2023-02-23 192 浏览
💖 鮨政x大湖 (铜锣湾)✨铜锣湾京士顿街9号Fashion Walk地下H2B号舖〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️铜锣湾新开嘅呢间餐厅绝对吓你一跳😏最平嘅厨师发办套餐只系$298就食到‼️偷偷话你知妟就仲有$198嘅套餐🙌🏻 呢间餐厅名为「鮨政x大湖」系因为佢地同左富有3️⃣5️⃣0️⃣年历史的清酒品牌「大湖」合作,佢地由种米开始全部有4-6款大湖清酒🍶,如果想过黎买醉只需要另加$198/$298😏大湖清酒🍶系来自滋贺県传统手工酿造,用左上乘嘅材料,100%自家种植酒米,采用最高等级、有「清酒米之王」之称嘅💁🏻‍♀️「山田锦」,「心白」大小范围达到50%,令大湖清酒蕴含独特嘅米香味🍚 水源更系厂直接从伊吹山地底泉源抽取,有丰富矿物质 🪨-OMAKASE👨🏻‍🍳 $498茶碗蒸🥚:入面有白果😳几特别。当中仲有蟹肉丝同菇菇,整体蛋味好香,食完好暖胃。大湖大吟酿🍶:感觉仲好似有浸花香味。日本高糖蕃茄🍅:酸汁配上水云,顿时觉得蕃茄真系甜入心,好开胃嘅前菜👍🏻入面仲有烟韧嘅深海鱼皮。烟熏矶煮鲍鱼🐚:准备好手机,打开镜头📹开启视觉嘅享受😎政师傅话一定要食埋啲饭,醋饭同旁边嘅鲍鱼肝酱食,鲍鱼有弹性亦唔难咬

💖 鮨政x大湖 (铜锣湾)
✨铜锣湾京士顿街9号Fashion Walk地下H2B号舖

-OMAKASE👨🏻‍🍳 $498

茶碗蒸🥚:

大湖大吟酿🍶:感觉仲好似有浸花香味。

日本高糖蕃茄🍅:

烟熏矶煮鲍鱼🐚:
准备好手机,打开镜头📹开启视觉嘅享受😎政师傅话一定要食埋啲饭,醋饭同旁边嘅鲍鱼肝酱食,鲍鱼有弹性亦唔难咬开,好腍好入味。

甘鲷立鳞烧🐟:
师傅将热油来回淋系鱼鳞上,当鱼遇到高温,鱼鳞就会变得直拔甩🙀鱼鳞又酥又香脆,咬落去油脂满满,同鱼肉嘅软嫩形成强烈对此,口感丰富🫶🏻

刺身3点🦪:
日本北海道兵库县室津真蚝中加入左酸汁柠檬🍋同埋柚子皮,底下垫住个块紫苏叶更加能提升鲜味。大拖罗比较肥美❤️。最后北海道帆立贝好大粒亦好鲜甜。

大湖纯米大吟酿🍶: 入口芳醇旨口,酒精浓度比较强。

真鲷寿司🐟: 味道最鲜甜,油分少而且肉质韧度较高。
深海池鱼寿司🐋: 肉质鲜嫩肥美,鱼油甘香细腻。
炙烧鲽鱼裙边寿司🐠:经过火炙嘅左口鱼油脂满满。
羽太寿司🐟: 味道鲜甜脂肪丰盈、薄切口感爽口而且不油腻。

大湖特别纯米酒🍶:有明显嘅香蕉味,好特别。

紫苏文甲鱿鱼寿司🦑: 极致鲜甜!每一啖都食到鲜甜爽脆口感。Q弹软嫩富含嚼劲,而且紫苏味好香。
甜虾寿司🦐: 肉质细绵、味道甜美。
穴子寿司🐍:系鳗鱼啊🫶🏻好香鳗鱼汁!

大湖特别纯米酒 (生原酒)🍶: 从大湖特别纯米嘅酒酿中提取 20%制作为无滤过生原酒 。有明显嘅米甘同香蕉味🍌

飘雪红酒鹅肝吞拿鱼寿司🍷:
一定要打卡‼️飘雪嘅鹅肝碎好好味😋配埋吞拿鱼嘅油香超夹呢。

大湖 本酿造🍶: 此款清酒带有蜂蜜味和烟熏味,适合配搭比较浓味的食物。 口感非常容易接受。

三色杯🍸:
有海胆、三文鱼籽、吞拿鱼蓉,极致鲜味嘅享受。

汤物🍲:
大家可以根据自己嘅饱腹感去选择
品尝以鲷鱼头熬制超过 3 小时嘅鲷鱼浓汤或传统昆布木鱼清汤乌冬,今次我就拣左鲷鱼浓汤,非常甜美🥰

大湖 梅酒🍶: 甜度和酸度达到最完美的平衡,味道有层次, 干净的后感而不过甜,是一款很好嘅开胃/解滞酒。

飞雪鹅肝芝士豆腐🍨:
口感细腻嫩滑,吃过甜品才算是一餐圆满的 OMAKASE 体验!

想继续睇我分享唔同嘅嘢就𝓯𝓸𝓵𝓵𝓸𝔀 𝓶𝓮 @gladysfoodie
如果大家有其他餐厅推介可以𝒟𝒾𝓇𝑒𝒸𝓉 𝓂𝑒𝓈𝓈𝒶𝑔𝑒📩
2023-02-21