2024-04-05
做咗foodie之后肥咗好多,加埋考试一轮暴饮暴食真系肥到唔能够面对自己个大肚腩🤰🏻 呢排开始做返啲运动,发现中上环区都几多pilates studio,所以都多咗系呢头揾啲健康餐食下,今次揾到上环嘅一间poke小店🥗呢到有自选夏威夷盖饭,先拣饭底/沙律菜,再按个人喜好拣protein、配料、酱汁同香口脆脆🤙🏻 一上枱都几大份,而且有用心思摆盘,打卡都唔错💝 呢到都有好多款肉类选择,除咗有平时嘅海鲜类呢到仲有牛腱肉同鸡胸拣,今次就拣咗吞拿鱼鲜虾,食落都唔会有雪藏味,配料拣咗车厘茄、青瓜、杂锦香菇同西兰花,整体都几新鲜,特别钟意佢哋嘅蜜糖黄芥未酱,加咗啲日式饭素同七味粉调味冇咁寡,低卡又令成个bowl味道丰富啲~除咗poke bowl,呢到仲有多款预设沙律,朋友就要咗一份The Spicy Popeye ($98),呢份沙律有足足300g 慢煮鸡胸,蛋白质满满,鸡胸亦都好够滑😳除咗沙律菜,佢仲有芫荽莎莎,藜麦车厘茄沙律,指天椒碎同花生碎,一上枱个阵指天椒味已经惹味到流晒口水🤤 如果觉得唔够味仲可以额外加佢哋另上嘅和风沙律汁~总括嚟讲,呢间poke同沙律都平衡到食物嘅味道同埋对健康嘅追求,
除咗poke bowl,呢到仲有多款预设沙律,朋友就要咗一份The Spicy Popeye ($98),呢份沙律有足足300g 慢煮鸡胸,蛋白质满满,鸡胸亦都好够滑😳 除咗沙律菜,佢仲有芫荽莎莎,藜麦车厘茄沙律,指天椒碎同花生碎,一上枱个阵指天椒味已经惹味到流晒口水🤤 如果觉得唔够味仲可以额外加佢哋另上嘅和风沙律汁~
总括嚟讲,呢间poke同沙律都平衡到食物嘅味道同埋对健康嘅追求,啱晒健身一族想食得健康啲~