2016-05-09 746 浏览
见到网上食评9成都话好食,今日又咁啱路过,咁啱又唔多人等位,咁啱又冇落雨... ... 咁多咁啱咪入去试下啰 入去坐低见到大部分人都系叫 All day breakfast,而我呢啲包拗颈就梗系叫其他嘢睇下系咪真系值9成人畀 啦。好! 坐低一睇佢个 menu 其实选择唔太多,3页纸睇晒,第一页纸包括佢地主打嘅 All day breakfast,亦有小食同甜品, 第二页有饭有意粉, 第三页主要系 drink list.选择困难症发作一轮后最终叫左个香蒜带子蚬白酒意粉 + 柠檬蜜糖水 + 抹茶流心芝士挞.首先上枱既系柠檬蜜糖水, 原本对呢杯咁普通、周街都有得饮既嘢冇乜期望, 其实亦都好难整得难饮, 点知饮左一啖又觉得好鬼舒服! 佢落蜜糖既比例啱啱好, 饮到蜜糖甜味又唔会多到封喉, 柠檬够新鲜, 点笃都唔会有涩味, 真系好好饮.跟往上主菜喇, 香蒜带子蚬白酒意粉, 入面总共有4只带子6只砚, 开头见到佢只碟咁大, 旧意粉咁细似为好少, 但一落义个感觉系 --- 好实! 所以食晒碟意粉其实都饱. 讲番个味先, 其实佢落白酒落得都轻手, 平时唔饮酒既都食得, 相反饮得既就会觉得佢唔够味.

啦。

香蒜带子蚬白酒意粉+柠檬蜜糖水

跟往上主菜喇, 香蒜带子蚬白酒意粉, 入面总共有4只带子6只砚, 开头见到佢只碟咁大, 旧意粉咁细似为好少, 但一落义个感觉系 --- 好实! 所以食晒碟意粉其实都饱. 讲番个味先, 其实佢落白酒落得都轻手, 平时唔饮酒既都食得, 相反饮得既就会觉得佢唔够味. 而带子佢系做到爽口弹牙既, 不过鲜甜味就只系一般. D 砚其实算系细只, 不过胜在我食6只6只都冇沙, 呢个要赞, 因为我真系好怕食砚食到有沙!
芝士抹茶 Tat
因为叫左"后上", 所以呢个抹茶流心芝士挞我食完意粉叫"起得" 都隔左10分钟左右, 正好有时间畀我消化下碟意粉. 好! 讲番呢个挞, 一上枱全场既目光会即时去晒你度, 因为佢放左一粒干冰系个盒入面, 所以会有烟飘出黎, 感觉好梦幻, D人既眼球会跟住呢个挞, 由其系女仔! 哈哈!

食之前讲下有咩先, 正中间既就系主角抹茶流心芝士挞, 右上角既系抹茶雪糕, 左上角既系蛋糕, 抹茶雪糕下面有D红豆蓉. 所有嘢其实唔会好重味, 个抺茶雪糕加埋下面D红豆蓉一齐食其系好正, 个抹茶芝士挞我就觉得个挞底硬左D, 唔够松化, 而左上角个蛋糕都系唔够松软, 总括黎讲系好食既, 试一次OK既.
2016-04-30
等候时间
10 分钟 (堂食)
香蒜带子蚬白酒意粉+柠檬蜜糖水
  • 柠檬蜂蜜