2018-05-19 346 浏览
文记文记,读大学既时候听唔少,对九龙既大学生黎讲应该就唔陌生喇毕业之后对呢间面店有啲挂念,就去咗一趟深水埗食「文记」!面店依旧多人,排到出舖头,有一个弯位。搞笑既系我发现过几个舖位都有一间「文记」,经过我一轮既观察,我估系分店黎既 因为佢地既围裙系一样,我估咋!为咗安全起见,我梗系去番原本位置个间啦~今次嗌咗两个面,唔少得当然系令人gur一gur 舒筋活络既支装可乐啦。文记出名当然系佢嘅𩠌啦:选择多、有唔同价钱嘅𩠌可以俾你拣(有$8 $9 $10 $12),亦都有不同既面底、汤底俾你拣(腩汁 瑞士汁 清汤),加上佢好多种带有唔同类型既辣酱料,味道真系十分丰富。我同朋友分别一个食辣一个唔食辣,两个都系腩汁。总括黎讲我地既𩠌有:生菜、牛栢业、玻璃辣鱿鱼、瑞士鸡翼、卤水鸡肾、辣汁螺肉先来就系生菜既吸味力真系好强,若果你既汤底系有加辣酱,生菜吸辣真系好惹味,令你成个过程都充满火花。而我最中意既𩠌就系辣汁螺肉,佢自己本身既辣汁有别于汤内既辣味,stand out咗自己既独特。其次中意既就系鸡肾喇,佢唔会有好重既内脏味,虽然唔爽口,个胜在量多同入味;至于佢既牛栢业同出名既玻璃鱿鱼同其他𩠌比较就新鲜

先来就系生菜既吸味力真系好强,若果你既汤底系有加辣酱,生菜吸辣真系好惹味,令你成个过程都充满火花。而我最中意既𩠌就系辣汁螺肉,佢自己本身既辣汁有别于汤内既辣味,stand out咗自己既独特。其次中意既就系鸡肾喇,佢唔会有好重既内脏味,虽然唔爽口,个胜在量多同入味;至于佢既牛栢业同出名既玻璃鱿鱼同其他𩠌比较就新鲜爽口啲,系缺少咗啲味道,如果唔系就十分好了。
瑞士鸡翼呢,就只系得两只,性价比相对就低好多了,因为佢都比较普通,鸡翼外既瑞士汁浸得耐会比腩汁既味盖过,我会建议将会想食既吃货先食鸡翼,咁就更能够食到佢本身既瑞士汁喇