2024-03-10
今晚系上环做完gym谂住系附近食个轻盈晚餐,行过几条街见到呢间专食poke bowl的餐厅,即刻入去试下。近几年都好流行poke bowl,可以自选自己钟意食的配料、酱汁、饭底等,够晒度身订造又系健康之选!由于太多配搭自选关系,今次直接拣左店家人气之选组合-Creamy Baby,饭底配左糙米饭。呢个Creamy baby组合好丰富,包括三文鱼粒粒、牛油果、鸡蛋丝、青瓜、豆腐和蟹籽、我仲额外加埋新鲜车厘茄,夹埋真系超多配料!面层上面仲加左木鱼丝和炸蒜粒,增加层次感。酱汁方面呢个组合用上芥末乳酪沙律酱,原来同三文鱼好夹,果然系招牌poke bowl。
抹茶高蛋白饮饮品方面跟餐加钱可以再拣茶类/奶类等,今次我拣左抹茶高蛋白饮,好少餐厅会特别注重埋protein drink选择,见到menu有即刻叫黎试下,味道仲有我最爱抹茶,抹茶味好浓郁,饮落有小小似抹茶豆乳咁,甜度唔会好甜,十分推荐。蜜糖希腊乳酪食完仲想食甜品,就点了蜜糖希腊乳酪,外型好似雪糕,乳酪真系绵滑creamy,加小小蜜糖更加升华。下次想食自选poke bowl推荐你黎呢间试下,份量和配料款式都好多。
抹茶高蛋白饮
蜜糖希腊乳酪