2023-02-23
过咗大半年,凤城酒家终于回归上环,以全新面貌,崭新演绎,顺德传统名菜。凤城酒家喺1954 年创办,一直将传统顺德菜同河鲜烹调煮法发扬光大,以传统手法精制粤式功夫名菜闻名外亦保留广东饮食传统~ 场内亦设有酒吧区、VIP房(内有电动麻雀机及卡拉OK)~.💛 莲蓉西米布甸: 焦香烟韧嘅外皮包住细滑嘅西米同莲蓉,口感香滑,莲蓉馅料够多,唔会觉得好甜,即叫即焗,热辣辣又香喷喷~🥬 生菜包鹌鹑崧: 鹌鹑崧肉粒鲜甜有嚼劲,配上爽口嘅竹笋粒、冬茹粒爆香,酱料香浓,包喺爽脆生菜包再加入海鲜酱,可以中和油腻感~🫖 紫砂茶壶杏汁猪肺汤: 用上紫砂茶壶盛载着杏汁猪肺汤,用茶杯一杯一杯喝很有风味,茶壶内𥚃唔单止有香浓嘅杏汁熬成嘅汤,猪肺软腍有弹性,仲有鸡脚,饮落好滋润~🥛 顺德炸鲜奶: 炸鲜奶炸到外脆内软,外层金黄酥脆,内里软滑洁白,带浓浓鲜奶香~🐟 煎酿鲮鱼: 呢度完全系功夫菜,鲮鱼肉味道鲜美,肉质嫩滑,伴上豉汁,酿鲮鱼经浸煮后完全吸收,弹牙又索汁~🥬 梅菜蒸菜心苗: 蒸出嚟嘅菜心苗颜色翠绿又幼嫩,梅菜唔会咸,菜心苗吸尽梅菜嘅咸味,味道刚刚好,用蒸笼出别有一番风味~
💛 莲蓉西米布甸
🥬 生菜包鹌鹑崧