2024-07-07
今日有幸目击金色不如帰在south side 开张及剪彩仪式,金色不如妇灵魂人物山本先生(左⼀)亲自坐镇金色不如帰采用开放式厨房,客人可以近距离目击一碗拉面的诞生。座位阔度,没有压迫感。室内装修柔和为主,楼底非常高,舖头内光明亮。餐前小食我地叫左凉拌黑松露甲纹墨鱼,墨鱼爽脆,煮得啱啱好,黑松露完全冇冚过墨鱼本身嘅味道,强烈推介。另一款小食我哋试咗豚肉煎饺,外皮薄,馅多汁。嚟到梗系要试米芝莲一星嘅拉面。今日系第一日开张,现场有山本先生亲自下厨嘅贝汁酱油拉面试食。米芝莲一星好评,贝汁酱油拉面,味道平衡得非常好,必食!因为试左贝汁酱油拉面,所以今次另外叫贝汁盐味拉面。味道令人眼前一亮,先饮一啖未加黑松露嘅汤,味道浓郁,饮完一阵之后,冇好咸好油嘅感觉,慢慢生出一浸淡淡嘅海鲜味。加入咗黑松露之后成个汤又升华到去另一个层次。一碗拉面两种享受!另一份我哋试咗个季节限定,天妇罗盛合冷麦面,天妇罗脆薄但不油腻,特别炸蚝,鲜甜。面爽口,汁由山本先生亲手调配,味道有水果香味真系值得去⼀试再试。
室内装修柔和为主,楼底非常高,舖头内光明亮。
另一款小食我哋试咗豚肉煎饺,外皮薄,馅多汁。