2020-10-01
2020年10月1日中秋节星期三,一早book咗steak house 7:30pm,前一日有个 waitress 打电话嚟叫我一系 6pm到或 8:30pm到,我话我6点嚟唔到,而且我一早confirm booking via OpenRice,佢先话叫我 stick with 7:30pm,呢个 call 令我觉得佢哋confirm booking 嘅arrangement 怪怪哋。7点几度嚟到冇乜人,开始点餐前叫酒饮,冇Prosecco,waiter 话意大利餐厅先有,我揾唔到我想饮只红酒,waiter 介绍我饮香槟,但佢话如果我想饮 Prosecco,佢可以去隔离攞俾我,咁我就试下香槟,佢介绍咗最贵𠮶只,拎到嚟时俾我试一试,饮一啖就问佢支 champagne 系咪开咗好耐,因为冇哂啲泡泡,好似汽水漏气咁,佢话支香槟系琴晚开,咁我哋就话换过第支。但我觉得餐厅可以唔好serve客人一支隔夜嘅香槟,因为已变咗味唔好饮,亦令客人感觉唔好。之后叫咗支比较common嘅香槟饮,唔记得名,但起码新开,够bubble好饮。我哋两个人只叫一份steak (因为我唔食牛),另叫多啲 appetiz
我哋两个人只叫一份steak (因为我唔食牛),另叫多啲 appetizer 及 sides,但啲份量其实都几大,所以后尾要cut啲order,否则食唔落甜品。
蒜蓉包好好食
叫咗Blue Mussels,又有蒜蓉包,所以食包食饱咗少少,啲包浸入汤啲味都好夹,平时有啲餐厅俾法包,咁呢度我觉得整得好味啲。
吞拿鱼他他
蟹饼都好味,但觉得干咗少少,好似冇我上次嚟食时咁好味。
prawn cocktail,我食过更好食嘅,所以呢个还可以。
朋友话呢个牛扒好好食,加啲盐及home made honey mustard 黄芥辣酱,一个人食哂12oz。
Mac and Cheese,呢度系整得算好食嘅。
软雪糕加 apple crumble,出面多数用雪糕,但呢度软雪糕配搭得好好味。
两位共$2,200-