2021-11-21
今次嚟到天文台道呢间新开嘅居酒屋,因为同朋友庆祝生日比较多人,惊嘈到人或倾唔到偈,所以早咗打去预订房间。职员当时表示有min charge,如果无问题就可以为我哋预留房间,但去到当日,佢再打嚟同我表示今晚嘅房间位置原来早就预留咗俾其他人😅,不过可以安排返一个较隐蔽嘅位置再外加屏风,会有返一定私隐度同埋倾到偈,所以我哋都ok。餐厅装修以日本鬼怪同时尚日本风做主题,门口位置有一条楼梯上一层,我哋坐嘅位置墙身有啲日本特色嘅画同埋蓝色嘅霓虹灯,灯光偏暗,的确几适合一班朋友饮嘢倾偈。当晚叫咗好多款食物不过因为饮咗比较多酒,所以只讲吓我食咗嘅其中几款。其实基本上全部食过嘅我都唔觉得好好食,非常普通。🔹海胆松叶蟹盖甲罗烧 ($128):由于我坐另一边,朋友烧完先拎过嚟舀俾我,所以我无影到相。佢系即场有职员烧俾你嘅,仪式感系几重,亦好啱打卡。不过虽然系有好重蟹膏味,但系腥味亦都好重,唔需要细嚼,系一入口一嘴嚼已经一股腥味涌出嚟。🔹自家制免治鸡肉软骨:口感唔错,食到有层次感,外皮小脆,软骨位置都几有咬口,肉都唔松散。🔹烧日本蚝($128):只蚝size几大只,但就无咩烧过嘅香味,比较普通。🔹烧鸡皮:烧得
🔹海胆松叶蟹盖甲罗烧 ($128):
🔹自家制免治鸡肉软骨:
🔹烧日本蚝($128):
只蚝size几大只,但就无咩烧过嘅香味,比较普通。
🔹烧鸡皮:
烧得几香脆,带啲焦香,酥脆不腻嘅。
食物质素嚟讲整体嚟讲只能以普通嚟形容,无咩大惊喜,价钱方面性价比亦唔高。但服务方面先系我唔会再回头嘅其中一个原因🙅🏻♀️。
利申:同枱朋友每次都非常有礼貌地唔该等,所以绝非西客。
佢哋职员一直就以一种「同你好熟可以轻佻」嘅态度去应对客人。可能开张无耐,佢哋人手不足,对于客人分开麻烦佢哋做两件事时,系会有比较差嘅反应。例如当落完单,我哋再提出麻烦帮忙开酒时;或者系放低食物,我哋再想加单时,就会叫我哋:「等等啦;忙紧;转头啦」。而去到甲罗烧部分,我提出个蟹膏味道好腥,职员竟然问我:「腥?哦,你唔食海鲜嘅?」无即时处理客人疑问之余,仲问返我转头,实在令我充满问号。
当晚朋友生日我哋有自携蛋糕🎂,由于几位朋友都分别有醉意,又赶去下一场,所以就唔记得拎返个蛋糕。第二日下午朋友醒起,因为我哋都无收到过餐厅电话问我哋个蛋糕点处理等,谂住蛋糕仍然会喺餐厅里面,所以亲身去到想拎返个蛋糕,但餐厅职员竟然话:「吓,寻晚俾返你哋啦,你哋切咗啦㖞。」我哋当然好肯定系无切到呢个蛋糕啦,所以叫佢哋再谂吓同埋睇吓,之后职员先话:「Sorry,我哋以为你哋唔要,寻晚掉咗个蛋糕。」呢个举动令我哋都几无奈,除咗系无打电话俾我哋确认就掉咗个蛋糕之外,仲要第一时间系想否认,最后即使佢有叫我哋出示返蛋糕单Refund返俾我哋都好,我哋对呢间餐厅印象已经好差,唔会想再回头😵💫。