2021-10-03
中秋节想同屋企人食好d就去左中环嘅「碧俪苑·精点粤菜」食饭。杏汁白肺汤将杏仁磨成粉,又白又滑,好香,够晒热,饮完好舒服~🥰汤料好足,有鸡脚、粉肠、瘦肉、鸡、猪肺等。豉油皇虎虾煎肠粉用咗秘制豉油调味,惹味非常😋。肠粉滑溜唔会腍。师博好贴心,已预先将虎虾嘅肠清理掉,食起黎方便又放心~👍🏻窝贴金蚝用上流浮山嘅蚝,蚝香盈腔。蚝酿喺弹牙墨鱼胶虾胶入面,下层系又香又脆嘅咸蛋黄炸锅巴,侍应话送红酒一流!流浮山三宝蒸海班球海班加上流浮山三宝:银鱼干、虾干同鲜鱿一齐蒸,多重口感,鲜味十足!平时食果d 虾干有阵鯹味,呢度嘅虾干真系食得出虾嘅鲜味。海班球鱼肉嫩滑,皮够厚够弹唔鯹多骨胶原👍🏻。麻辣鲍鱼掌翼煲上枱时热辣辣。鲍鱼戒晒花,入味弹牙。掌翼份量多,加上少少麻辣味,刺激食欲,不禁食完一只掌翼再一只😋!龙哥招牌炒饭够晒镬气热辣辣,炒得够干身,唔会油腻👍🏻。有松子、虾、叉烧、冬菇、马蹄等,用料丰富,口感十足!总厨炒嘅果然系唔同啲,必点!伯爵茶奶冻好香伯爵茶味,整体味道似奶茶,啱晒钟意伯爵茶嘅朋友。冰凝小企鹅一上枱,哗,不得了!干冰营造出仙境嘅感觉,打卡一流!😍有两只小企鹅,企鹅后面有一片蓝色「冰」,原来系糖,
流浮山三宝蒸海班球
冰凝小企鹅一上枱,哗,不得了!干冰营造出仙境嘅感觉,打卡一流!😍有两只小企鹅,企鹅后面有一片蓝色「冰」,原来系糖,可以食架。整到好似两只小企鹅企喺极地嘅冰块上面咁样,好有心思👍🏻!