2023-05-28
朋友住喺依个屋苑,话我远道而来一定要带我去试吓👉🏻聚丰烧鹅小厨装潢系茶餐厅嘅格局,外边错咗一啲叔喺度饮啤酒,七点左右已经坐满人,睇落都系街坊,而且同老板好熟,大家有倾有讲,气氛相当热闹。朋友话呢度嘅烧鹅好出名,所以我哋先嗌咗烧鹅例牌$130例牌嘅份量,其实一啲都唔例牌,差唔多有一个下壮。最给正系一只大烧鹅髀,鹅皮色泽亮丽,油润发光。我先进攻鹅肶部,果然入口皮脆肉嫩,鹅肉甘香细嫩,脂肪唔会特别多,也可以点少少酸梅酱减腻,但我还是喜欢原汁原味。烧鹅其他部份无咁啖啖肉,但也应该慢慢细味。无论天气有几热我也喜欢喝汤, 老火汤@$48杏汁白果炖猪肺汤汤系要趁热饮第一时间打开个盖,见到奶白色的汤我超钟意,一口已经饮得出杏仁味,和肉的鲜味形成恊同效应,肯定是顺喉润肺之靓汤。猪肺和白果非常软稔,一口气将佢地食埋。同时保留了少许杏仁的沙沙口感,令口感更佳。朋友嘅「茶树菇枣杞炖老鸭汤」用料足,褐色汤头清彻,鲜甜火喉十足,老火汤价钱合理,是完整的一餐不能缺少的部份,滋保养生的靓汤,饮多啲都唔怕。黑松露香槟翠虾球$118 上枱先知咁大碟,共有八大粒,会唔会太抵食呀!粒粒炸虾球也超饱满,炸到涨卜卜,吸引度爆灯!
朋友住喺依个屋苑,话我远道而来一定要带我去试吓👉🏻
聚丰烧鹅小厨
朋友话呢度嘅烧鹅好出名,所以我哋先嗌咗
烧鹅例牌$130
无论天气有几热我也喜欢喝汤,
老火汤@$48
杏汁白果炖猪肺汤
汤系要趁热饮第一时间打开个盖,见到
肯定是顺喉润肺之靓汤。
猪肺和白果非常软稔,一口气将佢地食埋。
同时保留了少许杏仁的沙沙口感,令口感更佳。
朋友嘅「茶树菇枣杞炖老鸭汤」
黑松露香槟翠虾球$118
上枱先知咁大碟,共有八大粒,
会唔会太抵食呀!
粒粒炸虾球也超饱满,炸到涨卜卜,吸引度爆灯!
入口先是黒松露芳香和美奶滋酱的油润口感。最赞系炸皮用上香槟开粉,超薄超脆,脆皮下是爽口大虾球,温馨提示要即食,冻左会令脆皮变得硬左啲。
衬碟上的蜜糖焗腰果,是自家制,松化香脆,令我食到停唔到咀。
继而仲有沙煲咁大嘅
「海皇杂菜煲 」只系 $88
姐姐奉上时也是小心翼翼翼,因为个煲真系太热,而且载到满晒。
话名杂菜煲当然以大量杂菜垫底,还有粉丝、金菇、海鲜有虾仁、鱿鱼、鱼片等。整体味道淡左少少,汤底可以调得浓味啲更好,份量肯定是完胜的。
眼阔肚窄食吾晒,下次拖齐人再黎过。