2017-09-09 328 浏览
一打开已经心知不妙,小编本来expect大福嘅味道会偏向系鲜士多啤梨味,点知一打开就一大浸士多啤梨糖味。而然好彩大福整体来讲都唔算话太甜,但系佢嘅糯米皮就完全一啲都唔烟un啰,一咬落去就已经完全分离左,似系已经雪左好几日。虽然佢里面有粒士多啤梨肉喺度,但小编表示得𠮶1/4粒真系唔放好过放,放咗又要出水,想点啊而家!佢面头有个用士多啤梨粉整成嘅草莓图案喺度,可爱程度真系爆晒登!首先呢个牛乳挞里面最底层有啲士多啤梨酱喺度,食落士多啤梨味都几香下。另外佢牛乳𠮶部份,虽然都食得出有牛乳味但唔知点解小编第一啖觉得有少少似红豆味。最后个挞底牛油味系超级香,建议将佢同埋个牛乳部分分开来食,反正一开始就已经分离左不如将错就错,咁牛油味就唔会盖过咗啲牛乳味啦!
士多啤梨大福
士多啤梨牛乳挞