2024-06-15
同我妹搭完叮叮🚃之后,-落车就见到超出名既台湾第一牛肉面-《段纯贞》,当堂唔使再烦恼今餐到底食咩好,就走左入去!😆我地食左:✨三宝面 ✨$94呢碗三宝面入面有炆到好腍,又软又嫩既牛腱心、爽口Q弹既牛肚同软软糯糯,几乎滑入喉咙既牛筋,每样都牛味超重又入味🫶🏻肉肉既份量几乎仲多过d面🤣正‼️灵魂汤底浓郁醇厚带轻微辣味,牛香重到-个点‼️😍面底有幼面同手工面可以拣,我哋都拣咗手工面🍜 有韧性又够寛阔既手工面吸收完d咁正既汤汁之后,超快比我清哂😋✨墩番茄腱心半筋半肉面 ✨$92食落同三宝个只有d似,只系个汤底再带多阵香浓嘅番茄味🍅,感觉再开胃d👍🏻✨盐酥鸡 ✨$48呢度d盐酥鸡好大嚿🥰出面炸得啱啱好👍🏻唔会硬掘掘😋食落外脆内嫩又多汁 🤤鸡汤抄手 $58鸡汤抄手望落精莹通透👍🏻入面只虾大大粒咁透左出嚟,一睇就知皮薄馅靓😄味道亦都比我想像中更加鲜味!✨芋头特调✨ L $38醇厚奶味同芋头独有既香味相辅相成👍🏻入口每一啖都系芋头嘅精华,质感浓稠唔腻,亦唔会好甜💯✨西瓜荔枝沙冰✨L $36清甜嘅荔枝同香甜西瓜🍉组合而成既沙冰又冰又凉超解渴,真系好适合依家越嚟越热嘅天气🔆📌本身打算只买饮品外带所以先有胶
我地食左:
✨三宝面 ✨$94
灵魂汤底浓郁醇厚带轻微辣味,牛香重到-个点‼️😍
✨墩番茄腱心半筋半肉面 ✨$92
✨盐酥鸡 ✨$48
鸡汤抄手 $58
✨芋头特调✨ L $38
✨西瓜荔枝沙冰✨L $36
📌本身打算只买饮品外带所以先有胶杯🧋店内饮用系用纸杯架‼️
🛑段纯贞X日出茶太
📍湾仔庄士敦道74-80号The Johnston 地下A及B号舖