2024-12-17
早排听个朋友讲话希云街同加路连山道𠮶头都有好多新开舖头行吓,所以就去咗附近。行到咁上下就揾嘢医肚朋友话想食啲健康啲嘅食物,咁啱附近又见到Poking,系一间主打健康食品嘅餐厅,所以就入去试吓啦。朋友叫咗个Thai good day,系有少少泰式风味嘅poking Bowl。一嚟到上面就已经铺满咗鸡扒同虾,隔离有啲甘笋丝同中华沙律,配上少少菠萝。个鸡扒系慢煮鸡,鸡肉仍然保持嫩滑,配上佢泰式风味嘅酱,完全唔觉得系食紧一啲冇味嘅健康餐。虾仁亦都十分爽口。而甘笋丝同埋中华沙律就系成个饭带来一啲清爽嘅口感,配埋糙米饭同生菜,就系一个食完都冇罪恶感嘅美味晚餐。出面天气咁冻,所以我就决定拣个热食,叫咗蒲烧鳗鱼拼鸡扒糙米饭。我仲追加咗椰子蚬汤同埋秘制牛腱肉同朋友分享。个椰子蚬汤好鲜甜,有成六七只蚬,配上啲椰子丝,系一个十分暖胃嘅选择。过咗一阵个糙米饭都嚟咗,卖相好靓,个饭完全比鳗鱼同埋照烧鸡牌遮住,而另外亦都有一格仔有炒杂菜同埋一粒玉子烧,平衡到纤维,蛋白质同碳水化合物嘅组合。个菜有菇,豆,莲藕等等,加上胡椒翻炒,调味充足。如果鳗鱼同鸡嚟到嘅时候都热辣辣,鳗鱼好香口,唔会有骨。而照烧汁配上鸡,亦都系一
个菜有菇,豆,莲藕等等,加上胡椒翻炒,调味充足。如果鳗鱼同鸡嚟到嘅时候都热辣辣,鳗鱼好香口,唔会有骨。而照烧汁配上鸡,亦都系一个绝配,份量好足。而额外加嘅牛腱肉真系必加嘅选项,牛腱肉食落系有少少日式风味嘅感觉,肉味重得来又唔会好韧,有少少嚼口又唔会散晒,十个赞!
朋友最后亦都叫咗一个蜜糖谷麦脆脆希腊乳酪做甜品收尾。虽然配料只有简单嘅蜜糖同谷麦脆脆,但系都不失为一个唔错嘅甜品。
真系食到好饱,但系完全唔惊,因为系一个健康餐毫无罪恶感。下次一定会再食!