2021-05-10
🍽古琴雅苑▫️出咗嚟做嘢都一段时间,所以决定带屋企人去食一餐好嘅中菜🙈之前见过唔同人介绍古琴雅苑嘅片皮鸭好似唔错,咁啱又见到佢有𝟺人餐,内容都几抵食,所以就𝚋𝚘𝚘𝚔咗枱带大家一试,记得早一至两星期𝙱𝚘𝚘𝚔位同埋唔好迟到啊😉不过食完嘅评价其实就好坏参半😂▫️▪️𝟺人餐𝐴($𝟷𝟷𝟿𝟾)个餐足足有8样菜式,真系劲丰富,似6人餐多啲😳不过上菜嘅速度快到好似催你快𝙳食完埋单咁,好快就收你碗,令人食得好唔舒服😂食咗半个钟已经上咗一大半😂明白可能佢要人十点前食完,但都应该要交代下,唔系咁样好似无理由咁迫人重点讲某几样好了~🔸精美四小拼𝙾𝚟𝚎𝚛𝚊𝚕𝚕嚟讲,除咗花雕醉鸡无咩花雕味之外,另外三样都好好食,尤其系个青瓜🥒😋🔸烤北京填鸭最败北系,佢俾错咗荷叶包我,搞到我D片皮鸭冻咗𝚌𝚛𝚢🥲不过可能因为食完天外天𠮶次实在太好食,今次就觉得真系有𝙳对比,油香还好,肉切得比较厚身,但味道略为欠奉,不过呢个套餐嘅价钱嚟讲算不错另外要一提系佢会有几块一口酥一齐上,系全只鸭烤得最薄最脆嘅部分,配上黄梅酱或砂糖食(事后google,都解释咗我哋𠮶时唔明点解有砂糖同黄梅酱😂)我觉得上菜𠮶时可以解释下食法,不过我唔太识欣赏就咁食块皮
▫️
出咗嚟做嘢都一段时间,所以决定带屋企人去食一餐好嘅中菜🙈
不过食完嘅评价其实就好坏参半😂
▫️
▪️𝟺人餐𝐴($𝟷𝟷𝟿𝟾)
重点讲某几样好了~
精美四小拼
🔸精美四小拼
烤北京填鸭
烤北京填鸭
🔸烤北京填鸭
我觉得上菜𠮶时可以解释下食法,不过我唔太识欣赏就咁食块皮😂
风味松子鱼
🔸风味松子鱼
个人认为个汁略甜,鱼肉似系炸定,唔多脆口,但总结嚟讲唔差
京酱爆肉丝
🔸京酱爆肉丝(配荷叶包)
个荷叶包好软熟好好食但个肉丝系超级咸,配包食都好咸,斋食更加无可能食到
🔸干煸四季豆
呢个炒得好惹味,如果有白饭送就一流
古琴鸭肉炒饭
🔸古琴鸭肉炒饭
饭太湿,鸭肉分量系非常少,所以个饭一定唔好食
总括嚟讲量就真系好足,但就有唔少瑕疵位,特别系食物偏向太咸,价钱唔算太贵,但又会觉得宁愿俾贵𝙳食好𝙳😂🙈
荷叶包