2018-01-28 871 浏览
好耐冇食过煲仔饭,近排冻番,就同屋企人去庙街食,取下暖。见四季排长龙,所以转战兴记,贪佢舖位大,可以快d有位坐,果不其然,15分钟左右就有得坐里面有个姨姨好好人,好快就同我地落好单。蒜茸蒸圣子 ($75)朋友话呢个好食,所以一坐低就order左。好香既蒜茸味,见到上面既蒜份量都好多,但系作为一个粉丝FANS 就略厌唔够喉。圣子量都多,但就细只d,而且有d腥,可能我地唔好彩?脆皮炸大肠 ($75)口感同味道一般,唔系特别脆,但系个甜辣酱几正,加分!椒盐九肚鱼 ($65)九肚鱼不太新鲜,而且份量细,但脆浆不会太厚。有一个黑醋,几开胃,本人就食唔到,但姐姐就话有少少苦味。金银蛋苋菜 ($60)金银蛋 = 鸡蛋 + 咸蛋比例刚好,可以每匙都吃得到两种蛋,苋菜很新鲜,很甜,汤汁也可以喝,不会很咸。虾酱炒通菜 (忘记价钱了:( )如果是喜欢虾酱的朋友,一定要点。虾酱味很出很香,每吃一口,整个口腔都食虾鲜味连我爸爸那皇帝口都大赞。煎蚝饼 (大:$80  细:$40 )我地叫左大份既。 蚝饼足份,岩岩好阿八个人食。而且入而既蚝粒都几大下,唔会腥,几鲜。记住 一定要加佢地既辣酱一齐食。椒盐茄子 其实本身
好耐冇食过煲仔饭,近排冻番,就同屋企人去庙街食,取下暖。

里面有个姨姨好好人,好快就同我地落好单。

蒜茸蒸圣子 ($75)
蒜茸蒸圣子

朋友话呢个好食,所以一坐低就order左。
圣子量都多,但就细只d,而且有d腥,可能我地唔好彩?

脆皮炸大肠 ($75)
脆皮炸大肠

口感同味道一般,唔系特别脆,但系个甜辣酱几正,加分!

椒盐九肚鱼 ($65)
椒盐九肚鱼

九肚鱼不太新鲜,而且份量细,但脆浆不会太厚。
有一个黑醋,几开胃,本人就食唔到,但姐姐就话有少少苦味。

金银蛋苋菜 ($60)
金银蛋苋菜
金银蛋 = 鸡蛋 + 咸蛋
比例刚好,可以每匙都吃得到两种蛋,
苋菜很新鲜,很甜,汤汁也可以喝,不会很咸。

虾酱炒通菜 (忘记价钱了:( )
虾酱炒通菜
如果是喜欢虾酱的朋友,一定要点。
虾酱味很出很香,每吃一口,整个口腔都食虾鲜味

连我爸爸那皇帝口都大赞。

煎蚝饼 (大:$80  细:$40 )
煎蚝饼
我地叫左大份既。
蚝饼足份,岩岩好阿八个人食。
而且入而既蚝粒都几大下,唔会腥,几鲜。
记住 一定要加佢地既辣酱一齐食。

椒盐茄子
其实本身系叫避风塘炒茄子,但系见佢咁忙就废事要重整。
出乎意料既夹,同九肚鱼个个一样,脆浆厚度适中,加上茄子本身多水同味清,所以椒盐既咸味平衡左。
份量颇大,如果三四个人食岩岩好。

猪软骨煲仔饭 ($65)
猪软骨煲仔饭
第一次食,不过不失,猪软骨有D痴牙,不会再叫。

鸡煲仔饭($65)
田鸡煲仔饭
田鸡真系好滑!好滑!好滑!连骨都吞埋,一流!

腊味排骨煲仔饭($45)
腊味排骨煲仔饭
好多排骨,腊肠一条,豉油落多D会好食D。
提示: 腊肠咬开会好多油同个肠衣会好UN,食个阵要小心整到件衫

白鳝煲仔饭($70)
白鳝煲仔饭
物有所值!白鳝够鲜、够滑,而且豉椒同姜葱味好香,又唔会抢晒鳝味,一流!
虽然费少少,但系必食! 鳝味仲会落埋D饭到,咁多个菜我最钟意既

之后仲叫左几枝罗汉果水,$10 细细枝,同细枝装矿泉水大小差唔多,味道清甜,同妈妈平时煲既差唔多。

总体黎讲,小菜质素几好,煲仔饭偏湿身,重口味既建议落多D 佢自家制豉油,饭焦几多。

八个大人一个小朋友最后食左 $800,大家都饱。
题外话/补充资料: 因为舖头唔系十分大,所以大家都坐得唔系好舒服,当然,大家都系食个感觉。 如果系多小朋友既又一大班人就真系要小心啦。 同几多人食,所以要早D排队!
蒜茸蒸圣子
金银蛋苋菜
虾酱炒通菜
煎蚝饼
田鸡煲仔饭
白鳝煲仔饭
  • 白鳝煲仔饭,椒盐茄子,虾酱通菜,田鸡煲仔饭,煎蚝饼