2024-05-25
成日都食潮州打冷, 有朋友介绍我试呢间系铜锣湾既<正潮楼> 地点方便, 地铁站过去5分钟就到。 一坐底, 就送上热辣辣既潮州功夫茶开开胃先。 我地叫左个套餐, 有鲍鱼有海参再加几个小菜。卤水拼盘-系指定, 无得自己简拼咩𩠌, 有卤水鹅片,猪肠, 鸭血, 豆腐垫底。佢呢款卤水系属于白卤水, 所以颜色偏浅DD, 不过仍然好够味鹅肉好有肉汁, 唔韧都唔会太咸。猪肠有原度, 煮得够林, 唔会咬极唔断咁。其实都唔系好识分系鸭血定猪红, 结实唔易散, 上面有少少炸蒜粒, 入口好香蒜味, 第一次咁样配搭, 都唔错。豆腐正常发挥,大大旧一D都唔孤寒。鱼露浸花甲-系我最期待既一味小菜, 个摆盘好吸引。每一粒都好厚肉,最紧要系无沙。同埋个鱼露控制得好好, 唔会过咸, 仍然食到蚬既解味。可惜既系个份量太少。厚菇焗鲍鱼及厚菇炆海参厚菇好厚肉炆口感好丰富得够入味, 鲍鱼轻轻痴牙口感, 而个海参炆得够林之余仍然保持到轻微爽弹口感, 大厨既厨艺好有功力。几样食材都好挂汁而且好入味,果然无令大家失望。汕头煎蚝烙食潮州野, 点可以唔叫煎蚝饼。OH..唔系, 潮州人系叫煎蚝烙, 大厨好聪明, 无将鸭蛋
卤水拼盘-
鱼露浸花甲-
厚菇焗鲍鱼及厚菇炆海参
汕头煎蚝烙
食潮州野, 点可以唔叫煎蚝饼。OH..唔系, 潮州人系叫煎蚝烙, 大厨好聪明, 无将鸭蛋沟埋个浆度一齐前, 而系围住边林落去,做到个边脆口得黎好香蛋味,每粒蚝粒都好饱满,鲜甜,平均分布系整块蚝饼,好足料。
潮式炸虾枣
呢个虾枣一上台就好香虾味,个形状同平时虾丸一样, 不过咬入口就完全唔同, 佢唔似平时D面少虾丸咁实心,口感会比较散DD,但就明散食得出食原只虾打出黎既虾丸。
梅膏伴海蜇
呢个海蜇好特别,特别大片,相信大家细个都系叫佢做橡根, 大个先海蜇。叫得橡根正因为佢幼身长长一条咁样, 同橡根一样。之但系今晚呢碟, 系一片片, 大大片, 中间位置林少少, 边位就好爽口, 好特别既海蜇。咁好食既海蜇, 好快就比大家清左碟。
方鱼蚝仔粥
最后上既方鱼蚝仔粥, 大家都话名勒饱勒, 唔洗咁大碗。但食食下, 又系食哂, 而且再添。
蚝仔仍然鲍满鲜味, 配上肉碎,芹菜,方鱼, 所以鲜味都出哂黎。不过我一直都有个不解, 佢明明系个泡饭, 点解会叫粥呢?