2017-01-18 3473 浏览
因为家住美孚,过嚟荔枝角都好方便,所以,间唔时都会过嚟食饭,「大公馆」这家店早有听闻,有啲会所嘅格局,最初因只招待会员,又带点神神秘秘之感,不过,最近听位去过嘅朋友讲,其实都唔喺咁神秘,只喺属高档消费而变得感觉无咁亲民啫。有时道听途说,好多嘢未必咁真,今晚嚟大公馆嘅万庆轩食饭,就知确喺高消费,价位可以讲唔喺咁亲民。虽然未至于做到鬼斧神「公」,但用料精,手工细致,而且,环境又唔会有太高不可攀嘅感觉,让人用餐舒服。由门面到内厅,都极富中国色彩,环境却又不失高雅。右边一排喺一个接一个嘅厢房,但据了解,如果无人订房 亦作为堂食散枱之用。讲明消费高,净喺品茗,茶钱都收$28-$38位,但款款都喺靓茶。我哋拣饮福建安溪铁观音,茶色清彻,茶味醇厚芳香,夸张啲讲,入口真喺有份心旷神怡,就连茶壶都精致过人。餐前小食喺烤麸,比起啲花生、虾片、酸菜更有诚意,烤麸入味又咬口。餐牌有两大组,一个主餐牌,喺各式散点菜式,另一个就主要摆咗各式套餐,如午市商务套餐、尊贵晚市套餐及一些6人晚市套餐……等等。我哋所食嘅喺尊贵晚市套餐,会员价每位$648,非会员就要$708 + 10%,两位起。先上嘅前菜,就有4款精致嘅美
,只喺属高档消费而变得感觉无咁亲民啫。
,而且,环境又唔会有太高不可攀嘅感觉,让人用餐舒服。
福建安溪铁观音
烤麸
先上嘅前菜,就有4款精致嘅美食,包括清香柚子冻鲍鱼、凉拌海蜇头、意大利黑醋手拍黄瓜及招牌黑毛猪叉烧,虽然喺食中菜,但整晚嘅流程所有菜式都主要以位上
前菜
清香柚子冻鲍鱼

鲍鱼唔喺几多头几多头大大只𠮶啲,喺一口呎吋,一啖入口,慢慢咀嚼,柔韧而鲍鱼味慢慢渗出,混和饱满嘅柚子肉,清新嘅柚子味更吊起鲍鱼嘅甜味。
清香柚子冻鲍鱼
凉拌海蜇头

海蜇皮(即喺一般做到好似橡筋嘅海蜇)较多食,海蜇头则相对食得少,海蜇头较厚身,食落就更爽脆,更有咬口,并带点蒜香,伴有木耳及蕃石榴,好清爽嘅一道前菜。
凉拌海蜇头
意大利黑醋手拍黄瓜

手拍黄瓜觉得唔喺重点,重点反而似喺落晌意大利黑醋中,醋香醇厚,酸香得嚟唔呛喉,而黄瓜够新鲜爽脆已OK喇。
意大利黑醋手拍黄瓜
招牌黑毛猪叉烧

件叉烧肥瘦适中,睇落好似有点点肥膏,却喺入口不腻,做得好软腍,而且,烧得外层焦香,布满蜜汁,不愧用黑毛猪所做嘅叉烧。
鲜人参竹丝鸡炖鳄鱼尾胶功夫汤

「功夫汤」唔单止以潮州嘅功夫茶咁款奉上,原个紫砂茶壶又能更保温,此外,听侍应介绍,鳄鱼尾胶要浸发成个星期,可谓功夫多,不过,佢本身就无乜味,质感软腍,入口好胶,几似食花胶嘅感觉,最重要含丰富骨胶原蛋白;此外,货真价实,成条鲜人参,够补气。倒出嚟汤色清澈,味道醇和带甘,滋润平和
鲜人参竹丝鸡炖鳄鱼尾胶功夫汤
轮到主菜登场,主菜分别有3道菜式,包括特色脆皮京都骨、黄金沙律汁虾球及西班牙火腿米皇浸时蔬,睇名就好似无咩特别,但食得到师傅手功扎实,亦唔会过于花巧,而忽略食材嘅重要性。
特色脆皮京都骨

京都骨与我哋惯常所见有很大分别,以猪肋骨肉嚟做,较有肉地又松化,而且,做成一大件,难以一啖搞掂,故备以刀叉享用。切开外层粉浆薄而超脆,唔讲得笑,估唔到脆到好似食薯片咁,而个酱汁啱啱好包住件京都骨外层,却无多余嘅汁,酸甜细致。
黄金沙律汁虾球

虽然件虾球无讲明以咩虾入馔,但相信唔喺普通货色,因为,虾球大过一个乒乓波有多,而且,鲜爽到不得了,绝对食得出喺靓料;面头涂上嘅沙律汁,估计有调校过,所以嗒落无咁酸,底下再伴以轻煎过嘅茄子,软腍好食;反而,食唔出碟面黄色嘅酱汁,初时以为喺芒果汁,但一食就知肯定唔喺,有少少似以蛋做嘅酱汁,不过,味道唔强悍。
黄金沙律汁虾球
西班牙火腿米皇浸时蔬

时蔬采用豆苗,色泽翠绿,入口无渣,口感柔嫩,最得意喺配个米浆,好有米香;虽然,听落咁嘅组合好寡,但加咗一片西班牙黑毛猪火腿,成件事可以唔同晒,火腿咸香油润,不妨鎅开几小片,夹住啲豆苗同食,包你感觉好唔同。
鱼汤斑球泡饭

主食上场喺一道泡饭,外表称得上平平无奇,但亮点在于个鱼汤,集鲜浓香,绝无腥味,再加啲炸过嘅米粒,令个泡饭多重口感;况且,啲斑球好嫩滑,又唔会碎湿湿,饭量又唔少,食埋个饭就一定够晒饱。
红枣千层糕

餐牌中嘅精选甜品喺无我拣,不过,红枣千层糕都好啱我哋。红枣味够突出,亦颇清甜,一层隔一层共8层,唔喺难,但睇得出师傅愿意花多少少时间制作,喺诚意嚟。
红枣千层糕
成餐饭,除咗好食,菜式都赏心悦目,自不然厨师嘅手势功不可没,更喺服务贴心,菜式位上固然高雅啲,然而侍应亦多咗功夫要做,此外,佢哋都好醒目,主动为客人添茶、换碟
。老实讲,大公馆定价绝对唔便宜,但唔介意花多少少钱,确可以换嚟好嘅服务同精彩美食!