餐厅: 蟹仙海鮮蒸氣鍋 (龍崗道)
资讯:

2024-09-17 80 浏览
今日家姐带左我去九龙城食海鲜,平时喺九龙城食泰国嘢就食得多,海鲜真系第一次!喺门口已经见到好吸睛嘅招牌,有一只大龙虾🦞同一只大蟹🦀公仔衬托,门前仲有啲蒸锅嘅盖做装饰。呢间蒸海鲜系以套餐形式再追加为主,我哋叫咗$419套餐,入面已经包括咗9款海鲜+一个蔬菜篮+粥底,另外我哋仲叫咗一揸健康饮品。海鲜分咗两轮上枱:🍴 海鲜1 :野生奄仔蟹+太平洋馒头蟹+澳洲青年龙虾 🍴两种蟹肉都超级鲜甜多膏,奄仔蟹肉质比较爽口,馒头蟹有少少入口即溶嘅感觉;而蟹膏嘅味道方面,馒头蟹就比较浓郁,整体嚟讲,两只蟹都好好食。澳洲青年龙虾好新鲜好新鲜好新鲜,要讲三次,因为我真系见到佢啲肉嘅神经仲喺度弹吓弹吓,我哋𠮶只龙虾虾膏就唔系好多,但系胜在肉质有口感又鲜甜。🍴 海鲜2 :台湾九孔鲍鱼+大西洋野生青口+加拿大野生海虎虾+韩国釜山珍珠蚝+蟹黄大元贝+蛏子 🍴鲍鱼蒸得啱啱好,肉质爽口弹牙又烟韧,又唔会腥,清蒸保留咗佢嘅鲜甜味道,比起平时落咗陈皮蒸更能够试到佢本身嘅味道;青口同珍珠蚝两款都唔算大粒,小小的一只,但系出奇地鲜甜,加上少少海水嘅味道,成为咗天然嘅调味料,咸咸地提升佢嘅味道。海虎虾大大只,望落去好新鲜,咁啱我哋

海鲜分咗两轮上枱:

🍴 海鲜1 :野生奄仔蟹+太平洋馒头蟹+澳洲青年龙虾 🍴

海虎虾大大只,望落去好新鲜,咁啱我哋两只虾都无膏,但系肉质都好爽口弹牙;蛏子都比想像中大只,味道十分清甜;大元贝只元贝真系好大只,平时唔钟意食橙色𠮶一嚿,都觉得佢完全无腥味,另外加上厨师自己炒嘅蟹黄酱,出面食唔到㗎!!!

有机蔬菜篮
食完咁多海鲜食返啲蔬菜真系唔错,无加调味料清蒸,保留咗蔬菜嘅鲜甜味,值得一赞粟米超级清甜。

粥底火锅
一开始嘅时候已经加定粥底喺下面,除咗米之外仲放咗粟米芋头同猪骨,我哋个粥煮得比较稀,有少少似潮州粥,如果钟意嘅话可以煮耐啲,咁就会绵啲稠啲啦!!如果相约多啲人一齐去,海鲜汁就会更多更甜!!

呢间餐厅真系完全表现出「食海鲜最紧要新鲜」呢种讲法,新鲜嘅海鲜系唔需要一滴调味已经好好食!!!