸雞翼, 煙三文魚卷, 甜點..亦普普通通~但這價錢及環境來講, 已交足功課