2021-09-06
上次食完荃湾分店一直念念不忘,一个月后适逢周年纪念就带女友去左尖沙咀厚福街既分店🥳尖沙咀分店一共三层,比起荃湾分店大得多。餐厅设有吧枱同适合多人聚餐既普通座位,我地选择吧枱,因为可以近距离欣赏师傅既功架😎- 特上十贯目上次系荃湾食左十贯目,大部份寿司质素唔错👍🏻,今次试左特上十贯目,寿司可谓全面升级,包括海胆寿司、拖罗寿司等等。醋饭加上新鲜嘅鱼生,每一件都好味。- 鮨一沙律材料以沙律嚟讲非常豪华,包括三文鱼、八爪鱼,而且切成一粒一粒,每一啖都食到所有鱼生,另外中间既蕃茄甜到入心🥰- 日本白粟米原来粟米可以生食,自己亦第一次见到白色既粟米🤤。一咬落去爆晒汁,甜度比一般粟米更高👍🏻- 甲罗烧甲罗烧以蟹膏、蟹肉加上蛋黄为主。首先将蟹膏同蛋黄搅拌,然后再涂系香脆多士上面,味道非常浓郁。- 辣酒煮广东蚝广东蚝外表饱满,酒完全带出蚝既鲜甜,而且辣劲十足。- 鮨一手卷鮨一手卷包括海胆、吞拿鱼蓉、三文鱼籽同少少金箔,材料多到几乎满泻。手卷并非一般雪糕筒形状,每一啖既食材比较均匀,食到最后唔会只剩下紫菜跟寿司饭。- 香葱吞拿鱼腩手卷吞拿鱼腩非常细腻,入口甘香,每一啖都充满香浓既鱼脂,非常满足😝
- 特上十贯目
日本白粟米
- 甲罗烧
甲罗烧
- 辣酒煮广东蚝
广东蚝外表饱满,酒完全带出蚝既鲜甜,而且辣劲十足。
辣酒煮广岛蚝
- 鮨一手卷