2018-12-16 179 浏览
天气冻到咁,口痕想打返个边炉,系openrice睇黎睇去,最后决定试呢间头啖汤。铺头位于天后呢个静中带旺既地方,附近横街入夜后泊车相当方便,门口仲有门士站,交通唔洗担心。入到去,一睇就知佢定位系一间火锅专门店,铺仔细细,但所有枱都每4个人有一站尚明堂电陶炉,都几揼本!我地两个人,叫左一个相当有特色既椰子鸡汤底,见在场都有唔少人叫佢!椰香传遍整个场!正呀!基本上净系个汤底已经好多野食,加上排到咁样靓一靓,真系加好多分!火锅配料方面都有唔少选择,都新鲜同大路,如果要我推荐,首先一定要试呢个美国安格斯雪花牛肉,老豆教落,人一世物一世,食既唔好哂,虽然价钱真心唔平,但呢几块牛入口即溶,完全无渣,牛味劲香,配上椰子鸡汤既清香,真系回味无穷!另外一个要推介既系呢个双拼手打墨鱼丸,本身谂住早d叫丸掉落去烚住先,点知叫左劲耐都未黎,差d想追佢单时,就见waiter递上呢8粒咁精致既墨丸,睇得出系岩岩打起,粒粒大小形状不一,绝对对得住"手打"呢个朵!无芝士既墨丸已经鲜味十足,除左弹牙之余,入面应该加左墨鱼软骨,劲爽口!至于有芝士既就重口味同漏d,女友钟意多d!最后我地2个人饮埋野都系600蚊左右落楼,其

滋润椰子鸡煲

美国安格斯雪花牛肉

双拼手打墨丸,原味加芝士

最后我地2个人饮埋野都系600蚊左右落楼,其实唔贵,我女友仲大赞话呢个椰子鸡煲,清得黎好似食左餐饭咁,唔会通口通鼻都系火锅味,好正㖞!
滋润椰子鸡煲