2022-09-19
《📍壹.01食评》咁耐冇去旅行,有冇少少挂住去台湾夜市扫街嘅感觉,仲有好味又有特色嘅台式小食😭。小编今日带大家飞转台湾,嚟到位于观塘嘅壹.01,实行喺香港都可以感受到喺台湾夜市嘅感觉‼️壹.01系一间由几个二十几岁后生仔经营既平民台式餐厅👬👫,除咗提供唔同款式嘅台式料理,当然仲有必饮嘅台式饮品,等您喺香港都可以食尽台式料理,全部都又正又高质素㗎👍👍!到底有几正?立即去片🆗!🔸『风琴豆腐牛肉饭 - $55』风琴豆腐牛肉饭特别加入秘制牛肉酱汁💦,以纯正焦糖及日本酱油而制成,咸中带甜嘅酱汁,配搭富浓郁肉香的嘅肉块,绝对令您回味无穷🤪!店主亦特别加入风琴豆腐,好似海绵咁索满浓郁秘制牛肉酱汁,咬落口啖啖牛肉香气,当然亦唔少得「五星级」般嘅Q弹米饭🍚,超级享受😋!🔸『蜜汁紫菜排骨饭 - $60』蜜汁紫菜排骨饭系其中一道令小编感到惊人嘅台式料理😱!先讲讲排骨炸得酥酥脆脆,炸皮厚度十分适中,肉质软硬程度亦恰到好处,咬落口亦有丰富嘅蜜汁紫菜香气, 令小编十分惊喜🥰!另外,排骨饭上仲布满海量嘅香葱,饭里面亦加丰富且新鲜嘅菜及腌制渍物,不单令料理风味更突出,亦都令口感再升华,将排骨饭发挥得淋漓尽致🤩!🔸『台湾
🔸『风琴豆腐牛肉饭 - $55』
🔸『蜜汁紫菜排骨饭 - $60』
🔸『台湾夜市小食拼盘 - $36』
想一次过试尽台式小食,台湾夜市小食拼盘就啱晒您🙌!小食拼盘里面包括炸鸡块、炸香肠、炸花枝丸等等,全部都炸得金黄香脆,而且份量绝对唔少,每款炸物亦炸得十分出色,绝对对得起价钱,CP值超高🔥🔥!
🔸『熔岩蛋之恋 - $49』
蛋饼系其中一个必点嘅台式小食,每次去台湾都必定叫嘅😎!而本店嘅熔岩蛋之恋亦都做得十分出色,蛋饼加上大量超足料芝士🧀,熔岩式芝士极之拉丝,极邪恶呀!蛋饼上亦布满特制沙拉酱,为蛋饼加添滋味,就好似地道台湾蛋饼一样,非常出色👍👍👍!
🔸『全手作芋头鲜奶 - $48』
芋头鲜奶以3.6鲜奶为基底🥛,口感香浓滑顺,配上绵密香甜嘅芋泥及芋头颗粒,而芋头与牛奶比例刚刚好,就好似品尝紧一道甜品咁,喝上那一口令您感到销魂😍!
🔸『黑糖珍珠鲜奶 - $35』
黑糖珍珠充满焦香,珍珠十分Q弹,再搭配纯厚鲜奶,令珍珠和奶香完美融合,饮落超有层次😍!
咁高质素嘅台湾小食全部都系由一班后生仔亲自制作㗎!快啲去支持下啦‼️ @1.01_ig 👏🏻
🤪iHungry肚饿指数:9/10分
—---
👆快啲CLS我哋(@ihungry.hk),尽握更多美食及玩乐资讯!
💡如果你仲有更多好野玩、好野食介绍畀我哋,不妨DM话畀我哋知!