2021-07-02
2021年6月30日 星期三今晚难得同老婆预约左尖沙咀既酒店,可惜唔记得预约埋酒店既晚餐自助餐,就算walk in都无晒位,唯有出去附近揾其他野食,咁岩谂起之前同我妈食过呢间餐厅都唔错,就决定带老婆黎试下好好彩一黎到就有位坐,迟多几分钟已经坐满晒人,睇返餐牌主要当然系素食,而且款式有好多,老婆最后决定话点晚市套餐,贪佢乜都有齐,唔洗烦,仲有埋甜品添一点完餐大约等左10分钟左右,餐汤就送到,系舞茸竹笙黄耳百合无花果炖汤,净系听个名都知道好多汤料,亦见到汤底有好多材料,不过个汤出奇地清澈,唔会好污浊,仲好清甜添前菜就有华都夫薯仔松子冰菜沙律同四喜烤夫,冇谂过冰菜都可以用黎做沙律,加左沙律酱之后同薯仔松子都几配合至于四喜烤夫就酸酸地几开胃,而且豆卜几入味呢两个手卷之前同我妈已经食过,不过老婆觉得好新鲜,完全未听过蓿芽,更加冇谂过可以用黎整手卷,食落去索索声,包得密密麻麻,里面有好多配料,包括芒果同牛油果,味道几丰富至于主菜我拣咗纯素菠菜野菌忌廉烩扁意粉配香烤茄子,十分够味,每一啖都食到浓郁嘅菠菜味,而且扁意粉煮得好弹牙,仲有烤茄子添,烤得好腍,上面有融融地嘅芝士,可以拉丝最后甜品分别有杏汁椰
至于四喜烤夫就酸酸地几开胃,而且豆卜几入味
最后甜品分别有杏汁椰香椰汁糕同榛子咖啡乳酪蛋糕,椰汁糕真系充满杏汁同椰汁味,都几特别,口感比较实,同埋里面有好多红豆
至于榛子咖啡乳酪蛋糕,每一啖都充满浓郁嘅咖啡味,但系食完之后又唔会觉得好腻,可能因为有乳酪嘅关系
虽然冇得食自助餐,不过幸好老婆食得好满意