餐厅: WOOBAR
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2017-02-08 693 浏览
月前曾經到訪過旁邊的Kitchen,享受了陽光與美食的中午,的確是一個足以令人回味的經歷。 雖然是春節的日子,公私兩忙,都抽空找了兩位朋友出來聚聚,順便派利是。 Woobar就在Kitchen旁邊,置身其中,有點兒像入了魔幻森林一樣,近天花牆身塗上大量蝴蝶圖案,帶來了一片和風。 大堂樹立了兩條直通四層樓層的大圓柱,刻意打做成樹木的感覺,空間感闊落,又有室外自然光透入,倍覺舒適。 特意加插新春氣息食品,推出《咯聲報喜》Afternoon Buffet,只不過 $330/位,供應期只去到2月28日,之後只在星期六日及公眾假期提供,但會抽起賀年食品。 或者吃慣大堆頭Buffet的朋友嫌不夠喉,但下午茶應該輕食一點,加上食物精美不是更好嗎? 望望餐牌,往往見到有(P)及(V),原來是提醒客人,食物裡有否含豬肉或是素食,實在相當細心。 整個Afternoon Buffet的亮點,相信是金箔鮑魚,全程不停添加,漬得又入味,柔韌富彈性,實在令人食唔停口,單是自己及男友人,已經消滅了超過一打。 “Red Pocket”Mushroom Spring Roll 既然係新年,一定要有「利是」,方形

既然係新年,一定要有「利是」,方形春卷炸得香脆,入口毫不油膩。

睇落似元寶的焦糖香蕉

另外有具新春氣息的食品,大概是像爆竹及柑桔的白朱古力。

又有北京填鴨小卷,味道不錯。

由於是Buffet,當然有鹹甜點之分。

Woobar BBQ pork puff (P)

烘得色澤金黃,咬落鬆化可口。

Pumpkin & Mushroom Quiche (V)

鹹甜夾雜的味道,南瓜的果甜將蛋香互相襯托,份量啱啱好。

Turnip Cake Gold Blocks,Salted Egg Paste (P)

新春期間的確吃了不少蘿蔔糕,但賣相似金磚,小小的一件,又點可以錯過。

Jalapeno Cheese Roll,Fig Jam(V)

超美味,絲毫不覺油膩,脆卜卜又香口,半溶芝士夠吸引。

Homemade Lobster & Corn & Asparagus Crispy Wonton Wrapper,XO Sauce(P)

外層烘得香脆,龍蝦肉加上XO醬份外覺得惹味。

“Goong Sarong” Deep Fried Prawns Wrapped in Vermicelli,Chinese Plum Sauce

芋絲緊密包裹海蝦,炸得香脆可口,不過怕熱氣,只好一件起兩件止。

Pastrami,Pommery Mustard,Crostini與及 Smoked Salmon,Horseradish Cream,Crostini

都是小巧輕盈,正好適合下午時光。

Soba Noodle,Mushroom,Asparagus Pickled Ginger,Soya(V)

蕎麥麵已經夠冰涼,加入了薑末,味覺更清新。

Vegetables Crudites,Beets Hummus(V)

夠晒健康,減肥朋友可以食多幾碟。

Szechuan Spicy Chicken,Foie Gras,Sesame Soya Sauce,Black Truffle

營造出盆栽的感覺,雞肉的確有點辣,配以芝麻醬好香,加入了鵝肝令口感更豐腴,效果不錯。

Serrano Ham & Melon & Raspberry(P)

火腿跟蜜瓜從來都是純配,只是蜜瓜份量太少了,有點未夠喉的感覺。

Matcha and Black Sesame(N)

入口陣陣幽香,而且質感滑溜,好味。

Assorted Macaroon(N)

有抹茶、紅莓、香草及咖啡口味,外層飽滿,餡料不會太甜,比起不少名店毫不遜色。

Assorted Eclairs

賣相小巧精緻,非常討好,正好一口一件。

Assorted Cronuts

灑上五彩繽紛的碎朱古力,充滿了節日的氛圍。

Assorted Cup Cake(N)

又有不同口味,不妨花點胃部空間試試。

Caramel Pear cake

質地鬆軟,又有梨香。

Mango Panna Cotta,Coconut Sago,Fresh Raspberry

質感滑溜,連同新鮮Raspberry,酸酸甜甜的,令味蕾感覺多了變化。

加上質地鬆化可口的鬆餅與及即製的窩夫,這個下午真滿足。

餐廳本身提供了兩款飲品。

Alcohol Rum Mint Pink-Grapefruit

酒精度輕盈,反而覺得幾甜。

Non-Alcohol Mango Passion Fruit

另一款帶熱情果清香味,但略嫌未夠冰凍,建議加點冰塊,多一分冰涼感覺會更好。

說說笑笑,一個下午又在愉快的笑聲中消失了。

P.S : 如果想愜意一點,大可另加 $100,便能享用香檳一杯,清爽芳香的感覺,令人更加放鬆。
2017-02-06 727 浏览
講起W在大家心中會想起什麼?喺我心目中一定係一個好好的英文字,因為我第一時間就會諗起Well,另外還令我想起型格酒店W Hotel🏨,上星期六便跟一班好友到嘆咗一個超級無敵抵食,兼高質的下午茶自助餐,大家帶定口水肩先好睇落去呀!一踏入餐廳便給這幅閃爍的裝飾吸引著我,高樓底的餐廳永遠給人感覺格外舒適,加上這天食下午茶有自然光透進就更加心曠神怡,車媽媽即時胃口大開喔😋!先送上一幅飲食地圖大合照給大家解饞,然後就帶大家行一個圈睇下有啲咩正野食啦!鹹點區由左起介紹黃金炸大蝦🍤,雜菌脆炸春卷🍄,黃金蘿蔔糕,芝士春卷,叉燒酥,前排的是南瓜雜菌蛋批以及龍蝦蘆筍脆雲吞等。另外這個冰鎮鮑魚賣相精美又矜貴,而且真的美味萬分,連平常不喜歡吃鮑魚的我也吃了三隻才肯收口呢😋!另外還有賣相美麗到不行的北京烤鴨配魚子醬。鮮甜好吃的煙三文魚多士。紅菜頭鷹嘴豆泥沙律。當然唔少得我最愛的風乾火腿🍖,入口軟熟鹹香細膩,那天我吃了超多碟好滿足呢!這盆的式小花係黑松露辣雞肉鵝肝脆筒,賣相真的十分別緻,可惜有鵝肝所以我冇試到呢!帶有薑味的蕎麥麵入口都幾清爽好吃㗎!下午茶自助餐還有兩款任飲飲品,包括左手邊用冧酒薄荷溝出嚟的粉紅西柚
另外還有賣相美麗到不行的北京烤鴨配魚子醬。
鮮甜好吃的煙三文魚多士。
紅菜頭鷹嘴豆泥沙律。
帶有薑味的蕎麥麵入口都幾清爽好吃㗎!
下午茶自助餐還有兩款任飲飲品,包括左手邊用冧酒薄荷溝出嚟的粉紅西柚特飲🍸,而我就試了冇酒精的是芒果熱情果特飲,入口唔會太甜味道超香好好味呢。
而甜方面亦都十分多選擇,賣相超靚之餘多款的味道亦很佳,先介紹有意頭十足的炮杖造型朱古力。
大吉大利的白朱古力啫喱大吉🍊。
仲有七彩繽紛的冬甩,香滑綠茶黑芝麻蛋糕,栗子熱情果朱古力蛋糕及新鮮生果杯,朱古力杯及西米熱情果。
另外還有各式精緻小巧的Cupcake,仲有我最愛的馬卡龍呢。
焦糖慕斯梨及迷你的式可愛泡芙,拖肥香蕉以及生果撻,全都味道十分不俗㗎。
還有即場堂製的香脆窩夫,當然仲有下午茶必備的鬆餅啦!
為咗農曆新年而設的主題{咯聲報喜下午茶自助餐}$330/位,只係做到2月28日咋!不過之後還會逢星期六,日及公眾假期,都會有下午茶自助餐,只不過冇咗那些賀年的特別點心啫。
喜歡飲番杯酒亦可以加$100便可享受到一杯清香可口的香檳,飲埋香檳成個感覺真係爽到不行喔😘!
介紹完美食後係時候餵飽我空虛的肚子了!
這個冰鎮鮑魚做得十分入味,而且鮑魚質感夠腍滑之餘煙韌又彈牙,真的十分誘人,平時車媽媽唔太喜歡食鮑魚的,但係與那天我忍不了口吃了三粒那麼多啊~
龍蝦蘆筍脆雲吞外皮香脆,龍蝦爽甜彈牙,加上XO醬的惹味吃一件絕不夠喉。
這個黃金大蝦麵線炸得外層酥脆香口,咬下鬆化可口,內裏嘅大蝦則鮮甜彈牙,好吸引呢!
煙三文魚味道鹹香肉質富彈性,喜歡吃三文魚的朋友切勿走寶呀!
鬆餅個子都挺大,加上忌廉及果醬,從來亦是迷人之物。
這一件可愛的小桔甜點其實係白朱古力包裹著啫喱,內餡口感煙韌咬口十分不俗,而且唔會過甜。
朱古力杯味道都頗香濃,不過一杯都幾多,跟好友分著吃就更加開心啦!
窩夫即製熱哄哄的,加上果醬,朱古力醬及忌廉,永遠都係咁迷人的甜品
吃得十分之滿足的車媽媽最後點了杯凍熱情果茶來消消滯,這杯茶味道好香甜,帶上酸香的新鮮熱情果,喝下真的清香怡人。
坐到日落西山幾乎不捨得離開的我們,見到靚仔DJ到場開工,才依依不捨哋離開,要搵晚來捧捧場飲番杯先得。
2017-02-04
下午茶
試食活動
2017-02-04 2099 浏览
和友人慶生,在星宴晚飯後仍有點意猶未盡,於是再去Woobar飲番杯。Woobar樓底高,空間感十足,令人心情舒𣈱,蝴蝶吊飾在天空飛舞,既優雅又時尚。落地玻璃窗外儘是點點醉人的燈光。沙發、座椅等,舒適又形格。場內有DJ 打碟,播放著節奏強勁的的音樂 。侍應會端來用小巧的密封瓶子裝好的snack,差不多沒了,就會自動會來refill,服務殷勤。因為有點冷,我和友人都點了杯熱的Flat White, 友人略嫌它泡沫多了一點點,但咖啡味則夠濃。我幫老公點了Cookie Monster,是Affogato的變奏,謠傳Affogato這杯甜品飲料的起源,是有人不小心把espresso倒在雪糕上面誤打誤撞發明出來的。Woobar的 Cookie Monster 是Espresso和雲尼嗱雪糕,但餐廳還加了點脆卜卜的朱古力餅乾碎,令整體更有口感,老公非常欣賞,引得我我也忍不住滔一口,雲呢拿味很香,咖啡又濃郁,沒點錯。友人點的Peach-Passion Crush 有桃和熱情果的果香,我試了一口,很香甜。另一位點了Lychee Cooler ,以兩粒超大的荔枝為裝飾,我吃了一棵,新鮮香甜,飲品內也有荔枝
落地玻璃窗外儘是點點醉人的燈光。
沙發、座椅等,舒適又形格。
場內有DJ 打碟,播放著節奏強勁的的音樂 。

另一位點了Lychee Cooler ,以兩粒超大的荔枝為裝飾,我吃了一棵,新鮮香甜,飲品內也有荔枝肉碎,每一啖都是果肉,真是睇得飲得又食得。
Fish and Chips 成為了今晚的高潮,每份有三大件外皮金黃酥脆的炸魚柳,魚柳有魚鮮味,沾點malt vinegar 是傳統英式吃法,減輕炸物的肥膩感,其實美式多沾他他醬或灑點檸檬汁,這裏很貼心,三樣醬汁都有提供。炸薯條是我喜歡的英式粗薯條,它雖然不及美式和法式的幼身薯條那麼脆口,但沒那麼吸油,也較能吃到軟糯的口感和薯仔的原味。邪惡的食物一般都較受歡迎,大家一條接一條地吃著,手快有手慢無。
這裡有organic 啤酒供應,味道不錯,對我再說,不太淡也不太濃,配薯條吃也實在不錯!

三五知己開懷𣈱聚,談談笑笑,無拘無束地渡過了一個愉快的晚上。
2017-01-24
$100 (宵夜)
庆祝纪念
生日
現金券
2017-01-26 791 浏览
去酒店食野, HEA住食先係重點. 部份檯比一般的矮, SOFA座, 真係訓係到食都得. 樓底極高, 感覺好舒服.Fish & Chips大件手心甘大的魚塊, 真係COD FISH, 肉質實淨, 仲有一大堆粗薯條Nachos又係凍曬的芝士, 痴埋一堆, 配菜唔夠多, 味道較清淡Pizza Margherita皮脆多芝士, 厚薄岩岩好, 好味!Classic Beef BurgerBeef雖然order了well done, 不過完全唔鞋, 肉汁仍在, 個包仲要超大個又軟熟, 我估大約6-7寸的, 又有一大堆粗薯條.Chicken Lollipop香茅雞肉棒棒, 正喎, 好香香茅味, 小朋友都岩食, 佐酒都好選擇

Nachos

又係凍曬的芝士, 痴埋一堆, 配菜唔夠多, 味道較清淡
Nachos
Pizza Margherita

皮脆多芝士, 厚薄岩岩好, 好味!

Chicken Lollipop
题外话/补充资料: 服務員太少, 得2個, 仲成日不見影. 黎到ORDER態度又麻麻地.
2017-01-15
2016-12-20 1325 浏览
星期二嘅晚上,同兩個好姊妹,打算聚一聚,於是就揀左個靜靜地飲嘢嘅好地方!W Hotel好易去,係正地鐵站上面!我地三個人每人帶左一杯cocktail,一杯shot,同埋一支香檳!cocktail 水準同普通酒店一樣,都唔錯!呢度環境好,服務態度勁好,仲有DJ打碟,系同好姊妹相聚嘅好地方!

W Hotel好易去,係正地鐵站上面!

2016-12-09 1274 浏览
我同閏密S經常四周試唔同的afternoon tea ,因為我地都中意食甜品又可以坐得長時間慢慢傾吓計,所以我地都有好多食tea 的經驗,但我地從來都冇就寫tea 的食評,但今次呢間唔寫唔得, 因為真係好難食.....中晒伏環境都幾嘈,可能餐枱都擺得密,空間細人又多,人人都傾計就好似茶樓咁嘈,加上場內有live band 演奏,成個環境就更加嘈.....之前睇過其他食評話服務好差,但我覺得還可以的,不算差。閏密S一早到埗, 我還沒有到時,侍應就已經幾次問朋友S 想點甚麼食物,,,, 無錯, 係好似好熱切咁, 但Over 咗,未齊人就梗係想人齊先叫架啦,  仲要問幾次.....都唔識做。但起碼唔會叫極冇人理, 亦冇黑面的情況。但個tea set 就認真失望,影相都幾靚,但好睇唔好食。Scone好難食, 有一陣羶味, 口感差。個果醬正常, 但個cream 唔好味相中最前果D吞拿魚粒好勁麻油,口感霉霉地,朋友話好似好唔新鮮咁。左手邊兜煙三文魚味道正常。相中最後排紅加倫子雲尼拿甜品杯,Toppings 果D粉紅色粒唔好食, 得個甜字, 杯底D果醬同雲尼拿mousse 都還可以。前排最左手邊係紅

O Christmas Tea
但個tea set 就認真失望,影相都幾靚,但好睇唔好食。
scones
前排最左手邊係紅莓巴拿馬火腿配蜜果,塊火腿色澤暗淡, 個賣相衰過759的平價火腿

前排中間係黑松露羊酪青瓜黑炭方塊, 我食唔到黑松露味,唔睇餐牌都唔知佢有黑松露,件餅好鞋口

前排最右係士多啤梨鵝肝,我覺得件鵝肝有少少苦味,同埋塊啡色餅底淋既.......

後面有朱古力泡芙,一般啦,唔算唔難食。
左手邊係黑森林mousse Dome ,中間D朱古力mousse OK ,餅底又係麻麻。

右手邊好似一碌木咁,我食唔出係乜,佢menu 寫milk chocolate ginger creme brulee log ,食唔到ginger creme brulee既味,好似一件普通西餅咁
前排個雪糕筒算係全餐最好食, 裡面有件龍蝦肉, 大大舊肉,但Topping 唔好食, D芒果酸既, 個雪糕筒唔脆。
中間 lollipop ,外層係白朱古力,內裡係 praline 朱古力,味道ok。

最後排 Raspberry Drum stick ,雪糕筒脆,裡面紅莓醬尚可。

$459 (已加一) Tea Set 嚟講,呢個價錢有好見更好的選擇。

我建議呢間餐廳都係正正經經做返酒吧罷啦,賣下酒水好啦,唔好學人整tea set 喇....
2016-12-09
2016-11-10 1609 浏览
好多人話個afternoon tea set難食。我又去試下先!我無叫到set,只叫咗個迷你漢堡加幾杯飲品。分別有兩杯cocktail 同一杯hot chocolate 。兩杯cocktail 幾好,hot chocolate就starbucks都好飲過佢個Micro burger 都幾好,未叫難食。其實好好坐,樓底夠高,坐得舒服,一直播住輕快嘅歌,真係幾舒服!不過服務又係古怪,無人理,等好耐至有人take order ,問佢乜都要問幾次,我想拎隻叉咋
個Micro burger 都幾好,未叫難食。
2016-09-16 2860 浏览
400 幾蚊連加一 high tea set 個人認為平靚正之選。 精心的透明櫃通 裝滿精緻小食 好靚 食物味道好味 甜的不太甜 咸的不濃味 飲茶方面 推介spicy chocolate (食完一口甜或咸小食 飲一啖, 感覺好舒服, 配合到食物味道)
400 幾蚊連加一 high tea set
個人認為平靚正之選。
精心的透明櫃通 裝滿精緻小食 好靚
食物味道好味 甜的不太甜 咸的不濃味

2016-08-25 4214 浏览
Tea set , 價錢合理!環境舒適! 不過甜食比較多,鹹的食物比較少~如果未食lunch來, 可能唔夠full......如果淨係食tea 就good enough! 休閑之選
Tea set , 價錢合理!
Tea  set
2016-08-25
2016-08-25 1978 浏览
W hotel : Tea set ( weekday ) 價格合理!味道不錯,服務態度也不錯,環境舒適,休閒之選!tea set 內甜品夠多,咸的食物比較少,如果未食lunch 嚟會唔夠full的感覺,如果really for tea , good enough!
2016-07-30 2116 浏览
星期六約左朋友2點食tea buffet,原先唸住應該唔錯,點知真係無麼食,10分我只會俾3分。嘢食唔多,些水準有待提高咯,服務員態度又差,我都唔知點啃得落。哎,下次絕不幫衬。

踏入炎炎夏日,女士們都唔敢留係室外咁耐,最怕成身汗笠癡癡又曬黑哂,但最矛盾係又想涼浸浸咁感受夏日陽光與海灘的氣氛。如果係咁呢,不妨可以約埋三五閨蜜去W Hotel食返個「Gaile Kisses Roxy」的周末自助下午茶,嘆住10款以滑浪為設計靈感既精緻又色彩繽紛的甜點小吃喇﹗Woobar x Roxy 呢個周末自助下午茶款式唔算特別多,不過勝在鹹甜點比例平均,啱哂大眾口味,而且價錢商宜(HK$268加一/位)。而咖啡茶的選擇比起其他afternoon tea多同特別,一位一壺可以慢慢飲,又可以互相試下唔同味﹗今次揀咗呢個Prince Vladimir的俄羅斯風味茶,earl grey茶底帶少少citrus同香料味,又香又好飲﹗除此之外,tea buffet仲有一款alcoholic drink同無酒精的peach tea任飲架﹗以下呢幾款就係今次聯乘的Roxy下午茶系列︰滑浪板木糠布甸 – 顧名思義布甸上面就有塊朱古力的小滑浪板,非常得意﹗利用木糠扮沙粒,加埋又香又滑的忌廉,細細杯唔會太漏柑橘蛋黃醬蟹肉多士 – 厚厚的竹碳包夾著柑橘蛋黃醬蟹肉,麵包鬆軟,蟹肉份量十足,非常滋味~熱吻
以下呢幾款就係今次聯乘的Roxy下午茶系列︰

熱吻馬卡龍 – 賣相夠哂誘人惹火,鮮艷朱唇啱哂一眾女士selfie﹗配上多款口味的macaron,完全係女生最愛﹗個人最鍾意朱古力味﹗
另外仲有兩款鹹點都非常好食,包括三文魚芒果甜菜籃同芝麻芒果雞肉撻,我尤其鍾意雞肉撻,味道似芝麻手撕雞,配埋waffle撻底非常fusion,又惹味﹗
當然除咗呢幾款Roxy系列,仲有其他好味的下午茶茶點喇﹗其中一個吞拿魚牛油果蓉杯都係我的推介,兩款食材非常夾,味道清新。另外,朱古力éclair都好好味,外層放上朱古力豆碎粒,內層加入朱古力mousse,非常香濃﹗
W酒店 x Gaile Kisses Roxy夏日下午茶由即日起至到6月30日咋﹗平日就會serve afternoon tea set,周末就係自助下午茶,要試就快D訂位喇~

2016-05-28
試食活動
2015-11-30 6335 浏览
11月21日同朋友去食 下午茶自助餐。首先我地訂的套餐有香檳一柸的。但服務員倒給我們的香檳是沒凍的,完全無知識香檳唔凍的難飲。隨後叫換走佢,之後我們各自取小點,一行出枱面見到已覺中伏,食物起少種類,賣相已經不好看,吃落還難食。我地的枱有食完的碟和柸又唔收走,服務員就一味揸住空盤子行來行去,都沒收,要叫才懂收,最攪笑飲完的咖啡柸唔收,卻收走我未食完的洋蔥條隻碟,問都冇問仲要唔要,服務真係冇質素。連最後埋單都出現驚訝,單係得一個銀碼的,沒有明細項目,要問才知。我刷卡後,服務員把單和刷卡收據摺合交給我,我們便離開。好彩有離開去洗手間習慣,完成後準備去搭電梯離開Woobar,誰不知剛跟我們埋單的服務員衝過來,話剛才忘了給回信用卡我😤。我隨即睇番我收下摺好的單和收據內是否沒卡。太誇張了!基本知識也沒有,如我們沒去洗手間,那他怎找回我呢?

2015-11-21
庆祝纪念
生日
WOOBAR has launched “Russian Royale” Afternoon T and buffets with Kusmi Tea. Starting from now till October 31, indulge yourself in over 10 new types of desserts in the weekday Afternoon T Set and weekend Afternoon T Buffet plus 5 brand new tea choices from Kusmi Tea, a high-quality tea brand that is well-loved by Orlando Bloom and Lady Gaga.TASTE OF ROYALECulinary Director Chef Alain Allaire brings innovative sweet bites to the table, for example, the White Caviar and Vodka Cup Cake is a combin

TASTE OF ROYALE

Culinary Director Chef Alain Allaire brings innovative sweet bites to the table, for example, the White Caviar and Vodka Cup Cake is a combination between milky white chocolate with caviar and dashes of vodka, bringing the two famous Russian ingredients together in a delightful and enticing way. Speaking of creativity, the Russian Doll Cookies tops it all. This spectacular ladyfinger takes the shape of a Russian Doll, with the pastry chefs handcrafting each of them. Thanks to this, a fun and appealing visual impact is created.

Other sweet treats:

Ptichye Moloko Cake
Russian Napoleon Honey Cake
Apple Sharlotka Walnut Cake
Russian Ponchiki Doughnuts
Other than sweets, there also also scrumptious savories canapes. The Russian Potato Salad has Salmon Roe Caviar added inside. Its fresh seafood taste takes one of the country’s favorite dishes to another level, making the after-taste more palatable and lingering. Another mouth-watering item, Traditional Russian Blinis, has a delectable combination of toppings – sour cream and caviar. Such a flavorsome selection serves as an appetizing contrast to the tender and mellow taste of Russian Blinis made of egg-white, giving a delicious blast to the taste buds.

The rest of the items include:

Pickled Green Tomato and Russian King Crab
Picked Mushroom Zakuski
Russian Beets and Walnut with Cured Salmon
Smoked Mackerel and Horseradish Club
TEA OF ROYALE

Starting from August onwards, guests can enjoy 2 out of 5 Kusmi teas for free when savoring the Afternoon Tea Sets or Buffets – the Russian teas Anastasia, Russian Morning N˚24, St Petersburg, Prince Vladimir and healthy tea Detox.

Amongst all, its signature Russian tea, Anastasia, is a must-try! A blend of teas from China, Sri Lanka and India flavored with natural extracts of bergamot, lemon and orange blossom, is a recipe inspired by the myth of Grand Duchess Anastasia, daughter of Tsar Nicolas II (Romanoff dynasty), who disappeared in mysterious circumstances. The other recommendation is St Petersburg. Created for the 300-year celebration of the city of St Petersburg, where Kusmi Tea’s history began in 1867, St Petersburg is a delicious mixture of Earl Grey, caramel, and red fruits with a hint of vanilla.
SURPRISE OF ROYALE

Enter a competition by uploading a photo of yourself via personal Instagram with hashtags #kusmigetlucky and #whongkong. Kusmi Tea will be giving out a prize by the end of each month to one photographer who embodies the Kusmi spirit the most – fun and fashionable! The prizes include a HK$1080 Kusmi Tea Box, a Kusmi Tea Infuser and the grand prize of one year’s worth of Kusmi Tea! Competitions results will be announced on W Hong Kong Instagram account in the beginning of each month till October 31.
2015-08-17
2015-08-08 5045 浏览
女生總是愛吃甜品,除左味道之餘也喜歡外表吸引,tea set就是最好不過了。然後我們order了tea set和隨tea set附送的飲品。我order的是cappuccino,朋友的是strawberry green tea,味道不過不失,朋友說她的飲品沒有果味也沒綠茶味,只是一般的茶。然後tea set來了,賣相真的很吸引。而且份量十足,對於兩個女生來說真的會吃得很撐!首先是第一層,個人人認為最旁邊的最好吃,是咸點,但味道很香口感也不錯。第二和第三層都是同款式的東西,除了兩個放在前面的俄羅斯公仔是白朱古力餅乾外(太甜),其餘都是咸點。各款味道都不過不失,唯一較為驚喜的是最左面的「蛋糕」,表面上是蛋糕,實際上是咸點,第一口吃的時間真的嚇了一跳,但味道卻不錯。最底層的是最好的一層,因為除了玻璃瓶的三文魚籽薯仔沙律外,其餘都是甜點。而且味道也算是可口,雖然及不上某些蛋糕專門店,但環境加上款式搭救,也覺得很滿足。 旁邊還有一小碟的,味道還好,卻令胃部感到十分滿足很飽。總括來說,我認為整體都可以接受,7/10分,對於第二次吃tea set的我來說,覺得這間算是不錯,價錢又不貴,$418+10

然後tea set來了,賣相真的很吸引。
而且份量十足,對於兩個女生來說真的會吃得很撐!

旁邊還有一小碟的,味道還好,卻令胃部感到十分滿足
很飽。

總括來說,我認為整體都可以接受,7/10分,對於第二次吃tea set的我來說,覺得這間算是不錯,價錢又不貴,$418+10% for2,可以免費申請做會員便可享有85折優惠,每人只是$200,環境漂亮服務良好。另外一開始侍應態度已經不錯,加上我們有booking,安排的位置很好,可以欣賞風景,而且椅子很華麗漂亮,坐得很舒服,四處的環境和裝修也不錯,視野廣闊,設計良好,使人感到舒適放鬆
味道沒有驚喜,但環境服務觀感是加分位,是一個聊天休息的好地方,值得一試。
2015-08-06
  • 三文魚籽薯仔沙律