平时我都成日食串烧,但主要都系港式串烧为主,今日男朋友就带咗我去呢间由日本师傅主理的串烧店,试吓同平时嘅有咩分别餐厅位置唔算太多坐位(因为主要得日本师傅一个人烧,所以需时都比较耐少少)但唔会同隔离枱相距太近,而且可以望到师傅系你面前即刻烧,视觉享受😎我叫了一个师傅精选套餐$480,分别有前菜、串烧10串、主菜一款和雪糕首先会食个前菜,味道偏浓,很适合配酒一齐食(不过我今次就冇饮酒)但都唔会觉得太浓味然后就会开始食串烧,日本师傅会系你面前即烧,就算我当日去到都有唔少客人,但师傅都烧得好快,唔需要等太耐,而且师傅会因应返客人进食的速度去调整,唔会一下子烧完俾你,等你每次食嘅时候都系刚刚烧好最好的状态鸡翼推荐指数🗯️:🌟🌟🌟🌟鸡皮烧到好香脆,但中间仲保持到,唔会太干太柴柚子酱鸡胸肉推荐指数🗯️:🌟🌟🌟🌟我起初以为鸡胸肉会好柴,但食落又唔会,而柚子酱系分开俾你,所以可以俾你自己调整,我个人一般般,但系我男朋友超钟意食😂果然口味都好见仁见智鸡肾推荐指数🗯️:🌟🌟🌟🌟食落好爽脆,而师傅调味刚刚好,冇我担心𠮶种内脏嘅腥味鸡髀肉推荐指数🗯️:🌟🌟🌟🌟🌟超级嫩,唔需要太多调味都已经好好食鳗鱼推荐指数🗯️:🌟🌟🌟🌟

鸡翼
推荐指数🗯️:🌟🌟🌟🌟

鸡皮烧到好香脆,但中间仲保持到,唔会太干太柴

柚子酱鸡胸肉

鸡肾
推荐指数🗯️:🌟🌟🌟🌟

食落好爽脆,而师傅调味刚刚好,冇我担心𠮶种内脏嘅腥味

鸡髀肉
推荐指数🗯️:🌟🌟🌟🌟🌟

超级嫩,唔需要太多调味都已经好好食

鳗鱼
推荐指数🗯️:🌟🌟🌟🌟

日式串烧可以睇到师傅技术,一定系烧鳗鱼,因为需要耐心,唔可以急,鱼皮烧到带点脆,而肉汁鲜嫩,再加上完全吸收晒日式鳗鱼汁嘅味道,超正

豚肉紫苏叶卷
推荐指数🗯️:🌟🌟🌟🌟

其实都食咗几吋肉类嘅串烧,所以感觉上都有啲油腻,依个虽然都系肉类,但因为中间加咗紫苏叶,反而可以中和返啲油腻感

和牛野菜
推荐指数🗯️:🌟🌟🌟🌟

咁食完鸡肉就到牛肉,牛肉肉质好鲜嫩,而野菜吸收晒牛肉同酱汁味道,食落好惹味,而且配埋隔离嘅芥末酱会更加惹味

秋葵
推荐指数🗯️:🌟🌟🌟🌟

食咗咁多肉类,系时候要食返啲蔬菜中和返,平时我都唔系特别钟意食秋葵,因为讨厌秋葵中间𠮶种质感,但烧完嘅秋葵就冇呢个问题,食落干身爽脆

芦笋
推荐指数🗯️:🌟🌟🌟🌟

爽脆可口,而且冇草青味

免治鸡肉串
推荐指数🗯️:🌟🌟🌟🌟

因为我额外叫咗几款串烧,所以就同个豚肉糖心蛋一齐上(如有正常就系旁边跟一只蛋黄)然后师傅会同你讲,先笃穿个糖心蛋,然后用个免治鸡肉串点嚟食,令到味道好浓郁,而鸡肉串入面有啲软骨,增加口感,令成件事冇咁单调

豚肉糖心蛋 $50
推荐指数🗯️:🌟🌟🌟🌟🌟

我以为会好滞,但食落刚刚好,原来豚肉配糖心蛋呢个组合都唔错

和牛沙朗 $70
推荐指数🗯️:🌟🌟🌟🌟

因为个套餐冇乜牛肉,所以就额外嗌咗一串牛肉,肉味相对较浓,不过肉质都系好软淋

然后我今次主菜就叫咗烧饭团,师傅会系你面前包个饭团,而且外型唔系平时见开𠮶啲三角形,食落外层带点焦香,质感类似饭焦,中间的米饭好软糯

刺身盛 $200
推荐指数💥:🌝🌝🌝🌝🌚

因为见到今日的鱼生都好新鲜,所以忍唔住叫咗一个刺身盛,今日分别系赤羽太、鲹鱼、鲷鱼(每日都未必一样,因为师傅系根据食材嘅新鲜去决定)好鲜甜,冇腥味,同埋佢哋除咗酱油之外都会提供酸汁(好传统嘅做法,因为咁样先可以食到刺身本身嘅原汁原味)

粟米 $35
推荐指数💥:🌝🌝🌝🌝🌚

食落会有好明显嘅牛油香,而且带少少栗米本身嘅甜味

自家制鱼饼 $50
推荐指数💥:🌝🌝🌝🌝🌝

其实食咗咁多串烧都已经好饱,不过又好想试吓佢哋嘅小食,所以就叫咗一份鱼饼,烧到有少少焦香,而份量刚刚好,唔会太多

荔枝特饮 $55
推荐指数💥:🌝🌝🌝🌝🌚

虽然我冇叫酒饮,但都有叫一杯野饮,因为就咁食好似有啲单调🤣荔枝味都几浓,但唔会太甜

✨整体来讲,不论系环境定系食物质素都非常高质,就算系庆祝都唔会失礼