2024-07-27
Happy Friday lunch 新同事们讲好左一定要星期五一齐试一间新餐厅,黎到第三个星期,我地今日去左一间成日行过但无食过既cafe -Alchemy ORIGIN,因为见日日都排长龙,就一早去攞左位先,2分钟左右可以入去,menu 主要都系轻食- pasta salad sandwich 同burger , 一路行入去见到碟碟既size 都澳洲cafe 咁大大份(兴奋)我地点左蜜糖烟鸭胸沙律,菜同肉量都好足够,同埋鸭胸烤到好香,有脆面同蜜糖味,而沙律菜🥗同事讲好食到要食哂先对得住碟菜,因为有天然蔬菜既甜味同食到好fresh ,仲要量大唔会食唔饱你)同事配左蜜糖latte ,佢讲呢个比较甜同奶味重,如果唔钟意一般意式coffee可考虑呢个option 我地另点左烟三文鱼牛油果沙律三文治同鸡肉烟火腿panini ,三个都份量足够而且佢地唔同既combination 会有唔同既酱(沙律有分柠檬醋酱,甜辣酱etc )而旁边枱见到青酱鸡胸沙律,见到鸡胸都好大件(有一只男人手拳到长点同厚身),见到隔离枱都食得好开心同埋呢度coffee opinion 都好多选择,无论你想饮cold br
我地点左
我地另点左烟三文鱼牛油果沙律三文治同鸡肉烟火腿panini ,三个都份量足够 而且佢地唔同既combination 会有唔同既酱(沙律有分柠檬醋酱,甜辣酱etc )而旁边枱见到青酱鸡胸沙律,见到鸡胸都好大件(有一只男人手拳到长点同厚身),见到隔离枱都食得好开心
同埋呢度coffee opinion 都好多选择,无论你想饮cold brew 定hand drip , 意式定日式口味,佢地都照顾到仲有唔同既豆可选
我地就叫左hot latte ( 一个要Alchemy blend 一个要nutty 点既Brazil ,我地会觉得Brazil 既焦香味同nuts 味更重而佢地个只blend 会balance d同light 过Brazil 少少,睇大家喜好)佢地连拉花都会有唔同款同好靓
而同事点左一个宇治抹茶latte 同埋转左oat milk , 佢话抹茶粉用得量好足,系令人满足既野饮
而且坐既位都好舒服,大家开心lunch 一直饱到收工
🤣期待每星期既food explore 🥰🥰🥰
已约好再试menu 其他食物啦!