2023-05-09
铁板烧一向比我感觉系华而不实,不过自从食过呢间系糖街Sugar+「泷宴日本料理」,绝对系大改观,由师傅严选世界各地时令食材,将食材保留到原始鲜味,再加以烹调,将鲜味带到另一个层次,绝对系一绝。👇🏻📌泷 宴 - $1,680/每位▪️ 季 节 前 菜 - ▪️ 季节刺身二款 - ▫️ 前菜先黎一个「萤光鱿鱼」,食落口感弹牙,面头配搭三文鱼籽,带少少咸香味,底层有D俗称京都汤叶既日式腐皮,质感好滑溜;而刺身就有两款「鲛蝶鱼」同埋「中拖罗」,鲛蝶鱼旁边有一个火炙过既裙边,焦香感十足;「中拖罗」入口肥美嫩滑,无比甘香。▪️ 野 生 大 虎 虾 - ▪️ 香 煎 银 鳕 鱼 -▫️ 「野生大虎虾」师傅将虾头、虾身分开,用柠檬汁将虾肉更带出鲜味,食落肉质扎实饱满够弹性,虾头轻轻煎香,入口浓郁虾膏味,正;「香煎银鳕鱼」卖相非常吸引之余,鱼肉入口啖啖油香,肉质嫩滑,面头既鱼皮煎到好似薯片咁脆,相当满足!▪️ 南 非 鲍 鱼 - ▪️ 美 国 顶 级 牛 肉 - ▫️ 轮到主菜环节,呢个「南非鲍鱼」食落爽口弹牙,师傅以牛油炒香,再系面头洒上三文鱼籽,咸鲜味提升不少;另一款「美国顶级安格斯牛肉」亦有惊喜,以厚烧既就配上
系糖街Sugar+「泷宴日本料理」,绝对系大改观,
由师傅严选世界各地时令食材,将食材保留到原始鲜味,
再加以烹调,将鲜味带到另一个层次,绝对系一绝。👇🏻
📌泷 宴 - $1,680/每位
▪️ 季 节 前 菜 -
▪️ 季节刺身二款 -
带少少咸香味,底层有D俗称京都汤叶既日式腐皮,质感好滑溜;
而刺身就有两款「鲛蝶鱼」同埋「中拖罗」,鲛蝶鱼旁边有一个
▪️ 野 生 大 虎 虾 -
▪️ 香 煎 银 鳕 鱼 -
食落肉质扎实饱满够弹性,虾头轻轻煎香,入口浓郁虾膏味,正;
「香煎银鳕鱼」卖相非常吸引之余,鱼肉入口啖啖油香,
肉质嫩滑,面头既鱼皮煎到好似薯片咁脆,相当满足!
▪️ 南 非 鲍 鱼 -
▪️ 美 国 顶 级 牛 肉 -
亦有惊喜,以厚烧既就配上炸蒜片一齐食,薄烧既里面已包左葱蒜,
再点上黑椒盐就更好;旁边附上落左柚子汁既洋葱,可以清除味蕾,解一解油腻。
▪️ 鹿儿岛樱花虾炒饭配炒什菜 -
▪️ 季 节 吸 物 -
▫️ 最后就上埋个「鹿儿岛樱花虾炒饭配炒什菜」,
饭粒炒得粒粒分明,够哂干身,食落脆卜卜,仲食到樱花虾香味;
「豆腐鲜鱼汤」师傅用左几款新鲜鱼熬煮而成,
配搭准山,豆腐,入口鲜甜无比,滑到不行呀。
▪️ 日 式 雪 糕 -
▫️ 食埋个雪糕就更正啦,我同朋友分别嗌左个「柚子雪芭」、
「黑芝麻雪糕」口味,前者柚子非常清新,后者浓郁芝麻香,唔错。